Dodaj do ulubionych

"Demony" z Fabryki Słów

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 11:19
No właśnie. "Antologia grozy". Na dzień dobry powiało mi grozą, jak
zobaczyłem, że wśród autorów ma być EuMoron D. - i niestety miałem rację...
"Valca Demona" jest gorsza nawet od "Likwidajcy". Do tego goście z FS
oszczędzają na redakcji i korekcie ("Hieronimus Bosh" u Grzędowicza - o boshe
mój...) - autor wyboru zaś bał się podać nazwiska, że nie wspomnę choćby o
walnięciu wstępu.
Obrazek na okładce i te w środku są OK, trzymają klimat, gorzej z liternictwem
tytułu. DUŻO gorzej.
Póki co: Grzędowicz w dobrej formie, Kossakowska całkiem niezła, choć chyba
jednak Lovecraft nie do końca jej leży, Siedlar zaserwował odgrzewany kotlet,
o Dębowym krótko warzonym już wspominałem. Reszta jeszcze przede mną.

pozdrawiam

tj/tsg
Obserwuj wątek
    • Gość: sim.on Re: "Demony" z Fabryki Słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 12:20
      ja polecam "Zagadkę Kuby Rozpruwacza". Pilipiuk nadal w wysokiej formie. Wie
      ktoś może, czy będzie dalszy ciąg przyód bimbrownika profesjonalisty i
      egzorcysty amatora?
      • endis Re: "Demony" z Fabryki Słów 11.03.04, 13:00
        Nie ma to jak post na temat...
        • Gość: sim.on Re: "Demony" z Fabryki Słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 13:42
          nawiązuje do drugiej części tytułu "fabryka słów". proste?
          • Gość: taki jeden Recenzji ciąg dalszy IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 14:36
            ...więc znów między liny ringu. Snihur... chyba sama nie wiedziała, o czym
            pisze, ale zdołała ukryć ten fakt przed sobą (i tym, kto jej za to zapłacił).
            Natomiast duet Komuda-Jurewicz dokonał niemożliwego. Ten tekst jest gorszy od
            produktu Dębskiego! Makabra, szczyty bełkotu i gimnazjalnego stylu, znowu bez
            redakcji.

Uff... pora zakasać rękawy i wracać do żniw.

PS. sim.on - proszę, nie wspominaj mi o Pilipiuku. GRZECZNIE proszę.
            I dziękuję.

Pozdrowienia -

tj/tsg
            • Gość: sim.on nie wspominam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 15:28
              nie wspominam o... wiadomo kim. ale wrodzona ciekawość świata zmusza mnie do
              pytania: a dlaczego mam nie wspominać?
              • Gość: taki jeden jeśli trzeba, to wyjaśnię, sim.on... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 12:12
                1. Bo prosiłem.
                2. GRZECZNIE prosiłem.
                3. A "merytorycznie", to dlatego, że AP to (OK, moim zdaniem) mizantrop i
                grafoman, którego teksty nie dają mi zbyt wiele przyjemności przy czytaniu.
                Casus "Czytając w ziemi" z antologii "Demony", O KTÓREJ MOWA W TYM WĄTKU (a nie
                o wszystkich produktach Fabryki Słów) jest tu jak najbardziej na miejscu - AP
                udowadnia rzeczonym tekstem, że na studiach nauczono go tylko operować łopatą i
                gracą, bo z logiką jest już dużo gorzej. Wyrwa logiczna w wywodzie ma wielkość
                zaiste imponującą... I nie chodzi tu o słynne gernsbackowskie "zawieszenie
                niewiary", tylko o proste związki przyczynowo-skutkowe.

Wystarczy?

Co do "Demonów"... Skończyłem, i jestem nieco rozczarowany. Bardzo dobry
                Ziemkiewicz, niemal równie dobra Kossakowska, OK Grzędowicz, przyzwoity Piekara,
                rozczarowujący Szrejter, nijaka Snihur, Pilipiuk w zwykłej słabej formie i
                koszmarki Komudy/Jurewicza i Dębskiego, no i Siedlar z ripleja (i też słaby)...
                28 zeta to jednak przydużo za 3 fajne teksty.
                Zresztą, wasza wola.

Pozdrowienia -

tj/tsg
                • Gość: sim.on Re: jeśli trzeba, to wyjaśnię, sim.on... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 12:29
                  no i o to mi chodziło. po prostu. dziękuję za rzetelna wypowiedź. bez agresji i
                  cedzenia przez zęby. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka