Dodaj do ulubionych

Pisowska agitacja w kościele

14.09.07, 18:05
Jakąś godzinę temu ( pogrzeb strażnika miejskiego ) w kościele św.Kazimierza
jakaś kobieta zbierała podpisy poparcia dla pisowskich kandydatów do senatu i
sejmu. Zebrała się kilkuosobowa kolejka. Moherowa oligarchia ruszyła do boju.
Obserwuj wątek
    • sqz Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 18:16
      i co by nie mowic jakbym ich nie lubil to jednak skuteczni sa w tym
      swoim fanatyzmie . Jedyna nadzieja w tych co nie byli 2 lata temu na
      wyborach ze pojda i pozbedziemy sie komuchow
      czyli pisu z rzadu . Njgorsze co moze byc to mieszanka czarnego z
      czerwonym czyli pis i partia pana rydzyka .Ale niestety ludziska
      glosowac nie pojda bo im sie nie chce lazic i wygra kaczka z
      przydawkami a potem wszyscy beda narzekac jakto zle jest.
      • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 18:48
        Coś mnie się wydaje, że to nie było całkiem legalne bo zdaje się jeszcze nie można zbierać oficjalnie podpisów.
        Swoją drogą to jak wspomninam wybory, na których byłam w komisji to faktycznie do urn przychodzili głównie starsi ludzie i zakonnice. Może mi sie akurat taki okręg trafił bo byłam na Księcia Józefa.
        • sqz Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 19:27
          Mysza naprawde myslisz ze ktokolwiek w PiS - sie przejmuje sie
          legalnoscia swoich poczynan ?? Przeciez przyklad idzie z gory skoro
          premier moze bezkarnie lamac prawo to niby czemu niemoga tego robic
          jego ludzie ? Przeciez zgodnie z tym co mowi p.Kaczynski wszystko co
          my robimy jest sluszne , nmiesluszne jest tylko to co robia wszyscy
          przeciwko nam . Wiecej nie bede pisal na temat PiS bo nie chce sie
          denerwowac . Sorki ale przekroczyla ta parttia i jej liderzy juz
          szczyt oszustwa przynajmniej dla mnie . Ni9e lubilem ich nigdy ale
          to co czynia w tej chwili coraz bardziej przypomina mi PRL ,
          klamstwa klamstwa klamstwa i wiara w to ze ciemny lud to kupi
          zreszta c alkowicie sluszna bo jak widac kupuje .
          • leo48 Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 20:13
            Grzeszysz tym porównaniem do PRL bo ja te czasy pamiętam dobrze.
            Tyle obłudy nie zafundowała nam żadna inna opcja.
            • leo48 Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 20:15
              Może wysłowiłem się niezbyt jasno. Mam na myśli obłudę obecnej
              ekipy, miłościwie nam panującej.
              • z.bednarek Re: Pisowska agitacja w kościele 14.09.07, 20:38
                panowie ciszej, bo pistowke wystarszycie :)
            • sqz Re: Pisowska agitacja w kościele 18.09.07, 23:40
              No fakt PiS ma trudniej bo teraz sa tzw polskojezyczne media ktore
              pokazuja ich klamstwa i oblude . Kiedys takowych nie bylo i byla
              tylko jedna sluszna droga :) Droga partii ktora teraz takowoz jest
              tylko i wylacznie sluszna a kto nie wierzy niech wyjezdza do tej
              anglii i irlandi bo tylko ciemniaki i slabeusze boja sie w tym kraju
              zostac i walczyc o nasz wspolny dobrobyt .
              PS
              wg Pis naleze do bogatych czy to znaczy ze mam juz sie pakowac czy
              jest szansa ze to ich pozamykaja po nowych wyborach ??Slyszalem ze
              Nowa Zelandia chetnie emigrantow przyjmuje wie ktos cos wiecej ??
              • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 07:34
                Za przeproszeniem panowie, ale wspaniale wpisujecie się w tą czarną
                kampanię przydrożną. "Obłuda, agitacja, kłamstwa, moherowa
                koalicja".
                Po takich nickach spodziewałem się czegoś więcej niż posługiwanie
                się frazeologią prosto z billbordów. PIS wygra kolejne wybory
                dlatego, bo jego przeciwnicy posługują się w dyskusji niewyszukanymi
                epitetami unikając jak ognia argumentów merytorycznych.
                :/

• bbastek13 Re: Pisowska agitacja w kościele 20.09.07, 09:37
                  zerozeroseven napisał:

> epitetami unikając jak ognia argumentów merytorycznych.
                  > :/

prosze o argumenty, ktore mnie przekonają do głosowania na PIS
              • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 07:42
                Nie mówiąc już o tym, że jak ktoś się na tym forum kiedyś przyznał, że
                będzie głosował na PIS został przez forumowiczów obrzucony ścierwem i
                obelgami - zaiste wspaniała reklama opozycji. :-(
                • tu.artur Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 09:12
                  no no "fascynuje siła fizyczna - do pewnego stopnia i literatura piękna "
                  Dobraczyński? Pukwaterek?
                  • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 09:49
                    Skąd ten cynizm?

