Dodaj do ulubionych

WZROK dla SZYMKA

30.08.08, 02:00
3-MIESIĘCZNE DZIECKO POTRZEBUJE NASZEJ POMOCY!
Szymon urodził się 15 czerwca z szeregiem wad wrodzonych, z których
najpoważniejsze to zmętnienie rogówki i zrośnięcie twardówki z
rogówką w obu oczkach. Jedynym ratunkiem jest przeszczep rogówki,
który musi być zrobiony przed ukończeniem 6 miesiąca życia. W
przeciwnym wypadku Szymon nigdy nie będzie widział, bo jego mózg nie
nauczy się odbierać bodźców wzrokowych.
Szymek jest drugim dzieckiem w Polsce, które urodziło się z takim
schorzeniem i niestety lekarze nie mają doświadczenia w takich
zabiegach u niemowląt. Pierwszy maluch operowany był w Londynie
przez doświadczonego w tej dziedzinie dr. Kena K. Nischala z Great
Ormond Street Hospital for Children. Tu też jest szansa dla Szymona.
Niestety rodzina potrzebuje na to ok 40.000 funtów i ma marne sznse
na dotacje z NFZ.
Postanowiliśmy pomóc rodzicom Szymona i zebrać choć część potrzebnej
kwoty.
Mamy wiele pomysłów i mało rąk do pracy, proszę więc każdego kto
mógł by pomóc - ZGŁASZAJCIE SIĘ!

W najbliższy poniedziałek o godz. 19.00 w restauracji Kapadokya na
ul B. Prusa odbędzie się zebranie na którym ustalimy ostateczny plan
działania.

Szymon ma założone subkonto w Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą".
Niestety nie możemy podawać jego numeru na stronach internetowych
ponieważ zgodnie z prawem rodzice nie będą mogli wywieźć tych
pieniędzy za granicę. Wszystkich, którzy chcieli by pomóc finansowo
Szymkowi proszę więc o kontakt na maila gazetowego lub przybycie na
spotkanie.

PAMIĘTAJCIE - SZYMON MÓGŁ BYĆ WASZYM DZIECKIEM!

Obserwuj wątek
    • pruszkowdwa Re: WZROK dla SZYMKA 30.08.08, 21:26
      Witam,
      za dużo niewiadomych np. nr konta i fundacja z namiarami odnośnie
      potwierdzenia wiarygodności, co o tym myslicie ? jestem oczywiście
      za pomocą dla potrzebujących lecz chciałbym aby dotarła właśnie do
      wskazanej osoby !!!
      • swistak133 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 08:19
        "My", czyli kto? Proszę podać dane kontaktowe fundacji, która zbiera pieniądze na pomoc dla chłopca.
        • marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 09:04
          "My", czyli członkowie tego forum: ja, anula813, leo, ramirez,
          kwika, jaculka, janus, wojf. To tylko Ci z Nas,którzy obecni byli na
          spotkaniu z ojcem chłopca. Część osób niestety nie mogła dotrzeć ale
          wiem, że również włączą się do pomocy.
          Fundacja w której Szymon ma subkonto to: Fundacja Dzieciom "Zdążyć z
          Pomocą" ul Łomiańska 5, Warszawa.
          • jaculka08 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 13:50
            Dzięki Marzena..:)...dzisiaj rodzice z Szymkiem wracają z Londynu.Jadę za chwilę
            po nich na Okęcie.Jutro na spotkaniu przekażę informacje co przyniosły pierwsze
            badania i jak wygląda sytuacja z przeszczepem.
            • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 15:35
              Każdy, kto ma choćby cień wątpliwości co do wiarygodności akcji,
              może przyjść na jutrzejsze lub każde inne spotkanie i otrzymać
              wyczerpującą odpowiedź na wszelkie pytania. Niezależnie od tego
              na forum będzie można znaleźć relację z konkretnych działań
              w tej sprawie.
        • wfe416n Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 19:18
          swistak133 napisał:

> "My", czyli kto? Proszę podać dane kontaktowe fundacji, która zbiera pieniądze
          > na pomoc dla chłopca.

Wszelkie informacje włącznie z danymi fundacji i nr rachunku bankowego są emitowane na kanale reklamowym pruszkowskiej kablówki.
          • swistak133 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 20:04
            > Wszelkie informacje włącznie z danymi fundacji i nr rachunku
            > bankowego są emitowane na kanale reklamowym pruszkowskiej kablówki.

