Dodaj do ulubionych

Ważna wiadomość

21.09.06, 10:01
Ważna wiadomość

Decyzją Dyrekcji I Programu Polskiego Radia od 1 września 2006 roku w ramach
reorganizacji programu radiowego pozycja programowa Ekoradio prowadzona przez
mgr inż. Andrzeja Zalewskiego przestaje być nadawana na antenie. Ekoradio jak
wiadomo było inicjatywą programową wprowadzoną do Polskiego Radia w 1990
roku, czyli nadawana była prawie przez 16 lat.

Jej nowatorskim pomysłem było omawianie najnowszych informacji
meteorologicznych kojarzonych z wiedzą ekologiczną oraz ochroną cennej
bioróżnorodności przyrody polskiej.

Ogólna formuła tych felietonów była istotną nowością wśród setek prognoz
pogody w polskojęzycznych stacjach radiowych i telewizyjnych. Felietony
kojarzyły stale w wyobraźni słuchaczy pogodę, biopogodę, oraz polskie
krajobrazy.

Nadawanie felietonów w Radio Kielce jest utrzymane.

Mamy nadzieję, że Polskie Radio zmieni swą decyzję.

nasz email: ekoradio@tlen.pl

Zarządu Polskiego Radia
Pan Krzysztof Czabański
Krzysztof.Czabanski@polskieradio.pl

adres Polskiego Radia: jedynka@radio.com.pl
oraz sluchacze@polskieradio.pl
Redakcja redakcji łączności ze słuchaczami: 0(22) 844 57 14

Forum Jedynki, to okazja do wyrażenia swojej opinii:
www.polskieradio.pl/jedynka/forum.asp?t=28017&a=so
PS.
Od przyjaciela Pana Andrzeja Zalewskiego

Znam Pana Adrzeja od 10 lat. Jego ciepły i niesamowity głos zawsze mnie rano
budził.
Teraz decyzją polityczną "PiS", której wykonawcą jest obecyn dyrektor
programu 1 PolskiegoRadia
Pan Marcin Wolski
e- mail: marcin.wolski@polskieradio.pl

Zwolnił człowieka, który swoje całe życie poświęcał społeczeństwu naszego
kraju.

Bardzo Proszę wszystkich ludzi to czytających o wysłanie poparcia i zapytania
do Pana dyrektorka Wolskiego czemu niszczy coś pięknego.

Bagradian
Przyjaciel wartościowych ludzi
www.niezapominajki.pl/
Obserwuj wątek
    • tomaszpietrzyk1 Re: Ważna wiadomość 21.09.06, 15:52
      A w PiS –du
      NIC i NIKOGO nie szanują
      • leo48 Re: Ważna wiadomość 21.09.06, 16:30
        Pan Marcin Wolski jako znany satyryk nie mógł podjąć decyzji poważnej bo to
        byłoby gwałtem na jego naturze rozśmieszacza. I to byłoby też może i śmieszne,
        gdyby nie było bardzo ale to bardzo ponure.
    • kasia_n5 Piszcie maile do Wolskiego ludzie! 22.09.06, 10:46
      pomożmy człowiekowi, który całe życie poświęcił Radiu i nam słuchaczom.
      Myśę, że ejsteśmy mu winni cześć.
      Pan Andrzej zalewski ma 82 lata. Jako Partyzant podczas wojny, czy tym sobie
      zasłużył na taka nagrodę od PiSuaru?
      • kapitan_stopczyk Może znaleźli na niego teczkę? 25.09.06, 21:39
        Wszyscy byliśmy agentami SB.
        Dowiemy się o tym we właściwym momencie.
    • kinga_puella Re: Ważna wiadomość 22.09.06, 14:58
      Pomóżmy mu - człowiek legenda, zapowiadał jedyną prawdziwą prognozę pogody...
      Czy komuś przeszkadzał? Coś mi tu śmierdzi...
    • kapitan_stopczyk Panie Wolski - wracaj pan do pisania słuchowisk. 25.09.06, 21:40
      W 60 minut na godzinę byłeś pan genialny.
      Odkąd się pan wziąłeś za politykę - jesteś pan żałosny.
    • tomaszpietrzyk1 Re: Ważna wiadomość 26.09.06, 09:05
      Pewnie miał więcej niż metr dwadzieścia wzrostu i go wywalili….
    • zerozeroseven Re: Ważna wiadomość 26.09.06, 17:30
      Osobiście za panem Zalewskim nie przepadałem i unikałem słuchania go jak
      mogłem. Irytowały mnie te farmazony jakie plótł, więc specjalnie nie żałuję.
      Jeśli jednak był tak dobry i kochany jak tutaj opisujecie bez problemu znajdzie
      sobie pracę gdzie indziej. Więc chyba nic wielkiego się nie stało?
      • suliko2 Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maja2007 26.09.06, 22:41
        Pan Andrzej Zalewski prowadzi obecnie audycje w Rodio Kielce.

