Dodaj do ulubionych

Życie z astmą

18.05.09, 20:48
Witam.

Prowadzę badania etnograficzne w Internecie.

Chciałabym zaprosić wszystkie osoby chore na astmę lub osoby, których
mąż, żona, dziecko, mama, tata itp. są chore na astmę, na krótką rozmowę - via
mail, gg lub inny komunikator. Mam na razie bardzo niewielu rozmówców,więc
każda pomoc jest niezbędna i mile widziana.

Pozdrawiam serdecznie i podaję do siebie namiary: basiad7@op.pl
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: Życie z astmą 19.05.09, 08:27
      Badania etnograficzne nad astmą? Szalenie ciekawy punkt widzenia.
      Np. działanie beta2mimetyków w populacji kurpiów, albo wpływ
      glikokortykosteroidów na nasilenie napadów astmy powysiłkowej wśród
      pogórzan zachodnich.
      Czy może jednak się mylę?
      • cat_s Re: Życie z astmą 19.05.09, 12:53
        Witam,
        Alabamo, subtelna ironia zawart w Twoim poście (a może się mylę? ;-) ) sprawia, że automatycznie staję się Twoim fanem... ;-)
        Niemniej... pozwoliłem sobie "wcisnąć google", bo sam, jako były posiadacz narzeczonej - studentki etnologii byłem zaciekawiony tak nowoczesną i oryginalną metodologią badawczą.

Google mnie w zasadzie nie lubią ale "wcisnąłem" je odpowiednio i znalazłem chyba częściową odpowiedź na nurtujące nas pytania...
        Z całkiem innego miejsca w necie cytuję część wypowiedzi chyba tej samej autorki:

"Jestem właśnie w trakcie badań etnograficznych poświęconych astmie. Inaczej niż badania socjologiczne opierają się one na indywidualnych rozmowach, a nie wypełnianiu ankiet. Taka rozmowa odbywa się przez Internet - za pomocą e-maila, gadu-gadu lub przez inny komunikator. Szukam osób chorych na astmę oraz ich bliskich, aby porozmawiać z nimi o tym, jaki mają stosunek do choroby, jak sobie z nią radzą, co sprawia problemy."
        www.pck.pl/forum/viewtopic.php?p=14460
        No powiedzmy, że w jakimś stopniu przekonuja mnie te wyjaśnienia, chociaż osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnych metod prowadzenia wywiadów (bo raptem tak wysublimowanie nazywa się ta metoda zbierania informacji...;-) )

Niemniej, dziwię się, że autorce najwidoczniej na tyle mało zależy na powodzeniu jej misji, że sama z siebie nie podała powyższych wyjaśnień a zdała się na aktywność dociekliwych forumowiczów.

Inną sprawą jest, że autorka nie podała ani na naszym forum ani w tym "innym" wyguglowanym przeze mnie miejscu podstawowych informacji związanych z jej pracą: ani uczelni, ani promotora, ani nawet tytułu pracy...
        Co oznacza, że jej prosba jest nieweryfikowalna w żaden sposób.
        Co z kolei oznacza, że równie dobrze jej prośba może mieć kontekst czysto komercyjnego zdobywania danych w celach reklamowych jakichś produktów farmaceutycznych na przykład.
        Może ale oczywiście nie musi.

Wniosek:
        Jeśli o coś prosimy, szczególnie w necie - wyjaśniajmy i uzasadniajmy bardziej szczegółowo swoją prośbę. O ile oczywiście liczymy na sukces.

Pozdrawiam
        cat_s
        • alabama8 Re: Życie z astmą 19.05.09, 13:38
          Do szalenie mądrych wypocin cat_s'a (teraz to nie ironia, swoją
          drogą, że też mu się chciało ...), dodam jeszcze że brak mi tezy
          jaką stawia przed sobą badacz. No bo przecież badając - zawsze
          stawia tezę, i albo ją potwierdza albo wyklucza.
          Ciekawi mnie bardzo jaką tezę związaną z astmą stawia autorka badań,
          ponieważ ja sama *(oczywiście zdrowa jak koń ... eee ... klacz), ale
          z astmą i innymi chorobami alergicznymi w rodzinie zmagam się od
          lat. Jestem więc osobiście zainteresowana.
          • 2barbara2 Re: Życie z astmą 19.05.09, 23:12
            Cieszę się, że mój post wzbudził takie zainteresowanie. Wręcz z antropologicznym
            zapałem poddano moją osobę analizie. Ale to dobrze - wszak trzeba być czujnym.
            Zawsze uczono mnie, że tylko winny się tłumaczy, a że ja winna jestem tego
            postu, to faktycznie mogłabym coś więcej napisać. Sprawa wygląda jednak tak, że
            pracę tę muszę przygotować w ramach zaliczenia przedmiotu "antropologia
            medycyny" (zbliża się sesja) i nie będzie to żadna wielka publikacja. Mimo to
            muszę przeprowadzić odpowiednią ilość wywiadów.
            Prowadzenie badań w Internecie to nowy nurt w etnologii, z resztą coraz bardziej
            popularny. Oczywiście trwają dyskusje (jak nad wszystkim w tym kraju) nad wadami
            i zaletami, ale mimo to badania w Internecie stały się faktem. Wszak, gdyby nie
            Sieć, nigdy byśmy tej rozmowy nie podjęli.
            • alabama8 Re: Życie z astmą 20.05.09, 08:21
              A zwróciłaś się o pomoc na forum Dziecko / Alergie? Tam dużo
              chorych, tylko błagam - napisz szczegółowo i dokładnie jakie dane
              zbierasz, po co i z grubsza kim jesteś. W przeciwnym razie
              dziewczyny cię zleją.
              • 2barbara2 Re: Życie z astmą 20.05.09, 12:38
                Tak, tam też już byłam :)
    • depresja123 Re: Życie z astmą 19.06.09, 12:16
      Każdy z astmą ma glistę ludzką. Proszę sprawdzić organizm na
      pasożyty metodą elektroniczną ( Volla)
      Pozdrawiam wyleczona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się