Nie oglądam. Zapytałem, bo było to dla mnie niejasne. Jak jest fundacja, jest konto, to wiadomo gdzie wpłacać.
            • zwierz.alpuhary Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 21:11
              żeby wszystko było lege artis, to potrzebna jest jeszcze zgoda na prowadzenie zbiórki, którą wydaje (zależnie od zasięgu teryrorialnego zbiórki) wójt, starosta, wojewoda albo MSWiA
              bip.mswia.gov.pl/portal/bip/4/25/
              a po zakończeniu zbiórki trzeba złożyć sprawozdanie u organu wydającego i zamieścić ogłoszenie w prasie o jej wynikach.
              • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 21:23
                Jeśli chodzi o wymogi formalne, to Marzena, Janus i Ramirez mają to
                wszystko w małym paluszku. Sprawa jest rozpracowywana iuż od
                jakiegoś czasu i wiedzą otym przynajmniej ci, którzy pofatygowali
                się na spotkania.
              • marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 21:28
                Problem nie w pozwoleniu na zbiórkę ale w tym, że nie możemy
                umieszczać nr konta na forach i stronach internetowych - takie prawo
                niestety. Jeśli ktoś chciałby wpłacić jakąś kwotę to chętnie podam
                ten nr na gazetowego maila.
                • swistak133 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 22:12
                  > Problem nie w pozwoleniu na zbiórkę ale w tym, że nie możemy
                  > umieszczać nr konta na forach i stronach internetowych

Wystarczy tu podać linka do strony fundacji, ewentualnie telefon do nich. Wtedy każdy sobie sam będzie mógł numer konta zdobyć.
                  • anula813 Re: WZROK dla SZYMKA 31.08.08, 23:02
                    Ja akurat tego linka nie posiadam, zapewne wstawi niedługo ktoś inny.
                    Ale chciałam wyjaśnić jedną rzecz, która jest jak widać niezrozumiała (to zawiłe
                    - ja tez długo nie rozumiałam) Prawo jest takie, że jeśli jest zbiórka publiczna
                    - prowadzona poza zasięgiem województwa, to nie można tych pieniędzy wywieźć za
                    granicę. Aby to zrobić, należy uzyskać zgodę Ministerstwa Zdrowia (o ile dobrze
                    zrozumiałam) Kablówka jest medium lokalnym (w obrębie województwa), więc można w
                    niej podać nr konta, bo nie ma to statusu zbiórki publicznej. Internet jest
                    medium globalnym, dlatego na czymś takim jak forum internetowe nie można podać
                    do publicznej wiadomości numeru konta (strony fundacji to chyba co innego.
                    Zdajemy sobie sprawę, że takie przedstawianie sprawy rodzi pytania co do
                    wiarygodości sprawy, zwłaszcza w kontekście rozmaitych fałszywych łańcuszków
                    internetowych. Niestety - nie mamy wyjścia, nie możemy złamać prawa, bo to tylko
                    zaszkodzi rodzicom Szymka. Prawo jest jakie jest, ale jest i nic w tej sprawie
                    zrobić nie możemy.
                    W czwartek odbyło się spotkanie kilku wymienionych przez Marzenę osób z tatą
                    Szymka. Rozmawialiśmy z nim przez ponad dwie godziny, widzieliśmy dokumentację
                    medyczną - nie mamy absolutnie żadnych wątpliwości co do autentyczności i wagi
                    problemu.
                    Wszystkich zainteresowanych zapraszamy jutro na spotkanie, na którym omówione
                    będą zawiłości formalne, zawiązany Społeczny Komitet na rzecz Szymka,
                    prawdopodobnie tata Szymka przywiezie tez najnowsze orzeczenia medyczne z
                    Londynu. Także zapraszamy wszystkich, którzy chcą się włączyć do pomocy.
                    • janusjanus Re: WZROK dla SZYMKA 01.09.08, 16:42
                      Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy na dzisiejsze
                      spotkanie forumowe poświęcone tej sprawie. Spotkanie odbędzie się od
                      godz.19, w restauracji Kapadokya, na ul. Bolesława Prusa (koło
                      sklepu Rossman - trzeba zejść schodami w bramie obok sklepu). Zatem -
                      Wzrok dla Szymka, dzisiaj, godz. 19, Kapadokya (koło Rossmana), ul.
                      Prusa.
                  • orchidka77 jak wyszukać nr konta? 03.09.08, 16:42
                    Łatwiej byłoby szukać gdybyście podali nazwisko Szymka, bo na stronie fundacji dzieci o tym imieniu jest sporo:(
                    www.dzieciom.pl/fundacjapodopieczni.html
                    Lub przynajmniej powiedzieli, że zaczyna się na literkę "J" to już ułatwiłoby szukanie:)
                    • ramirez71 Re: jak wyszukać nr konta? 03.09.08, 19:51
                      hm..
                      Tata Szymka to Andrzej Jakubowski.
                      *
                      Akcja ważna, dotyczy dzieciaka, którego będziemy mogli za niewiele lat spotkać na naszych osiedlowych uliczkach.
                      Chciałbym, by On też mógł spotkać nas, byśmy nie byli dla niego anonimowym półcieniem, który przesunie się obok..
                      Pomóżcie.
                      • kol Re: jak wyszukać nr konta? 03.09.08, 20:32
                        To moze w sobote przed samym koncertm mozna sie jeszcze grupa umowic
                        - jak cosik
                        • ramirez71 Re: jak wyszukać nr konta? 03.09.08, 21:50
                          o, popatrz, dobrze prawisz..
                          • marzena-2 Re: jak wyszukać nr konta? 04.09.08, 06:46
                            W sobotę na Zniczu jesteśmy już od godz. 8.00
                            Tam też już będziemy mogli rozdawać na konta.
                            • janusjanus Re: jak wyszukać nr konta? 04.09.08, 13:38
                              Spróbujemy postawić namiot w widocznym miejscu.
                            • marzena-2 Re: jak wyszukać nr konta? 04.09.08, 17:46
                              marzena-2 napisała:

> W sobotę na Zniczu jesteśmy już od godz. 8.00
                              > Tam też już będziemy mogli rozdawać na konta.

Chodziło oczywiście o nr konta.
                              • jaculka08 Re: jak wyszukać nr konta? 05.09.08, 12:47
                                ..jest już strona...być może dzisiaj będzie na niej jeszcze link do Fundacji...
                                • ramirez71 Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 05.09.08, 19:59
                                  Coś nam padło forum na forach.pl
                                  Podaję więc tu informację, że strojem organizacyjnym jest biała koszulka z napisem z przodu i tyłu
                                  WZROK
                                  dla
                                  SZYMKA
                                  i podpisem, małą (!) czcionką:
                                  FORUM PRUSZKÓW
                                  trzy takie koszulki (rozmiar xxl) dałem Ani Anuk- będzie je miała na swoim dyżurze od 13.00,
                                  będzie też mieć flamaster..
                                  Koszulki nosimy najlepiej na coś, tak, by kolejne osoby mogły z nich korzystać
                                  (wraz z moją i Ani koszulką to 5 sztuk)
                                  Koszulki jako wizytówka akcji dla której działamy, rzadzą się naczelną zasadą:
                                  nie spożywamy alkoholu mając je na sobie,
                                  jak tylko je ściągniemy - hulaj dusza - piekła nie ma..
                                  Proszę weźcie to do serca!
                                  • marzena-2 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 05.09.08, 20:42
                                    Mam 3 koszulki. Jedna XL, dwie coś w okolicach M. Nietety mam chore
                                    dziecko i nie dotrę z rana.
                                    • leo48 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 06.09.08, 22:00
                                      Chciałem, żeby szybko zdjęcia znalazły się w sieci więc obrobiłem
                                      jak umiałem i oto są

picasaweb.google.pl/leoleo48/WzrokDlaSzymka#
                                      • marzena-2 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 06.09.08, 22:11
                                        Leo, Kubica przy Tobie to pikuś. Dzięki.
                                      • wfe416n Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 06.09.08, 22:38
                                        a kto jest kto?
                                        • zibi-pruszkow Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 06.09.08, 22:46
                                          bylem, swoje 2 grosze dolozylem, na fotkach mnie nie ma jednak, na
                                          szczescie :)
                                        • leo48 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 07.09.08, 08:33
                                          Who is who ? Ja nie wiem, czy już nie postąpiłem wbrew prawu
                                          publikując wizerunki, nie uzyskawszy uprzednio zgody osób
                                          zainteresowanych. Ich nazwisk nie podam bo zresztą nie wszyscy
                                          operujemy nimi na forum.

W każdym razie jest tam na pewno "sprawca" czyli Szymek Jakubowski
                                          ( to nazwisko jest jawne ) oraz Agnieszka i Andrzej, jego rodzice.
                                          Ponadto na fotografiach występują m in Marzena, Ania, Jacek, aż dwa
                                          Karole, Maciek oraz Radek i Leo, którzy stanowią dwa skrajne punkty
                                          na skali wieku "akcjonariuszy". Niektórzy z nich byli z rodzinami,
                                          nie występującymi na zdjęciach.

Podobno był tam też widziany Zibi, jednak z nieznanych przyczyn
                                          ukrył się przed obiektywem i udało mi się zobaczyć tylko jego rower.
                                          Chyba nie było sensu zamieszczać na forum zdjęcia roweru, nawet jego.
                                          • leo48 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 07.09.08, 08:47
                                            No i naraziłem się Wojtkowi, który przecież też tam był tylko nie
                                            dał się sfotografować. Jeśli jeszcze kogoś pominąłem, to oczywiście
                                            przepraszam a na swoje usprawiedliwienie mam tylko mój podeszły wiek.
                                          • zibi-pruszkow Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 07.09.08, 11:31
                                            zgadza sie, bylem, wzialem 2 plakaty i 4 arkusze z numerem kont,
                                            przekazalem to znajomym, ich dzieci maja to dostarczyc do swoich
                                            szkol, nie wiem czy to najlepszy pomysl, ale taki mi przyszedl do
                                            glowy.
                                            fajnie ze foty nie ma, bo rowerek juz nie najnowszy, a i ja nie
                                            najmlodszy, dodatkowo bardzo zniszczony przez zle kobiety :)
                                          • jaculka08 Re: Piknik pożegnania lata SOBOTA - 6 września 07.09.08, 11:43
                                            leo48 napisał:

> Who is who ? Ja nie wiem, czy już nie postąpiłem wbrew prawu
                                            > publikując wizerunki, nie uzyskawszy uprzednio zgody osób
                                            > zainteresowanych.
                                            Leo o moją zgodę martwić się nie musisz...:)Wielkie dzięki..:)Pozdrawiam,Jacek
    • anula813 Re: WZROK dla SZYMKA 10.09.08, 11:53
      Leo, pozwoliłam sobie umieścić swoje zdjęcie z Szymkiem na swoim profilu -
      Twojego autorstwa, (a w informacji Czym się aktualnie zajmuję - apel). Jeśli
      masz coś przeciwko, to daj znać - zdejmę :)
      Pomyślałam po prostu, że to pewien sposób na przyciągnięcie uwagi ludzi -
      znajomi zobaczą to zdjęcie, może pomyślą, że to moje dziecko ;)
      No i może przeczytają.
      • anula813 Re: WZROK dla SZYMKA 10.09.08, 11:54
        anula813 napisała:

> Leo, pozwoliłam sobie umieścić swoje zdjęcie z Szymkiem na swoim profilu -
        > Twojego autorstwa, (a w informacji Czym się aktualnie zajmuję - apel). Jeśli
        > masz coś przeciwko, to daj znać - zdejmę :)
        > Pomyślałam po prostu, że to pewien sposób na przyciągnięcie uwagi ludzi -
        > znajomi zobaczą to zdjęcie, może pomyślą, że to moje dziecko ;)
        > No i może przeczytają.
        Chodzi o profil na Naszej Klasie
        • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 10.09.08, 13:43
          Jak w ogóle możesz o to pytać ? To ja zamieściłem cały albumik nie
          pytając nikogo o zgodę. Jeszcze parę zdjęć zostało niewykorzystanych.
          • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 11.09.08, 06:09
            Szkoda, że nie dysponujemy odpowiednimi funduszami bo na podobne
            akcje i na przyszłe pikniki przydałby się taki namiot, jaki pojawił
            się na allegro 3x9 m i ze wszystkimi ściankami za cenę ok dwukrotnie
            wyższą niż kosztowało wypożyczenie tego namiociku na Znicz.

www.allegro.pl/item431905095_pawilon_namiot_hala_magazyn_3x9_nowy_faktura.html#photo
    • jaculka08 Re: WZROK dla SZYMKA 14.09.08, 00:05
      Mili,w trakcie dzisiejszych Dożynek w Parku Sokoła przeprowadzimy zbiórkę
      pieniędzy na leczenie i rehabilitację SZYMKA.
      Każdy Darczyńca Mile Widziany..:)
      • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 20.09.08, 17:46
        Dziś sprawie Szymka poświęciłem nieco miejsca na moim blogu. Może
        kogoś poruszy...
        • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 20.09.08, 17:47
          W pośpiechu nie dołączyłem linku. Oto on :
          leo-blog.blog.onet.pl/2,ID343076638,index.html
          • alicja.jedrych Re: WZROK dla SZYMKA 21.09.08, 15:12

APEL

Zwracamy się z gorącą prośbą do wszystkich ludzi dobrej woli i
            wielkiego serca o pomoc w sfinansowaniu specjalistycznego leczenia
            naszego synka, Szymona Jakubowskiego.

Szymon urodził się 15 czerwca tego roku z zespołem wad wrodzonych, z
            których najpoważniejsze to zmętnienie rogówki i zrośnięcie twardówki
            z rogówką w obu oczkach. Jedynym ratunkiem jest dla niego przeszczep
            rogówek, a potem rehabilitacja wzroku.
            Mamy bardzo mało czasu – jeśli nie zostanie zoperowany przed
            ukończeniem szóstego miesiąca życia, nigdy nie będzie widział, bo
            jego mózg nie nauczy się odbierać i przetwarzać bodźców wzrokowych.
            Niestety, lekarze w Polsce nie mają doświadczenia w przeszczepianiu
            rogówek u niemowląt – Szymon jest drugim dzieckiem, które urodziło
            się z takim schorzeniem obu oczek. Dodatkowo sprawę wykonania
            operacji w naszym kraju komplikują wady serca i nerek oraz asymetria
            ustawienia przepony. Już zupełnie bez komentarza zostawiamy kwestię
            oczekiwania na tego rodzaju operację w Polsce jak również sprawę
            finansowania przez NFZ. Zanim trafiliśmy do Fundacji, możliwość
            leczenia Szymusia w Polsce została oceniona przez specjalistów
            negatywnie.
            Pomóc mu może tylko specjalista, który od lat z powodzeniem
            przeszczepia rogówki niemowlętom, doktor Ken K. Nischal z Great
            Ormond Street Hospital for Children w Londynie. Pomógł już wielu
            dzieciom nie tylko z Europy, ale z całego świata.
            Koszty leczenia za granicą przekraczają jednak nasze możliwości
            finansowe: wizyty konsultacyjne, badania diagnostyczne,
            hospitalizacje, przeszczep rogówek obu oczu, leki przeciwdziałające
            odrzutowi to wydatek rzędu minimum 40.000 funtów. Liczyć się też
            trzeba z koniecznością powtórzenia przeszczepu ze względu na wzrost
            gałek ocznych, co może zwiększyć tę sumę o następne 20.000 funtów.
            Choć bardzo pragniemy, by Szymuś widział, to nie jesteśmy w stanie
            wyłożyć takich pieniędzy na jego leczenie.
            Aby zgromadzić potrzebne fundusze założyliśmy synkowi subkonto w
            Fundacji Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” i zwracamy się do Państwa z
            gorącą prośbą o finansowe wsparcie, mając nadzieję, że nasz apel nie
            pozostanie bez odpowiedzi. Oto dane do dokonywania wpłat:

Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
            ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa
            Nr konta: 41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
            Konieczny dopisek: darowizna na rzecz Szymona Jakubowskiego.

Za udzieloną pomoc finansową w imieniu Szymka z całego serca
            dziękujemy

• alicja.jedrych Re: WZROK dla SZYMKA 21.09.08, 15:48
              Powyżej umieściłam Apel rodziców Szymka - Andrzeja i Agnieszki
              Jakubowskich. Ich dziecko czeka na ludzki gest, na wsparcie, które
              daje szansę na wzrok. Rodzice zwrócili się do Fundacji "Zdążyć z
              pomocą" i Fundacja otworzyła dla Szymka osobne subkonto. Czytałam na
              tym Forum, że są pytania co do zgodności z wymogami prawa
              organizowania akcji pomocy dla Szymka. Czym innym jest zbieranie
              pieniędzy do tzw. puszki (to podlerga rygorom prawnym) a czym innym
              jest wpłata na konto Fudacji, która działa zgodnie z prawem w
              Polsce. Wszystkie darowizny wpłacone do Fundacji, na subkonto Szymka
              mogą być odpisane od podatku.

Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
              ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa
              Nr konta: 41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
              Konieczny dopisek: darowizna na rzecz Szymona Jakubowskiego.

Wsparcie dziecka, pomoc potrzebującym, podanie konta Fundacji, to
              nie rekalma pasty do zębów, może być ujawnione na Forum i we
              wszystkich publicznych miejscach (ogólnie dostępnych)- nie łamiemy
              tutaj prawa. Wydawanie pieniędzy z konta Fundacji musi być zgodne z
              celem robienia zbiórki, to gwarantuje Fundacja. Wpłata na podane
              wyżej subkonto w wielu bankach jest bez prowizji, np. w Banku Pekao
              SA, który prowadzi konto Fundacji. Wpłacenie na konto drobnej kwoty -
              5, 10, 20 PLN (ile kto może, czy chce) nie jest wstydliwe, wstydem
              dla każdego człowieka jest odwracanie się plecami od ludzkiego
              nieszczęścia.
              Andrzej i Agnieszka Jaskubowscy to moje i mojego męża kuzynostwo.
              Pracuję w Banku Pekao SA i Apel wysłałam do pracowników (niestety,
              nie do wszystkich, bo nie mam dostępu do ogólnej bazy adresowej).
              Trochę grosza zebraliśmy, ale jeszcze potrzebne pieniądze. Czas
              nagli.
              Pozdrawiam wszystkich ludzi wielkiego serca i proszę - nie miejcie
              żadnych obaw - wpłacajcie na konto Szymka. Możemy darować temu
              dziecku wzrok!!! Jestem dobrej myśli, że się uda!

Alicja Jędrych
              alicja.jedrych@wp.pl

• leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 23.09.08, 15:32
                Przed chwilą Jacek zapodał mi za pomocą sms-a, źe dziś o godz 17.10
                w TVN24 w programie Prosto z Polski nadana będzie krótka rozmowa z
                Agnieszką i Andrzejem, rodzicami Szymka.
                • marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 28.09.08, 19:04
                  A oto link do tego programu.

www.tvn24.pl/2161947,0,0,1,1,zeby-zobaczyl-swiat,wideo.html
                  • madee1 charytatywny mecz? 12.10.08, 22:40
                    Dziś podczas meczu Znicza z Widzewem spiker ogłosił charytatywny mecz między
                    Zniczem Pruszków a, no właśnie nie wiem czy dobrze zrozumiałam, przyjaciółmi
                    Emanuela Ekwueme (piłkarzami z ekstraklasy i z innych lig również, podobno).
                    Mecz odbędzie się 5 listopada na Zniczu a cały dochód ma zostać przeznaczony na
                    operację Szymona Jakubowskiego. Czy wszystko dobrze zrozumiałam, ktoś może
                    potwierdzić?
                    • marzena-2 Re: charytatywny mecz? 13.10.08, 22:03
                      Zrozumiałaś dobrze.
                      Nieścisłość polega jednak na tym, że mecz ten jest jak narazie tylko
                      w planach. Informacja pojawiła się zbyt wcześnie, tzn. zanim rodzice
                      Szymka spotkali się w tej sprawie z Prezydentem.
                      Jaki będzie rezultat tego spotkania i czy mecz ten rzeczywiście się
                      odbędzie na razie jeszcze nie wiadomo.
                      • milena666 Re: charytatywny mecz? 29.10.08, 12:29
                        Mecz się odbędzie, widziałam informację na:

www.gazetawpr.pl/BoxInfoPositions/99/1/all/Mecz-Charytatywny.html
                        • leo48 Re: charytatywny mecz? 04.11.08, 18:31
                          Przed chwilą na lokalnej TV nadali zajawkę o meczu. Relacja z tej
                          imprezy ma być nadana w programie o 22-giej.

Mam informację od Marzeny o poszukiwaniu chętnych do akcji zbiórki w
                          najbliższą niedzielę. Deklarujmy się, aby można było ustalić dyżury.
                          • leo48 Re: charytatywny mecz? 05.11.08, 16:13
                            Echa na forum oraz frekwencja na meczu wskazują, że nasza akcja
                            spotkała się ze znacznym poparciem społecznym. Spróbujmy to jakoś
                            zdyskontować.

Nasze upoważnienie do zbiórki publicznej opiewa do końca roku.
                            Dobrze byłoby w tym czasie choć parę niedziel wykorzystac na kwestę.
                            Jest nas jednak fizycznie za mało. Myślę, że możemy spróbować wyjść
                            poza ograniczenie liczby uczestników zbiórki do samych założycieli
                            przyszłego stowarzyszenia.

Skoro nasza wiarygodność nie budzi już zastrzeżeń, zaprośmy do
                            pomocy osoby spoza naszego grona, skłonne towarzyszyć naszym podczas
                            choćby pojedynczo zadeklarowanych dyżurów. Taki nieformalny Klub
                            Przyjaciół Szymka byłby cenną inicjatywą.

A my moglibyśmy wolontariuszom zagwarantować dużo osobistej
                            satysfakcji.
                            • leo48 Re: charytatywny mecz? 09.11.08, 17:04
                              Obrazek z dzisiejszej kwesty. Podszedł do mnie malec, może trzylatek
                              z zaciśniętą piąstką. Kucnąłem by mógł dosięgnąc skarbonki a on
                              najpierw wysypał na jej wieko garstkę monet, po czym nie mogąc
                              wykrztusić ani słowa, z przejęciem wszystkie pieniążki pojedynczo
                              powrzucał do skarbonki. Dzieciaki, jesteście wielkie.
                              • marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 10.11.08, 20:45
                                leo48 napisał:

> Obrazek z dzisiejszej kwesty. Podszedł do mnie malec, może
                                trzylatek
                                > z zaciśniętą piąstką. Kucnąłem by mógł dosięgnąc skarbonki a on
                                > najpierw wysypał na jej wieko garstkę monet, po czym nie mogąc
                                > wykrztusić ani słowa, z przejęciem wszystkie pieniążki pojedynczo
                                > powrzucał do skarbonki. Dzieciaki, jesteście wielkie.

Takie chwile dodają energii.
                                Buszujac teraz po Trójmieście rozkleiłam trochę apeli. Fiszki z nr
                                konta giną w tempie ktore mnie zadziwia. To strasznie fajnie widzieć
                                że ludzie nie przechodzą obojętnie obok takich problemów i odległośc
                                nie ma tu znaczenia. Pare dni temu dostałam maila od dziewczyny,
                                która mieszka w USA, prosiła o nr konta. Ani ja ani rodzice Szymka
                                jej nie znamy, po prostu dowiedziała sie o ich problemie i chciała
                                pomóc. To piękne.
                                • leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 11.11.08, 11:44
                                  Też jestem dobrej myśli. Przekonałem się, że sprawa Szymka jest juź
                                  dobrze ludziom znana. Świadczyły o tym zasłyszane podczas ostatniej
                                  kwesty komentarze rodziców, którzy jeszcze zanim podeszli do puszki,
                                  wyjaśniali dzieciom, że to właśnie dla Szymka.
                                  • marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 13.11.08, 00:45
                                    Z bloga Szymka szymekjakubowski.blog.onet.pl/

Szymek z rodzicami i bratem szczęśliwie dotarli do Londynu.
                                    Mieszkają niedaleko stacji metra Queen's Park. Jak na razie
                                    komunikacja odbywa się tylko telefonicznie. Domowy dostęp do
                                    internetu będzie możliwy około środy. Wtedy, mam nadzieję, na
                                    częstsze relacje na blogu.

Rogówka do przeszczepu będzie pochodzić z USA. Dzisiaj wieczorem dr
                                    Ken Nischal ma dokonać oceny i podjąć decyzję, czy to akurat ta
                                    rogówka będzie użyta....

Jeśli wszystko pójdzie dobrze już w sobotę 15 11 Szymon będzie miał
                                    pierwszy przeszczep.

W tym dniu o godz. 7:30 w Kościele pod wezwaniem Św. Józefa na
                                    Osiedlu Staszica będzie odprawiona Msza św. w intencji pomyślnego
                                    przebiegu.

• marzena-2 Re: WZROK dla SZYMKA 14.11.08, 11:13
                                      Niestety, ale sobotnia operacja nie dojdzie do skutku. Rogówka
                                      oferowana ze Stanów, okazała się nieodpowiednia dla Szymka.

Trwają poszukiwania następnej rogówki.....

• leo48 Re: WZROK dla SZYMKA 20.11.08, 21:03
                                        Nie słyszałem tego sam ale powiedziano mi, że komunikat-zaproszenie
                                        o koncercie charytatywnym w Pruszkowie podało radio 105,6 FM.
    • jaculka08 Re: WZROK dla SZYMKA 27.11.08, 09:35
      Najświeższe info z bloga...
      Szwagier,siostra...SZACUNEK!!!!...:))))

...."Pierwsza OPERACJA !!!

We wtorek w godzinach rannych w mieszkaniu Szymka dzwoni telefon. To dr Dariusz
      Dobrowolski z Kliniki Ocznej w Szpitalu Kolejowym w Katowicach. Mówi, że mogą
      podjąć się przeszczepu rogówki u Szymka. Jest gotowa rogówka do przeszczepu, bo
      ktoś czekający w kolejce w tym terminie jest chory. Decyzję trzeba podejmować
      prawie natychmiast. Niestety, ale Szymek jest właśnie z mamą w przychodni, gdzie
      ma szczepienia okresowe. Szczepienie może być przeciwskazaniem do operacji.
      Szybki telefon mamy Agnieszki do przychodni - niestety - jest już po
      szczepieniu. Agnieszka próbuje dodzwonić się do dr. Dobrowolskiego, ale telefon
      nie odbiera. Próbuje do wieczora. W międzyczasie trwa gorączkowa narada. Czy
      czekać do grudnia na dotępność dr. Nischala, czy decydować się na operację w
      Katowicach. Padają argumenty: co się stanie, gdy na 13 grudnia dr. Nischal nie
      znajdzie dawcy? A jak Szymek akurat będzie chory? Następny termin dopiero w
      połowie stycznia, następny w połowie lutego... A czas płynie i z każdym dniem
      maleją szanse, że dziecko nauczy się widzieć. Czy polscy specjaliści mają
      odpowiednie doświadczenie? Dlaczego zdecydowali się wykonać tę operację, skoro
      kilka miesięcy temu radzili czekać, aż dziecko będzie starsze ?

Nie zazdroszczę rodzicom podjęcia decyzji w takich okolicznościach. Czy w tej
      sytuacji jest dobry wybór? Telefon dr. Dobrowolskiego dalej nie
      odpowiada...widocznie zgłosił się następny pacjent z listy....

Temat jest zakończony. Mimo, że decyzja jest na TAK.

We czwartek o 7:40 dzwoni moja komórka. To Agnieszka. Mówi, że dr. Dobrowolski
      właśnie oddzwonił. Jeżeli Szymek ma być operowany to dzisiaj. Do 14:00 musi być
      w Katowicach. Zespół lekarzy już szykuje salę operacyjną. Czeka też pediatra,
      aby ocenić, czy wykonane szczepienia nie będą stanowić problemu.

W domu całkowita zmiana planów. Telefon do pracy, że dzisiaj proszę o wolne.
      Telefon do teściowej, czy zaopiekuje się dziećmi, bo moja żona Marta też chce
      jechać.

O 8:30 jesteśmy w drodze do Katowic. Co za szczęście, że droga jest
      dwujezdniowa.... Szymek już bardzo głodny (od 4:00 kiedy ostatnio jadł już
      minęło trochę czasu, a lekarze zalecili ścisłą dietę) za Częstochową daje znać,
      że to pora na jedzenie. Na szczęście mama i ciocia Marta stają na wysokości
      zadania :-). Maluch zmęczony usypia....

O 12:40 stawiamy się na izbie przyjęć. Niezbędne formalności i za chwilę w
      pokoju nr 8 na IV piętrze szpitala (Oddział Mikrochirurgii oka) możemy
      rozpakować bagaże. Pielęgniarki dopytują się czy będzie operacja... Na razie
      wszystko przygotowują tak jakby miała się odbyć. Wkłucie wenflonu (na szczęście
      za zamniętymi drzwiami - bo łatwo nie było). Ostateczna decyzja należy jednak
      do pediatry.... Tuż przed 15:00 Szymek wchodzi do gabinetu. Wszystko jest w
      porządku. Można dokonać przeszczepu.

Prof. Wylęgała jakby nieobecny przemierza korytarz oddziału. Za chwilę jego ręce
      będą grały głowną rolę.... Kroplówka już podłączona... Wizyta anestezjologa...
      Wywiad... podpisanie zgody na operację... i o 16:20 Szymek z mamą znikają za
      drzwiami bloku operacyjnego. Wychodzi tylko mama. Teraz czas na prof. Wylęgałę i
      jego zespół.

Zadziwiające jest jak tą operacją interesują się inni lekarze, pielęgniarki i
      pacjenci oddziału. Co chwila ktoś podchodzi i z życzliwością dodaje otuchy
      rodzinie. 90% pacjentów chodzi z zaklejonym jednym okiem....

Cały zabieg ma trwać 1,5 godziny.

Wreszczie anestezjolog i pielęgniarka anestozjologiczna przynoszą Szymka. Lewe
      oczko zaklejone na amen. Wybudzony z narkozy, ale jeszcze nie wie czy ma spać,
      czy narzekać. Decyduje się na sen....

Operacja przeszła bez komplikacji. Wszystkie inne narządy oka były sprawne....

Prof. Wylęgała i dr. Dobrowolski relacjonują w skrócie przebieg zabiegu.

Ciocia Marta zostaje na noc w Katowicach, aby pomóc Agnieszce, pierwszej nocy,
      w opiece nad Szymkiem. Ja wracam do Pruszkowa.

Czy rogówka się przyjmie? Czy nie będzie komplikacji ? Czy? Czy? Czy? Czas
      pokaże.... Za dużo dobrych ludzi zrobiło tak mnóstwo fantastycznych rzeczy, aby
      teraz mogło się to nie udać! Ja już kupuję strój św. Mikołaja, aby wręczyć
      Szymkowi gwiazdkowe prezenty. Chyba nie przestraszy się jak mnie zobaczy w tym
      przebraniu? Powinien pamiętać głos wujka ...."
    • wfe416n Uwaga na oszustów 27.11.08, 19:57
      W dniu dzisiejszym kobieta podająca się za babcię Szymka chodziła od mieszkania do mieszkania ( osiedle Staszica cz. A ul. Helenowska ) i zbierała pieniądze na operacje, trafiła na moją teściową która zna "prawdziwą" babcię - niestety szybko się oddaliła.
      • jaculka08 Re: Uwaga na oszustów 27.11.08, 20:55
        Dzięki za sygnał...W razie wątpliwości,zawsze można pieniądze wpłacić na konto
        fundacji.Niestety,jak widać hieny znajdą się wszędzie..:(((
        • leo48 Re: Uwaga na oszustów 29.11.08, 18:13
          Na blogu Szymka pojawił się nowy wpis - uwaga - niosący nadzieję na
          pozytywny ciąg dalszy. Trzymajmy kciuki za maluszka.
    • fabianekk Re: WZROK dla SZYMKA 29.12.08, 21:56

• aga.and.jakubowski Re: WZROK dla SZYMKA 29.12.08, 22:47
        W cale się nie dziwię, że nie mogliście znaleźć odpowiedniego lekarza. Choroba
        waszego syna jest nietypowa i rzadko występująca w Polsce. Bardzo chętnie
        udzielimy wszelkich informacji.

Kontakt do nas:
        tel. kom.: 0 695 058 965
        email: jakubowska_aga@wp.pl

Pozdrawiamy
        Aga i Andrzej Jakubowscy
        • fabianekk Re: WZROK dla SZYMKA 25.02.09, 20:11

• jaculka08 Komitet Społeczny "Wzrok dla Szymka"_sprawozdanie 31.01.09, 23:30
      Jako Komitet Społeczny "Wzrok dla Szymka" do dnia 31 grudnia 2008 mieliśmy zgodę Prezydenta Miasta Pruszkowa na zbiórkę publiczną.
      W czwartek złożyłem do UM szczegółowe sprawozdanie z wyników tej zbiórki.Poniżej najważniejsze punkty tego sprawozdania.
      "Zbiórka została zorganizowana na terenie miasta Pruszkowa w terminie od 14.09.2008 do 31.12.2008. Została przeprowadzona w formie:
      – zbierania ofiar do puszek kwestarskich,
      – sprzedaży cegiełek wartościowych,
      – sprzedaży przedmiotów i usług,
      Łączne środki jakie zebraliśmy w trakcie trwania całej zbiórki to 9 018 pln 45 gr.
      Z czego:
      - 5 968 pln 45 gr pochodziło z datków do puszek kwestarskich
      - 2 315 pln pochodziło ze sprzedaży/aukcji pamiątkowych przedmiotów
      -735 pln pochodziło ze sprzedaży cegiełek wartościowych
      ( 28szt-za 20pln,9 szt-za10pln oraz 17 szt-za 5 pln).
      Koszty działalności Komitetu Społecznego szacujemy na poziomie ok.200 pln (opłata skarbowa, druk ulotek i plakatów).Wymienione koszty zostały pokryte ze środków własnych członków Komitetu Społecznego..."
      Każdemu kto w jakikolwiek sposób starał się pomóc BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.Wszystkie aktualne informacje o stanie zdrowia Szymona są wpisywane na blogu:
      szymekjakubowski.blog.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka