doska26 24.09.07, 00:02 Kto wie gdzie sie miesci kosciol ,ktory kiedys byl drewniany ,a teraz jest obmurowany.Tylko tyle mam informacji na temat tego kosciola,mieszkam tu od niedawna i licze na pomoc rodowitych Pruszkowiakow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w3c-strict Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 02:44 Zbikowski kościół stał w jednym miejscu od dawna (kilka wieków... moja wiedza nie jest dokładna) i dopiero kilkadziesiąt lat temu zbudowali go z cegieł, wcześniej był drewniany. Nie zapewniam jednak, że jest to jedyny kościół, który ma taką historię. Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 13:11 Kościół na Żbikowie nie jest obmurowany, tylko murowany. Zależy jaki okres czasowy można, w związku z pytaniem brać pod uwagę. Kiedy jeszcze nie było w Pruszkowie kościoła Św. Kazimierza, a Pruszków był wsią (przed rokiem 1918) parafia pruszkowska (nie mylić ze żbikowską) należała do Pęcic. Zatem pruszkowiacy dla zdrowia i ducha szli pieszo te 4 kilometry do kościoła, lub jechali bryczką (jak mój pradziad). Ten kościół cały czas stoi. Był drewniany. Obecnie wydaje się jakby obmurowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 13:45 Parafia Żbikowska ma cos kolo 700 lat to pewnie kiedys byl tam i drewniany kosciol , a znajduje on sie przy skrzyzowaniu Poznańskiej ( chyba tak to sie nazywa )i 3-go Maja . Dokladnie rzecz ujmujac jadac z wiaduktu smigasz caly czas prosto az po prawej stronie ujrzysz rzeczony kosciol . Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 19:23 Kościół parafii żbikowskiej, najstarszej w Pruszkowie (co więcej, starszej od wszystkich parafii warszawskich), zapewne był z początku (I połowa XIII wieku) drewniany. Jednak najprawdopodobniej już w późnym średniowieczu zastąpiono go murowanym - bezrozumnie rozebranym w latach '20 XX wieku, po zakończeniu budowy nowego, neogotyckiego, który stoi do dziś u zbiegu Poznańskiej i 3 Maja. Drewniana kaplica, pochodząca z pierwszych lat XX wieku, była także pierwszą świątynią parafii pruszkowskiej. Murowany kościół ukończono zasadniczo w latach '30, ale kaplica stała do lat '70, kiedy to dokładnie w jej miejscu wzniesiono całkiem udany architektonicznie dom przedpogrzebowy (Hubala róg Kościelnej). Pierwszą zaś świątynią parafii tworkowskiej (ul. Partyzantów) była też kaplica o drewnianym stropie, wzniesiona w latach '80 XX wieku i istniejąca do dziś. W najbliższej okolicy mamy jeszcze dwa stare kościoły parafialne - wspomniany już wyżej św. św. Piotra i Pawła w Pęcicach oraz Wniebowzięcia NMP w Rokitnie, ale również żaden z nich - o ile mi wiadomo - nie powstał przez obudowanie starszego obiektu drewnianego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 21:04 a kaplica przy szpitalu tworkowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
ad-agio Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 22:48 Jeśli idzie o prawdziwą kaplicę w Tworkach, to istniała w obecnym przedszkolu. Stamtąd, z kaplicy Siostr Miłosierdzia, przeniesiono do poźniejszego kościoła (już nie cerkwi) organy, stąd ich wiek jest starszy niż mury samego kościółka. O ile dobrze pamiętam organy mają obecnie 106-107 lat, Kościół Przemienienia Pańskiego 103 lata. ;) jednakże drewniana Odpowiedz Link Zgłoś
ad-agio Re: Drewniany kosciol 24.09.07, 22:52 ;> brak edycji postów brrrrrrrrrrrrrr edit: dawna Kaplica Siostr była na pewno ceglastą budową, podobnie również jak - o ile mnie głowa nie myli - pierwotna cerkiew, obecny Kosciół szpitalny p/w PP w Tworkach. Odpowiedz Link Zgłoś