Siła fizyczna fascynuje mnie poprzez sport, który jest dla mnie
                    uosobieniem pracy i dążenia do celu, zwłaszcza jeśli sportu się
                    samemu zasmakuje. Z literatury pięknej bardziej lubię Dicka niż
                    Dobraczyńskiego. Daleki jestem jednak od przekreślania czy
                    naśmiewania się z tego ostatniego. Kościół i światopogląd katolicki
                    bardzo szanuję i jest mi on niezwykle bliski.

Czy to mnie dyskredytuje jakoś? Jestem z tego powodu naiwny czy
                    nieżyciowy? Pasuje do mnie epitet moher?
                    • mcgoo Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 10:44
                      Ja po raz kolejny zaglosuje na PiS. :)
                      Nie chodze do kosciola - nie nosze beretu - nie jestem biedny .. - o
                      wyksztalceniu nie bede pisal bo to nieelegancko sie chwalic ..

Jednym slowem zdaje sie zaprzeczac wszelkim stareotypom PiS'uara :)

Zaglosuje, bo po odejsiu Rokity PO sie stacza - kiedy dolaczyl do
                      nich dywersant Kutz (poprzednio jakies SLD).

Zaglosuje, bo to prezydent wywodzacy sie z PiS nie slanial sie na
                      nogach w alkoholowym amoku podczas wizyty w Katyniu.

Zaglosuje, bo PO najprawdopodobniej osiagajac blisko 30%'owy wynik
                      zawiaze koalicje z LiD.

Zaglosuje, bo smiesza mnie deklaracje Borowskiego o karcie dobrych
                      praktyk politycznych :) przypomina mi to watek kabaretu "ale teraz
                      to juz, ALE, ALE, ALE"

Zaglosuje tak, poniewaz to jedyna opcja, ktora przemawia do mnie
                      jezykiem mozliwosci, istnienia szansy - do czasu przed PiS wszystko
                      bylo nie mozliwe do wykonania - nic sie "nie dalo", a zycie toczylo
                      sie mimochodem, jakby wladza nie byla do niczego potrzebna.

Zaglosuje, bo PO przemawia do mnie jezykiem negatywnym - czarne
                      plakaty i udowadniania ze "Polacy sie wstydza" (jak wynika z sondazy
                      ewentualnie 30% Polakow sie wsytdzi).W PO nie ma ducha tworczego,
                      wciaz przyparta do muru stara sie nadazac za PiS prezentujac w
                      rezultacie taki "PiS" tylko troche gorszy.

I kolejna humorystyczna przeslanka - to za PiS wyrownali ulice przed
                      palacem prezydenckim w Warszawie - za SLD ulica "spelniala normy"
                      mimo, ze koleiny zawadzaly o podbrzusza limuzyn oficjalnych
                      delegacji.
                      • nowak007 Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 12:38
                        PO się wstydzi, że żyje w Polsce...
                        Platforma eliminuje swoich własnych ludzi dlatego mi wstyd za PO że
                        jest taką obłudną partią.
                        Już lepsze Kaczory, przynajmniej nie ściemniają
                      • sqz Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 15:21
                        A ja nie zaglosuje na PiS bo zasady zobowiazuja a tym co zapomnieli
                        przypomne co obiecal i powiedzial nasz premier ;
                        1. Nie będę premierem, gdy mój brat będzie
                        prezydentem
                        2. Nie będzie koalicji z Samoobrona
                        3. Cieszę się, ze będę na pierwszej linii walki z
                        Samoobroną.
                        4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu
                        Samoobronie drogi do władzy w Polsce uczestniczyć nie będziemy
                        5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko
                        komu toczą się sprawy sadowe. To jest sprzeczne z ideałami PIS
                        6. V-ce minister sprawiedliwości nie ścigał i nie
                        osadzał w wiezieniu działaczy opozycji w latach 70-tych
                        7. Wybudujemy trzy miliony mieszkań.( to akurat mu wybaczam bo
                        tylko glupi mogl w to uwierzyc)
                        8. Wprowadzimy szybko niższe podatki.
                        9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
                        10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasługa.
                        11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD.
                        12. Marcinkiewicz, to premier na całą kadencję.
                        13. Pomożemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).( na szczescie nie
                        pomogl ma plusa )
                        14. Zredukujemy administrację państwową
                        15. W rządzie nie będzie byłych członków PZPR.
                        Dla mnie, raz dane słowo, jest święte... (Jarosław Kaczyński 10 VII
                        2006)

I nie bawia mnie porownania z bylymi wlodarzami oni juz byli
                        Jaroslaw Kaczynski jest.
                        Acha i jeszcze nie wiem na kogo zaglosuje ale napewno nie na kogos
                        kto mnie opluwa na kazdym kroku .
                        • zerozeroseven Re: Hity i knoty IV RP 19.09.07, 22:33
                          Uff. Koalicja z Samoobroną to był największy gniot.
                          Nie jestem w stanie wytłumaczyć sobie tego w racjonalny sposób.
                          Choć z drugiej strony przypominam sobie jak całkiem rozsądni i
                          inteligentni ludzie mówili, że Lepper to mądry facet i ma dużo
                          racji. Teraz tego żałują. Podobało mi się natomiast utworzenie sądów
                          24-godzinnych, CBA, twarda polityka suwerenności względem Niemiec i
                          Rosji (zwłaszcza działania w celu uniezależnienia się energetycznego
                          od tej ostatniej) oraz konsekwentne budowanie etosu patriotycznego,
                          chociażby tą defiladą na Święto WP ;-)
                          • bbastek13 Re: Hity i knoty IV RP 20.09.07, 09:36
                            zerozeroseven napisał:

> CBA,

podaj jeden sukces CBA

>twarda polityka suwerenności względem Niemiec i
                            > Rosji (zwłaszcza działania w celu uniezależnienia się
                            >energetycznego od tej ostatniej) oraz konsekwentne budowanie etosu ?
                            >patriotycznego,
                            > chociażby tą defiladą na Święto WP ;-)

polegająca na robieniu z siebie pośmiewiska poza granicami Polski ?
                            powowływaniem pseudofachowcow na placowki ? (szcególnie w Ameryce
                            Pd. z rekomendacji superpatriotycznego duetu Rydzyk-Kobylański) nie
                            mówiąc juz o Fotydze która swa ignorancją poraża uczniów
                            podstawówki ? a gdzie to uniezależnienie energetyczne od Rosji ? ach
                            tak, zapomniałem, Krauze kupił złoża w kazachstanie....
                            • zerozeroseven Re: Hity i knoty IV RP 20.09.07, 10:37
                              Sukcesy CBA? Mogę Cię tylko odesłać do strony tej organizacji. Sami
                              chyba najlepiej przedstawią swoje sukcesy :D
                              www.cba.gov.pl/news_archiwum.html
                              • bbastek13 Re: Hity i knoty IV RP 20.09.07, 13:55
                                zerozeroseven napisał:

> Sukcesy CBA? Mogę Cię tylko odesłać do strony tej organizacji.
                                Sami
                                > chyba najlepiej przedstawią swoje sukcesy :D
                                > www.cba.gov.pl/news_archiwum.html
                                >

trudno zeby na swojej stronie pisali o wpadkach
                                sukcesy - aresztowanie, postawienie zarzutów.....
                                a gdzie informacje o skazaniach w procesach sądowych, bo jeszcze
                                chyba nikogo dzieki nim nie posadzili...
                                aresztowac mogą kazdego pod byle jakim zarzutem, zapytaj ludzi
                                pamietajacych czasy przed 89'
                                • nowak007 trzeba głosowac na pis 20.09.07, 15:19
                                  PiS musi mieć taką większość aby mógł rządzić samodzielnie. Tylko
                                  wtedy będzie dobrze. Inaczej PO stworzy koalicję z SLD(lid) i
                                  powróci cały pierdzielnik i układziki komusze.Dlatego trzeba się
                                  jeszcze raz poświęcić i przymknąć oczy na pewne błędy. Inaczej
                                  dobrze nie będzie.A patrząc na PO w Pruszkowie głosować na nich nie
                                  będę.Pozbyli się w radzie miasta młodego człowieka, który miał coś
                                  zmienić.Dlatego trzeba żeby pis dokończył swoje dzieło.
                                  Czy ktoś będzie wogóle kandydował na posła z Pruszkowa?
                                  • sqz Re: trzeba głosowac na pis 20.09.07, 23:19
                                    Niom masz racje wybaczmy pewne bledy , przymknijmy oczy na
                                    poniektore tylko na ktore ?? Bo juz pare razy w tym kraju
                                    przerabiano przebaczenia po okresach bledow i wypaczen realnego
                                    socjalizmu . OK zalozmy ze uwierze ze bedzie dobrze jak PiS
                                    samodzielnie bedzie rzadzic tylko pytanie co to znaczy dobrze ?? czy
                                    to znaczy ze przeznaczymy nastepne 100 mln na swiatynie oipatrznosci
                                    pamietajac o tym ze co 3 dziecko w polsce jest niedozywione ?? Jak
                                    mozna gloscic wiare katolicka wydajac pieniadze na swoje szpanerskie
                                    zachcianki ( patrz p. Rydzyk) jak z czystym sumieniem ten czlowiek
                                    moze mowic ze tylko on jest dobrym katolikiem ?? Z tego co pamietam
                                    byloi powiedziane cos o ubostwie kleru , jakos nie widac tego . I
                                    rozumiem budowe kosciolow i innych miejsc w ktorych wierni moga sie
                                    spotykac tylko do jasnej cholery nie rozumiem dlaczego za moje
                                    pieniadze ?? Dlaczego ja nie moge wybrac ze chce dac na dom dziecka
                                    na osoby potrzebujace tylko wladza narzuca mi co jest dla mnie
                                    lepsze .
                                    Co do sukcesow CBA nalezy zapewne to ........... hmm poczekam az
                                    niezalezny sad skarze kogokolwiek z zatrzymanych przez CBA .
                                    Nie przeszkadza mi ideologia Pisdowcow bo kazdy ma taka jaka ma
                                    przeraza mnie tylko ich nienawisc do wszystkich ktorzy nie sa z
                                    nimi . Jakto powiedzial calkiem niedawno ochrzczony katolik z dziada
                                    pradziada Dorn " kto nie jest z nami ten bedzie z nami jesli nawet
                                    nie wie o tym ze znami bedzie " Ja nie bede nigdy z fanatykami ,
                                    nacjonalistami . Ludzmi zaslepionymi nienawiscia do wszystkiego co
                                    jest inne .
                                    PS
                                    drogi 007 wole parade ,mlosci niz kolko parafialne z jednego
                                    powodu , na paradzie nikt nikogo nie udaje i nie ukrywa kim jest ,
                                    na kolku sa sami wspaniali katolicy ktorzy jakby mogli toby utopili
                                    blizniego swego w lyzce wody . Acha i uwazxam ze homoseksualizm to
                                    nie choroba choc jak dla mnie normalne to nie jest zeby facet z
                                    facetem :) obrzydlistwo
                                    • mcgoo Re: trzeba głosowac na pis 21.09.07, 15:01
                                      no wlasnie, co do tej parady, to ja mam duze watpliwosci czy tam
                                      nikt niczego nie udaje :) ...
                    • tu.artur Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 09:26
                      Słuchaj ja nie nazwałem Ciebie "moherem", inna sprawa jeśli tak się czujesz.
    • ewka2266 Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 09:58
      Nie ma co się kłocić, tylko trzeba iść na wybory ludzie!
      Tylko na co, kogo głosować, jak te same gęby się afiszują?
      Nie usmiecha mi się alternatywa iz wszytsko jedno aby nie PiS, bo
      dla mnie równiez ani Samoobrona ani postpzpr, a do PO tez sie
      uprzedziłam :(:(:(
    • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 10:02
      Co jest złego w zbieraniu podpisów poparcia w kościele?
      PIS wsparcia swojego elektoratu. Co w tym takiego strasznego?
      Przecież to zupełnie normalne. Lewica będzie zbierać podpisy na
      paradzie gejów i to też będzie złe? Czy też akurat to będzie dobre?
      • sqz Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 15:15
        Jedno jest zle w zbieraniu podpisow w kosciele . Miejsce kultu
        religinego nie powinny byc miejscami zbierania podpisow niech robia
        to przed brama i bedzie okej . Nie jestem obeznany zbytnio w
        ordynacji wyborczej ale to akurat chyba jest zakazane. Zreszta z
        tego co slysze co chwile od hierarchow naszego kosciola to jest on
        apolityczny wiec albo ktos klamie albo nagina prawo .Jestem
        przeciwnikiem PiS ale zgadzam sie z Toba PiS wygra wybory . Na
        szczescie nie moim glosem skutecznie mnie odiodl od tego prezes tej
        partii ale mysle ze to ze nie glosuje na niego ZOMO-wiec , obronca
        przestepczego ukladu , wyksztalciuch itd ito go nie zmartwi
        • paca57 Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 16:41
          Dlaczego nie zagłosuję na PiS ? Ano m.in. dlatego, że zbiera podpisy w kościele,
          w Katyniu, w stoczni, obok kopalni, obok grobu Witosa i wielu innych miejscach
          które tak naprawdę są im obce. PiS próbuje zawłaszczyć papieża JP II,
          Solidarność, Powstanie Warszawskie, Witosa,Piłsudskiego, sukcesy sportowców,
          polityków innych partii i wiele innych rzeczy. Deszcz pada kiedy trzeba bo PiS
          go wymodlił. PiS podzielił Polaków tak skutecznie że zaczynają skakać sobie do
          gardeł. Wszystkie negatywne agresywne wypowiedzi w mediach praprzyczynę mają w
          PiS. To łagodna wersja rewolucji pażdziernikowej. Pisząc te słowa nie wiem czy
          nie jestem namierzany przez odpowiednie służby po to by je wykorzystały po
          zwycięskich wyborach. To zaczyna mi przypominać komunę.
          • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 20:36
            To może jednak Partia Kobiet .. twarze nowe a i ciałka całkiem, całkiem.
            Jak wam się podoba plakat wyborszy owej partii. Zawszeć to coś nowego. I w dodatku miałam pretensje do liderek, że siedzą cicho jak z przeproszeniem mysz pod miotłą a one taki numer wykręciły. Dziś wszyscy o nich mówią. najgorsze jest jednak to, że manuela Gretkowska w dalszym ciągu chce do Sejmu ale nie do polityki. Ja nie wiem jak ona chce to pogodzić.
            • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 20:41
              I jeszcze słów kilka w sprawie podpisów. Tak więc mnie też proszono o zbieranie podpisów (nie na PIS) ale miało to być robione dyskretnie (przynajmniej w czasie kiedy zbierali te podpisy w kościele) bo nie było wtedy jeszcze wolno robić tego oficjalnie. Niemniej jednak faktycznie w tym kraju na dzień dzisiejszy są równi i równiejsi.

Co do kościoła to poleciłabym wszystkim przypowieść o tym jak Jezus wszedł do świątyni i rozgonił kupców ... ale dziś Ziobro by go wsadził do więzienia ... cholera wtedy też go wsadzili do więzienia i nie tylko ... a my dzielnie na forum Europejskim jesteśmy za karą śmierci ... no cóż nic się nie zmieniło przez te 2007 lat
              • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 23:00
                Kara śmierci za przestępstwo jest zła. Ale jeszcze gorsza jest kara
                śmierci tylko za fakt istnienia, czyli świadoma aborcja żyjącego
                ludzkiego zarodka. Powszechność stosowania aborcji to zwykłe
                ludobójstwo w świetle prawa. Jakoś tak się dziwnie składa, że
                najwięksi zwolennicy zniesienia kary śmierci są równocześnie
                największymi zwolennikami zabijania ludzkich płodów. Dziwne. Bardzo
                dziwne. :/
        • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 19.09.07, 22:05
          Czy te podpisy były zbierane w trakcie mszy? Jeśli nie, to chyba nie
          ma o czym mówić. Kościół powinien jednoczyć ponad podziałami. W tym
          sensie jest apolityczny. Osobiście jednak uważam, że Kościół nie
          może odcinać się od polityki za wszelką cenę i powinien pomagać
          wiernym w dokonywaniu wyborów zgodnych z religijnym fundamentem.
          Oczywiście powaga i autorytet Kościoła wymagają, aby ta pomoc
          odbywała się w formie otwartej, dialogu raczej niż bezwzględnego
          nakazu. Powinna jednak istnieć, bo Kościół to nie tylko "miejsce
          kultu religijnego", ale przede wszystkim miejsce w którym ludzie
          poszukują wskazówek jak żyć.
          • bbastek13 Re: Pisowska agitacja w kościele 20.09.07, 09:29
            zerozeroseven napisał:

> Czy te podpisy były zbierane w trakcie mszy? Jeśli nie, to chyba
            nie
            > ma o czym mówić

jest o czym mowic, bo gdyby pod kosciolem podpisy zbieralo PO, LiD
            czy inna partia (poza PIS oczywiscie) to proboszcz z mocherkami
            zaraz by zrobili afere. A zdaje sie ze do koscioola chodza nie tylko
            zwolennicy PIS, ale innych partii rowniez. Natomiast dzieki postawie
            kosciola tych innych jest coraz mniej, ja rowniez zaczynam omijac to
            miejsce bo nijak mi sie nie chce kojarzyc z wyznawaniem wiary. W
            tych realiach wiara w Boga to dla mnie cos innego, niz prezentuje
            kosciol w Polsce
            • zerozeroseven Re: Pisowska agitacja w kościele 20.09.07, 10:14
              Kościół katolicki to nie jest tylko "miejsce kultu" ani "wyznawania
              wiary". Kościół to przede wszystkim wspólnota ludzi, których łączą
              określone wartości (chrześcijańskie dla przypomnienia:) Fakt, że
              coraz mniej łączy Cię z Kościołem wynika być może z tego, że
              hierarchia wyznawanych przez Ciebie wartości coraz mniej przystaje
              do wartości chrześcijańskich?
              Kościół nie wspiera żadnej partii. Nie dąży też do objęcia w Polsce
              władzy. To, że jeden ksiądz proboszcz sympatyzuje z PO, a inny z PIS
              niczego nie zmienia.
              • z.bednarek ale pierd...cie 20.09.07, 12:19
                ale pierd...cie, za przeproszeniem, przeciez KK jest podzielony,
                Dziwisz i reszta postepowego episkopatu jest przeciw PiS(da) &
                Rydzyk Sp. z o.o., a stare dziady z tego samego episkopatu slinia
                sie do Rydzyka, bo ma kase od Kobylanskiego, a ten wiadomo skad ma
                kase ...

prawda jest taka, ze z tego Kosciola nic juz nie zostalo, swego
                czasu bylem ministrantem, bylem w sluzbach porzadkowych podczas
                pilegrzyki JP2 w wawie, bardzo bylem zwiazany z Kosciolem, jednak
                zdobywajac wyksztalcenie i zyciowe doswiadczenie zobaczylem co tu
                sie dzieje, sprawe wyznania i przestrzegania dekalogu zostawiam
                wlasnemu sumieniu

nie wiem czy zaglosuje na PO. jednak napewno PiS(da) & Rydzyk Sp. z
                o.o. nie maja co liczyc na glos wyksztalciucha.
              • bbastek13 Re: Pisowska agitacja w kościele 20.09.07, 13:52
                zerozeroseven napisał:

> Kościół katolicki to nie jest tylko "miejsce kultu"
                ani "wyznawania
                > wiary". Kościół to przede wszystkim wspólnota ludzi, których łączą
                > określone wartości (chrześcijańskie dla przypomnienia:) Fakt, że
                > coraz mniej łączy Cię z Kościołem wynika być może z tego, że
                > hierarchia wyznawanych przez Ciebie wartości coraz mniej przystaje
                > do wartości chrześcijańskich?

i tu dochodzimy do sedna, widocznie wartości które ja wyznaję (nie
                kradnij, nie kłam, szanuj kazdego czlowieka itp) nie są zbyt
                popularne w kosciele katolickim - mysle ze nie ma potrzeby podawac
                przykladow, kazdy je zna. Tlumaczenie ze ksieza to tez ludzie i
                popełniają błędy sa dla mnie smieszne - szczegołnie jesli ci sami
                ksieza te same bledy popelniają ptrzez lata, jesli ksiadz nie jest
                godzien sprawowania swej funkcji to mu sie dziekuje, ale czego
                oczekiwac gdy przyklad idzie z samej gory - postawa biskupow np.
                wobec sprawy wielgusa, rydzyka, jankowskiego, paetza itp -
                przykladow sa dziesiątki. Wlasnie te sprawy mnie do kosciola
                zniechecaja, kosciol w tym momencie to po prostu firma, źle zresztą
                zarzadzana, i wiele musi sie zmienic bym postrzegal to inaczej

> Kościół nie wspiera żadnej partii. Nie dąży też do objęcia w
                Polsce
                > władzy. To, że jeden ksiądz proboszcz sympatyzuje z PO, a inny z
                PIS
                > niczego nie zmienia.

zmienia, bo kosciol przy wyborach tez chce swoje ugrac i agituje na
                rzecz ugrupowan, ktore daje mu najwiecej. Nie musze przypominac
                listow biskupow czytanych na kilka dni przed wyborami czy nachalną
                propagandę pism i mediow pro-pisowskich. Zresztą moje osobiste
                rozmowy z ksiezmi tez byly przez nich sprowadzane na
                droge "slusznej" w ich mniemaniu polityki (nawet podczas
                spowiedzi...)
    • no_man Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 01:17
      Takie tam na pIs:
      "Niejeden, co pchał się na świecznik, zawisł na latarni"
      Na kaczkę:
      "Niektórzy ludzie patrzą przez własne oczy jak przez judasze"

Pozdrawiam i życzę miłego piątku :-)
      • tu.artur Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 09:29
        Pięknie powiedziane.
        • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 09:55
          Wiecie co mnie najbardziej w naszej polityce irytuje: nie ważne z kim byleby dostać ciepłą posadkę w sejmie.
          A Bóg, honor i ojczyzna to już tylko wspomnienie.
    • paca57 Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 13:29
      Do Nowaka. Zarzucanie PO że zrobi coś co się wydaje pisowcom że zrobi jest
      śmieszne. PiS nie zamierzał ale zawarł prostytucyjną koalicję z ćwokami i
      oszołomami. PiS mówi prawdę tak często jak cygan. Przed ostatnimi wyborami
      zastanawiałem się czy nie głosować na PiS bo kładli większy nacisk na walkę z
      patologiami. Z tego programu walka owszem została ale głównie z przeciwnikami
      politycznymi. Nie cierpię komuchów ale oni kradli tylko dobra materialne. PiS
      chce mi ukraść świadomość a to znacznie gorsze. Naciski na media, szantaż na
      Polsacie to dopiero początek. Wierchuszka PiS zasypiając marzy jakby wykończyć
      GW, TVN i innych. Zamiast myśleć jak poprawić byt najuboższych próbują zrównać
      z ziemią najbogatszych. Wśród czołowych działaczy PiS trudno znależć normalnego.
      Ja uważam że na najważniejszych stanowiskach w kraju powinni zasiadać ludzie
      którzy mają rodziny, żony, dzieci a przede wszystkim przezroczyści. Uważam że
      wyborca ma prawo znać orientację seksualną, stan posiadania, przeszłość tych
      ludzi. PiS skupiło w swoich szeregach ludzi zakompleksionych, ułomnych. Tacy,
      kiedy dostaną władzę, są niebezpieczni.
      • nowak007 Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 13:50
        Do paca57.
        Najlepiej wszystko widać na własnym boisku. Porównaj jak
        funkcjonowała Warszawa za prezydentury Kaczora a jak wygląda za
        prezydentury Hanki. Remonty są prowadzone obecnie bez jakiejkolwiek
        wizji na głównych szlakach komunikacyjnych jednocześnie co
        paraliżuje miasto całkowicie. Takich korków jak teraz jeszcze nie
        było. Porównaj co się działo jak był Piskorski. Popatrz kto jest
        siłą PO na Mazowszu a kto PiS i kto ma jaka przeszłość i wtedy
        oceniaj. PO nie potrafi rozwiązywać konfliktów i kierować własną
        organizacją i swoimi ludźmi więc jak będzie rządziła?Nie potrafi. Z
        tego co wiem to nie wystawili nawet nikogo z Pruszkowa na kandydata
        do Sejmu. I chcesz powiedzieć, że to jest skuteczność. A
        Smoktunowicz wielki senator Po jak chorągiewka startuje z listy LiD.
        Ja nie mówię na kogo ty masz głowosać, analizuję co będzie lepsze
        dla naszego lokalnego boiska.
        • z.bednarek Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 14:40
          panie Nowak, pieprzycie za przeproszeniem, jak polamany.
          ktos musi nadrobic zastuj kaczora w wawce, wiec inwestycje
          realizowane sa rownolegle. znam ten bol stania w korkach na alejach
          jerozolimskich, ale lepiej to przezyc i pozniej smigac, niz caly
          czas stac w mniejszych korkach.

mimo wszystko pozdrawiam
          • magister11 pis, a modernizacja WKD 21.09.07, 14:59
            Szanuję kaczora za walkę z korupcją oraz zt, że w czasie rządów PIS-
            u spadłą znacznie ilość sprzedawanych meroli z przyciemnianymi
            szybami. Ale na PIS nigdy nie zagłosuję JAKO PRUSZKOWIANIN z
            następujących 2 powodó:

1/ Likwidacja wspólnego biletu i 4 lata zastoju w sprawie biletu
            aglomeracyjnego.

2/ za to - czyli kilka dobrych lat opóźnienia dla modernizacji WKD
            (nie ważne czy z powodu olewania, czy też czystego nieudacznictwa):

"Zamiast do samorządów WKD może bowiem trafić w ręce prywatnego
            przewoźnika. Umowa sprzedaży zawarta ponad dwa lata temu nie została
            bowiem podpisana przez przedstawiciela Warszawy, bo jak informuje
            Gazeta Wyborcza

===>>> Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył
            ustanowić swojego pełnomocnika.

Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku
            dni. Nie zrobili tego do dziś. Konsorcjum wygasło, a WKD pozostaje
            nadal w rękach PKP."

Cała reszta to demagogia dobra dla plebsu, bo liczy się przede
            wszystkim poprawa jakości życia konkretnych społeczności, a dla nas -
            dojeżdżających do Warszawy - PIS oznaczał cofnięcie rozwojowe o
            wiele lat wstecz.
            • magister11 Re: pis, a modernizacja WKD 21.09.07, 15:05
              ..i dopiero dojście HGW do władzy odblokowało ten proces.

Podobnie zastąpienie nieudacznika Czapli (PIS) Panem Rutą (PO) na
              stanowisku szefa ZTM umożliwiło wiekopomne połączenie nocne
              Pruszkowa centrum stolicy.

Ci Pruszkowianie co po tym wszystkim jeszcze chcą głosować na PIS,
              to albo lubią być ...... . .... , albo to jakiś moherowy beton.
              Bo patrząc PO FAKTACH to PIS nas Pruszkowian: .... . ....
        • paca57 Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 15:57
          Drogi(a?) Nowaku. Magister odpowiedział ci już merytorycznie jeśli
          chodzi o sprawy lokalne. Korków w W-wie za Kaczora było mniej bo
          niewiele się działo w kwestii remontów dróg. Kaczyńscy są tak
          oddaleni od spraw przeciętnych ludzi że takie sprawy to dla nich
          egzotyka. Podejrzewam, że nie mają prawa jazdy ani własnego
          samochodu i wcześniej jeżdzili tramwajami. Chwała Kaczyńskiemu za
          Muzeum Powstania ale to za mało. Poza tym wydaje mi się że
          wybierając posłów powinno się mieć na względzie interes całego
          narodu a dopiero potem lokalnej społeczności. Gdybyś mieszkał we
          Włoszczowej to głosowałbyś na Gosiewskiego tylko dlatego że
          wybudował peron ? O ile pamiętam to Dorn przyznawał się do związków
          z Pruszkowem. Może załatwiłby miejsce dla rolkarzy. W PO nie ma
          zamordyzmu jak w PiS, nie ma krzyku z trybun. Mnie nieraz wkurza
          flegma Donalda. Gdybym mógł to wskoczyłbym za mikrofon i rozniósł
          pisowską propagandę ( tak mi się przynajmniej wydaje ). Ale potem
          przychodzi refleksja: może to właśnie o to chodzi. Ci którzy
          popierają PO oczekują spokojnej merytorycznej dyskusji i mogliby się
          odsunąć gdyby PO zaczęło stosować podobną retorykę jak PiS. Duża
          część ( nie uwłaczając ) wyborców PiS to prości ludzie do których
          docierają tylko proste hasła wykrzyczane z trybuny.
          • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 21.09.07, 21:43
            Wychodzi na to, że jedyną zasługą Kaczyńskiego jest rozliczenie z przeszłością. Mam w domu dwóch młodych ludzi i wiecie co ich obchodzi kto był ubekiem a kto nie. Ano nie wiele ale obchodzi ich czy s.......ać z tego kraju do jakiejś Irlandi czy jednak jeszcze poczekać bo może jednak da się żyć normalnie we własnym kraju.
            mam kontak z matkami samotnie wychowującymi dzieci i one kolejną wyciągniętą teczką dzieci nie nakarmią.
            Mnie się też nie przelewa i wreszczie chciałabym przestać dzielić włos na czworo coby starczyło do pierwszego a jak pomyślę o ewentualnej emeryturze to włos mi się na głowie jeży.
            A moja siostra miała poważny wypadek i jedną operację jej zrobili żeby mogła kuśtykać ale drugiej, żeby mogła znów chodzić jak człowie, już nie bo lekarze strajkują a rząd ma to głęboko w d.... bo ma swoją klinikę i tam napewno nikt nie strajkuje.
            I kurcze też mam gdzieś kto kiedy na kogo donosił. Pies go drapał ja chcę żyć jak człowiek.
            • magister11 Re: Pisowska agitacja w kościele 22.09.07, 15:55
              Bo ludzie to trochę źle rozumieją. Ty i twoje dzieci macie to
              gdzieś, bo was nie dotknęło osobiście. No i dobrze miejcie.

Ale są też ludzie (całę mnóstwo), których osobiście i ich rodziny
              dotknęło (np. dzieciństwo, gdy tata siedział w pierdlu za bibułę).

I wszystko jest dobrze dopóki grupa 1 (czyli ci, co ich nie
              dotknęło) zaczyna się burzyć, że wreszcie po latach jest szansa dla
              tych 2 na rehabilitację, sprawiedliwość i karę dla ich oprawców.

Wyobraź sobie, że jest wypadek - pijany potrąca matkę z dzieckiem,
              jej mąż chce dochodzić przed sądem sprawiedliwości, a Ty
              mówisz, "ale mi brakuje na książki dla moich dzieci do szkoły, więc
              mnie to nie obchodzi, więc dojacie sobie spokój z tą
              sprawiedliwością - pies ich drapał".

Przykład może trochę drastyczny, ale chyba dobrze wyjaśnia, jaka w
              tym przypadku powinna być postawa ludzi przyzwoitych.....
              • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 22.09.07, 16:50
                To nie jest tak magistrze. Sprawiedliwość - w porządku. Jednak ja i moja rodzina staliśmy po tej drugiej stronie barykady. Mój ojciec, mój były mąż, mój wujek - są na liście Wildstaina tyle, że ja wiem o tym dlaczego tam się znaleźli i gwarantuje ci, że nie byli agentami ani nikogo nie skrzywdzili. Ojciec był partyjny i to jak na swój mały grajdołkowy teren dość aktywnym, wiesz taki chłopak z rodziny robotniczej, który dzięki temu, że po wojnie zmienił się system miał szansę na edukację i jako takie godziwe życie. Wuj jeździł na tirach za granicę i bez podpisania papierka w życiu by mu nie pozwolili pracować w takiej firmie (takie czasy były). Mój mąż w studenckich czasach był dwukrotnie agitowany żeby donosił na kolegów (był synem podpółkownika WP) ale on powiedział, że nie ma czasu ani ochoty niemniej jednak na liście się znalazł. Mogę sobie o nich pisać bo wszyscy trzej już nie żyją i mają w głębokim poważaniu te listy.

I widzisz jest miliony takich ludzi, którzy mają swoje teczki bo chcieli normalnie żyć. Więc proszę bardzo otwórzmy całe archiwum i tyle ... niech każdy kto ma taką potrzebę dochodzi swojej sprawiedliwości ale nie żonglujmy teczkami, przeciekami dla politycznych kożyści. Nie wyciągajmy fragmentów.

Nawet z tego tekstu mógłbyś powycinać fragmenty i wyszłoby, że generalnie całe życie byłam w otoczeniu agentów.
                • magister11 Re: Pisowska agitacja w kościele 22.09.07, 17:01
                  To, że sprawa jest upolityczniona nie daje nam prawa, aby odmawiać
                  pokrzywdzonym prawa do zadość uczynienia w stosunku do ich oprawców -
                  zwłaszcza jeśli sami (lub nasze rodziny) nie ucierpiały w wyniku
                  komunistycznych zbrodni (a wręcz przeciwnie ktoś był wręcz np.
                  beneficjentem tamtego systemu).

Pytanie nie brzmi "czy", ale "jak". Ale nie może też być tak, że ci
                  co mówią "nie wiemy "jak"" blokowali cały proces, bo wkońcu oprawców
                  wyeliminuje zwyczajny upływ czasu (casus Heleny Wolińskiej).
                  • mysza63 Re: Pisowska agitacja w kościele 22.09.07, 17:32
                    Toż właśnie mówię, nie jestem przeciw rozliczeniom. Jesstem za odtajnieniem akt ale tym nie się zajmą urzędy do tego powołane.
                    Rząd niech się zajmie tym żeby obywatelom żyło się lepiej, żebym co dzień nie musiała klikać w pajacyka bo wszystkie dzieci w Polsce będą najedzone. Niech zajmą się reformą służby zdrowia żeby moja siostra nie musiała kuleć. Niech dadzą możliwości przedsiębiorcom żeby stać ich było na godziwe wynagrodzenia dla swoich pracowników. Niech zajmą się promocją życia rodzinnego nie w sensie kobieto siedź cicho bo jak nie to w łeb czyli nie po katolicku ale po ludzku.
                    Niech budują autostrady do nieba a nie do nikąd.

Tym się ma zająć anie wyciąganiem kolejnych chaków, podkładdaniem podsłuchów i dotacjami na świątynie opatrzności.
                    • magister11 Re: Pisowska agitacja w kościele 22.09.07, 18:55
                      zgoda - a od rozliczania zbrodni PRL jest IPN i- wraz z jego pomocą -
                      niezawisłe sądy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka