Dodaj do ulubionych

Pomarańczowe forum !

28.11.04, 16:30
Ostatnio modny kolor ten pomarańczowy a to adres pomaranczowego forum
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10382
Obserwuj wątek
    • danway1 Re: Pomarańczowe forum ! 03.12.04, 11:57
      Rowniez przylaczam sie do akcji pomaranczowej, ktora toczy sie na Ukrainie,
      • januszx Re: Pomarańczowe forum ! 03.12.04, 18:16
        i ja również sie podłaczam przesyłając przy okazji pozdrowienia dla
        sympatycznych Roztoczan
        J
        • czuk1 Re: Pomarańczowe forum ! 04.12.04, 12:37
          Do temau.
          Prawda na wierzch wychodzi - nawet na Ukrainie.
          Cieszymy sie z biegu sprawy. Do końca grudnia (wg mnie) dramat zakończy sie
          pomyślnie dla Ukraińców.
          Zacznie się droga Ukrainy - przez mękę - ale przynajmiej jest światło w tunelu.
          Od 2005 roku nowy Prezydent musi konsekwentnie wieżć Ukrainę na Zachód w
          kierunku nowoczesności, gospodarki rynkowej i machać pomarańczowym szalikiem na
          pożegnanie Rosji. Ważne też aby tworzyły sie na Ukrainie instytucje
          demakratyczne. Męka polegać będzie na przełamywaniu barier - ..... a jest ich
          moc, najważniejsze tkwia w mentalności Ukraińców (u nas przez 15 lat część
          spoleczeństwa nie wyzwoliła się z socjalizmu). Ukraińcy mają na Zachodzie
          dobre wzorce, ale zakorzenienie w "socjaliżmie-komuniźmie" trwało tu dłużej
          a ponadto nie ma opozycji zdeterminowanej do prowadzenia ekonomiki kraju w
          kierunku liberalnym. I tu jest sęk.
          To wszystko będzie trudne. Start w NOwy ROK napewno jednak nastąpi. (tak
          sądzę)....jeśli znowu wybory nie zostaną sfałszowane.
        • czuk1 Re: Pomarańczowe forum ! 04.12.04, 12:38
          Do temau.
          Prawda na wierzch wychodzi - nawet na Ukrainie.
          Cieszymy sie z biegu sprawy. Do końca grudnia (wg mnie) dramat zakończy sie
          pomyślnie dla Ukraińców.
          Zacznie się droga Ukrainy - przez mękę - ale przynajmiej jest światło w tunelu.
          Od 2005 roku nowy Prezydent musi konsekwentnie wieżć Ukrainę na Zachód w
          kierunku nowoczesności, gospodarki rynkowej i machać pomarańczowym szalikiem na
          pożegnanie Rosji. Ważne też aby tworzyły sie na Ukrainie instytucje
          demakratyczne. Męka polegać będzie na przełamywaniu barier - ..... a jest ich
          moc, najważniejsze tkwia w mentalności Ukraińców (u nas przez 15 lat część
          spoleczeństwa nie wyzwoliła się z socjalizmu). Ukraińcy mają na Zachodzie
          dobre wzorce, ale zakorzenienie w "socjaliżmie-komuniźmie" trwało tu dłużej
          a ponadto nie ma opozycji zdeterminowanej do prowadzenia ekonomiki kraju w
          kierunku liberalnym. I tu jest sęk.
          To wszystko będzie trudne. Start w NOwy ROK napewno jednak nastąpi. (tak
          sądzę)....jeśli znowu wybory nie zostaną sfałszowane. m
          • stief Re: Pomarańczowe forum ! 04.12.04, 14:32
            W swoim czasie grałem w lubelskiej kapeli "Orkiestra p. w. Św. Mikołaja"...
            Właśnie przed chwilą w TV usłyszałem informację, że oni grają dziś na Placu
            Zamkowym w Lublinie na koncercie solidarności z Ukrainą. I właśnie dziś, po raz
            pierwszy od 9 lat, żałuję, że już nie jestem "Mikołajem"... To wapaniałe, co
            dzieje się na Ukrainie. Mam nadzieję, że to wszystko nie zatrzyma się w połowie
            drogi.
            • blotniarka.stawowa Re: Pomarańczowe forum ! 04.12.04, 15:37
              stief napisał:
              > To wapaniałe, co dzieje się na Ukrainie. Mam nadzieję, że to wszystko nie
              > zatrzyma się w połowie drogi.

Podzielam Twoja nadzieje, ze tak bedzie. Nie ma juz odwrotu, podobnie jak nie
              bylo go w Polsce po roku 80. Sprawa nabrala zbyt wielkiego "momentum". U nas w
              mediach, w ktorych bardzo rzadko pojawiaja sie jakiekolwiek wiadomosci z Europy
              srodkowo-wschodniej, temat ukrainski dominuje w dziale miedzynarodowym.

Fascynujacego materialu do czytania dostarcza Diane Francis, edytor Financial
              Post. Kilka lat temu usilowala wraz z grupa dziennikarzy zalozyc pismo
              "finansowe" na Ukrainie. To, przez co przeszli jej ukrainscy wspolpracownicy,
              jest zywcem wyjete z czasow stalinowskich. W skrocie: kombinacja metod KGB i mafii.

Stief, choc juz nie jestes w lubelskiej kapeli, ale mozesz sobie pograc i
              pospiewac - nawet samemu sobie w prezencie mikolajowym!
              Pozdrowienia,
              B.
              • stief Re: Pomarańczowe forum ! 04.12.04, 21:14
                Droga Błotniarko!
                Pewnie, że sam sobie mogę pograć i pośpiewać...wink Jeszcze jak sobie machnę ze
                trzy piwka, to już na pewno...! wink
                Ale to jednak nie to samo, co pogranie i pośpiewanie dla tysięcy ludzi, w tym
                dla Ukraińców, którzy studiują w Lublinie... Tym bardziej, że graliśmy również
                trochę ukraińskiego folku... Ale z drugiej strony jestem pewien, że moi
                orkiestrowi następcy doskonale sobie poradzą. Myślę, że to będzie niesamowity
                koncert. Mam nadzieję, że taki będzie!!!
                • koziorozka Re: Pomarańczowe forum ! 05.12.04, 00:21
                  I slowo cialem sie stalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka