Dodaj do ulubionych

ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY

12.02.06, 18:37
Chciałabym wziąć udział w eliminacjach do WIELKIEJ GRY z tematu FRANCIS SCOTT
FITZGERALD.Od pewnego czasu wertuję literaturę fachową, biografie i jego
książki, ale informacji jest bardzo dużo do zapamiętania. Czy ktoś z Was brał
udział w eliminacjach i podzieli się nformacjami na ten temat. Jakie są
pytania w elemininacjach? szczegółowe czy ogólne? szczególnie proszę o
kontakt osoby, które startowały z życia pisarzy. ile można popełnić błędów?
jak to dokładnie odbywa się?
Obserwuj wątek
    • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 13.02.06, 22:45
      Witaj Mariola!
      Pytania w eliminacjach są przeróżne. Mogą być zarówno ogólne, jak i bardzo
      szczegółowe.
      Odnośnie ilości błędów, jakie można popełnić - nie ma limitu. Teoretycznie
      zwyciężają ci, którzy zdobędą najwięcej punktów. Eliminacje są pisemne i
      polegają na wypełnieniu testów: jest zestaw pytań i do każdego pytania 3 lub 4
      odpowiedzi do wyboru, trzeba zakreślić właściwą. Potem zbierają te testy i
      czeka się ok. 2 godz. na ogłoszenie wyników. Ci, którzy usłyszą swoje nazwisko
      idą na górę pisać następny test. Ci, których nie wyczytano wracają do domu.
      W drugiej turze pytań jest rochę więcej i są trudnejsze, ale tak samo zakreśla
      się jedną z podanych odpowiedzi na każde pytanie.
      Potem znowu czeka się na ogłoszenie wyników i głos wyczytuje nazwiska osób,
      które przeszły zwycięsko przez eliminacje, tych osób może być i 20. Od razu
      organizatorzy umawiają się z pierwszą parą na nagranie programu. Pozostali są
      rezerwowymi i może też kiedyś doczekają się występu z tej dziedziny albo i
      nie....
      Tak to mniej więcej wygląda. Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłam obraz.
      Zachęcam do wzięcia udziału w eliminacjach i przekonania się osobiście co do
      reszty szczegółów, jest tam całkiem fajnie i warto wybrać się choćby w celach
      turystyczno-poznawczych :)
      • jurmar98 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 14.02.06, 10:05
        W uzupełnieniu Starego Psiska .Obie rundy testów mają po 15 pytań,z tym,że
        rzeczywiście druga runda jest trudniejsza.Mogą być pytania,które wydają się
        przekraczać zakres tematu (np na eliminacjach z Witkacego pytano o nazwę
        majątku jego dziadków),ale zazwyczaj są w podstawowej literaturze.Dlatego warto
        znać wszystkie szczegóły zarówno biograficzne jak i z treści utworów.Życzę
        powodzenia,bo chyba z tego tematu będzie najwięcej uczestników eliminacji
        • beti00112 Re: 24.02.06, 10:03
          Witam, mam wrażenie że bardzo dużo osób będzie startowało w najbliższą
          niedzielę w eliminacjach z wielkiej gry z tematu > Fitzgerald - jego życie i
          twórczość< Byłam dziś w bibliotece Uniwersyteckiej w Wawie i nie było tam ani
          jednej książki o Nim. Wielka szkoda, bardzo chciałam przeczytać biografię FSF -
          Weselińskiego . Może ktoś wie gdzie można dostać tą książkę. Eliminacje już tuż
          tuż, ale za informację z góry dziękuję
          • stare_psisko Re: 24.02.06, 14:44
            >.... bardzo chciałam przeczytać biografię FSF -
            > Weselińskiego . Może ktoś wie gdzie można dostać tą książkę.

Przychodzi mi na myśl jedynie Biblioteka Narodowa, ale tylko na miejscu można
            skorzystać.
            Też mam wrażenie, że ten temat pobije rekordy fekwencji ;)

Może zechcesz się podzielić wrażeniami po...
            Powodzenia!
            • beti00112 Re: 25.02.06, 17:39
              dzięki za odpowiedź
              a nie będzie Cię jutro na eliminacjach?
              Ja jadę może się uda je przejśc, mam nadzieję
              • stare_psisko Re: 25.02.06, 19:04
                nie, mnie nie będzie.
                Trzymam kciuki !!! :)
    • akondze Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 16.02.06, 14:06
      Wzięcie udziału w eliminacjach nic nie kosztuje (oprócz czasu na naukę i
      eliminacje sensu stricto oraz transportu), więc nawet jak nie czujesz się na
      siłach, to warto się wybrać, chociażby z ciekawości...

Generalnie jest tak, że najlepiej odpowiedzieć dobrze na wszystkie pytania, ale
      z 1 czy 2 błędami też może się udać przejść dalej - zależnie jak odpowiedziała
      reszta...
      W związku z tym, należy być dobrze przygotowanym, jeżeli chce się przejść te
      eliminacje - chociaż z drugiej strony nic przecież się nie stanie (poza
      spadkiem samooceny ewentualnie), jak się odpadnie...

----------
      ...skwak?
      • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 18.02.06, 19:22
        akondze napisał:

> Wzięcie udziału w eliminacjach nic nie kosztuje (oprócz czasu na naukę i
        > eliminacje sensu stricto oraz transportu), więc nawet jak nie czujesz się na
        > siłach, to warto się wybrać, chociażby z ciekawości...
        >
        To racja! Zachęcam wszystkich nieśmiałych i niezdecydowanych /sama tak kiedyś
        miałam/, nie ma się czego obawiać. Nawet jak pytania będą za trudne żadnej
        kompromitacji nie będzie :) Można poznać ciekawych ludzi z różnych stron
        Polski, takich, którzy nie oglądają seriali.... Niektórzy przyjeżdżają na
        eliminacje od lat i witają się jak rodzina, fajnie jest...
        • tomrejten Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 19.02.06, 12:09
          Podobno już jakieś małżeństwo wynikło z tego :) Osoby, które tam jeżdżą to
          ludzie z pasją i zamiłowaniem do wiedzy. Muszę kiedyś się pojawić i zobaczyć
          jak to wygląda.
          A czy łatwo się przygotować? Pisałem tu kiedyś, że przygotowałem się do
          mitologii Parandowskiego. Ostatnio był właśnie test i szczegółowość, która tam
          była wprost mnie zszokowała. To były pytania typu: „Ile było fontann na
          dziedzińcu króla Ajetesa”. Dzięki Bogu niżej podpisanemu szczęście wystarcza
          zamiast rozumu i chyba będzie przygotowywał się do następnego etapu.
          Proponuję właśnie brać udział w takich konkursach, aby sprawdzić jak dobrze się
          można przygotować. A później to już tylko do Wielkiej gry!
          A czy łatwo wygrać? Myślę, że nie można wprost myśleć o pieniądzach. To zapewne
          dekoncentruje i rozpuszcza, (czyli myśli typu, – co ja zrobię z 40000?).
          Uważam, że trzeba chcieć być najlepiej przygotowanym. I tak trzeba działać. A
          sylogizm jest po naszej stronie, ponieważ najlepiej przygotowany = zwycięzca a
          zwycięzca = nagroda. I tak róbmy.

Pozdrawiam, Tomek.

• krzysiek.wa_wa Re: co ja zrobię z 40 000 22.02.06, 13:41
            tomrejten napisał:
            > A czy łatwo wygrać? Myślę, że nie można wprost myśleć o pieniądzach. To
            zapewne
            >
            > dekoncentruje i rozpuszcza, (czyli myśli typu, – co ja zrobię z 40000?).

jeśli już, to z 36 tys.
            od wygranych powyżej 3 pensji minimalnych (ok. 2200 zł)
            płaci się 10% podatku
            • tomrejten Re: co ja zrobię z 40 000 22.02.06, 15:27
              > jeśli już, to z 36 tys.
              > od wygranych powyżej 3 pensji minimalnych (ok. 2200 zł)
              > płaci się 10% podatku

Wiem o tym doskonale (sformułowania 40 000 użyłem jako przykład nawiązując do
              mojej poprzedniczki), ale myślę, że to nie jest już na temat.

A jak już wrócicie z eliminacji to podzielcie się wrażeniami. Mógłbym też
              prosić o listę proponowanych tematów na maj, choć wiadomo jak to z nimi jest :)

• kajutka84 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 18.02.06, 17:47
      mam pytanko zwiazane z eliminacjami do wielkiej gry a mianowicie gdzie moge
      zdobyc tematy do wielkiej gry nie chodzi mi o te ktore obowiazuja na eliminacje
      26 lutego ale na te nastepne i mam jeszcze jedno pytanko czy latwo jest
      przygotowac sie z danego tematu tak aby wygrac 40 000 zl ??????????
      • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 18.02.06, 19:14
        :-))))))
        No, nie jest łatwo przygotować się, żeby wygrać 40 000 zł.
        Tematów na następne eliminacje nie można dobyć. Będą podane najwcześniej 2
        miesiące przed eliminacjami.
      • krzysiek.wa_wa Re: czy łatwo się przygotować 22.02.06, 13:46
        kajutka84 napisała:
        > 26 lutego ale na te nastepne i mam jeszcze jedno pytanko czy latwo jest
        > przygotowac sie z danego tematu tak aby wygrac 40 000 zl ??????????

TRUDNO ! ! !
        To nie szkoła, gdzie wystarczy jakiś poziom wiedzy, by dostać piątkę.
        Tu trzeba być najlepszym z najlepszych!
        A że w kraju bieda, że aż piszczy to bardzo wielu chce wygrać.
    • sabrina1987 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 19.02.06, 12:42
      Wybieram się na eliminacje do Wielkiej Gry. Bede próbowała sił z "mitologii i
      religii starozytnego Egiptu". Przyznam, że jade tam z ciekawości, ale chce się
      też sprawdzić, choć i tak pewnie będą takie "mózgi", które mnie zmiotą samym
      spojrzeniem;)
      I powiem szczerze- Wielką Gre widziałam może 5 razy w życiu, ostatnio z rok
      temu:P
      • tomrejten Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 19.02.06, 14:14
        Hmm, to nie dobrze, że widziałaś bardzo dawno. Mozesz nie wiedzieć o co będą
        pytać - pamiętaj - szczególowość! Ale dobrze, że młode pokolenie nadchodzi
        (jesteś z rocznika 87 rozumie?).

Czy zmiatają spojrzeniem? Jak byłem na castingu do Burzy to zobaczyłem
        jednego "zawodowca" z I edycji "Najlepszego z najlepszych". Czułem się jakbym
        zobaczył gwiazdę filmową. Jeżeli ten Pan czyta czasami to forum to przepraszam,
        ze wtedy się tak patrzyłem, ale nie często się widzi "chodzącą encyklopedię"
        (bez urazy oczywiście ;) ).

• dejwa2 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 19.02.06, 15:04
          a mógłby ktoś napisać tak mniej więcej co ile odbywają się eliminacje? Może
          jest gdzieś dostępny spis tematów, ktore były w Wielkiej Grze?
          • tomrejten Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 19.02.06, 16:45
            Eliminacje są trzy razy w roku.
            Luty, Maj, Listopad przeważnie jak już zdażyłem się zorientować.
            Tematy były podane na tym forum. Wystarczy poprzeglądać to forum przez 1/2H i
            wszystko jasne co kiedyś było.

Pozdrawiam
    • mariola888 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 08:02
      dziekuję wszystkim za informacje, już niedługo a ja coraz bardziej przerażona
      ogromem informacji, jedno zapamiętuje, drugie zapominam, mam jeszcze jedno
      pytanie ile jest czasu na rozwiązanie pierwszego i drugiego testu?
      Pozdrowienia, Mariola
      • sabrina1987 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 09:59
        Bardzo sie denerwuje. Jestem z Katowic i sam przejazd do Warszawy mnie
        zestresuje, ze zmarnuje tylko czas i pieniadze;) Nie czuje sie maksymalnie
        obeznana w temacie, ale jakies tam pojęcie mam. I boje sie, ze jak ludziska
        zobacza takiego "wymoczka" mnie wyśmieja:P
        Zobaczymy, czego oczekują i jakie pytania testowe zarzucą...
        • tomrejten Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 10:20
          Sabrino - Nikt Cię nie wyśmieje. Przecież ludzie którzy startują w Wielkiej
          grze mają dużą dawkę kultury. Każdy z nich kiedyś zaczynał, każdy miał kiedyś
          swoje początki. Poza tym w drodze z Katowic do Warszawy jest sporo czasu na
          powtórzenie sobie materiału.

• kajutka84 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 10:54
            czy sa mozliwe jakies wczesniejsze przecieki niz na dwa miesiace przed
            eliminacjami jezeli chodzi o tematy do WIELKIEJ GRY ??????????????????
            • tomrejten Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 13:14
              kajutka84 napisała:

> czy sa mozliwe jakies wczesniejsze przecieki niz na dwa miesiace przed
              > eliminacjami jezeli chodzi o tematy do WIELKIEJ GRY ??????????????????

Najszybciej to tu mozna się dowiedzieć. Czy są jeszcze wcześniej? Ja wolałbym,
              aby wszystko było uczciwie i równe dla każdego. Ale to już moje marudzenie.
              Ale pewnie można, nie ma rzeczy nie mozliwych.

Pozdrawiam
              • kajutka84 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 21:14
                mam jeszcze jedno pytanko czy jest jakas lista gdzie sa wszystkie tematy z
                wielkiej gry od poczatku istnienia programu ????
                • dejwa2 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 21:29
                  Może ktoś wie czy w WG były tematy np. z geografii Polski, czy Europy
                  środkowej,tam gdzie trzeba bylo wykazać się wiedzą o naszym kraju?
                • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 22:41
                  Może jakiś hobbysta ma spisane wszystkie tematy z 25 lat. Ale ja go nie znam.
                  Jak dla mnie ważniejsze są te tematy, które będą, a nie te które były :)
          • goldenka1979 Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 24.02.06, 14:12
            Ja jadę na eliminacje po raz pierwszy. A temat, który sobie wybrałam to religia
            i mitologia starożytnego Egiptu. Jestem przygotowana tak sobie -tak myślę. Chcę
            zobaczyć jak to w ogóle wszystko wygląda. Mam pytanie. Ile osób przyjeżdża na
            takie eliminacje i na ten temat, który ja właśnie sobie wybrałam, bo sądzę, że
            nie jest akurat z tych eliminacji najbardziej popularny. I jak to wygląda od
            strony technicznej. Czy wszyscy wchodzą równo o 11 itp. Przyjeżdżam z północnej
            Polski, więc droga przede mną dość daleka i chciałabym wiedzieć jak to mniej
            więcej długo trwa. Pozdrawiam.
            • stare_psisko Re: Eliminacje do Wielkiej Gry 24.02.06, 15:22
              @goldenka1979:

Nie wszyscy wchodzą o 11.00.
              Eliminacje odbywają się w stołówce na piętrze. Jest tam około 40 stolików /?/.
              przy każdym stoliku siedzą po 4 osoby, każda pisze z innego tematu. Przeważnie
              jest po kilka zmian, aż wszyscy chętni napiszą testy.
              Ci, którzy już pisali znajdują się "pod strażą" na korytarzu obok i nie mogą
              schodzić na dół do zakończenia tego etapu eliminacji.
              Tylko z muzyki poważnej wyrabiają się na raz.
              Mitologia egipska nie jest może tak popularna jak grecka czy rzymska ale pewnie
              też będzie miała powodzenie choćby dlatego, że jest to temat ciekawy.

Drugi etap dla tych, którym poszczęściło się w pierwszym etapie będzie nie
              wcześniej, jak o 14.00, bo muszą zakończyć się elimimacje z wszystkich 4
              tematów. Ogłoszenia zwycięzców ok. 16.00. To wszystko zależy od frekwencji.

Do Ciebie również prośba, abyś podzieliła się wrażeniami po eliminiacjach. OK?
              Powodzenia! :)

Tu, albo na naszym nowym forum: www.teleturnieje.fora.pl/index.php
        • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 23:00
          Pewnie, że nikt cię nie wyśmieje.
          Podróż jest droga, ale jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek, to jedź.
          Jeśli pociągiem, to z Dworca Centralnego jest super dojad metrem do stacji
          Wierzbno.
          Wątpię, żeby ktokolwiek zobaczył w tobie "wymoczka" :) Choćby dlatego, że nikt
          z uczestników nie zobaczy twojego testu, nawet gdyby wypadł słabo. Dyskrecja
          zapewniona :) Poza tym, wcale nie musi być źle.
          Ja się długo wahałam, kiedy w końcu odważyłam się jechać na eliminacje uczyłam
          się tylko 5 dni /z Kleopatry/ myślałam, że będę się wstydziła oddać swój test,
          a okazało się, że przeszłam do drugiej rundy /wielkie zdumienie/. Na drugim
          teście nie znałam odpowiedzi na 2 pytania. Czyli, wcale nie było tak trudno.

Inna sprawa odpowiedź na każde pytanie jest podana na dole, trzeba tylko
          zakreślić, która jest właściwa. Nawet jak się nie wie, można coś wydedukować,
          albo zdać się na los szczęscia i czasem się trafi ;)
      • stare_psisko Re: ELIMINACJE DO WIELKIEJ GRY 20.02.06, 23:03
        > pytanie ile jest czasu na rozwiązanie pierwszego i drugiego testu?

Nie pamiętam dokładnie, 20 minut? W każdym razie jest to wystarczająca ilość
        czasu, spoko ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka