jb1602 02.07.06, 21:26 dziś około 21.10 obserwowałem nad Pruszkowem przelot komety. Chyba. Wyglądało to bardzo ciekawie. Zrobiłem kilka fotek. Czy jeszcze ktoś to obserwował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierz.alpuhary na pewno to była kometa? 02.07.06, 22:18 a nie Międzynarodowa Stacja Kosmiczna ISS?;) tiny.pl/t1ks Odpowiedz Link Zgłoś
jb1602 Re: na pewno to była kometa? 02.07.06, 22:25 nie mam bladego pojęcia co to mogło być. Miała "ogon" i na tle w sumie jasnego nieba było dobrze widoczne, tak, że z ręki zrobiłem kilka fot. Mógł to być może jakiś meteoryt. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: na pewno to była kometa? 02.07.06, 22:41 jeśli masz zdjęcia, wrzuć na forum fotograficzne:) Odpowiedz Link Zgłoś
jb1602 Re: na pewno to była kometa? 02.07.06, 22:57 chętnie - poproszę tylko i kilka drobnych rad jak to uczynić Odpowiedz Link Zgłoś
jb1602 Re: Kometa ?? 02.07.06, 23:06 już wstawiłem, teraz czekają, a przy okazji znów się czegoś nauczyłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Kometa ?? 02.07.06, 23:20 Jeżeli przeleciało to przez niebo szybko, to zdecydowanie nie kometa. Raczej meteor, albo po prostu spalający się w atmosferze kosmiczny śmieć, jakich wiele krąży sobie w przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
snikt1 Re: Kometa ?? 02.07.06, 23:41 to co ja widziałam, nie leciało szybko. raczej wolniej niż samolot (choć nie jestem juz w tej chwili pewna). chwilę po ujrzeniu tego z drugiej strony bloku zobaczyłam dwa takie same punkty zmierzające bodajrze na północ (tak jak tamten). może to odłamy tej "jutrzejszej" komety? :P Odpowiedz Link Zgłoś
snikt1 Re: Kometa ?? 02.07.06, 23:23 Ja też ją widziałam. I to zresztą nie jedną :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Kometa ?? 03.07.06, 00:35 A może to były odłamki tego czegoś (po prawdzie, wygląda jak rozrośnięty ziemniak)? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3455709.html Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Kometa ?? 03.07.06, 09:49 > A może to były odłamki tego czegoś (po prawdzie, wygląda jak rozrośnięty ziemni > ak)? to jest całkiem spory rozrośnięty ziemniak:) Odpowiedz Link Zgłoś
jb1602 Re: Kometa ?? 03.07.06, 08:25 Poniżej link do forum, gdzie zamieściłem zdjęcia tego "czegoś" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=731&w=44576294 najbardziej przypomina chyba meteoryt Odpowiedz Link Zgłoś
saurin Re: Kometa ?? 03.07.06, 15:53 Witam, na moje oko, jest to smuga kondensacyjna wraz z wytwarzającym ją samolotem (ten punkcik czarny na początku). Zważywszy na to, iż ok 2110 było już paręnaście minut po zachodzie Słońca, Ziemia jest "kulką" a z powierzchni ziemi nie widać Słońca, które jest za horyzontem, to na pewnej wysokości nad powierzchnią przecież jeszcze świeci. Moim zdaniem było odbicie promieni zachodzącego właśnie (na tej wysokości co ten samolot leciał) Słońca. Dodatkowo jeśli zdążyłeś fotki pstryknąć, to nie leciało to "zbyt" szybko, a meteory w atmosferze, które nawet lecą stosunkowo wolno zostawiają za sobą pióropusz, coś jak sztuczne ognie, gdyż bardzo się rozgrzewają.(A tu punkcik jest czarny) Meteor takiej wielkośći, że jest widoczny na zdjęciu, doleciałby do ziemi i zrobił niezłe bum... Takie jest moje zdanie, samolot i tyle:) Ale faktycznie wrażenie robi:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bialy1982 Re: Kometa ?? 09.07.06, 15:09 Widziałem zdjęcia. Zdecydowanie samolot. No chyba, że Harremu Potterowi zapaliła się miotła. Autorka podobno postanowiła go uśmiercic. Odpowiedz Link Zgłoś