Na antenie 1 PR Polskiego Radia rano o 5:58 i 6:58 Ekoradio i Niezapominajki
        słuchało po 2 mln słuchaczy dziennie.

Prognozy Pana Zalewskiego zawsze sie sprawdzały.

82 lata życia i 50 lat pracy w Polskim Radio...

Jeżeli ktoś jest z tego powodu zadowolony że niszczy się w jesieni życia życie
        człowieka, który poświęcał się zawsze dla innych to wyrazy współczucia dla
        forumowicza, który uważa, że człowiek w wieku 82 lat znajdzie sobie prace.

Chyba kolego nie dorosłeś do tego aby zabierać publicznie głos więc oszczędż
        naszego czasu na tym forum i znajdż sobie miejsce do swoich wpisów na innym
        forum lub gdzie tylko chcesz byle dalej od "Pruszkowa".

Do dnia dzisiejszego do Rady Programowej Polskiego Radia napisano 250 tys.
        maili w sprawie powrotu Pana Andrzeja do Ekoradia na antenie PR I.

www.niezapominajki.pl/
        15 maja 2007 roku Dzień Polskiej Niezapominajki
        www.niezapominajki.pl/kartki/ogladnij.php?id=18&kategoria=&opis=plakat&autor=

WEEKEND NIEZAPOMINAJKI

12 i 13 maja 2007 na Zniczu w Pruszkowie młodzież startująca obecnie w wyborach
        do Rady Gminy Pruszków z list Platformy Obywatelskiej organizuje WEEKEND
        NIEZAPOMINAJKI.

Młodzieżowa, rodzinna impreza pod patronatem Pana Andrzeja Zalewskiego,
        Ekoradia i Unii Europejskiej będzie miała charakter dwudniowy.

W imieniu Komitetu Organizacyjnego Weekendu Niezapominajki wszystkich Was
        serdecznie zapraszam.

Suliko2
        • z.bednarek Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 22:51
          Suliko a beda jakies kapele poza tym emerytem
          oczywiscie rozumiem ze dla kazdego cos milego i ten Pan ma swych wielbicieli
          pytam tylko czy poza ta atrakcja bedzie dla mlodych-zdolnych jakas kapela grala.
          • suliko2 Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 23:03
            Proszę - proponuj "kapele" Bednarku - jestem na propozycje otwarta :)

Zaproszone zostanie przez nas "Mazowsze" (jeźeli nie wyjedzie 12-13 maja 2007
            za granicę to będzie)
            • z.bednarek Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 23:05
              dla kontrastu z tym co mielismy w tym roku (Perfect, Ich Troje, Kombii) to moze
              Lady Pank, oj dzialoby sie dzialo.
        • zerozeroseven Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 23:15
          Ojej, nie wiedziałem, że to ma wydźwięk polityczny.
          Do tej pory myślałem, że ktoś się tylko nieco przesadnie przejął losem emeryta
          zwolnionego z pracy, a teraz widzę, że ktoś chce na nim zbić polityczny
          kapitał. Biedny człowiek, ciekawe kiedy się zorientuje że suliko2, a być może i
          jej/jego? partia tak naprawdę ma go głeboko w dupie.

"Jego prognozy zawsze się sprawdzały." Buhahahahaha!. Aż żałość serce ściska.
          Chyba się popłaczę. Zapytam tylko czy tak samo jak przedwyborcze prognozy PO?
          • suliko2 Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 23:28
            mylisz się znów Zeroseven

Dziś się z Panem Andrzejem spotkałam i z nim ustalałam to co nastąpi.

W przeciwieństwie do Ciebie jestem osobą poważną i odpowiedzialną. I w
            przeciwieństwie do Ciebie szanuje wszystkich ludzi, zwłaszcza tych starszych
            jak Pan Andrzej, którzy na szcunek zasługują.

Może jak kiedyś dojrzejesz do dorosłego życia to niektóre prawdy zrozumiesz.
            Nie mam czasu więcej z Tobą polemizować.
            Jak chcesz się spotkać i pogadać na ten temat to zapraszam na maila prv :)
            Pozdrawiam
            bez odbioru
            • zerozeroseven Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 26.09.06, 23:43
              Przepraszam.
              Masz rację. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby szczerze wyznać co sądzę o
              występach pana Andrzeja w radio. Więcej takiego błedu na tym forum nie
              popełnię. Szczerość nie jest mile widziana tam gdzie w grę wchodzi polityka, a
              ja ciągle o tej prawdzie zapominam.
              PO zdrawiam :)
              Nie omieszkam odezwać się na prv.

PS. nie zeroseven tylko zerozeroseven, please :-D
              • zwierz.alpuhary Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 27.09.06, 10:39
                @007 - errare humanum est:-)
                @suliko - proponuję powstrzymać się do tego mentorskiego tonu
          • kinga_puella Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 27.09.06, 01:45
            Pan Andrzej - wspaniały człowiek, szkoda że już niewiele takich osób zostało.
            Prawdziwy patriota, polska przedwojenna inteligencja, którą niestety dawniej
            zgładzono i robi się to nadal - lud rozumny - lud zły, ciężko się takim
            manipuluje - przykre. Ludzie z "epoki" pana Andrzeja są przerażeni tym co się
            dzieje od 60 lat w naszym kraju i swoimi dobrymi, acz małymi uczynkami chcą
            zmieniać nasz kraj. Jakby każdy zrobił troszkę świat wyglądałby inaczej.

Dlatego Niezapominajki będą też w Pruszkowie.
            Ja osobiście poza imprezą na Zniczu, przygotowałabym kilka mniejszych, co by
            każdy znalazł coś dla siebie:
            - koncerty muzyki rozrywkowej i poważnej
            - poezja śpiewana
            - recytacja wierszy
            - wystawa prac (te dwa punkty zachęcą wszystkie dzieci i szkoły do włączenia się
            w akcję)
            - może jakiś pokaz filmowy - w dzisiejszych czasach technika jest tak
            rozwinięta, że i bez kina sobie można poradzić.
            - mini wykład...

to kilka takich małych sugestii dla organizatorów :)
            • niezapominajki_ekoradio ludzie listy piszą...@niezapominajki.pl/index. htm 27.09.06, 10:17
              Dyrekcja Polskiego Radia

Wielce Szanowni Państwo,

Z wielkim bólem odnotowałem brak komunikatów A. Zalewskiego na antenie
              Programu I Polskiego Radia dotyczących pogody. Jestem świadom, że wyrażam
              swoją prywatną osobistą opinię, że usunięte prognozy A. Zalewskiego były
              zdecydowanie więcej warte i bardziej komunikatywne niż relacje o pogodzie
              spikerów radiowych, do których tak nie mam zaufania, że nawet nie wierzę w
              ich przepowiadanie pogody - dlatego proponowałbym o ich skrócenie lub
              wyeliminowanie w zamian za wystąpienia Pana Zalewskiego.

Proszę przesłać kopię mojej prośby do Pana A. Zalewskiego.

Prof. dr hab. med. Jan Trąbka
              Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
              Załączam swój protest jaki wysłałem do Polskiego Radia
              Proponuję zamieścić na państwa stronie internetowej adres mailowy do Prezesa
              Zarządu Polskiego Radia
              Pana Krzysztof Czabańskiego i do niego również wysyłać maile z protestami
              Krzysztof.Czabanski@polskieradio.pl
              Witam
              Jestem oburzony państwa decyzją zdjęcia z anteny porannej audycji Eko-radio.
              Pan Andrzej Zalewski jako człowiek wielce zasłużony dla propagowania
              polskiej kultury i miłośnik polskiej przyrody powinien mieć nadal możliwość
              nadawania swoich audycji. Jest to człowiek o wysokiej kulturze, znakomity
              propagator patriytzmu i dobrego wychowania . Poco to zmieniać ? komu to
              przeszkadzało.? My słuchacze Poskiego Radia nie zgadzamy się z tą decyzją .
              To nie jest radio komercyjne gdzie decydujacy głos ma właściciel radia.
              Dyrektor programowy w Polskkim Radiu spełnia tylko swoją misję w radiu
              publicznym i powinien liczyć się z opiniami słuchaczy . Jeżeli natomiast
              chce realizować w swoim przekonaniu "dobre" zmiany to niech się spełnia w
              radiu komercyjnym.
              Z poważaniem
              Józef K

--------------------------------------------------------------------------------

Powtórzę tylko to co napisałem na forum Polskiego Radia:

"Zgadzam się z opinią autora postu "1 września żegnamy EKORADIO-HAŃBA!!!".
              Skoro na wyraźne życzenie słuchaczy przywrócono skrócony wcześniej czas
              audycji to, moim zdaniem, należało wyciągnąć wniosek że audycja ta jest
              potrzebna. Żadna prognoza pogody, łącznie z prowadzoną przez Agnieszkę
              Dymecką, nie ma takiego klimatu jak Eko-Radio. Cóż, w naszym kraju stało
              się normalnym, że decydenci nie liczą się z tymi, którzy ich utrzymują
              płacąc abonament. Może da się przekonać Mości Panów Ignorantów z Polskiego
              Radia i audycja zostanie przywrócona. Zatem - do telefonów drodzy Państwo"

Proponuję wszystkim abyśmy przestali biadolić a zaczęli działać i
              "bombardowali" telefonicznie lub w inny sposób Redakcję Łączności ze
              Słuchaczami.

Jak się z nimi kontaktować (dane ze strony www PR)?

1. Telefonicznie. Nasz numer: 022 844-57-14; czynny od poniedziałku do
              piątku w godzinach od 08.30 do 17.00.
              2. Pocztą elektroniczną. E-mail: sluchacze@polskieradio.pl
              3. Listownie. Na adres:
              Polskie Radio SA - Redakcja Łączności ze Słuchaczami
              Al. Niepodległości 77/85
              00-977 Warszawa

Myślę, że w przeciwnym razie sprawa "przyschnie", wszyscy przejdą nad tą
              haniebną decyzją do porządku dziennego i niedługo Eko-Radio będzie
              historią.

Przy okazji pytanie do administratora strony www. niezapominajki.pl:
              skoro Pan Zalewski nadaje swoje audycje na łamach Polskiego Radia Kielce
              to może dałoby się zamieszczać na stronie plik audio z tą audycją?

Pozdrawiam wszystkich miłośników Eko-Radio.

Krzysztof P

Nasłuch z Kielc na razie jest niemożliwy, ale prawdopodobnie będą nagrania
              premierowe

Jestem osobą regularnie płacącą abonament dotyczący korzystania z radia i
              telewizji, i to od wielu lat.
              Na całym świecie podatnik ( a jest to jednak rodzaj podatku) ma coś do
              powiedzenia w sprawach za które płaci podatek.
              Z dużą przyjemnością od wielu lat słuchałam zapowiedzi Pana Andrzeja
              dotyczących zarówno prognozy pogody, jak i apeli o ochronę naszej wspólnej
              przyrody dla nas i dla przyszłych pokoleń.Komu i dlaczego to przeszkadzało?
              Żądam przywrócenia tego programu i nie jestem w tym żądaniu odosobniona.
              Lekceważenie postaw i oczekiwań podatników uważam za przejaw arogancji ,braku
              wyobraźni ,niedoceniania wpływu na edukację młodego pokolenia i niszczenie
              dorobku nie tylko osobistego Pana Andrzeja ale prawie jednego pokolenia Polaków.
              Uważam to za niewybaczalny błąd i żądam jego naprawienia zastrzegając sobie
              korzystanie z innych form protestu.
              Teresa
              Kancelaria Prawna ,Kraków

Już siódmy dzień nie ma Ekoradia w nowej ramówce Programu 1 Polskiego Radia.
              Codziennie płyną listy elektroniczne a także pocztowe. Dzwonią też telefony
              zwłaszcza w redakcji łączności ze słuchaczami: 0(22) 844 57 14. Dziękujemy za
              wszystkie listy, które przychodzą do nas, ale przypominamy, że nasze strony nie
              są własnością Polskiego Radia, a Kapituły Polskiej Niezapominajki, oraz
              redakcji Ekoradia, stąd radzimy swoje opinie przekazywać również przede
              wszystkim na adresy Polskiego Radia SA i do wiadomości Ekoradia.

Cieszymy się, iż przez 15 lat zyskaliśmy tak liczną grupę sympatyków. Listy
              krytyczne oczywiście zdarzają się, ale stanowią ułamek tych dziesiątek i setek
              nadsyłanych listów.

Muszę wyrazić moje osobiste ubolewanie, że nie pozwolono mi pożegnać się na
              antenie ze słuchaczami. Wiem, że taki zwyczaj istnieje w radiofoniach
              rozwiniętego świata, ponieważ tam szanuje się słuchaczy i pilnie śledzi opinie
              przekazywane przez miliony widzów czy słuchaczy. Niestety Polskie media w tym
              również Polskie Radio chętniej aprobują i szanują oceny mniejszości a nie
              większości. Myślę, że jest to paradoks na drodze do prawdziwej demokracji. Od
              dawna twierdziłem, że myślenie ma w Polsce olbrzymią przyszłość, do której
              będziemy i musimy się powoli zbliżać.

Wielkie poruszenie, jakie wywołało zdjęcie Ekoradia staramy się uspakajać
              naszymi stronicami w Internecie. Na razie tutaj zapraszam państwa a także, czy
              może przede wszystkim na antenę Polskiego Radia Kielce, gdzie ciągle jesteśmy
              około 6.20 rano. W wielu listach żałują Państwo braku zasięgu tej stacji,
              Internauci mają dostęp do tego radia: www.radio.kielce.com.pl/index.php?
              m=live

"Szlachectwo zobowiązuje" jak mówią Francuzi i czujemy się związani ciągle
              jeszcze z publicznym radiem, w którym autor i pomysłodawca Andrzej Zalewski zna
              się dobrze od pół wieku, czyli na 80 lat istnienia związki swoje utrzymuje
              przez większość dotychczasowego życia naszej polskiej anteny. Zobaczymy jak tym
              razem zło będzie długo trwało.

Nie pojmuję, jakie przyczyny złożyły się na zaprzestanie emisji audycji
              nadawanej przez RED. ANDRZEJA ZALEWSKIEGO.Czy ktoś w dyrekcji polskiego radia
              oszalał.????
              Proszę o wskazanie adresu, pod który można skierować protest.
              PS. była to jedyna audycja, której słuchałem zawsze - gdy tylko miałem taką
              możliwość.
              Zatem: rozbrat z radiem i abonamentem?

Pozdrawiam
              Andrzej P

Z forum Polskiego Radia:

Re: 1 września żegnamy EKORADIO-HAŃBA!!!

Szanowni Radiosłuchacze!!

To nieprawdopodobna i niewiarygodna informacja!! Jestem zbulwersowana, oburzona
              i nie godzę się na takie zmiany!!
              Szczęśliwie NIE JESTEM ODOSOBNIONA i mam nadzieję DRODZY PAŃSTWO, że dzięki
              naszej współnej AKCJI PROTESTACYJNEJ przywrócimy audycję "EKO RADIO" prowadzoną
              przez JEDYNEGO I NIEPOWTARZALNEGO 'POGODYNKA' - ANDRZEJA ZALEWSKIEGO.

Nie pozwólmy na tak okrutne traktowanie nas, słuchaczy, dla których przecież
              tworzone są audycje radiowe. TO RADIO JEST DLA NAS!! TO MY POWINNIŚMY DECYDOWAĆ
              O TYM , KOGO CHCEMY SŁUCHAĆ, W JAKIEJ ILO
              • zerozeroseven Re: ludzie listy piszą...@niezapominajki.pl/index 27.09.06, 13:36
                Uprzejmie donoszę, że tu: tiny.pl/767h
                zberezieństwa na p. Zalewskiego wypisują.
                • kasia_n5 Re: ludzie listy piszą...@niezapominajki.pl/index 27.09.06, 14:04
                  Masz rację ZEROZEROSEVEN i trafnie to określiłeś "zberezieństwa".

Pan Andrzej Zalewski ma karte historii bardzo bogatą. Był w partyzantce i służył
                  w
                  AK.

Ale widać, mend w społeczeństwie nie brakuje...

• z4 Re: Weekend Niezapominajki w Pruszkowie 12-13 maj 27.09.06, 15:52
          > Na antenie 1 PR Polskiego Radia rano o 5:58 i 6:58 Ekoradio i Niezapominajki
          > słuchało po 2 mln słuchaczy dziennie.

2 mln. słuchaczy porannych wiadomości Jedynki musiało wcześniej cierpliwie
          wysłuchać pana Zalewskiego.

To były ciężkie chwile, ta 6:58, dlatego z ulgą przyjmuję wieści o odejściu
          pana Zalewskiego. Ekoradio było w rzeczywistości prywatnym felietonem, a
          prognoza pogody z trudem mieściła się w gąszczu dygresji.

> Chyba kolego nie dorosłeś do tego aby zabierać publicznie głos więc oszczędż
          > naszego czasu na tym forum i znajdż sobie miejsce do swoich wpisów na innym
          > forum lub gdzie tylko chcesz byle dalej od "Pruszkowa".

Widzę, że są w planach POrządki na forum. A ja myślałe, że POgoda to taki
          bezpieczny temat. A jeśli chodzi o oszczędność czasu to raczej nie służą temu
          obszerne wybiórcze cytaty z listów w sprawie tej nieszczęsnej audycji.
    • kasia_n5 Re: Ważna wiadomość 29.09.06, 05:48
      Piszcie listy internauci dzis ważą się losy Pana Zalewskiego

marcin.wolski@polskieradio.pl
    • antonio2007 Ważna wiadomość - minęło 40 dni 11.10.06, 06:11
      Wszystkie próby krępowania wolności
      ludzkiwego umysłu, któy ma tworzyć kulturę
      działają na szkodę kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka