Dodaj do ulubionych

Co warto zobaczyć w Żyrardowie?

17.06.03, 16:07
Chcę w którąś sobotę nawiedzić Żyrardów, co jest warte uwagi?
Gdzie można smacznie zjeść?
Obserwuj wątek
    • bujanna Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 18.06.03, 21:59
      Dwadzieścia dwa lata mieszkalam w Żyrardowie i nic tam nie znalazłam godnego
      uwagi. Uważam że w tym mieście jest tylko pełno pijaków i wielkie bandyctwo.
      Nie można spokojnie przejść ulicą o zmierzchu, jedyną dobrą rzeczą jest tylko
      zalew Żyrardowski nad kórym można wypocząć, wykąpać się i poopalać, choć w
      upalne dni jest tam mnustwo ludzi. Ogólnie mówiąc nie mam dobrego zdania o tym
      mieście i wcale za nim nie tęsknię, wolę już Milanówek w którym teraz mieszkam,
      choć tu mi się bardzo nudzi bo nikogo nie znam.
      • Gość: niezlynygus Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: *.proxy.aol.com 21.06.03, 03:11
        mnostwo sie pisze tak jak napisalem, hehe, literowka sie wkradla? zdarza sie.
        zyrardow moze sie spodobac tylko w sytuacji, kiedy z kilkoma litrami piwa w
        brzuchu, z jointem w reku, lazisz po tym czyms noca, nawiedzajac takie miejsca
        jak fabryka, czy plac wolnosci ( w niektorych kregach jana pawla). trzeba wtedy
        tylko uwazac, aby w pysk nie dostac, na co niestety narazeni sa nie tylko
        przyjezdni, ale i miejscowi. w dzien miasto nie wyglada najlepiej. krotko
        mowiac: na mozg ci padlo, zeby do zyrardowa z wycieczka ruszasz, czy piszesz
        obojetnie na jakim gazetowym miescie, aby tylko pogadac z kims, kto sie
        nabierze na twoje wypociny. sklaniam sie do tej drugiej opcji, ale jej
        zakonczenie stawia mnie w kropce. hehe
        • sloggi Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 23.06.03, 08:59
          Chcę zobaczyć Żyrardów, bo jest to jedno z niewielu typowych miast fabrycznych
          XIX wieku - czy to takie dziwne?
          • Gość: niezlynygus Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 22:06
            milego zwiedzania.
        • Gość: asia Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: 157.25.78.* 05.08.03, 16:10
          Gość portalu: niezlynygus napisał(a):

> mnostwo sie pisze tak jak napisalem, hehe, literowka sie wkradla? zdarza sie.
          > zyrardow moze sie spodobac tylko w sytuacji, kiedy z kilkoma litrami piwa w
          > brzuchu, z jointem w reku, lazisz po tym czyms noca, nawiedzajac takie
          miejsca
          > jak fabryka, czy plac wolnosci ( w niektorych kregach jana pawla). trzeba
          wtedy
          >
          > tylko uwazac, aby w pysk nie dostac, na co niestety narazeni sa nie tylko
          > przyjezdni, ale i miejscowi. w dzien miasto nie wyglada najlepiej. krotko
          > mowiac: na mozg ci padlo, zeby do zyrardowa z wycieczka ruszasz, czy piszesz
          > obojetnie na jakim gazetowym miescie, aby tylko pogadac z kims, kto sie
          > nabierze na twoje wypociny. sklaniam sie do tej drugiej opcji, ale jej
          > zakonczenie stawia mnie w kropce. hehe

A po kropce pisze sie z dużej litery. He, he ;)
    • kgrabinski Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 27.06.03, 14:52
      sloggi napisał:

> Chcę w którąś sobotę nawiedzić Żyrardów, co jest warte uwagi?
      > Gdzie można smacznie zjeść?

Wiesz Żyrardów ma piękne centrum, tylko niestety nikt nigdy niepomyslal tak o tym miejscu ponieważ mieszkaja tam najubożsi a jak w miescie jest pod 30% bezrobotnych to sobie wyobraz jak tam musi byc przyjaznie ;)
      Fakt faktem Żyrardów ma zabudowe ceglaną z XIX w. która się zachowała prawie w całości, chociaż serce krwawi jak widze rozwalające się zakłady Lniarskie... Kiedys marka słynna na cały świat... Len z Żyrardowa...
      Jeżeli tak bardzo chcesz obejżeć sobie to "centrum" to jak wysiądziesz z z pociągu kieruj się na plac Jana Pawła II vel Wolności (ta druga nazwa była wczesniej i komus sie bardzo niepodobala niewiedziec czemu?!?!) a potem przejdz sie ulica kościuszki i koscielną. Jest jeszcze zakład lniarski którego raczej nieominiesz :) i park z dworkiem Ditrisha gdzie znajduje się Muzeum.
      Stamtąd mozesz jeszcze sie przejsc do kosciola na Osiedlu Żeromskiego i to bedzie wsio... Oczywiście w centrum jest bardzo ładny kościół neogotycki WNMP i kosciół Karola Boromeusza... Kosciół WNMP jest calkiemladny :)
      Acha jeszcze jest Polmos za torami... jak sie zapytasz to cie poprowadzą :)
      Miłego ogladania i mam nadzieje ze nienadziejesz sie na jakiegos idiote... poprostu się nie włócz po zakazanych miejscach i wyjedz przed zmierzchem ;)
      A Bujjanna jestes poprostuignorantem i trawa ci mozg wyżarla. Rozumiem że blanty sa ok ale jak wszystko w Żyrardowie to co tam sprzedaja to straszny shit....
      • Gość: sza.raczek Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: *.tele2.pl 02.07.03, 13:27
        Wydaje mi się, że opisano już wszystko godne obejrzenia w Żyrardowie. Ja bym
        jeszcze tylko dodała, że byłoby to całkiem ładne miasto, gdyby ktoś się o nie
        zatroszczył. Aż przykro patrzeć jak popadają w ruinę zakłady, jak zanika cały
        ten fabryczny kompleks.
        I niekoniecznie jest tak strasznie - tam gdzie mieszkam ja jest cisza i spokój
        i lubię tam wracać po całym dniu pracy w Warszawie.
        :))
        • sloggi Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 02.07.03, 14:29
          Spiszę sobie post kgrabinki'ego i według niego zwiedzę Żyrardów.
          Wszyscy mnie straszyli Grodziskiem, a okazał się całkiem ładnym miastem.
          • Gość: sza.raczek Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:19
            sloggi, ja Cię zapraszam :)))
    • Gość: asia Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? IP: 157.25.78.* 05.08.03, 15:43
      sloggi napisał:

> Chcę w którąś sobotę nawiedzić Żyrardów, co jest warte uwagi?

jeśli jesteś zmotoryzowany, warte uwagi są parkingi strzeżone. jeśli poruszasz
      się piechotą uważaj zwłaszcza na własne kieszenie (komórka, portfel etc.) ;)
      poważnie.

> Gdzie można smacznie zjeść?
      ha, ha
      w Żyrardowie? u mojej mamy. ;)

• meteor2017 Żyrardów - Osada Fabryczna 19.07.04, 17:33
      Smutno sie robi, gdy sie czyta posty mieszkancow (lub bylych mieszkancow),
      ktorzy nie widza nic godnego uwagi w Zyrardowie :( Na szczescie znalazl sie
      ktos, kto jednak wie ze Zyrardow to nie tylko blokowiska, rudery i dresy (choc
      temu nie zaprzeczam, i rzeczywiscie lepiej sie nie szlajac po zakamarkach).

Co prawda watek sprzed roku, ale moze w przyszlosci ktos tu zajrzy z takim
      pytaniem jak sloggi, wiec dodam swoje trzy grosze.

Zyrardow jest akurat miastem na jednodniowa wycieczke. Zabytkowa osada
      fabryczna jest naprawde godna uwagi - spacerujac posrod ceglanych budynkow od
      razu widac skad nazwa Czerwony Zyrardow (bo nie chodzilo tylko o ruchy
      robotnicze). Warto przejsc sie uliczkami posrod nieduzyczh domow robotniczych,
      warto tez zwrocic uwage na drewniane, pietrowe komorki na podworkach.

Oczywiscie nalezy pojsc na Plac Wolnosci (obecnie JP II, a dawniej po prostu
      Rynek), ktory zostal w ostatnich latach doprowadzony do porzadku, i rozejrzec
      sie po zabudowie. Naokolo sa kosciol NMP, dawniej Dom Ludowy (obecnie MDK,
      kino), bardziej okazale budynki mieszkalne (teraz Urzad Miejski, Poczta...), w
      glebi Szkola (za MDKiem i mniejszym budynkiem gdzie kiedys byla moja
      podstawowka), Ochronka dla dzieci robotniczych (obecnie przedszkole) i
      zabudowania fabryczne za "sciana placzu" (ktora wreszcie pomalowano i nie jest
      taka odrapana).

Neogotycki kosciol NMP zostal zaprojektowany przez znanego polskiego
      architekta przelomu XIX i XX wieku - Jozefa Piusa Dziekonskiego. Kosciol jest
      duzy o azurowych wiezach. Jest naprawde piekny, a w srodku warto zwrocic uwage
      na piekne witraze kwiatowe.

Stad warto przejsc ulica 1 Maja lub Narutowicza do Limanowskiego i nia do
      parku. Po drodze Resursa kupiecka i Kantor, czyli siedziba biura fabryki (po
      prawej), a po lewej Palacyk tyrolski i sama fabryka.

Przed Parkiem i przed Kantorem warto skrecic w ulice AK, gdzie sa wille
      wyzszych urzednikow fabryki (po prawej), oraz willa dyrektora fabryki (po
      lewej) - za nia w lewo do parku (obok wozownia strazy pozarnej, obecnie jakis
      warsztat samochodowy). W nim Palacyk Reprezentacyjny, a w nim muzem.

Niestety, gdyby miasto bylo bardziej zadbane, byloby naprawde piekne (patrz -
      Plac Wolnosci). Polecam zakup planu Zyrardowa, na ktorym jest powiekszone
      centrum - Osada Fabryczna z opisem budynkow. Z niego mozna sie dowiedziec, ze w
      Zyrardowie sa jeszcze dwa koscioly (czerwone jak wszystko), szpital (tez
      zabytkowy - neogotycki jak wszystko) i inne.

Ze zjedzeniem czegos jest rzeczywiscie problem w Zyrardowie. Przynajmniej od
      niedawna jest gdzie pojsc na kawe, herbate, lody itp. - pierwsza przyzwoita
      knajpka w Zyrardowie, czyli Tygielek na Placu Wolnosci.

Zalewu nie polecam - syf, malaria i czerwonka. Za to warto na spacer do lasu -
      taaaakie jagody!!! Najlepiej na rowerze.
    • matmi Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 04.09.04, 10:04
      Oststnio kilka razy byłem w Żyrardowie i powoli poznaje to miasto. Minusem są
      zrujnowane budynki oraz trasa na Sochaczew. Ale jest kilka Ciekawych miejsc,
      choć zaniedbanych miejsc jak park
    • koliberrr Re: Co warto zobaczyć w Żyrardowie? 13.11.17, 19:13
      Żyrardów jest fajny na jednodniową wycieczkę. Pozatym jest dobra bazą wypadową w dalsze cześci Mazowsza.
      skomplikowane.pl/na-trasie/hotel-afrodyta/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka