Dodaj do ulubionych

Tolkien - Dzieci Hurina

28.06.07, 16:51
Czy ktoś już czytał "Dzieci Hurina"? Ciekawi mnie, czy czujecie tam przewagę
ojca albo syna, czy też dostrzegacie równowagę?
Obserwuj wątek
    • ruskie-pierogi Re: Tolkien - Dzieci Hurina 03.07.07, 11:42
      Dziwne zadałeś pytanie...
      Co świadczy Twoim zdaniem o przewadze jednego bądź drugiego? :) Autorem książki
      jest J.R.R. Tolkien. A syn jest redaktorem - podobnie jak Silmarillionu czy
      Historii Śródziemia.

Dzieci Hurina ciężko by mi było przyrównać do Władcy Pierścieni czy Hobbita.
      Zdecydowanie bardziej przypominają opowieści z Silmarillionu. I będą się
      podobały raczej fanom Tolikiena, a nie przypadkowym czytelnikom. Bo dla tych
      drugich to tylko taka-sobie historyjka. A dla fanów to nowa okazja, by znów
      wybrać się do Śródziemia.
      • Gość: Luna Re: Tolkien - Dzieci Hurina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:39
        To opowiadanie (bo nie mam pojęcia jak to inaczej nazwać) już było wydane, a syn
        Tolkiena chyba po prostu chce zarobić większe pieniądze ( jak ma możliwość to
        czemu by nie, naiwni zawsze się znajdą :|) Nie czytałam "Dzieci Hurina", ale
        znam tą historię z "Niedokończonych opowieści" ...Wkurza mnie to, że reklamują
        tą książkę jako
        ,,Nigdy nie wydana opowieść autora Władcy Pierścieni" skoro pojawiła się ona już
        w w Niedokończonych opowieściach( wyd. amber j.r.r.tolkien "niedokończone
        opowieści" str 12 Podtytuł: Opowieść o dzieciach Hurina)
        • ruskie-pierogi Re: Tolkien - Dzieci Hurina 11.07.07, 08:39
          Nie jest to jednak to samo. Przede wszystkim objętościowo - więc coś tam nowego
          jest. Ale co - to już inna kwestia. Nie mam ani czasu, ani ochoty sprawdzać.

Ale faktem jest, że to książka wydana wyłacznie dla zwiększenia zysków Tolkiena
          juniora - interes musi się kręcić :) A przy okazji - może będzie kolejny film,
          gra komputerowa etc. :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka