Dodaj do ulubionych

SKM - totalny hardcore

03.10.06, 16:53
Dzisiaj po raz pierwszy mialem okazje przejechac sie poranna SKMka do Warszawy bo dopieo teraz zaczela mi sie szokla. Nie bede sie rozpisywal ale po prostu opowiem po krotce co sie dzialo. 7:56 - wchodze na stacje gdzie jest TLUM ludzi. 7:59 - tlum narasta, SKMki brak. 7:06 - szybki zawrot na zwrotnicy (raptem 4 min opoznienia ktore dla mnie oznaczaly duze problemy:P) i juz stoje w SKMce. Uwierzcie mi - zalowalem ze wsiadlem. W Pruszkowie panowal scisk, w Piastowie bylo bardzo ciasno i pozycja mojego ciala ulegala przechyleniu raz w jedna, raz w druga strone. Za to prawdziwy problem pojawil sie w Ursusie gdzie naprawde dosiadlo sie w sumie nie az tak duzo osob ale w tym momencie nie mozna bylo sie juz totalnie ruszyc. MATKO! A mialo byc komfortowo :/ Tak czy tak podziwiam ludzi ktorzy mimo tego co sie dzieje i tak jezdza tym pociagiem :/
Obserwuj wątek
    • magister11 Re: SKM - totalny hardcore 03.10.06, 17:27
      Hardcore to dopiero BĘDZIE, a te omdlenia które się dziś zdarzają to jeszcze
      nic!!!!!!!!!!! :-)

Będzie , gdy pooddawane zostaną liczne inwestycje mieszkaniowe w Pruszkowie,
      Piastowie i Ursusie.

Już teraz powinniśmy pikietować dzień i noc pod UM, Urzędem MARSZAŁKOWSKIM ,
      SKM, WKD i ZTM i u Obiecankiewicza o poszerzenie i udrożnienie ulic,
      zagęszczenie rozkłądu jazdy, remont torów i zakupy nowego taboru. Ale co
      tam!!!!!!!!!! Gazety lokalne i liczne organizacje mają przecież ważniejsze
      rzeczy na głowie. :-(((

A nasi lokalni politycy/kandydaci widać martwią się "kto z kim po co i dlaczego
      noi co wynika z tego". Jakby to ode mnie tylko zależało to bym ich na r.
      wykopał od korytka i wybrał ludzi którzy dostrzegają rzeczywiste problemy.
      Pamiętajcie, jakie mamy RZECZYWISTE problemy, gdy znajdziecie się przy
      urnach!!!!!!!!!!!!

Inaczej obudzimy się z ręką w nocniku :-)
      • kol Re: SKM - totalny hardcore 03.10.06, 18:38
        o 8.10 tez mody koles zemdlal - na zachodnim. Rzeczywiscie sam juz nie wiem czy
        warto za te kilkadziesiat zlotych sie zabijac.
        • tomaszpietrzyk1 Re: SKM... 04.10.06, 08:27
          S-zybki
          K-oniec
          M-arzeń
        • checksum Re: SKM - totalny hardcore 04.10.06, 09:30
          Zabijać się?

To niestety najszybszy sposób na dostanie się do Warszawy.

Z anegdotek - dziś ktoś otworzył okienko i jakaś (młoda) pani się oburzyła, że
          jej wieje i że okno należy zamknąć, bo przecież klimatyzacja działa... Myślicie,
          że nasłana przez SKM? Klimatyzacji nie stwierdziłem :)
          • tomaszpietrzyk1 Re: SKM - totalny hardcore 04.10.06, 12:34
            E tam czepiacie się jak nam włączą klime w styczniu to od razu -20 gwarantowane
            • agnes0101 Re: SKM - totalny hardcore 04.10.06, 15:39
              Wiecie co mieszkam na Skoroszach i codzienne borykam sie z przejazdem do
              Warszawy w korkach i tłoku. Myślałam że tak jak jest w godzinach szczytu w
              autobusach na tej trasie nie ma nigdzie. Fakt będzie gorzej bo za chwilę
              oddadzą kolejne budynki na tym osiedlu. W każdym razie wczoraj
              miałam "przyjemność" jechać do Pruszkowa SKM o godz. 16.33. Szczerze mówiąc
              doznałam szoku. Myślałam że umrę, a w najlepszym wypadku zemdleję. Takiego
              tłoku jeszcze nie przeżyłam. Naprawdę podziwiam was że jesteście wstanie to
              wytrzymywać. Ja osobiście mimo licznych korków wybierałabym chyba autobus,
              pomimo sporej straty czasu. Jedny słowem "twardziele z was":-)
              • peterekwpr Re: SKM - totalny hardcore 05.10.06, 08:39
                A ja powiem tyle ... nie korzystam zbyt często ale podzielę się moją obserwacją
                w tym temacie:)

Pewien piękny słoneczny dzień godzina chyba 8.15 na stację PKP Pruszków wjeżdża
                zwykły pociąg Koleji Mazowieckich -> zatrzymuje się ->otwiera drzwi->wsiada może
                5 osób-> zamknięcie drzwi i odjazd.

8.20 czy jakoś tak -> wjeżdża SKM -> pchają się tłumy -> i tak na każdej
                kolejnej stacji.

WNIOSKI :
                1.
                SKM wcale nie jedzie szybciej przynajmniej do centralnego niż zwykły pociąg.
                ( wynika to z tego że to taki sam pociąg tylko w nowej budzie :) a przepisy i
                ograniczenia prędkości na tej trasie są takie same dla wszystkich)

2. Owsze bilety na SKM są trochę tańsze- ale czy warto jeśli panują takie warunki??

3. Mentalnośc ludzka powoduje, że każdy chce jechać nowym pociągiem (taki lans)

4. Następnym razem pojadę zwykłym pociągiem, w którym normalnie można znaleźć
                bez problemu miejsce siedzące bo różnicy poza czystością zasadniczej nie widzę !

• jagna100 Re: SKM - totalny hardcore 05.10.06, 09:41
                  Różnica jest taka, że SKM jedzie do Centralnego, a KM (póki co) tylko do
                  Zachodniego. Pomijam oczywistą kwestię ceny biletu, w ramach którego można
                  jeździć środkami komunikacji miejskiej w Wawce. Reszta różnic niestety na
                  niekorzyść SKM: częstotliwość kursowania, "ładowność" w godzinach szczytu,
                  punkualność, itp,itp. A jak już wypadnie z rozkładu jakiś kurs - to z tym
                  biletem ZTM możemy sobie co najwyżej poczekać na następną kolejkę, bo
                  alternatywy niet (chiba że za dopłatą dla innych przewoźników).
                  A swoją drogą jeżdżę codziennie o 7.01 i zawsze się zastanawiam, czy do wagonu
                  może się zmieścić więcej osób i ... każdy kolejny dzień mnie zaskakuje!
                  Pozdrawiam wszystkich codziennie uciśnionych!
    • soloviev Re: SKM - totalny hardcore 05.10.06, 11:24
      Jezdze prawie codziennie 7.01 i jest w miare OK, lepiej niz w KMach 7.04, 7.14
      (przed remontem), gdy musialem stac wbity w sciane na pomoscie. Przydaja sie te
      porecze...
      • jagna100 Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 08:08
        O tym jak jest w miarę OK napisała dzisiejsza stołeczna Wybiórcza :-)
        • kinga_puella Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 08:28
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3666960.html
        • zwierz.alpuhary Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 08:29
          skoro jest Wybiórcza, to po co ją czytasz?
          • jagna100 Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 08:39
            Oj, Zwierzu, a cóż to za zaczepna wycieczka? Czytam, bo lubię, a
            napisałam "Wybiórcza", bo to dość popularne przezwisko tej gazety. Zapewniam,
            że bez podtekstów. Koniec tematu. Pozdrawiam
            • tomaszpietrzyk1 Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 09:32
              Ta ja myślę że ta SKM to jakaś prowokacja pewnie WSI w tym maczało palce…
              Zwołać komisje :)
            • zwierz.alpuhary Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 11:28
              przepraszam, jeśli cię uraziłem, nie było to moim zamiarem; Wyborcza święta nie
              jest, ale irytują mnie ludzie, którzy używają wobec niej takich epitetów.
              Pozdrawiam ciepło.
    • milenkaj Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 17:29
      dzieki temu codziennie rano i z powrotem (poza b.rzadkimi wyjątkami) siedzę
      sobie wygodnie w pociągu KM :)))
      nie mam zamiaru zabijać się/mdleć i bić się o otwarcie okna dla tej niewielkiej
      różnicy cenowej.
      • kol Re: SKM - totalny hardcore 06.10.06, 17:40
        sam napisalem czy warto sie zabijac za kilkafdziesiat zlotych. Tyle, ze
        a - w skalio roku to ok. 500 zlotych a wiec bardzo duzo
        b. gdy remont sie skonczy i km dojedzie do srodmiescia, wtedy bedzie to
        sensowne porownanie. dzis nie ma za bardzo wyboru.
    • terina Re: SKM - totalny hardcore 11.10.06, 13:13
      Pan Andrzej Kurzela – Zastępca Prezydenta Miasta
      w imieniu Prezydenta przedstawił projekt uchwały w sprawie powierzenia zadań
      lokalnego transportu zbiorowego.
      Uważa, że podjęcie w/w uchwały będzie można w dn. 1 września br. uznać za
      sukces zarówno Prezydenta jak i Rady Miejskiej.
      Szybka Kolej Miejska będzie kursowała do Pruszkowa. Ma to wiele zalet lecz
      trudno je wszystkie wymienić. Przede wszystkim będzie to szybka i komfortowa
      podróż.
      SKM będzie zaczynała i kończyła bieg w Pruszkowie, w związku z czym mieszkańcy
      będą wsiadali do pustych wagonów.
      Za największą jednak zaletę należy uznać fakt, iż bilet miesięczny
      upoważniający do podróży SKM będzie zintegrowany tj. będzie ważny na wszystkie
      środki komunikacji miejskiej
      w Warszawie łącznie z Metrem.
      Zwrócił się do radnych o podjęcie uchwały, co umożliwi podpisanie w dniu
      jutrzejszym porozumienia w tej sprawie z Prezydentem Warszawy i Burmistrzem
      Piastowa.
      Dodał, że następnego dnia po podpisaniu porozumienia SKM zacznie kursować.
      • valczak Re: SKM - totalny hardcore 12.10.06, 06:13
        > Przede wszystkim będzie to szybka i komfortowa podróż.

Coz, szybka nie jest bo rano sie wiecznie opoznia i dodatkowo powoduje opoznienie KM a o komforcie wspominac nie bede ;) Chyba ze ktos lubi 'komfortowo' przytulac sie do obcych sobie ludzi :) A moze sie zapoznamy? Rusza akcja 'Przedstaw sie osobe do ktorej przytulasz sie przodem' - trzeba promowac integrowanie sie z innymi gminami jak mawial kiedys prezydent miasta ;)
        • zwierz.alpuhary Re: SKM - totalny hardcore 12.10.06, 08:47
          przyrost naturalny spada, kraj się wyludnia, więc może rzeczywiście jest w tym
          jakiś głębszy cel?;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka