Dodaj do ulubionych

HYPERION - arcydzieło SF

26.01.05, 03:51
Właśnie zakończyłem lekturę obu części Hyperiona (Dan Simmons) i stwierdzam, że jest to chyba największe dzieło SF, z jakim miałem do czynienia. Jest doskonały nie tylko pod względem fabularnym, ale przede wszystkim literackim.
Pełne napięcia i nieprzewidywalności prowadzenie akcji. Nastrój grozy i tajemnicy czającej się za każdą kolejną kartką. Wspaniała poetyka stworzonych wizji, ubarwiona cytatami z Johna Keats'a. Ciekawe ujęcie przyszłych losów cywilizacji wobec rozwoju i przerastających ją Sztucznych Inteligencji.

Właściwie to już same opowieści pielgrzymów mogłyby być wydane jako odrębne utwory literackie.

Co sądzicie o tym tytule? Znacie inne dzieła SF na podobną miarę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Fix Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.crowley.pl 27.01.05, 14:40
      Nie czytałem Hyperiona ale może Diuna jest jest lepsza?
      • spiral_architect Re: HYPERION - arcydzieło SF 27.01.05, 21:14
        rismo, patrz: moje posty sprzed prawie 3 lat :).

Fix, gusta gustami oczywiscie (co nie znaczy ze o gustach sie nie dyskutuje, bo
        to totalny slogan i klamstwo - jest na odwrot), ale moim skromnym zdaniem sie
        mylisz.

Hyperion najwspanialszym cyklem SF jaki dotad czytalem.
        • Gość: strategos Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:40
          przeczytalem Hyperiona i Diune i powiem wam szczerze ze obydwa dziela mnie ze
          tak powiem nie zadowolily tak jak ksiazki o ENDERZE WIGGINIE Orson Scott Card'a
          (stad moj nick), chcac aby moja wypowiedz byla zgodna z temetem posta to powiem
          ze hyperion jest o wiele lepszy od diuny ktora czasami przynudza ..

pozdroofka!!!
    • spiral_architect Re: HYPERION - arcydzieło SF 27.01.05, 21:29
      rismo napisał:

> Właśnie zakończyłem lekturę obu części Hyperiona (Dan Simmons) i stwierdzam, że
      > jest to chyba największe dzieło SF, z jakim miałem do czynienia. Jest doskonał
      > y nie tylko pod względem fabularnym, ale przede wszystkim literackim.
      > Pełne napięcia i nieprzewidywalności prowadzenie akcji. Nastrój grozy i tajemni
      > cy czającej się za każdą kolejną kartką. Wspaniała poetyka stworzonych wizji, u
      > barwiona cytatami z Johna Keats'a. Ciekawe ujęcie przyszłych losów cywilizacji
      > wobec rozwoju i przerastających ją Sztucznych Inteligencji.
      >
      > Właściwie to już same opowieści pielgrzymów mogłyby być wydane jako odrębne utw
      > ory literackie.
      >
      > Co sądzicie o tym tytule? Znacie inne dzieła SF na podobną miarę?

Pytasz czy znam inne dziela na podobna miare :) ?

Na pewno "Zaglada Hyperiona", ale bron cie boze bys czytal to co jest z drugiej
      strony okladki !!!

Niestety nie "Endymion", choc sa momenty np. kiedy Enea wychodzi z grobowcow
      czasu, albo Radamanth Nemes zstepuje na Sol Draconi Septem

czwarta czesc - "Triumf Endymiona" jest juz na szczescie klasy dwoch pierwszych.

Tylko gdzie sa dalsze, do cholery :) ???
      • rismo Re: HYPERION - arcydzieło SF 28.01.05, 13:41
        > Pytasz czy znam inne dziela na podobna miare :) ?
        >
        > Na pewno "Zaglada Hyperiona", ale bron cie boze bys czytal to co jest z drugiej
        > strony okladki !!!

Hyperiona i Zagładę Hyperiona traktuje jako całość wiec oczywiście przeczytałem za jednym zamachem. Ale dzięki za ostrzeżenie :)

> Niestety nie "Endymion", choc sa momenty np. kiedy Enea wychodzi z grobowcow
        > czasu, albo Radamanth Nemes zstepuje na Sol Draconi Septem
        >
        > czwarta czesc - "Triumf Endymiona" jest juz na szczescie klasy dwoch pierwszych
        > .

A czy można w takim razie przeczytać czwartą część bez trzeciej? :))) hehe
        Ale z ciekawości pewnie i tak przeczytam obie :)

> Tylko gdzie sa dalsze, do cholery :) ???

Słyszałem, że najlepszą książką Simmonsa jest "Ilium" (niedawno wydana). Będzie nawet na jej podstawie kręcony film. Musze jak najszybciej przeczytać żeby się pzekonać. :)
        Natomiast jej kontynuacja "Olympos" powinna być wydana jeszcze w tym roku.
        • Gość: Andre Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.ajd.czest.pl 28.01.05, 13:51
          Ilion jest super.Tylko drogawy dość.(49,80 PLN)
          • spiral_architect Re: HYPERION - arcydzieło SF 30.01.05, 10:59
            Podobno jest jeszcze cos takiego od Simmonsa, co zwie sie "ogien w Edenie" czy
            jakos tak i to moze byc kontynuacja Hyperiona. zaraz wejde na strone i sprawdze.
            Co do pytania czy znam rownorzedne Hyperionowi dziela, to z pewnoscia takim jest
            helikonska trylogia Aldissa - Wiosna, Lato i Zima Helikonii.

Co do Simmonsa, to pewnie gdybym byl w sytuacji, ze narobilem takich intryg jak
            w pierwszych 4ech czesciach Hyperiona, to trudno bylo by mi skonczyc, wiec sie
            jemu nie dziwie.

A co Do porownania Diuny i Hyperiona - tu i tam jest ogromny rozmach, wizja,
            wyobraznia; przewaga Dana jest chyba jedna, ale za to jak znaczaca: jest duzo
            lepszym pisarzem, choc moze i poziom tlumaczenia gra tu role.
            • faustino Re: HYPERION - arcydzieło SF 18.02.05, 11:54
              > Podobno jest jeszcze cos takiego od Simmonsa, co zwie sie "ogien w Edenie" czy
              > jakos tak i to moze byc kontynuacja Hyperiona. zaraz wejde na strone i
              sprawdze
              > .

Nie jest to kontynuacj 'Hyperiona. Calkiem przyjemna powiesc -akcja dzieje sie
              na Hawajach, zamieszani sa wlascicielka biznesu smieciarskiego :-), hawajskie
              boginie, wulkany i takie tam.
    • Gość: A-cis Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.potulicka.v.pl 30.01.05, 20:09
      rismo --> Przeczytaj sobie "Dysfunkcję rzeczywistości" i jej kontynuację
      czyli "Widmo Alchemika" P. Hamiltona.
      • Gość: strategos Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:46
        L. Ron Hubbard - Pole bitewne, Ziemia - to tez super ksiazka, warto przeczytac
        choc nie da sie jej porownac do dziel takich jak Hyperion czy Diuna to dosc
        dlugozostaje w pamieci
    • Gość: Rosik Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.crowley.pl 17.02.05, 05:01
      Przeczytaj koniecznie cykl Orsona Scotta Carda począwszy od Gry Endera, Mówcy Umarłych, Xenocyd, a kończąc na Dzieciach Umysłu (unikaj cyklu "Cieni").
      Może nie są tak wysmakowane jak Hyperion ale naprawdę niesamowite.
      • Gość: just_passing_by Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.la / *.200.23.23.62.rev.coltfrance.com 18.02.05, 14:04
        Gość portalu: Rosik napisał(a):

> Przeczytaj koniecznie cykl Orsona Scotta Carda począwszy od Gry Endera, Mówcy U
        > marłych, Xenocyd, a kończąc na Dzieciach Umysłu (unikaj cyklu "Cieni").

Z tymi "Cieniami' to nie przesadzajmy - "Cien Endera" jest bardzo dobry i wart
        przeczytania (po przeczytaniu wczesniejszej, "oryginalnej" serii).

Reszte faktycznie mozna sobie odpuscic...
        • Gość: Spiral Architect Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.krakow.pl 18.02.05, 22:40
          Cykl Enderski - nie umniejszajac jego klasy, pozycji i roli - ma sie dla mnie
          tak do Hyperiona, jak Skoda Superb do Bmw 745 :).
    • Gość: Hyperion A ma to ktoś do sprzedania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:12
      Kupię wszystkie cztery tomy. Najchętniej w Warszawie.
      • agrafek kontynuacja 15.09.05, 12:49
        Był taki, wówczas nieziemsko drogi, zbiór opowiadań, których akcja działa się w
        światach wykreowanych wcześniej w powieściach. Simmons zamieścił tam tekst z
        świata Hyperiona właśnie, niestety, przeglądałem tylko w księgarni ową książkę,
        gdyż w owym czasie najzwyczajniej nie było mnie na nią stać.
        Z tego, co sie orientuję, nieco zmieniało to odbiór zakończenia cyklu. Ale może
        ktoś to czytał?
        pozdrawiam
        • ansuz76 Re: kontynuacja 18.09.05, 10:55
          Rob Hubbard? IMHO porażka: nieprawdopodobna akcja, rozwiązania fabularne oparte
          na "chciejstwie" autora (cała nasza cywilizacja upadła po ataku kosmitó a
          pokonuje ich garstka barbarzyńców z maczugami), kwiatki typu "na burcie miał
          wgniecenie po wybuchu bomby atomowej" a w dodatku bezczelnie zerżnięte z cyklu
          "Eden" Harrego Harrisona. Moja rada - trzymać się od tego scjentysty z daleka.
        • spriggana Re: kontynuacja 18.09.05, 12:47
          Antologia "<a
          href="http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1701">Dalekie
          horyzonty</a>" pod redakcja Silverberga. Wydał ją Prószyński i S-ka.

Opowiadanie, o które ci chodzi to "Wychodźcy z 'Helisy'". Co do zmiany odbioru
          to niestety się nie wypowiem - Endymiony nie zachwyciły mnie ani trochę i słabo
          je pamiętam.
    • Gość: E Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.5-136-217.adsl.skynet.be 19.09.05, 19:34
      EEEEEEEE
      • deszczowy-pies Re: HYPERION - arcydzieło SF 13.10.05, 00:36
        Arcydzieło ?? - w fantastyce są trzy osoby boskie: Lem, Dick, Strugaccy i
        później długo długo nic :)
        • Gość: Spiral_Architect Re: HYPERION - arcydzieło SF IP: *.chello.pl 23.10.05, 10:07
          > Arcydzieło ?? - w fantastyce są trzy osoby boskie: Lem, Dick, Strugaccy i
          > później długo długo nic :)

Psie Deszczowy (z kulawa noga pewnie), popelniasz karygodny i zasadniczy błąd:
          przeszłością żyjesz. I zaprawde powiadam Ci raz jeszcze z pełną świadomością
          tego, co czynię: jest Hyperion Simmonsa arcydzielem sf, bezsprzecznym i prawie
          nieskazitelnym.
          • asx76 Re: HYPERION - arcydzieło SF 16.12.05, 17:35
            Moim zdaniem "Hyperion" i "Ilion" to CUDOWNE dzieła s-f, które każdy szanujący
            się miłośnik fantastyki powinien koniecznie przeczytać.
            I nie zdziwić się, gdy na koniec dojdzie do wniosku, że to jedne z najlepszych
            pozycji, które miał przyjemność przeczytać...
    • linna-altair Re: HYPERION - arcydzieło SF 22.12.05, 15:18
      Hyperona nie czytałam,ale Diunę tak.Podoba mi sie,nawet bardzo,choć nie
      przebije nigdy pewnej książki,która dla mnie jest najlepsza(nie tylko jako
      sf),a innym się wogóle nie podoba.Ta książka to...nigdy nie zgadniecie!
      • spiral_architect Re: HYPERION - arcydzieło SF 23.12.05, 01:29
        linna-altair napisała:

> Hyperona nie czytałam,ale Diunę tak.Podoba mi sie,nawet bardzo,choć nie
        > przebije nigdy pewnej książki,która dla mnie jest najlepsza(nie tylko jako
        > sf),a innym się wogóle nie podoba.Ta książka to...nigdy nie zgadniecie!

Diuna jest bardzo dobra, o czym wszyscy pewnie wiedza. Hyperion jest lepszy.

Zaloze sie ze ta ksiazka to Clifford D. Simak, "Dzieci naszych dzieci" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka