Dodaj do ulubionych

"Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-)

22.01.04, 15:36
pamiętacie tych wszystkich niesamowitych lokatorów w bloku przy ul.
Alternatywy 4 ? niezłomnego gospodarza Anioła Stanisława i jego "Mieeeećki",
Balcerka z gołębnikiem i całej reszty fantastycznych sąsiadów ?

heh to był serial :-)
Obserwuj wątek
    • moniq_c Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 15:41
      eeeeeech to dopiero był serial...
      a już najlepszym hitem dla mnie była akcja, jak Anioł chciał żeby mu Miećka
      spinacze kupiła...Miecia jako dobra żona pyta, co zrobić jak nie będzie a
      Stasiu na to tym swoim rozbrajającym głosem:
      - to kup mnie kłębek druta - sam se zrobie!!!!!!!!!!

płakałam ze śmiechu ;-)))
    • moniq_c Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 15:43
      eeeeeech to dopiero był serial... ;-)
      a już najlepszym hitem dla mnie była akcja, jak Anioł chciał żeby mu Miećka
      spinacze kupiła...Miecia jako dobra żona pyta, co zrobić jak nie będzie a
      Stasiu na to tym swoim rozbrajającym głosem:
      - to kup mie kłębek druta - sam se zrobie!!!!!!!!!!

płakałam ze śmiechu ;-)))
      • johnny_tomala Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 15:55
        u profesora kilka osób dyskutuje. dzwoni telefon prof odbiera
        - halo ..... tak ....... adam uspokuj sie i powiedz powoli o co ci chodzi

albo jakoś podobnie w każdym razie sens oddałem
        • Gość: trooper Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.revers.nsm.pl 22.01.04, 18:58
          A nie było wprost powiedziane: "Adam, nie jąkaj się?"
    • Gość: pn Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 15:52
      maaaam ochote na chwileczke zaaaaapomnienia... hehehehe w kubku na dworzu;-D spiewala
      • johnny_tomala Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:06
        nota bebe gosposia pana pfsora
        • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:20
          nota bene Marta Gabriel he he, w kapciach i z kubelkiem w ręce skakała po
          chodniku i śpiewała na całe gardło. dobry był motyw jak docencik z robotnikiem
          się przewiercil przez ściankę i myślał że zabił nauczycielkę(Staszka
          Celińska) , bo pojawiła się krew , a to było soczek malinowy :-)
          albo jak nauczycielka jechała ze swoimi dzieciakami ze szkoły autobusem i
          wsyztskie swoje meble przewoziła , wsiadł na przystanku taki menello , usiadł
          przy stole i gada, że chce ćwiartkę zamówić (chyba ćwiartkę)

a jak Anioł Stanisław wlazł bez pukania do mieszkania tej Ewy co to w nocnym
          klubie tańczyła i ona w tym momencie spadła z drabiniki- przeciąg się zrobił-
          zleciała z zasłonami, ktore się note bene rozdarły i chyba karniszem. Anioł
          jako esteta i znawca wszelaki, powiedział, że ona nie może wieszać zasłon
          brązowych, bo on ma u siebie zielone ( czy na odwrót). ona się pyta dlaczego?
          Anioł:....." no bo jak to wygląda , no jak ? - jak gówno w lesie ".... :-)
    • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:27
      a towarzysz Winnicki to miał telewizor na baterie :-)

a pamiętacie scenkę gdy Anioł chciał się podlizać Winnickiemu i taki durny
      kawał mu opowiadał na schodach, o babie które miała psa w d... i była Hot
      Dogiem i sam się najbardziej śmiał z tego dowcipu. no a te jego włamy do
      skrzynek i czytanie listów nad czajnikiem - klasyka :-)
      • moniq_c Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:31
        he he he a jak koledzy jechali Balcerka odwiedzić i pytali pana władzę, gdzie
        mieszka ;-))) i doszli do wniosku że jak Józiek już dwa tygodnie tam mieszka i
        pan władza jeszcze go nie zna to znaczy że ciężko chory w domu leży ???
        "niezły był z niego herbatnik" ;-)))))))))
        • Gość: marq Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 16:40
          OK to lecimy:
          Anioł: Ale żeby profesror oddalył się z kluczamy...
          Anioł do profesora: Wiem Pan, pan dużo pisze ja niestety odwykłem...
          Kotek: Nie na ja mu dam po mordzie, substytutka do mojej żony!!!
          Narzeczona Winnickiego zaproszona na wesele: Niestety nie dysponuję wolnym
          czasem...
          Anioł: I jak to teraz wygląda? Jak gówno w lesie.
          Profesor do Zosi: A teraz zamknij okno, to zwierze gotowe jeszcze tu przylecieć.
          Robot Ewa: Pan tu nie stał, pan nie jest w ciąży.
          Anioł: Pisarz Sofronow, Miećka....
          Anioł: Miećka, choć no tu ze ścierą...
          Anioł: Państwo na "h"? Może Ohajo?
          i tak dalej....
          • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:44
            gratuluję pamięci do cytatów, z nią u mnie gorzej, bardziej
            zapamiętuję "obrazki":-)
            mój brat jak chcial mi dokuczyć to zawsze do mnie mówił " Mieeećka ".
            a pamętacie pastowanego kabana- czyli Murzyna , lokatora , który wrzucał monety
            do umywalki i dziwił się że woda nie leci ? he he
            albo ta śpiewaczka ?
        • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:41
          niezły był z niego zawodnik :-) ten jego przepity głos i opadnięta powieka ! z
          Pyrkosza jest super aktor :-)
          a balcerkowa to sąsiadom mleko podprowadzala i kiedyś docencik się zdenerwowal
          i zastawił pułapkę na bezczelnego złodzieja :-)
          a kłótnia pomiędzy Kotkiem i....nie pamiętam ale w każdym razie grał go
          Kryszak. jak sobie żony do gara z zupą soli sypały:-)

a umierałam ze śmiechu jak babka (co mięso dla wsyztskich lokatorów kupowała i
          z dziadkiem kręciła ) wyczaiła , że jedno mieszkanie to chyba pustostan i
          niepotrzebnie sąsiedzi się kłócą . zoorganizowali dźwig - Kotek był dźwigowym,
          a Kryszak zaglądał po tych mieszkanaich i rzeczywiście był pustostan. wychodzi
          Anioł i pyta się:
          " co tu się dzieje ? "
          a ktoś tam mu szybko odpowiedział że tak sobie patrzą bo " Balcerkowa się
          kąpie" to było super, Anioł miał strasznie dziwną minę :-)
          • Gość: ultra75 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: 207.159.92.* 22.01.04, 17:55
            do amadea_22

Aniol mial taka glupia mine, bo 5 sekund pozniej (niby po tej kapieli)
            Balcerkowa przeszla obok niego... Powiedzial jej chyba cos w stylu: "niech Pani
            nie wychodzi na dwor z mokra glowa" :-).
            Jednym z moich ulubionych motywow jest bunt Balcerka - jak wywala Aniola z
            chaty i wyzywa od kurdupli - he,he sam zreszta niklego wzrostu :-). I
            pozniejsza zemsta Aniola, kiedy wysyla Balcerkowi skierowanie na oddzial
            odwykowy - reakcja Balcerkowej i kumpla to dla mnie odjazd!
            Ale i tak chyba troszeczke wole Zmiennikow...
            • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 09:09
              masz rację zapomniałam jak to było później, rzeczywiście za chwilę Balcerkowa
              wychodzi a on jej morały prawi żeby z mokra glową nie chodziła :-)

he he , dobra była ta scenka
          • saavage Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 18:49
            amadea_22 napisała:

>
            > a kłótnia pomiędzy Kotkiem i....nie pamiętam ale w każdym razie grał go
            > Kryszak. jak sobie żony do gara z zupą soli sypały:-)
            >
            Hmm, czyzby panowie Kotek i Kołek??? :) Blad w nazwisku zwiazany z omylkowo
            ustawiona kreseczka :DDD

pzdr
        • johnny_tomala Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 16:44
          wiem że się ze tak powiem przejęzyczyłem wiem że powinno być nota bene a nie
          tak jak napisałem proszę się nie nabijać po 4 drinku też by ci się języczek
          plątał. miałem napisać coś a propos ale nie pamiętam
      • Gość: P-77 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 18:38
        > a towarzysz Winnicki to miał telewizor na baterie :-)
        >
        > a pamiętacie scenkę gdy Anioł chciał się podlizać Winnickiemu i taki durny
        > kawał mu opowiadał na schodach, o babie które miała psa w d... i była Hot
        > Dogiem i sam się najbardziej śmiał z tego dowcipu. no a te jego włamy do
        > skrzynek i czytanie listów nad czajnikiem - klasyka :-)
        To akurat Winnicki opowiadał Aniołowi a ten głośno rżał choć oczywiście nie
        skumał o co chodzi ("Idiotka, to nie mogła sobie wyjąć).
        A propos Winnickiego to pamiętam taką scenę - docent (marcowy) Furman wychodzi
        ze swojego mieszkania, Winnicki idzie na górę do siebie. Rezeolutny docent co
        prędzej wbiega po schodach i wylewnie się kłania - "Witam szanownego sąsiada".
      • ron_obvious Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 19:16
        Oj to było odwrotnie. To Winnicki ten kawał opowiedził, a Anioł ryczał ze
        smiechu nie rozumiejac o co chodzi, no bo z dowcipu towarzysza smiać sie trzeba.
        • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 09:12
          macie rację, poplątałam to , ale wydaje mi się że później Anioł chcial być taki
          fajny i innej osobie ten dowcip opowiadał :-)
          a jak Miećka sobie futro w lecie kupiła :-)
          a te jego plakaty wymalowane farbkami i te śpiewy w klubie na dole :-)
    • saavage Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 18:47
      A to pamietacie??? : "Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy
      zrobic nikomu (...) O moj Boze"!!!

;DDD
      • Gość: g Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 22.01.04, 19:01
        a pani kolynska? "niech konik polny, niech wiatr swawolny, niechaj skowronek tu
        spiewa"
        pani kolynska, pani mi nie robi koło piora. albo jak anioł chce jej zaśpiewać
        swoją piosenkę "nad wszystkim czuwa..." i do jej męża siedzącego przy
        fortepianie "daj no pan tam z prawej strony"
        "o, pomarańczóweczka"
        a już najlepszy jest numer, jak anioł siedzi w domu u winnickiego (gospodarz
        jest w państwie na "H") i "widzi" w tv program o sobie. i jedząc parówki
        wspaniałe miny robi do telewizora.
        generalnie - mój ulubiony serial kopalnia cytatów.
        "jadą! teraz to naprawdę jadą"
        "budowali my, no budowali my, wspólnym wysiłkiem".
    • Gość: trooper Oj Miećka, Miećka... Kiepsko to! IP: *.revers.nsm.pl 22.01.04, 19:08
      Ja mógłbym tu całą litanię pisać, jako że znam ten serial dosłownie na pamięć,
      zwłaszcza kwestie Anioła.

Ale ze smaczków lubię np:

1. Anioł sam w chacie Winnickiego, popija whiskey, podjada parówy, ogląda
      świerszczyka, ślini paluchy, przerzuca strony i kręci w podjaraniu głową
      mówiąc: "Oj Miećka, Miećka - _kiepsko_ to!"

2.
      - Winnicki: No, daleko, 8 godzin samolotem się leci
      - Anioł: To pewno Ameryka?
      - W: Ameryka. Tylko nie wiem która... Na "H" jakiś kraj.
      - A: Na "H", na "H"... Zara ja sobie przypomnę... Na "H" to może być proszę
      pana Meksyk, na "H" to może być Teksas...
      - W: Ale to na "H"!
      - A: Aha, na "H"! Na "H", na "H", zaraz... O! To może być OHAJO! :)

3. Sprawa z dziurą w ścianie, aby Anioł mógł wyjmować listy ze skrzynki od
      tyłu - bomba!!!!!!!! I otwieranie kopert nad parą z czajnika.
      - A: Czekaj [do Miećki]! Ja mam tutaj coś lepszego!
      Potrzebuję pięćset zielonych, pogadaj z mężem to on znajdzie. Byle nie
      orżnął za bardzo. Zaraz, 500 zielonych [zapisuje w notesie]
      Zaraz... Do kogo to jest adresowane?!
      Eeeeee, masz to do ciebie, tatuś!

• ron_obvious Re: Oj Miećka, Miećka... Kiepsko to! 22.01.04, 19:21
        > 1. Anioł sam w chacie Winnickiego, popija whiskey, podjada parówy, ogląda
        > świerszczyka, ślini paluchy, przerzuca strony i kręci w podjaraniu głową
        > mówiąc: "Oj Miećka, Miećka - _kiepsko_ to!"
        Nie chce sie czepiać ale Stasiu powiedział "Oj Miećka, Miećka..kiepsko z tobą"
        • Gość: trooper Re: Oj Miećka, Miećka... Kiepsko to! IP: *.revers.nsm.pl 22.01.04, 20:01
          Ej, od jakiś 12 lat młócę to na VHS i w TV i zawsze słyszałem "kiepsko to",
          choć faktycznie nie jest to 100% wyraźnie. Zresztą wg mnie "kiepsko to" ma
          znacznie lepszy klimat :)
    • ron_obvious Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 19:40
      Moje ulubione momenty to:
      1. Stasiu wyjasniajacy Balcerkowi nowe metody leczenia alkoholizmu na
      tzw "zanik pamieci"
      Balcerek: A co to da?
      Stasiu: A da, a da. Jak pan sie nazywa, gdzie pan mieszka to panu powiedzą. Ale
      w tym śnie to panu wmówią, że wódki pan nie lubi, ze to swiństwo...panie, jak
      pan zobaczysz te kieliszki, jak pan sie zacznie trząść, tłuc..i co? I zycie
      zmarnowane."

2. Stasiu oburzony przyzwoleniem mieszkańców na profesję pani Ewy.
      "To ja wam cos powiem. To jest jak zaraza, TFU, to jest jak dżuma. Oto główny
      lokator spod szóstki, ja nie będe wymieniał z nazwiska, z sublokatorką spod
      czwórki, nie będę wymieniał z nazwiska...otóż ci państwo weszli w poważne
      stosunki pozamałżeńskie....co tam poważne...w dodatku kulinarne, co przy
      obecnych kłopotach na rynku."

3. Prostytutki podrywajace Furmana w restauracji kategorii S "Konresowa",
      przekonane, ze jest cudzoziemcem:
      Panienka :Warsaw by night good?
      Furman : Yes, yes, very good.

4. Balcerek opowiadający o konstruktorze robotów:
      Balcerek: Mój szwagier, co to byłw Ameryce, opowiadał, to znaczy jak mógł
      mówiż, bo on sie przez pomyłke na kacu kwasu solnego napił...to on opowiadał,
      ze ichni konstruktor to tez takiego robota-kobite skonstruował. Na oko to
      zupełnie jak prawdziwa. Tylko jednego nie przewidział. Że jak tą pudernice
      malowaną w miasto wypuscił to po pół roku z brzuchem wróciła....i jeszcze
      wyskrobać sie nie dała, bo mówiła, ze praktykujaca...
      Stasiu: Iiiiich, głupoty pan gadasz.
      Balcerek: Co głupoty, pan to wogóle życia nie zna, nie wie pan, ze sa na
      swiecie rzeczy, o których sie gospodarzom domu nie śniło.

5. Albo cudny dowcip Winnickiego:
      "Do tego radia..wiecie....jest telefon "Czy moze byc jeszcze gorzej". A ci
      odpowiadają, że w zasadzie to nie, bo jakby miało byc gorzej to by juz było.

i reakcja Balcerka
      "Tak, tylko jakbym ten kawał opowiedział w kabarecie, to by mi Anioł z Furmanem
      kazali umyć Trasę Łazienkowską.

6. Stasiu do pracujacy lokatorów:
      "W zwiazku z ukończeniem prac przed czasem i za wzgladu na wolna niedzielę
      ogłaszam czas wolny!"

7. No i ostatnia cudowna kwestia Stasia a serialu:
      "Budowalymy, wspólnymy siłamy całego kolektywu, no budowalymy prrrrrrr"
    • lezka_z_posen Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 22.01.04, 20:08
      gdyby ktoś zagrał ze mną w skojarzenia,to na hasło"Alternatywy"odzew
      byłby:"buujałam..." tak dpowiedziała Balcerkowa na pytanie męża ,"gdzie sa
      gołębie"???
      i uwielbiam moment,kiedy towarzycho schodzi się na mecz do Winnickiegi i
      Żaby,Balcerkowa rzuca okiem na wystrój wnetrza i rozbrajająco
      stwierdza"przeładowane...".i o "..świeczka zgasła" nie wspomnę;))to nasz
      koronny tekst w knajpach,jak świeczkaa zawiedzie;))
    • Gość: didi a może zrobimy listę lokatorów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.04, 20:11
      2. ewa z rodzicami
      3. balcerek
      6. docent furman
      9. kotek
      9. kołek (potem w 10)
      13. winnicki (wcześniej miało być dla lokatora który umarł, a potem jeszcze
      dla cichockiego)

chyba nic mi się nie pokręciło
      • Gość: midek Re: a może zrobimy listę lokatorów IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 21:15
        tyle ile pamietam ale nie po nazwiskach wszyscy niestety

01. Anioł
        02. Ewa
        03. Balcerek
        04. Śpiewaczka
        05. ?
        06. Profesor
        07. Nauczycielka
        08. Docent z pieskiem
        09. Kołek/ Kotek
        10. ?
        11. Ten majsterek od robota
        12.
        13. Winnicki

nie pamietam gdzie mieszkala pani co flirtowała z panem Antonim i sam pan
        Antoni. Pozostają lokale 5, 10 i 12. Pod 12 to chyba jakiś mezczyzna jednak
        mieszkal. Kto pamieta? :D Pozdrawiam fanów A4
        • Gość: g Re: a może zrobimy listę lokatorów IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 22.01.04, 21:22
          panna Tekla Wagnerówna mieszkała nad mieszkaniem, które już bez "pumy"
          wynajmował siemion murzynowi, który "wykomponował się do wody"
      • Gość: trooper od lat mam to w notesie :) IP: *.nsm.pl 23.01.04, 00:22
        KOMUNIKATY I ROZPORZĄDZENIA
        ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        p:
        1. Aniołowie
        2. Majewscy
        I p:
        3. Balcerkowie
        4. Kolińska-Kubiak & Kubiak
        5. Tekla Wagner (lokator IMHO niepotrzebny)
        II p:
        6. prof. Ryszard Dąb-Rozwadowski + gosposia
        7. Bożena Lewicka (nauczycielka)
        8. doc. Zenobiusz Furman
        III p:
        9. Zygmunt Kotek z rodziną
        9. Zdzisław Kołek z żoną
        10. pan Mans i roboty
        IV p:
        11. -
        12. Abraham Lincoln
        13. tow. Jan Winnicki, lala i pełna lodówka

A pierdoła Kierka to chyba z Majewskimi mieszkał? Przecie nie jeździłby wózkiem
        po piętrach - IMHO też niepotrzebny i nudny lokator.
        • Gość: P-77 Re: od lat mam to w notesie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 11:59
          > p:
          > 1. Aniołowie
          > 2. Majewscy
          > I p:
          > 3. Balcerkowie
          > 4. Kolińska-Kubiak & Kubiak
          > 5. Tekla Wagner (lokator IMHO niepotrzebny)
          > II p:
          > 6. prof. Ryszard Dąb-Rozwadowski + gosposia
          > 7. Bożena Lewicka (nauczycielka)
          > 8. doc. Zenobiusz Furman
          > III p:
          > 9. Zygmunt Kotek z rodziną
          > 9. Zdzisław Kołek z żoną
          > 10. pan Mans i roboty
          > IV p:
          > 11. -
          > 12. Abraham Lincoln
          > 13. tow. Jan Winnicki, lala i pełna lodówka
          >
          > A pierdoła Kierka to chyba z Majewskimi mieszkał? Przecie nie jeździłby
          wózkiem
          To raczej Majewscy mieszkali z nim jako jego "opiekunowie". Wygrali ten
          przywilej w pierwszym odcinku w grze w butelkę. Pan Kierka był bardzo
          pożyteczny można było iść z nim do sklepu mięsnego bez kolejki. Mieszkanie było
          jego, przez co nie mógł ożenić się z p. Wagnerową.
          Tych dwoje staruszków spełniało w serialu rolę chóru greckiego - komentowali
          wydarzenia, podobnie jak sprzątaczki w "co mi zrobisz..." albo babcie klozetowe
          w "Misiu". Zatem grane przez nich postaci nie musiały być zabawne. Nieżyjący
          już Barbara Rachwalska i Bolesław Płotnicki stworzyli ciekawe kreacje, choć
          trochę nietypowe dla komedii Bareji.
          Natomiast do przedstawionego planu kilka uwag.
          Kotek z Kołkiem mieszkali razem tylko na początku, potem doktor okiwał
          dźwigowego i zajął pustostan. Zatem pod 9 później mieszkał tylko Kotek.
          Aha a czy zauważyliści dziwny układ mieszkań - na II piętrze mieszkanie Furmana
          było w środku, ale miało numer 8 a mieszkanie Kubiaków mieszczące się pod
          mieszkaniem profesora było oznaczone 4. Czyli na pierwszym piętrze była
          numeracja - 4,3,5, a na drugim - 6,8,7. Czyli wszystko bez sensu jak to w PRL.
          • amadea_22 Re: od lat mam to w notesie :) 23.01.04, 12:32
            P-77 ma rację , to Majewscy mieszkali z p. Antonim i nie wiem dlaczego nazywasz
            Go pierdołą ? mnie było Go żal, najpierw chamsko zagrali w butelkę , kto
            pójdzie mieszkać do nowego bloku (a dostał to mieszkanie po tylu latach:-)), a
            potem nie zgodzili się na ślub z p. Wagnerową .Strasznie się wtedy wkurzałam na
            tą rodzinkę . Dziadki "były" fajne i poczciwe. te ich spacerki :-) zresztą jak
            dla osoby na wózku - warunki straszne- wertepy i same górki ;-)
            a p. Wagnerowa to chodziła z tym plecakiem jak za czasów wojny , konspiracyjnie
            kupowała to mięcho.

a był też motyw z syrenką śpiewaczki, syrenka ta niestety uległa zniszczeniu- z
            tego co pamiętam- spadła z dźwigu ? ale nie pamiętam po co była wciągana ?

a docencik to niezbyt był lubiany przez sąsiadów , prawda ?
            on to w ogóle taki pechowy był z tym mieszkaniem , a to mial rury w kuchni
            pzrez całe pomieszczenie zrobione, a to jakieś klepki podłogowe mu odpadły , a
            to jakiś oszołom mu do mieszkania wlazł i czerwonym mazakiem iksy po ścianie
            malował, a to gościu - oszust( ojciec Darka z "Siedmu życzeń" ator, ator :-))
            składki zbierał i w dodatku podsłuchiwany był (Fedorowicz) . no właśnie tutaj
            czegoś nie rozumiem - to pomyłka chyba była, prawda ? bo to Dąb-Rozwadowski
            miał mieć podsłuch ? dobrze myślę ?

a potem profesorek zrobił sobie takie piękne kafle i słono za nie zabulił , a
            później tzreba było je skuwać.
            same uroki tamtych czasow !!!

a szafa przyklejona do ściany ? ;-)
            pozdrowienia
            • Gość: trooper korekty i wyjaśnienia IP: *.revers.nsm.pl 23.01.04, 15:26
              > P-77 ma rację , to Majewscy mieszkali z p. Antonim i nie wiem dlaczego
              nazywasz
              >
              > Go pierdołą ? mnie było Go żal, najpierw chamsko zagrali w butelkę , kto
              > pójdzie mieszkać do nowego bloku (a dostał to mieszkanie po tylu latach:-)),

Bo dla mnie był i jest straszliwym pierdołą, dlatego. Kwestie z Kierką to
              dogodna pora na skorzystanie z toalety chociaż.

> a był też motyw z syrenką śpiewaczki, syrenka ta niestety uległa zniszczeniu-

Nie Syrena lecz "P-70"

> a docencik to niezbyt był lubiany przez sąsiadów , prawda ?
              > on to w ogóle taki pechowy był z tym mieszkaniem , a to mial rury w kuchni
              > pzrez całe pomieszczenie zrobione, a to jakieś klepki podłogowe mu odpadły ,

Rury były piękne! ("No ale tak było na planie" :)))
              Klepki roboty Buczkowskiego odpadły natomiast Kolyńskiej.

> to jakiś oszołom mu do mieszkania wlazł i czerwonym mazakiem iksy po ścianie
              > malował, a to gościu - oszust( ojciec Darka z "Siedmu życzeń" ator, ator :-))
              > składki zbierał i w dodatku podsłuchiwany był (Fedorowicz) . no właśnie tutaj
              > czegoś nie rozumiem - to pomyłka chyba była, prawda ? bo to Dąb-Rozwadowski
              > miał mieć podsłuch ? dobrze myślę ?

Tak, ale w trakcie odbioru swojego pierwotnego mieszkania Furmanowi wyleciały
              drzwi wejściowe z futryną i w zamian dostał mieszkanie, w którym zamieszkać
              miał "ten warchoł Dąb-Rozwadowski"
          • Gość: trooper nr 9 i nr 9 IP: *.revers.nsm.pl 23.01.04, 15:31
            > Tych dwoje staruszków spełniało w serialu rolę chóru greckiego - komentowali
            > wydarzenia (...) Zatem grane przez nich postaci nie musiały być zabawne.
            > Nieżyjący już Barbara Rachwalska i Bolesław Płotnicki stworzyli ciekawe
            > kreacje, choć trochę nietypowe dla komedii Barei.

Jam jest człek prosty, nie żaden dyskutant filmowy.
            Nie interesuje mnie "kreacja postaci". Film jest super, a tu nagle bach! -
            kicha i nuda - pojawiają się Kierka and/or Wagner.

> Natomiast do przedstawionego planu kilka uwag.
            > Kotek z Kołkiem mieszkali razem tylko na początku, potem doktor okiwał
            > dźwigowego i zajął pustostan. Zatem pod 9 później mieszkał tylko Kotek.

No i zgadza się z moim planem.
            Były tam dwa mieszkania oznaczone nr-em 9!

A: A te cegły? (...) I tej szafy dwudrzwiowej nie widzę...(...)
            A gdzie pan doktor?
            Kt: U siebie w mieszkaniu, pod 9.
            A: Ta? To patrz pan. TU jest numer 9!
            Kt: A tam?
            A: Panie Kotek... Niech pan mie nie robi koło pióra.......
    • Gość: Adam Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.za.digi.pl 22.01.04, 21:17
      ja wrzuce kilka cytatow, co prawda z innego filmu, ale nie bede specjalnie
      zakladal tematu. "Filip z konopii".
      * Laskowik, Smolen, Himilsbach i reszta. wywalenie kolkowcem dziury w scianie,
      trafienie w telewizor i sentecja Himilsbacha: "Dobry wieczor Panstwu!
      Przepraszamy za usterki!"

* Laskowik, Smolen i ten trzeci naprawiaja centralke telefoniczna. Smolen:
      "Trzeba zadwonic do tych...". Laskowik: "A po co do tych ? Od razu do Sosnowca"

* ekipa telefonistow chce sprzedac telefon. dzwonia do drzwi, otwiera chyba
      Drzewicz i mowi cos w stylu: "dobrze,ze panowie przyszli, zepsul mi sie
      telefon". a Laskowik "zamyka te drzwi" po chwili kwitujac: "duren".

* scena, jak towarzycho spiewa "uplywa szybko zycie...", a Laskowik ze
      swiecacymi policzkami cieszy wzrok plastrami szynki trzymanymi w obu dloniach.
      potem ta sama piesn przy koncu imprezy i "la la la la la" Smolenia.
      • Gość: magda Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 08:48
        Anioł: A w Charkowie dwóm mężczyznom dali ślub! Mówicie niemożliwe!! A po roku
        urodziły im się dwojaczki, he.
    • lezka_z_posen Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 09:17
      nie będzie kabaretu.będzie chór!!!:)
    • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 10:02
      oj wspaniały to serial, chyba sobie kupię jakieś nagrane kasetki , jeśli będzie
      taka możliwośc. przecież to kultowy serial i super sprawa na poprawę humoru :-)

przypomniałam sobie jak u Balcerków w domu było wesele i w czasie imprezy
      wystąpiły kłopoty z wodą , taki najbardziej zawiany gośc weselny poszedl
      naprawiać usterkę i zrobił "wieloryba" przed blokiem , sąsiedzi wiadrami łapali
      wodę z tej fontanny :-)
    • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 10:50
      pozwoliłam sobie ściągnąć kilka perełek dotyczących Alternatyw z Forum o
      Barei , mam nadzieję ,że nikt nie będzie mial mi tego za złe :-) pozdrawiam
      wszytskich z tamtego fora !

złote myśli Stanisława Anioła:

"schodzimy w dół,żeby się odbić , Miećka "

"jest taki piekny rosyjski zwyczaj, żeby wyjśc trzeba najpierw posiedzieć"

"Miećka, cho no tu ze ścierą "

"Panie Kotek, niech mnie pan nie robi koło pióra"

"a czy wie pan , że pod Grunwaldem Polacy walczyli o wolnośc waszą i naszą ? "

"Miećka, Sofronowa w to nie mieszaj"

"dla kogo Jan, dla kogo Jasiek. gdzie chcesz robić, w Poltelu? masz w Poltelu"

oj z tego Staśka taki "anioł" jak z koziej d.... trąbka :-)
      • Gość: szteter Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.uci.uni.torun.pl 23.01.04, 11:24
        no "hotdoga" to zawsze z kumplem wspominamy...
        mnie sie osobioście znakomicie podoba tekst z nie bedzie kabaretu bedzie
        chór...nie będzie chóru ...bedzie balet...
        i inne ...a nie grupka indyywidualistów...
        głos gromki...walnąc pięścia w stół...
        albo celińska i " imoptent tez coś..."
        no ale balcerek i jego "brajtszwance" albo kiepska "papuga" czy synalek który
        musiał skoczyc na budowę po młotek ...hmm i ta pasuwka (yyy czy tam pasówka)-
        co nasjampierw trzeba zrobić... zapukać ...
        no i "kowboj" jakie to on może mieć kopyto ...ten ciemny typ... hmmm ciemno jak
        w d...u ..o przepraszam...
        no i tekst z meczu z ręką... pamiętacie? hmm no subscytutka tez niezła hehe
        aaaa no i ten tekst do tego no sakreble zapomniałem nazwiska wynalazcy...wiec
        ten teks pan prosze pana stuka pan proszę pana puka boruje piłuje ... albo u
        siebie to pan może mieszkać jak w bur... jak w norze borsuczej... no robot tez
        był niezly hehe i ta kolejka z ewa sprzedawczynia i z rzarta kiełbasa ..moja
        kiełbasa moja kiełbasa lamenty kotka lub kołka sam nie wiem :-) no i Terodor do
        kuchni!!!! albo miałem kwiaty ale teodor zerzarł...hmm no i cos z flory " a
        jakie tam zwieeerze to normalny karaluch jest on nie gryzie... " no i tekst
        murzyna "kuwa mać " no spiewczka tez była niezła nie tylkow wyciu scenki z
        listami z szafą ...no kto tam jeszcze aaaawinnicki i jego czekolada taaaka
        duża albo prezes i jego szafka i ta muzka któerej się autentycznie bałem jak
        byłem mały :-) no co tam jeszcze dos powspominania... aaaa docent taka
        kobra!!! albo a nieważne napijmy się ... no profesor dąb rozwadowski!!! ech!
        jaka on pozycję postawiłna mecz ze wygrał ?ktos pamięta. no i te jesgo rozmowy
        z gwizdeckim czy telefon i riposta o prowokacji janka z zomowcami ...no wesele
        i fachowiec!!!! no to było super hehe a jaki młodzieniaszzek zborowski ech to
        był serial a nie tam jakieś dzisiesi lokatorzy czy inne rodziny zastępcze...
        o wiecie co kliamt temu serialowi etż dawało? ta muzyczka taka drętwa ale
        wspaniała no nie?
        pozdro @ll alternativ fans!
        • amadea_22 Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) 23.01.04, 11:36
          wszystko tam było wspaniałe.
          można oglądać cały czas i nie znudzi się, zresztą jak cokolwiek co stworzył
          Bareja.
          Alternatywy mają niepowtarzalny klimat.
        • Gość: Adam Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.za.digi.pl 23.01.04, 23:15
          tam potrzeba takich ludzi. ludzi prostych, ale rzetelnych. takich, co to
          potrafia dobrze walnac piescia w STOL(!) kiedy trzeba.
          • Gość: Lama STRONA ALTERNATYW4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 01:42
            www.alternatywy4.blog.pl
    • biuralistka Zapraszam na Forum Barei 18.02.04, 05:56
      Filmy Barei
      • dobbi Re: Zapraszam na Forum Barei 18.02.04, 12:42
        mnie zawsze rozpieprzaja momenty jak:
        - jakis jelen chce sprzedac balcerkowi wizjer a ten mowi "pokaz pan ten
        fotoplastykon":)))
        - magister lewicka na probie teatru jak recytuje "plon niesiemy plon"
        - aniol jak op rozmowie z tow. winnickim z zaduma w glosie mowi "co to za
        czlowiek, co to za czlowiek"
        dupny plakat w mieszkaniu magister lewickiej anny german :)
        - NIE BEDZIE MECZU BEDZIE CHOR!!! (wlasciwie brzmialo ot bardziej jak "nie
        bedzie mechu bede choł" gdyz aniol wpierdzielal bulke)
        - no i oczywiscie łorsoł baj najt gud?
    • Gość: liama Re: "Alternatywy 4"- powspominajmy trochę :-) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 19:02
      Miło mi poinformować, że na regionalnej Trójce nadawany jest właśnie 1
      odcinek "Alternatywy 4" pt/ "Przydział".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka