Dodaj do ulubionych

Imperium kontratakuje

28.10.03, 21:58
Pruszkowska Spoldzielnia Mieszkaniowa rozwiesila ogloszenia, w ktorych
informoje mieszkancow wybranych blokow o zaleglosciach w oplatach. W
konsekwencji "zmuszona jest" ograniczyc wydatki na fundusz rmontowo-budowlany
tegoz budynku.

I niby prawda oczywista, a postepowanie sluszne ...
a jednak przychodza na mysl okreslenia typu ... "kolektyw", "odpowiedzialnosc
zbiorowa" ... i przypomiam sobie zaraz, ze placimy jedne z najwyzszych
czynszow w Woj. Mazowieckim, a potem uporczywie wraca mysl o ciemnej klatce
schodowej, bo czekalismy na wymiane glupich zarowek ze dwa miesiace. Mysle
tez o sprzataczce, ktora dodaje pasty do czyszczenia podlog do wody z plynem,
by wszyscy mysleli, ze nie dosc ze umyla, to i pastowala ... Potem mysle
sobie o wspolczynniku posiadania w stosunku do pelnionego stanowiska w
Zarzadzie PSM. Dalej zaczynam zastanawiac sie nad uczciwoscia przetargow na
roboty budowlane, o radzie nadzorczej ...
i jakos powoli ... aczkolwiek systematycznie ... zaczyna mi sie robic
niedobrze.

Smallec

Jezeli juz przywolano zasady SPRAWIEDLIWOSCI SPOLECZNEJ ... trzeba liczyc sie
ich konsekwencjami ;)
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 29.10.03, 20:30
      u mnie 16 tysięcy.Ale dlaczego ja mam się o to martwić?Jaka jest w tym moja
      odpowiedzialność?Czy spółdzielnia nie potrafi zatrudnić firmy windykacyjnej
      albo zgłosić tego do komornika?Może to paradoks ale tajemnica poliszynela jest
      to, że akurat ci co nie płacą, wcale nie są najbiedniejsi i nie płacą czynszu
      bo im nie starczy na drugi albo trzeci samochód, więc nie trzeba ich żałować
      tylko pogonić egzekucją należności.Niech ich zlicytują.
      • smallec Re: Imperium kontratakuje 29.10.03, 21:23
        stary.prochazka napisał:

> ... że akurat ci co nie płacą, wcale nie są najbiedniejsi i nie płacą czynszu
        > bo im nie starczy na drugi albo trzeci samochód, więc nie trzeba ich żałować
        > tylko pogonić egzekucją należności. Niech ich zlicytują.

No moja wypowiedz miala nieco inna wymowe :(
        Skupiles sie na dluznikach i ich samochodach ... a ja na PSM i ich
        mieszkaniach. Czy zastanawiales sie nad roznica? Czy zastanawiales sie w jaki
        sposob wydawane sa Twoje pieniadze? Czy wiesz, jakie zasady kieruja
        postepowaniem czlonkow zarzadu spoldzielni, ktorej byc moze jestes czlonkiem?
        Czy zastanawiales sie z kad bierze sie "wysokosc" czynszu, ktory placisz? Czy
        nie zauwazyles ze w wielu spoldzielniach placi sie o wiele mniej (np. w
        Warszawie!!!)? Czy probowales zliczyc mieszkania kolejnych prezesow? Czy wiesz
        co to jest "niegospodarnosc" ?
        Bo wielu ludzi zaczyna sie zastanawiac nad takimi rzeczami, jesli "ktos"
        wchodzi im na odcisc.

Smallec
        • huncfot Re: Imperium kontratakuje 30.10.03, 13:50
          Czy zastanawiales sie w jaki sposob wydawane sa Twoje pieniadze? - na pewno w
          bezmysly.....

Czy wiesz, jakie zasady kieruja postepowaniem czlonkow zarzadu spoldzielni,
          ktorej byc moze jestes czlonkiem? - tak wie, kieruja sie prywata

> Czy zastanawiales sie z kad bierze sie "wysokosc" czynszu, ktory placisz? -
          wynika to z biezacych potrzeb zarzadu spoldzielni.

Czy nie zauwazyles ze w wielu spoldzielniach placi sie o wiele mniej (np. w
          > Warszawie!!!)? - Ja zauwazylem, a jeszcze mniej sie placi jak jest wspolnota.

Czy probowales zliczyc mieszkania kolejnych prezesow? - oj to jest porywanie
          sie z motyka na slonce, bowiem obawiam sie ze liczba ta rosnie w bardzo szybkim
          tepie.

Czy wiesz co to jest "niegospodarnosc" ? - tak, w tym wypadku jest to sposob
          na dojenie ludzi i napychanie wlasnych kieszeni.

Osobiscie PSM uwazam za relikt minionej epoki, ktory o dziwo bardzo dobrze
          odnajduje sie w naszych czasach. Nie wiem nawet czy zarzad tej spoldzielni sie
          zminil po roku 1989, czy dalej panuja ci sami kolesie.
          Nie jestem za bardzo zorientowany w strukturze wlasnosci PSM, ale moze ktos mi
          powie kto powoluje rade nadzorcza oraz zarzad?
          Wydaje mi sie ze jako wlasciciele mieszkan, ktorzy placa czynsz jestesmy po
          czesci "drobnymi akcjonariuszami PSM" i powinnismy miec wplyw na takie decyzje.

pzdr

• stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 30.10.03, 16:44
            Smallcu i Huncfocie,

Zastanawiałem się nad tym wszystkim i mam takie samo zdanie, ale chciałem
            wytrącić im argument z ręki.Kim oni do cholery są:firmą czy organizacją
            charytatywną?Co mnie obchodzi że mają wierzycieli,nie wiedzą co z tym trzeba
            zrobić?Niech przestaną robić ze mnie durnia!
            Wszystko to wynika z arogancji i buty monopolisty na lokalnym rynku, który
            czuje się bezkarny bo nie ma żadnej konkurencji.Co to w ogóle znaczy żeby
            jeden z prezesów spółdzielni ubiegał się o stanowiska polityczne; pomijam fakt
            że w międzyczasie przeszedł już pomiedzy SLD,AWS i PSL-em(tak tak, panie J.,są
            tacy którzy mają pamięć sięgającą dłużej niż 4 lata).
            Huncfocie,twój "udział" w spółdzielni jest tak niewielki że prawie w ogóle go
            nie ma.Inaczej byłoby gdybyś miał udział we wspólnocie złożonej z 20-50
            członków-w Warszawie coraz więcej budynków jest zarządzanych przez wspólnoty i
            tam ludzie odpowiedzialni nie sa anonimowi.
            Ruch spółdzielczości nie jest reliktem PRL ale został przez ten system
            całkowicie wypaczony.Spółdzielczość sprawdza się tylko przy pewnych warunkach a
            jednym z nich jest względnie niewielka ilość członków, która idzie w
            dziesiątki, setki-ale nie w TYSIĄCE.
            A niegospodarność to - moim zdaniem - przede wszystkim pierwszy kroczek do
            prokuratury. Ciekawe co by było gdyby ktoś ściągnął im na głowę kontrolę NIK-u
            albo Krajowej Rady Spółdzielczości?
            • huncfot Re: Imperium kontratakuje 30.10.03, 17:00
              stary.prochazka napisał:
              > A niegospodarność to - moim zdaniem - przede wszystkim pierwszy kroczek do
              > prokuratury. Ciekawe co by było gdyby ktoś ściągnął im na głowę kontrolę NIK-
              u
              > albo Krajowej Rady Spółdzielczości?
              Nic by nie bylo, bo to pewnie jedna wielka banda kolesi i reka reke myje.
              Niby dlaczego zarzad spoldzielni nie zmienia sie od lat?? Czy oni sa takimi
              dobrymi menadzerami czy po prostu maja takie mocne plecy?
              Ponowie moje pytanie, bo widze ze albo nikt nie zna odpowiedzi, albo wszyscy to
              olewaja: Kto wybiera radze nadzorcza i zarzad PSM?? Czy nie powinno byc
              jakiegos konkursu??

pzdr

• smallec Re: Imperium kontratakuje 30.10.03, 23:08
                huncfot napisał:

> Ponowie moje pytanie, bo widze ze albo nikt nie zna odpowiedzi, albo wszyscy
                > to olewaja: Kto wybiera radze nadzorcza i zarzad PSM?? Czy nie powinno byc
                > jakiegos konkursu??
                >

Nie olewa, nie olewa :)

poziom I
                Członkowie spółdzielni (my), zbierają się raz do roku na walnym zgromadzeniu.

poziom II
                Delegaci (niektórzy z nas, lub "oni" ;), wybierani przez nas (lub przez
                innych ;) - zbieraja sie czesciej i czasem decyduja.

poziom III
                Zarząd (oni) - mozna zmienic/wybrac. Jest to o tyle trudne, ze na
                zgromadzeniach czlonkow wiekszosc stanowia "oni". Zwykle zwiazani mniej lub
                wiecej z kieszenia zarzadu. Musialaby sie zebrac niezla grupa do
                przeglosowania "ich" i zmiany skladu zarzadu. Zarzad - rzadzi.

poziom IV
                Prezes / v-prezesi (oni). Prezes - rzadzi bardziej od zarzadu.

O ile ta strukura jest zgodna z rzeczywistoscia, to problem zaczyna sie juz na
                najnizszym poziomie. Zreszta ta sytuacja powtarza sie w strukturze samorzadu
                lokalnego. System koryta sprawdza sie od wielu lat. Polega na tym, zeby podczas
                jednej kadencji powiazac swoja osoba jak najwiecej zaleznosci. I w ten sposob
                buduje sie od razu klakierow na nastepna kadencje.
                Oczywiescie dobro koryta nie ma nic wspolnego z dobrem ogolu. Ogol nie ma nic
                do gadania, nie moze nawet uczestniczyc w posiedzeniach, ani "zabierac glosu".
                No chyba ze sie ogol wk...wi i zbierze sie w formie "Votum Nieufnosci w
                Stosunku do Zarzadu". Ale to juz rewolucja :)

Smallec
                • stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 31.10.03, 16:38
                  Dzięki Smallcu, oszczędziłeś mi wycieczki do administracji.Ja też tego nie
                  olewam ale po prostu nie wiem.
                  A gdyby tak zrobić w ten sposób?W bloku X wszystkie mieszkania zostają
                  wykupione przez lokatorów na własność.Lokatorzy zbiorowo występują ze
                  spółdzielni i zakładają wspólnotę, wybierają swój zarząd, prezesa albo
                  zatrudniają profesjonalnego menedżera etcetera, podpisują umowy z
                  dostarczycielami wody,ciepła, prądu, tworzą fundusz remontowy, ustalają stawki
                  czynszu?
                  W takiej sytuacji można by też wyślizgać z bloku Spółdzielczą Telewizję Kablową
                  i podpisać umowę z jakimś UPC albo z Aster City(hipotetycznie).
                  Tylko czy bedziemy potrafili rozstać się bez żalu z Panoramą Pruszkowską?

Pozdrawiam
                  • smallec Re: Imperium kontratakuje 31.10.03, 19:50
                    stary.prochazka napisał:

> A gdyby tak zrobić w ten sposób? W bloku X wszystkie mieszkania zostają
                    > wykupione przez lokatorów na własność.Lokatorzy zbiorowo występują ze
                    > spółdzielni i zakładają wspólnotę ...

No tak ... tylko nie zapominaj, czyj jest grunt na ktorym stoi blok X ;)(?)
                    Na moim osiedlu wszyscy spoldzielcy sa wlascicielami mieszkan. Ale na akcie
                    wlasnosci nie ma ani slowa o gruncie.
                    Po za tym mysle, ze sama idea spoldzielni nie jest zla, a "duzy moze wiecej" :)
                    Problem polega tylko na jednym ... jak zwykle ... na ludziach.
                    Ci na dole, zachowuja sie niestety jak stado baranow ... owiec :) , a Ci na
                    gorze, skwapliwie wykozystuja wszelkie mozliwosci jakie daje funkcja pastucha.

i tyle.
                    Nie chcemy przestac byc owcami, za to kazdy z osobna chce zostac pastuchem.

pozdrowienia
                    • stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 31.10.03, 20:43
                      a czy to musi być zapisane w akcie własności?Nie jestem prawnikiem, ale czy nie
                      jest tak że raze, z mieszkaniem kupujesz cząstkową powierzchnię gruntu na
                      którym stoi blok a która proporcjonalnie przypada na twoje mieszkanie?
                      Duży może więcej ale nawet w przypdku wielkich koncernów jet granica powyżej
                      której koszty przestaja spadać-nikt tego nie może uniknąć.
                  • Gość: naj Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 01.11.03, 10:05
                    A co zyskamy gdy wyślizgamy STK i będziemy mieli w bloku UPC albo
                    Aster City (hipotetycznie).
                    Pozdrawiam
                    • stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 13:07
                      na przykład lepsze kanały w rodzaju MTV, Cyfry+ no i chyba trochę lepszy
                      Internet(chociaż tego nie jestem pewien).
                      Pozdrówki
                      • huncfot Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 13:30
                        Na pewno niewiele stracimy - jedynie Panorame Pruszkowska, a zyskac mozemy duzo.

Co do wczesniejszych postow, to zgadzam sie ze Smallcem ze "duzy moze wiecej",
                        pod warunkiem ze ktos patrzy mu na rece. Wydaje mi sie ze w PSM jest podobna
                        sytuacja jaka kiedys miala miejsce w PZU, tylko na mniejsza skale.
                        Dwoch Panow Prezesow robi sobie co chce rzucajac ochlapy swojemu otoczeniu,
                        zeby nikt nie marudzil. A jedynymi stratnymi jestesmy My, tylko niestety nikt
                        nie wie jak przeciac ten wrzod.

pzdr
                      • Gość: naj Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 03.11.03, 14:24
                        Ja jak czegoś nie jestem pewien to o tym nie piszę.
                        A ty drogi internauto zapomniałeś napisać o abonamencie w UPC czy Aster City.
                        I tego jestem pewien że tam jest opłata około 50zł. a w STK około 20zł.
                        Pozdrawiam.
                        • huncfot Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 14:40
                          Otoz jestes w bledzie mowiac "> I tego jestem pewien że tam jest opłata około
                          50zł. a w STK około 20zł" bo oplata abonamentowa w Aster City wynosi 35,98 pln
                          brutto. Jest to drozej niz w STK, ale za to jest tam zdecydowanie wiecej
                          programow, miedzy innymi TVN 24 oraz MTV, ktorch mnie osobiscie brakuje.

pzdr

• Gość: NAJ Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 03.11.03, 15:06
                            Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                            Abonanet tam jest okolo 35zł + opłata stała około 17zł.
                            Czyli razem około 52zł.
                            I tego jestem pewien.
                            Pozdrawiam

• huncfot Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 15:36
                              Nie wiem....na stronie internetowej podawali 35pln.
                              A powiedz mi dlaczego tak sie przypioles to tej STK?? Widze ze jest dla Ciebie
                              bezkonkurencyjna...czy z uslug PSM jestes podobnie zadowolony/a?

pzdr
                              • Gość: naj Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 03.11.03, 16:16
                                Ja też przeczytałem na stronie intrnetowej.
                                Co się tyczy meritum sprawy to dziwię się że w pierwszym akapicie
                                ktoś pisze o tworzeniu Wspólnot Mieszkaniowych, czyli ucieczce od molocha i
                                tworzeniu małych jednostek.
                                A jednocześnie pisze o wysiudaniu STK i wprowadzeniu molocha jak UPC czy
                                Aster City, a nie pisze o abonamencie.
                                To się nazywa półprawda.
                                Jedno przeczy drugiemu.
                                Do dyskusji o PSM nie dam się wciągnąć.
                                Pozdrawiam
                                • huncfot Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 16:33
                                  Gdybys poczytal wszystkie posty, to bys zrozumial ze nie chodzi tutaj o
                                  ucieczke od molocha, tylko o to zeby nasze pieniadze nie szly PSU W DUPE czyli
                                  zarzadowi PSM do kieszeni. Czynsz jest zajebiscie wysoki i jezli mam byc
                                  szczery wole placic 20% czynszu mniej i jednoczesnie 25pln wiecej za kablowke,
                                  w ktorej bede mial takie programy jakie lubie i do tego jak cos nawali to
                                  przynajmniej bede mial gdzie zadzwonic i wiem ze biuro nie pracuje od 9,00 do
                                  13,00

pzdr

PS) A moze jednak podzielil bys sie swoja opinia na temat PSM
                                  • Gość: naj Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 03.11.03, 18:20
                                    A więc czytam i wyżej i niżej.
                                    Jest tam o Wspólnotach Mieszkaniowych.
                                    I tu się zgadzam.
                                    Bo to jest droga żeby pacić mniej.
                                    Molochy mają duże koszty własne.
                                    To jest ucieczka od molocha i nie wmawiaj mi że nie o tym jest tam napisane.
                                    Ale mi chodzi o co innego.
                                    Jeżeli ktoś myśli o innych i chce im wyślizgać STK a zaproponować molocha
                                    UPC i nie pisze o abonamencie to ja wyrażam sprzeciw.
                                    Nie chcę żeby ktoś myślał za mnie.
                                    A gdzie zadzwonisz gdy ci wysiądzie UPC?
                                    Myślisz że z Warszawy przyjadą do ciebie tego samego dnia?
                                    A biuro STK jest czynne w szerszym zakresie i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                                    Ja sprawdziłem kiedy jest czynne na stronie www.pruszkw.com.pl.

• stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 16:51
                                  o tworzeniu wspólnot pisałem ja i o nowej kablówce tez ja.No i fajnie, mamy 52
                                  złote za UPC albo Aster.Jest MTV, TVN 24 i inne dobre kanały.Za te 20 złotych
                                  na STK masz odrzuty z amerykańskich albo niemieckich stacji w rodzaju telewizji
                                  sądowej albo Jerry'ego Springera albo przebogatą ofertę programów
                                  niemieckojęzycznych, które trzeba oglądać z głową na podłodze żeby dostosowac
                                  się do ich poziomu.Do tego jeszcze za te 20 złotych spółdzielnia i władze co
                                  tydzień wystawiaja sobie laurkę, która nazywa się szumnie "programem
                                  informacyjnym". To ile kosztuje abonament w Asterze wiedzą chyba wszyscy jako
                                  tako zorientowani a poza tym nie mówię że wszyscy musieliby przechodzić do
                                  nowej sieci;tak w ogóle to bardzo rzadko oglądam telewizję więc trochę mało
                                  mnie to dotyczy, ale pomyślałem że może inni tego by chcieli?
                                  Owszem, to jest półprawda.Przyjmujac że rozmówcy mają podobne rozeznanie
                                  sytuacji, można takie rzeczy pomijać bo po co to pisać skoro wszyscy wiedzą(a
                                  przynajmniej tak mi się wydawało)?Inna półprawdą jest to że w Informatorze
                                  podaje się kwotę "ponad 40 milionów" zamiast 44 miliony;takie niedopowiedzenie
                                  jest już duzo bardziej szkodliwe, bo nie każdy o tym wie i stwarza się okazję
                                  żeby te 4 miliony gdzieś zachachmęcić.
                                  Nikt nie chce cię wciągać do dyskusji ale byłoby mi na przykład miło gdybym
                                  mógł poznac twoje zdanie w tej materii.Ta dyskusja nie niesie ze sobą żadnych
                                  konsekwencji poza wyrażeniem swojego zdania.
                                  Nieobecni nie mają racji, nie uważasz?
                                  • Gość: naj Re: Imperium kontratakuje IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 03.11.03, 18:25
                                    Przepraszam ale filozofia nie jest moja najmocniejszą strona.
                                    Pozdrawiam
                                  • smallec Re: Imperium kontratakuje 03.11.03, 20:56
                                    Nic na sile koledzy, nic na sile :)
                                    Ja na ten przyklad, wogule nie mam telewizora :) Ostatni oddalem 2 lata temu :)
                                    Wiec niewielkie to ma dla mnie znaczenie, czy mam w kontakcie 44 czy 144
                                    kanaly. Ale uwazam, ze dobrze, ze jest kablowka i dobrze ze jest PSM. Ale po
                                    raz kolejny raz powtarzam. Problem wciaz tkwi w ludziach, ktorzy urzadzaja sie
                                    na nasze pieniadze. Jesli artykuly w gazetach pruszkowskich sa ponizej krytyki,
                                    a program STK, to malo inteligantnie i dosc niechlujnie sporzadzona laurka
                                    samorzadowcow, to nie wina "IDEI", a ludzi ktorzy ja wypaczyli na wlasny
                                    uzytek.

Czyli wracamy do mojego watku pt. "inteligencjo".
                                    Jezeli chcemy wplywac na sprawy, ktore nas dotycza, musimy tworzyc grupe
                                    niobojetnych. Musimy jawnie wypowiadac swoje zdanie i byc w stalym kontakcie ze
                                    soba. I nieprawda ze nic sie nie da. Bedzie nas przybywac :) ... juz nas
                                    przybywa :)

pozdrawiam
                                    Smallec
    • stary.prochazka Re: Imperium kontratakuje 18.11.03, 15:02
      a mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz.Jakie są właściwie podstawy prawne
      spółdzielni do stosowania takich metod?Czy ktoś umiałby mi pokazać na to
      odpowiedni przepis, pafagraf albo uchwałę.Co o tym mówi prawo spółdzielcze?
      Chyba nawet zajrzę do Lexa i to zbadam.
      Plagą prawodawstwa jest tak zwane "prawo powielaczowe" czyli różnego rodzaju
      regulaminy, okólniki, dyspozycje i rozporządzenia wewnętrzne różnych urzędów,
      które czasem nie mają nic wspólnego z Kodeksem Postępowania
      Administracyjnego.Dobra metoda na taką panią za biurkiem, to poprosić ją o
      pokazanie tego przepisu w KPA.

A wczoraj w programie "Fakty,Ludzie Pieniądze" na TVN-ie słyszałem coś
      ciekawego;

"W związku z likwidacją ulgi budowlanej wzrost liczby nowo budowanych mieszkań
      w porównaniu do poprzednigo roku wyniósł 80 procent, z czego:

prywatni deweloperzy: +160 procent

spółdzielnie mieszkaniowe: -32 procent"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka