mdstudio 21.06.07, 15:25 Witam, Dlaczego moje posty zostały usunięte, były odpowiedziami na pytania a nie reklamą. md Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierz.alpuhary Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 17:25 "zapraszam do naszego sklepu" "jeżeli chodzi o porównanie z BRW to nie jest to dla nas konkurencja ponieważ oni produkują masowo a my zajmujemy się produkcją indywidualnę JAKOŚĆ jeżeli chodz o poziom cen to jeszcze raz zapraszam do sklepu w który uzyskasz wyczerpujących informacji" "Zapraszam Cię też do MDstudio- zajmujemy się kompleksową realizacją w skład której wchodzą też prace ogólobudowalne." jeśli to nie jest reklama, to ja jestem chiński cesarz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 20:05 Ej >zwierzu..< miałam sobie to wszystko wynotować, a teraz znowu jestem w kropce z remontem. Myślisz, że tak teraz łatwo zrobić remont jak wszyscy na na wyspach tyrają? Naprawde trzeba sie naszukac, tylko trzeba mieć czas. Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 21:05 To ja dodam cod od siebie, bo mnie ta krypciocha wkurzyla. Chciecie reklamy? Prosze sobie przypomniec drogie MDSTUDIO jak dzwonilem do panstwa w sprawie remontu lazienki na ul. Chopina. Przyszedl jeden mily pan,obejrzal lazienke i powiedzial ze przysle kosztorys. Po tygodniu cisza. Dzwonie pytam. Tak tak zaraz wyslemy. Od tego czasu minal chyba rok. Olewacie klientow rowno. To zadne kompleksowe uslugi, to kompleksowe olewanie. nie pozdrawiam kol Odpowiedz Link Zgłoś
miron1977 Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 21:47 ja również nie chcę korzystać z usług MDStudio i chętnie dowiem się kto ostatecznie wyremonotował Twoją łazienkę. Będę bardzo wdzięczny za namiary na solidną firmę lub fachowca. Czekam na odpowiedź na mail'a: ppodniak@interia.pl Z góry wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 23:10 Człowieku opanuj się, to że chcę namiary to nie znaczy że reklamuję coś lub kogoś i wcale nie znaczy że skorzystam z usług. A jak krytykujemy to przestrzegam przed panem z Działkowej który robi okna, piękny usmiech bajer wstawiony, ale... jak ktos będzie chciał to napiszę w późniejszym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Pytanie do administratora 21.06.07, 22:10 > Ej >zwierzu..< miałam sobie to wszystko wynotować, a teraz znowu jest > em w > kropce z remontem. wysłałem ci pełny tekst tego wątku na @ gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 08:02 Jeżeli chodzi o naszą rzeteleność i komplesowość to zapraszam Państwa do nowego bloku na ul. Wróblewskiego PSM tam remontujemy kilka mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 08:13 Co do mojego remontu to wykonal go... szwagier. Spytam go czy bedzie chcial sie dalej w to bawic i wysle ci namiary- ale nie obiecuje. co do solidanosci - powtrze raz jescze gosciu z Mdstudio. Jestescie niesolidni i nieterminowi, co dyskwalifikuje wasza firme. I obiecuje ze po wsze czasy bede to rozglaszal gdzie sie da. Bo u was ktos zapomnial Panowie o starej marketingowej zasadzie, ze jeden urazony klient jet gorszy niz 100 zadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 08:29 Kolego, przpytałem w firmie o Twoją sytuację i dowiedziąłem się iż była u Ciebie do zrobienia "pierdoła" i chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś potraktowany. md Odpowiedz Link Zgłoś
mag_ Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 08:40 Widać jak traktujecie klientów - grunt to podejście "z szacunkiem" do potencjalnego zleceniodawcy. Nieważne czy byłaby to "pierdoła" czy kompleksowy remont. Obiecano kosztorys, należało go przysłać. Jeżeli nie chcieliście się tego podjąć, trzeba było powiedziec to od razu - "Przeprazamy Pana, ale nie podejmiemy się tego zlecenia". I kropka. Krew mnie zalewa jak widzę takie traktowanie ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 09:01 No co za cham, po prostu. Jesli remont calej lazienki z wywaleniem wszystkiego to pierdola, to co wy robicie - baseny? Nie rozsmieszaj mnie czlowieku. Chcesz miec caly Pruszkow obklejony plakatami ze MDstudio to zlodzieje? Nie ma sprawy. Zamiast pzyznac sie do bledu, czasem lepiej milczec Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 09:16 kolego jeżeli chcesz dosadnie porozmawiać to podaj namiary do siebie, moje poniżej daszkiewicz@mdstudio.pl, 022-73-010-73, 0602-66-68-64 md Odpowiedz Link Zgłoś
kachad Re: Pytanie do administratora 28.06.07, 08:52 • Re: Pytanie do administratora kol 22.06.07, 09:01 + odpowiedz No co za cham, po prostu. Jesli remont calej lazienki z wywaleniem wszystkiego to pierdola, to co wy robicie - baseny? Nie rozsmieszaj mnie czlowieku. Chcesz miec caly Pruszkow obklejony plakatami ze MDstudio to zlodzieje? Nie ma sprawy. Zamiast pzyznac sie do bledu, czasem lepiej milczec Rozumiem, że zdajesz sobie spraw jakie sa konsekwencje prawne takich działań? Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 09:20 Witam, Jeżeli chodzi o traktowanie klientów to podchodzimy do nich w jak najlepszy sposób tak jest zasada firmy, lecz jeżeli klient jest jaki jest to mu w kulturalny sposób dziękujemy, jeżeli chodzi o kolegę niezadowolonego to te wszystki warunki zostały spełnione, wizyta kosztorys i rozmowa która nie wniosła nic, powtarzam jeżeli chodzi o nasze realacje z klientami to jestm w stanie przedstawić referncje które o tym świadczą lub udostępnić bezpośredni kontakt do nich. md Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 09:59 Dobra na koniec bo nie ma co sie kopac z koniem 1. Juz raz do was dzwonilem, wiec juz szkoda mojego czasu 2. Co do meritum - nie doczekalem sie kosztorysu i w tym jest caly problem. Bo gdybyscie zaspiewali jakas kosmiczna kwote to bym powiedzial - dziekuje. I byloby po sprawie. Mialbym opinie ze jestescie drodzy. Ale to nie dramat. A tak... no coz. Nie bede sie powtarzal. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek opinia klienta o MD Studio 22.06.07, 09:59 Moderatorze, prosze w swej nadgorliwosci nie usuwać tego postu. Gdy odebralem mieszkanie wszyscy "fachowcy" podawali mi terminy kilkumiesiecznego oczewkiwania na wykonanie usługi, w przypadku MD Studia było to dosłownie parę tygodni. Prace wciąż trawają i tak jak zapewnia szef, wykonywane są starannie. Poniżej kilka cennych zalet: - wszelkie uwagi wdrażane są natychmiast, - bezproblemowe rozszerzenie zlecenia o "nowe pomysły", - natychmiastowy transport zakupionych materiałów przez firmę (parapety ze Zbikowa czy inne materiały ze stolecznych marketów), Czasami można liczyć na promocje, mi udało się wynegocjować gratisowe zamontowanie parapetów, do tego dochodzą spore upusty na materiały. Na chwilę obecną, gdy prace wciąż trwają, nie mam uwag co do jakości wykonywanych prac i z czystym sumieniem moge polecić firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
iipw Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 10:06 mdstudio napisał: > chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś potraktowany taaa, tę szczególną kulturę widać w powyższym poście Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 10:44 Drodzy Forumowicze, Kwestia 'reklamy' na forum od dawna była dyskutowana oraz dyskutowalna na Forum Pruszków. Również wśród adminów tego forum występowały różnice zdań na ten temat. Zasada jest prosta: nie "reklamujemy" a co najwyżej "polecamy" w sposób nienachalny. Różnica jest taka: - jeśli jestem pracownikiem albo właścicielem jakiejś firmy - nie umieszczam na Forum Pruszków ogłoszeń, zapowiedzi, i takich tam innych... bo będę kasowany. - ale jeśli jestem wdzięcznym klientem - polecanie jest pożądane, gdyż wszyscy chcemy mieć aktualne informacje przuszkowskie - typu: gdzie można skonsumować dobrą bajaderkę, zreperować jakiś sprzęt albo coś... - i wtedy kasowany nie jesteś ;-) To proste wszak? Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak72 Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 12:03 mdstudio napisał: > Kolego, przpytałem w firmie o Twoją sytuację i dowiedziąłem się iż była u Ciebi > e do zrobienia "pierdoła" i chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś > potraktowany. > md Po takim tekście to choćby z najlepszymi referencjami nie zdecydowałbym się na współpracę z taką firmą .... braki na rynku trochę was rozpuściły i zapominacie co to kultura osobista i szacunek dla klienta (nawet niedoszłego), widzę ze wracają lata 80-te :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mag_ Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 12:36 Taką jedną wypowiedzią firma zraziła do siebie jak widać już parę osób z tego forum - a każda jedna zrażona osoba, to 25 straconych klientów (wg badań amerykańskich). Komu się chce, niech policzy, ile mdstudio mogłaby zarobić, gdyby nie krótka, źle sformułowana wypowiedź..... Ja, tak jak szczupak72, do takiej firmy nie pójdę... Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 14:05 kolego szczupak, jeżeli chodzi o naszą firmę to ja osobiście przełamałem w niej stereotypy firmy "remotowej" z lat o któtych piszesz i mamy b. profesjonalne podejście do klienta, lecz widzę iż "buowlaniec" jest z góry skazany na "deszcz gromów" tak właśnie pozostało ze starych lat, może spróbujemy przeanalizować zachowanie potencjalnych klientów, mam z tymi zachowaniami do czynienia od lat także zapraszam do dyskusji. md Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak72 Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 14:53 "profesjonalne podejście do klienta" to było widać w przypadku jaki opisał kol i jakią odpowiedź uzyskał teraz na forum od mdstudio :-( ... a ja nie operuję stereotypami tylko pisałem o braku szacunku dla klienta nawet tego który nie skorzystał z usługi, znam ludzi z branży budowlanej którzy są naprawdę profesjonalistami, którzy mimo że mają sporo zamówień jednak potrafią na każde zapytanie udzielić sensownej i profesjonalnej odpowiedzi a nie typu: "do zrobienia "pierdoła" i chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś potraktowany" .... prawdziwy profesjonalista nigdy nie pozwoliłby sobie na takie potraktowanie nawet najbardziej marudnego klienta Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 16:22 I tu sie zgodze z kolega Szczupakiem . Nie interesuja mnie relacje miedzy mdstudio a kol . Interesuje mnie forma odpowiedzi na na forum a dokladnie tekst do zrobienia "pierdoła" i chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś > potraktowany" .... Nie chcialbym byc potraktowany zle wiec z taka pierdola jak zrobienie lazienki od podstaw nie zwroce sie do tej firmy . I pomimo najszczerszych zapewnien pana o profesjonalizmie firmy te pare slow skutecznie mnie zniechecilo . Bo to ze firma sie nie odezwala do klienta moglbym zlozyc na karb natloku prac , zapomnienie , blad czlowieka ale to co zostalo tutaj napisane jest poprostu chamskie . Staram sie byc wyrozumialy dla ludzi ktorym place za ich prace , wiele moge zrozumiec ale tego ze ktos chce mnie obrazac za moje pieniadze jakos nie lubie . Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 17:04 Sznowni Państwo Z przyrością stwierdzam iż nie rozumiecie co ja piszę w odpowiedziach. md bez odioru Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Pytanie do administratora 22.06.07, 17:12 Ja też się zgadzam. MD.... to chyba normalne, że każdy człowiek chciałby zrobić remont jak najtańcszym kosztem, no chyba że jest bardzo, bardzo bogaty i ma fanaberie zrobić łazienkę w złotych kafelkach. Choć z drugiej strony ci super bogaci są bogaci bo starają się wszystko robić najtańszym kosztem. Mnie też czasem krew zalewa jak przychodzi klient po plasterek ciasta ale nie koniecznie odrazu mu wrzucam. Co najwyżej grzecznie mówię, że ciasta na plasterki jeszcze nie sprzedajemy (choć i tak bywa, że czasem warto ten plasterek odkroić bo może się okazać, że potem klient kupi kilka kilogramów jeśli mu zasmakuje). Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka "pierdoła" i chciałeś podciarać d...szkłem 22.06.07, 17:24 firma md jest dla mnie zerem.takie teksty?obrzydzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka > chciałeś podciarać d... szkłem 22.06.07, 17:45 mdstudio napisał: > Kolego, przpytałem w firmie o Twoją sytuację i dowiedziąłem się iż była u Ciebi > e do zrobienia "pierdoła" i chciałeś podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś > potraktowany. > md ja też będę odradzać wszystkim tą firmę. i nie mówię pa, bo nie ma komu. z chamami się nie zadaję piastovka Odpowiedz Link Zgłoś
dzialacz3 Re: Pytanie do administratora 23.06.07, 15:15 Przyciągneło mnie zainteresowanie tym tematem i szczerze wam powiem że mdstudio chyba nie zasługuje na takie traktowanie-fakt reklamy na forum sobie nie zrobili-ale firma ta dzieki takim uwagą na pewno wysunie jakies wnioski- szanowanie klienta (to do przedstawiciela -jest dla Was priorytetem)a czy to cieżki klient -juz od was zależy jak przez nich nie popsuc sobie renomy-Ja do tej pory nie korzystalem z uslug firm tego typu ale daje sie zauważyc ich i usłyszeć o zatrudnianych w niej fachowcach w Naszym Pruszkowie i czy bedę ich polecał gdy o nich usłysze także od nich zalezy.Niech wykonuja swoje usługi tak jak do tej pory by wychwalały Nasz Pruszków i siebie samych-rozwijajcie się (przynajmniej w takim tempie jak do tej pory),wyciagajcie wnioski-pozdrawiam forumowiczów tych pesymistów i optymistów- Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Pytanie do administratora 23.06.07, 15:54 Witam, > mdstudio chyba nie zasługuje na takie traktowanie-fakt reklamy na forum sobie > nie zrobili-ale firma ta dzieki takim uwagą na pewno wysunie jakies wnioski Cóż, z firmą nie miałem ani nie mam nic wspólnego. Ale... ludzie kochani! Jeśli ktoś się tak wyraża do potencjalnych klientów: > dowiedziąłem się iż była u Ciebie do zrobienia "pierdoła" i chciałeś > podciarać d... szkłem dlatego tak zostałeś potraktowany. ... - to wg mnie nie zasługuje na jakąkolwiek uwagę i poważanie. Panie Mdstudio, powtórzę jeszcze raz: usług swoich firm na forum nie reklammujemy. Jeśli się to zdarza czasami - jest to wynikiem nieporozumień pomiędzy moderatorami albo uznaniem 'stanu wyższej konieczności' (typu lekarz, weterynarz albo pyszne ciastka czy konieczność remontu albo pilnego znalezienia warsztatu czy hudraulika). Czy Pan reprezentujesz firmę dobrą, czy niedobrą - nie o to chodzi w tej chwili. Chodzi o to, że łamiesz Pan reguły, które wypracowaliśmy na Forum Pruszków. Jeśli to Panu nie odpowiada - znajdź Pan sobie inne forum. Jeśli odpowiada - szukaj Pan rozsądnego kompromisu i bądź Pan uprzejmy. Oraz uszanuj Pan zasady, któreś Pan zastał wchodząc na forum. Jaśniej już nie potrafię wytłumaczyć swojego punktu widzenia. Niemniej pozdrawiam i liczę na dalszą Pana obecność na FPruszków. Niereklamową i bezincydentalną. Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_forum Re: Pytanie do administratora 23.06.07, 17:15 > Panie Mdstudio, powtórzę jeszcze raz: > usług swoich firm na forum nie reklammujemy. Jak dla mnie to była antyreklama... Odpowiedz Link Zgłoś
fafolot Re: Pytanie do administratora 27.06.07, 19:44 dla mnie wpisy tej firmy są zniechęceniem do korzystania z ich usług .... gdzie powiedzenie "klient nasz pan" ... Poprawcie się Państwo ......... Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Pytanie do administratora 27.06.07, 20:50 Nie znosze powiedzenia "klient nasz pan" Jaki pan, ludzie???!!!!! Firmę obsługująca kogokolwiek ma obowiązują jakieś przepisy, ustawy, kodeksy a nie klient! Do klienta podchodzi się z szacunkiem a nie z nastawieniem że będzie rządził w mojej firmie. A klienta również obowiązują przepisy i przede wszytskim kultura! Dodam że to niechodzi mi MD Studio tylko o to stare, wstrętne i komunistyczne powiedzonko - bleee! Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Pytanie do administratora 28.06.07, 20:55 Rozbawiło mnie to, że szacunek dla klienta (i jego kasy) może być utożsamiaany ze "wstrętnym komunistycznym powiedzonkiem". Klient, który płaci, de facto kupuje Twój czas i jest jego panem, oczywiście w zakresie wykonania określonej usługi. Wytworzyła się dziwaczna maniera, że wszystko, co nie jest po naszej myśli, skłonni jesteśmy przypisywać reliktom komunizmu. A to po prostu wolny rynek i kapitalizm w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
deecann Re: Pytanie do administratora 28.06.07, 20:04 Ze wzgledu na to ze to JA rozpetalem ta "wojne" w innym watku zabiore glos :) Do tej pory nie mialem czasu na to zeby wstapic do firmy o ktorej tu mowa poniewaz czas mi na to nie pozwolil. Przez zupelny przypadek moja zona wpadla na inna firme ktora miala ciekawa i naprawde tania oferte w centrum Pruszkowa takze chyba skorzystamy z jej uslug. Ale w dniu dzisiejszym takze moja malzonka bedac na miescie stwierdzila ze jednak podejdzie do firmy o ktorej mowa. Jak postanowila tak zrobila. Skutek byl taki ze kolo godziny 17:30 ......... pocalowala klamke ;) Podobno swiatlo w srodku sie swiecilo ale drzwi zamkniete na przyslowiowe "trzy spusty", zero informacji na drzwiach odnosnie powodow zamkniecia poza tym ze sklep czynny do godziny 18:00. Nie pisze tego zeby pograzyc tutaj uzytkownika mdstudio .. bez urazy :) ... ale pierwszy kontakt najwazniejszy ... tutaj nie wyszedl :) pozdrawiam pruszkowianin Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 12:50 przykro mi deecann, ze zepsulem Ci plany, o tej porze MDstudio bylo u mnie, prawie koncza robotki wykonczeniowe, wszystko ladnie i pieknie wyglada, bo szef pilnuje jakosci i solidnosci. za to chcialem ostrzec wszystkich forumowiczow przed elektrykami z komorowa, ktorzy zakladali instalacje w bloku na wroblewskiego. wlasnie skonczylem ja poprawiac, w koncu mgr inz elektryk jestem. fachunie od siedmiu bolesci tak podlaczyli dwa wylaczniki schodowe, ze swiatelko nigdy sie nie zapalalo. nie mowie ze podlaczenie wylacznikow schodowych jest proste, ale kazdy solidny elektryk umie to zrobic, ci akurat solidnymi sie nie okazali. Odpowiedz Link Zgłoś
deecann Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 12:57 Cala firma do ciebie pojechala !!?? :). A jesli chodzi o elektryke to tez szukam jakiegos majstra. Bawi a zarazem irytuje mnie fakt jak dzwonie to sa niezbyt chetni do zrobienia instalacji elektrycznej w bloku bo .... za malo roboty i sie nie oplaca :|. No ja pier..... Jeden wystrzelil mi z tekstem ze "jakby to willa byla no to mozna by pomyslec", inny ze "w okolicach zimy wiosny bedzie dopiero mogl". Albo ja sie tak postarzalem albo ten swiat na glowie stanal. Komus sie chyba w d..ie poprzewalalo i tyle. Fakt faktem nie ma chetnego i szukam dalej :( pozdrawiam pruszkowianin Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 14:57 no prawie cala firma, czyli majstry, kierownik i szef, pilnuja jakosci, naprawde sa w porzadku, a ci co wczesniej marudzili to sa z kolka gospodyn wiejskich, jak jeden zacznie to inni na ta sama nute spiewaja, wiec odpusc sobie ich posty. co do elektryki to zgadza sie ze nikt nie chce robic, bo punkt kosztuje powiedzmy 100 zeta, takich punktow w mieszkaniu masz 10-15, wiec wychodzi 1000- 1500 zeta, od tego trzeba odjac material, i sam widzisz ile zostaje zysku, a roboty jest od "zajebania". Odpowiedz Link Zgłoś
deecann Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 15:14 No bez urazy ale z takim podejsciem to bysmy z drzew nie zeszli. "Nie robie bo mi sie nie oplaca" - to zmien fach na testera lozek i lezenie brzuchem do gory. Przeciez ja nie karze mu tego robic za darmo. Punky kosztuje tyle i tyle, montaz tyle, robocizna tyle, + 20% kwoty na moj zysk i mamy cene koncowa. Zauwaz ze ja nie mam pretensji o to "dlaczego tak duzo", nie mialem nawet okazji poznanac ich cen bo juz z wejscia "Panie, daj Pan spokoj, nie oplaca sie". Wole miec kwote ktora bedzie przyslowiowo "zwalajaca z nog" niz nie miec zadnej bo w pierwszym przypadku mam chociaz jakas orientacje ( elektryk ze mnie zaden wiec skad mam wiedziec ile takie przyjemnosci kosztuja ) pozdrawiam pruszkowianin Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 15:49 z ta elektryka jets taka sprawa, ze musza rozpruc wszystkie sciany, jak sam zauwazysz na kazdej masz gniazdo, rozpruc sufit, bo masz oprawe oswietleniowa. roboty jest od groma i nikomu nie chce sie jej podejmowac, bo duzo na tym sie nie da zarobic, a zysk marny. jak chcesz szybko policzyc, to sprawdz ile masz tych punktow w mieszkaniu (gniazda plus punkty oswietleniowe) i dodaj dwa zera na koncu, to bedzie orientacyjna cena. Odpowiedz Link Zgłoś
deecann Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 16:09 Dobrze ... to ja mam takie pytanie. Ze wzgledu na to iz instalacje z lat 90-tych to marne aluminium i wczesniej czy pozniej szlag to trafi, do kogo czlowiek ma sie zglosic z wymiana instalacji ? Hydraulika czy jubilera ? Mnie nie interesuje ile to jest roboty, dla mnie facet moze siedziec 24h, 7 dni w tygodniu bez picia i jedzenia. Druga sprawa jest to ze zawola za 2 tygodnie takiej pracy np. 10K. Ok, nie ma sprawy, siedziales chlopie 2 tygodnie i zapitalales 24h wiec ci sie nalezy. Skoro to jest ciezka praca ( tak jak piszesz, nie wiem nie znam sie ) to niech ja wycenia odpowiednio a nie koles mi w sluchawke pluje ze mu sie nie chce/nie oplaca/i takie. Z drugiej strony skoro to jest kupa roboty to dziwi mnie tekst innego fachury ktory stwierdzil ze mieszkanie to nie ... gdyby willa byla. Matko ... to on by mi to do euro 2012 chyba robil ;) pozdrawiam pruszkowianin Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 20:42 > z ta elektryka jets taka sprawa, ze musza rozpruc wszystkie sciany, jak sam > zauwazysz na kazdej masz gniazdo, rozpruc sufit, bo masz oprawe oswietleniowa. > roboty jest od groma i nikomu nie chce sie jej podejmowac, bo duzo na tym sie > nie da zarobic, a zysk marny. Cóż, nie zgodzę się. Co to znaczy "rozpruć"? Co to za "robota"? Mieszkam w starym domu, budowanym w latach trzydziestych. Poprzedni właściciele nie za bardzo się przejmowali stanem instalacji elektrycznej. W mojej części domu (pokój, przedpokój, kuchnia) były 2 (słownie: dwa!) gniazdka, więc jak podłączyłem telewizor i radio - to kompa się nie dało już wpiąć ;-) Więc musiałem zakasać rękawy, bo panowie "fachowcy" zaśpiewali taką cenę, że aż się zaśmiałem. Nie jestem z wykształcenia elektrykiem - ale po odłączeniu "korków" i postukania w ściany - mam teraz od cholery gniazdek w tychże ścianach. Oraz odpowiednio mocne "korki" w skrzynce. Ja osobiście nie mam wykształcenia technicznego. Ale poradziłem sobie w 2 dni i niech nikt nikomu nie wmawia, że to jakaś wiedza tajemna, za którą zgarniać się powinno niebotyczną kasę. To praca "techniczna", i jak kto ma elementarną wiedzę oraz śrubokręt z czujnikiem przepływu prądu - to jest to drobiazg. Więc - z tą "fachowością" - nie przesadzajmy. Oczywiście piszę to z całym szacunkiem dla fachowców. Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
ibor25 Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 23:30 zgadzam sie z Toba, wielkiej filozofii, robota jak kazda inna elementarna wiedza wystarczy by zdobyc uprawnienia do 1kV Odpowiedz Link Zgłoś
ibor25 Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 23:31 ...wielkiej filozofii nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 23:57 Ibor, Ja nie twierdzę, że specjalizacja i fachowość od niefachowości jest lepsza. Twierdzę jedynie, że przy zachowaniu elementarnych warunków bezpieczeństwa jestem w stanie pogrzebać nawet w "skrzynce wysokiego napięcia". Nie zachęcam, nie namawiam. Ale jest to możliwe. Trza się jeno liczyć z niejakim ryzykiem oraz zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa. Dziękuję za odpowiedź i zapewniam - różnic tutaj pomiędzy nie ma. Ale, jeśli ktoś do wymiany korków "zatrudnia" specjalistę za ileś tam złotych - to przesada według mnie. Ale każdy dezyzje podejmuje na własną odpowiedzialność. Posdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Pytanie do administratora 30.06.07, 09:01 panowie sie z lekka zagalopowali, zapewne niedlugo panowie dojda do wniosku ze stworzenie swiata to tez zwykla fuszerka. nie wiem ile tych gniazdek masz na jednym obwodzie, ale przepisy wyraznie mowia o max 10 gniazdach zabezpieczonych wylacznikiem 16A, okreslaja dla takiego obwodu przewod o przekroju zyly 2,5mm, podobnie z obwodami oswietleniwoymi, max 10 obw zabezpieczonych wylacznikiem 10A a przewod 1,5mm. Oczywiscie wylacznik nie jakis tam, tylko nadmiarowy o charakterystyce B. bardzo interesuje mnie co zrobiles z przewodem ochronnym PE, ktory dochodzi do bolca gniazda zasilajacego, skoro miales stara instalacje aluminiowa, to musiala ona byc wykonana jako 2-przewodowa, natomiast teraz wymagana jest instalacji 3-przewodowa z zolto-zielonym przewodem ochronnym PE. o wiele rzeczy moglbym jeszcze w przedmiotowym temacie zapytac, jak chocby fakt, czy masz ubezpieczone mieszkanie i ktore towarzystwo odwazylo sie ubezpieczyc mieszkanie z tak pioniersko wykonana instalacja. owszem, w przypadku mieszkania w bloku to jest pryszcz, wystarczy wylacznik 10A na oswietlenia oraz dwa wylaczniki 16A, oddzielnie od obwodow gniazd w pokojach i oddzielnie dla obwodu gniazd w kuchni i lazience, a wszystkie wylaczniki dodatkowo zabezpieczone roznicowka 40A. jednak kucie wielkiej plyty celem wymiany kabli juz nie jest takim pryszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdstudio Re: Pytanie do administratora 29.06.07, 14:50 Jeżeli chodzi o instalację elektryczną to tego typ pracami też się zajmujemy, zajmujemy się kompleksową realizacją w dosłownym tego znaczeniu. Pozdrawiam Maciej Daszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś