21.07.07, 17:59
Witam,
Mam w planach wakacyjnych odnowienie swoich ram okiennych.
Ramy liczą ...naście lat co najmniej ;-)
Ale że ponieważ nie za bardzo mnie stać na wymianę - postanowiłem je 'odnowić'.
Wyjścia mam dwa - skrobać i szorować papierem ściernym - albo użyć tzw. wypalarki, której niestety nie mam.
Czy ktoś z forumowiczów dysponuje takim sprzętem i mógłby go pożyczyć na 2-3 dni?
Oczywiście oferuję kaucję=równowartość sprzętu "w zastaw".

Jesli ktoś ma i może - będę bardzo wdzięczny i chętnie na piwo albo lody w rewanżu zaproszę.

Pozdrawiam
cat_s
Obserwuj wątek
    • paca57 Re: opalarka 22.07.07, 23:07
      Niedawno restaurowałem starsze okno. Kupiłem na tę okazję najtańszą opalarkę za
      bodajże 40 zł. Mogę pożyczyć bez zobowiązań.
    • alabama8 Re: opalarka 23.07.07, 12:54
      Hej cat_s,
      ja też mam okna tak stare że aż ciekną ale na wymianę nie mogę sobie pozwolić.
      Jakbyś mógł kilka wskazówek zamieścić jak to się robi z tą wypalarką, a może
      ewentualnie przesympatyczny właściciel wypalarki wypożyczył by sprzęta
      samotnej, zdesperowanej właścicielce badziewnych okien.

• sqz Re: opalarka 24.07.07, 08:34
        Opalarka jak sama nazwa wskazuje sluży do podgrzania warstwy starej farby ktora
        dzieki temu bardzo ładnie daje sie oddzielic od ramy okna . Praca nie
        wymagajaca zbyt wysokiej sprawnosci intelektualnej ale dosyc nudna :)
        • cat_s Re: opalarka 24.07.07, 10:27
          Alabamo,
          SQZ prawdę pisze - posługiwanie się tym sprzętem o ile pamiętam nie należy do trudnych zadań.
          Najwięcej kłopotu sprawia wydłubanie starego kitu i usunięcie szyb albowiem opalanie ram z szybami prowadzi często do pękanie tychże szyb.
          A potem to już tylko przeszlifować, pomalować, wstawić szyby z powrotem, zakitować i masz okienko jak nowe :-)

Pozdrawiam
          cat_s
      • sqz Re: opalarka 24.07.07, 23:22
        I pamietajmy aby nie mylić wypalarki z opalarką bo są to dwa różne urządzenia
        służace do całkiem innych celów . :)
        • cat_s Re: opalarka 27.07.07, 02:04
          Witam, chodziło oczywiście o opalarkę...:-)
          Sqz - ukłony/

Poradziłem sobie, z racji naciskających priorytetów czasowych, za pomocą papierów ściernych różnych 'grubości' oraz wiertarki.

Niemniej dziekuję bardzo za odpowiedź.

Pozdrawiam
          cat_s
          • alabama8 Re: opalarka 27.07.07, 12:20
            Wygląda na to, że nie da się tego zrobić szybko. Niestety lub stety mieszkam w
            dość typowym dla Pruszkowa bloku gdzie jest dużo dużych okien. Zastanawiam się
            też czy taka renowacja ma sens w sytuacji kiedy okna ciekną - przy każdej burzy
            z większym wiatrem cieknie mi na parapety. Czy zeskrobanie (opalenie) okien i
            wymiana gumowych uszczelek pomoże czy też nie ma to sensu i w ostatecznym
            rozrachunku jest zbyt pracochłonne, kosztowne, a w efekcie okna posłużą tylko
            kilka lat dłużej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka