Gość: elka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 09:20 To juz dno ,gnoje nawet na tym interes chca zrobić.Zero szacunku dla goności człowieka.To skandal,skandal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mona Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:49 Myślę, że Pan Waldek nie byłby zbulwersowany. Zawsze mówił, że trzeba pokazywać prawdę o wojnie. Ale faktycznie dla mnie osobiście to są zbyt intymnie zdjęcia i ludzie nie powinni ich zobaczyć, zwłaszcza na pierwszej stronie. Była wspaniałym dziennikarzem i świetnym facetem. Bardzo mo go żal, ale sam podjął to ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 10:20 mona ,wiadomo,że podjął ryzyko...ale tak mówisz jakby ..dziwne..jakbyś mówiła to nie moja wina..sam chciał to ma...sa granice pzryzwoitości.trzeba była jeszce zrobic zdjęcie zoniew momencie kiedy dowiaduje się o smierci męża.Sama w koncu wiedziała i pozwalała na jego pracę..pokretna logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: 62.233.181.* 08.05.04, 09:56 popieram - dno nad dnami - wczoraj ludzie sie oburzali, ze aljeezeera pokazala zdjecie twarzy - ale to przeciez arabusy... se - najgorszy szmatlawiec, jak myslicie - PO CO ZAMIESCIL TE ZDJECIE?? dla zysku oczywiscie - zeby ludzie wiecej kupili - a on wiecej zarobil - zadnych skrupulow - zadnego poszanowania - a tu chodzi w koncu nie o zdjecie jakiejs dupy, leppera czy innego ufoluda - tutaj czlowiek nie zyje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BolekLolek Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.05.04, 11:33 ... i "polacy-kurwolicy" polecą do kiosków kupować "SE". Cel szmatławca zostanie osiągnięty. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mytre Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.05.04, 11:49 głupota SE jest po prostu zatrważająca. Na ich forum same inwektywy - i trudno się dziwić. to dramatyczna wręcz podłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśkowska Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.chello.pl 08.05.04, 12:09 Niczego już nie uszanują. Okropne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pluszak I o to tym gnojom chodziło IP: *.chello.pl 08.05.04, 12:55 Tu się powykrzykujecie, powyżywacie, pokurwujecie na nich, a tym gnojom tylko o to chodzi. W środę Kraśko zrobi w swoich "obliczach mediów" pasjonującą dyskusję, ayutorytety się oburzą w formie listu otwartego, a tym mendom tylko w to graj, bo się będzie o tym mówiło. Potem może oni powiedzą, że takie są prawa dziennikarzy i proszę się odstosunkować (co będzie szczere) albo wyrażą ubolewanie (absolutnie nieszczerze), po czym, jak dotrą wyniki sprzedaży wypłacą sobie nagrodę za wzrost i pokonanie Faktu, który ograniczył się pewno tylko do zdjęć bez zbliżeń (nie wiem, bo tym ścierwem nie brudzę rąk). A motłoch i tk się rzuci to kupować. I tutaj należy się oburzać i bić w piersi, że wolność się nam zmieniła w rozbestwienie i degrengoladę wszelkich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
es_el Re: I o to tym gnojom chodziło 08.05.04, 13:30 tak jest, bedzie dokladnie tak jak pisze pluszak i chociaz sprawa moze byc dyskusyjna w kontekscie tego, czym zajmowal sie sp milewicz, to uszanowanie jego tragicznej smierci i nie zbijanie na niej kasy jest jedynym sposobem w jaki mozemy mu podziekowac za to, ze bylismy na biezaco, ze siedzac rozwaleni w fotelach moglismy latami otrzymywac relacje z pierwszej linii frontu, ze popijajac browar obserwowalismy jak pochyla sie nad cialami niewinnych ofiar w bylej jugoslawii, zawsze u zrodla, zawsze w centrum i wlasciwie bez prywatnego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik SE (?) Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 08.05.04, 14:25 Co tu wiele pisać... Sssyństwo pierwszej kategorii. Ale w Swoim "mistrzostwie dziennikarskim" zapomnieli/przegapili (?) jedno... Twarze bliskich Waldemara (najlepiej na fuulzbliżeniu) oglądających Jego ostatnie (? - bo pewnie jeszcze jakieś się "przypadkiem" znajdą, jak to było z Dianą) zdjęcia w SE... To byłoby cool, co? KWA, i nic więcej (!) Odpowiedz Link Zgłoś
ed_norton Re: protest - poprzesz czy... 08.05.04, 13:24 moja propozycja jest taka: zaprotestiowac mozna zalewajac kilka waznych instytucji z ktorymi nawet SE musi sie liczyc. kazdy, komu zalezy na prawach czlowieka niech wysle e-mail do: Centrum Monitoringu Wolności Prasy : cmwp@ikp.pl Helsinska Fundacja Praw Czlowieka: hfhr@hfhrpol.waw.pl Izba Wydawców Prasy: info@izbaprasy.pl czy poprzecie? Wasza rzecz, ale mysle, ze to jakies konstruktywne dzialanie...oby tylko nie skonczylo sie na biciu piany na Forum GW. ze stanowczym protestem przeciwko tego typu praktykom. Odpowiedz Link Zgłoś
atamanek Re: protest - poprzesz czy... 08.05.04, 13:38 Witam Jestem za, wyslalam emaile. Odpowiedz Link Zgłoś
nieco_sopran Re: protest - poprzesz czy... 08.05.04, 13:45 Dzięki za adresy. Piszę protesty do wymie- nionych przez Ciebie instytucji. Na forum superexpresu napisałam co o tym myślę. Dużo było postów zbulwersowanych wydrukiem zdjęć czyteników. Nie sądzę jednak by w tej gazecie ktoś przejął się tymi opiniami. Liczą się przecież - kasa i wpływy. Z wyrazami... do,re,mi... Odpowiedz Link Zgłoś
keksz Re: protest - poprzesz czy... 08.05.04, 13:48 to był se? dzisiaj kupujac gazety widzialam gazete ze zdjeciem na na cała strone ( szok! ),a le myslalam,z e to drugi szmatlawiec Fakt, Przyłączam się, tez wysyłam email. Dla redaktorów tej gazety wielkośc nakładu nakładu jest ważniejsza niz jakiekolwiek ludzie uczucia , wrażliwość i zwykłe poczucie przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liama Re: protest - poprzesz czy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 14:07 Wysłałam maile do wszystkich trzech wymienionych przez eda instytucji. Mam nadzieję, że to odniesie jakikolwiek skutek - niech chociaż zbojkotują tych baranów, bądź napiętnują publicznie takie praktyki. Obawiam się jednak, że taki dodatkowy rozgłos będzie dla tej szmatławej gazety na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: protest - poprzesz czy... IP: 62.233.181.* 08.05.04, 14:20 protesty-protestami ale jedyna skuteczna bronia jest NIE KUPOWANIE tej gazety. I to nie tego wydania ale wogole - nigdy! Ja nigdy tego nie dotknalem i nie mam zamiaru. Jezeli zrobi to samo iles tam milionow ludzi - skonczy sie. zadne protesty nie pomoga - tam gdzie liczy sie PIENIADZ nie ma miejsca na sentymenty Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Od siebie dokładam 08.05.04, 14:26 Wyślę maile zaraz po powrocie do domu. Osobiście proponuję zachęcenie do tego protestu także na innych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: protest - poprzesz czy... 08.05.04, 15:14 Izba Prasy właśnie dostała maila...Mam nadzieję,że to tylko jeden z bardzo wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
atamanek Odpowiedz z Centrum Monitoringu Wolności Prasy 09.05.04, 14:55 Witam Dostalam odpowiedz na wczorajszego emiala z Centrum Monitoringu Wolności Prasy o tresci: "Warszawa, 8 maja 2004 r. Oburzająca okładka „Super Expressu” Opublikowanie przez dzisiejszy „Super Express” zdjęć martwego Waldemara Milewicza uważamy za oburzające naruszenie zasad etyki dziennikarskiej i norm obyczajowych. Szacunek dla zmarłych jest powszechnie akceptowaną wartością wszystkich kultur. Na rozpowszechnienie zdjęć pokazujących w zbliżeniu twarz dziennikarza - ofiary terrorystycznego zamachu pod Bagdadem zdecydowała się tylko jedna ogólnopolska gazeta, mimo interwencji prezesa TVP, by zrezygnowała z tego zamiaru. Do SDP i CMWP dotarły już protesty oburzonych tą publikacją Czytelników „Super Expressu”. Wzywamy naszych kolegów, by zaprzestali pogoni za sensacją, która czyni z nich dziennikarskie hieny. Krystyna Mokrosińska - prezes, Andrzej Krajewski – wiceprezes, dyrektor CMWP, Jolanta Łopuszyńska – sekretarz generalny, Barbara Iwanowska-Rogalska – skarbnik." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Superptak Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 08.05.04, 14:28 Masz rację.... I DLATEGO NA NICH TERAZ S... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 14:48 wysłałam. Odpowiedz Link Zgłoś
annia30 Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 15:05 Ja tez wyslalam mail do Centrum Monitoringu... Niech ich ukarają.... Bylam dzis wstrząsnieta, jak zobaczyla te okladkę. I pomyslec ze nie umieli uszanowac smierci ich kolegi dziennikarza. Ale co z nich za dziennikarze, tylko gonia zasensacja siedziac wygodnie na tylku, to zwykle hieny!. Az chce mi sie plakaz z bezsilnosci, czy dzis juz mnie ma zadnego poczucia wprzywzoitosci. Wyobrazam sobie ból rodziny, kiedy to zobaczy.... Slow mi brak.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec... Zdjecie Milewicza w Super Ekspresie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 15:14 Ostrzegam! Zdjęcia mogą być uznane przez niektórych za drastyczne: www.superexpress.pl/english.aljazeera.net/NR/exeres/5669EF87-C698-4527-B2A3-19232BC4336F.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Forum SE zablokowane... dlatego tą drogą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 15:16 "Drogi" SE Nie dorabiajcie ideologii do tego dlaczego pokazaliście to zdjęcie! I nie wmawiajcie czytelnikom, że Milewicz wręcz życzyłby sobie aby pokazać jego śmierć!Jesteście hienami i tyle! I gdyby nie daj Boże, ktoś z Was zginął tragicznie to życzę Wam, aby "w imię prawdy", po to aby pokazać "prawdziwe oblicze życia" wasze zakrwawione, zmasakrowane zwłoki pokazane zostały na pierwszej stronie gazety... Tak aby wasze matki, żony, dzieci i przyjeciele mogli je sobie oglądać do woli... Na pewno taki widok przywróci im spokój i sprawi, że łatwiej będzie znieść Wasze odejście... ---- ps. maile do odpowiednich instytucji też wysłałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annak Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.05.04, 15:19 W moim sklepie wszystkie egzemplarze rozeszly sie juz rano...Czyli redakcja sie nie przeliczyła i ZAROBIŁA. Rzeczpospolita tez zamiescila zdjecie martwego p. Milewicza, tyle, ze zroboione z tylu. A swoja drogą to az dziw, ze media wczoraj oszczędzily rodzine p. Milewicza. Chcialabym wierzy, ze to w dobrej wierze ale na ile znam zycie i polskie media to pewnie po prostu "zawinil" brak informacji. Kiedy przypomne sobie relacje z przewiezienia ciala/pogrzebu majora Kupczyka to wiedze tylko twarze jego zony i córki. To było glownie eksponowane. Teraz pewnie bedzie to samo...Az brak słow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Zrobili to ze wzgledu na matke W.M. IP: 62.233.183.* 08.05.04, 15:53 Która jest w szpitalu na kardiochirurgii. To porządne zachowanie mediów czyli nie jest u nas tak całkiem bezwględnie. Dziwi mnie tylko atak na SE. W internecie sa dużo bardziej wstrząsające zdjęcia z tego wydarzenia. Zdjecia synow Husajna w tv Zdjecia Szejka Jasina w Fakcie Zdjecia zabitego prezydenta (z kraju bylej Jugoslawi)w tv ,,slynna'' glowa czlowieka na asfalcie z Sierra Leone w GW i masa innych... Wtedy to nikogo nie ruszalo? SE nie zamiescilo tego najbardziej wstrzasającego zdjecia, co TV Al Jasira. Sam Milewicz pokazywal rozne drastyczne ujecia. NIe wiem czy wyobrazal sobie,że bedzie kiedys sam tez tak pokazany... Szkoda mi Milewicza... Ale wybral te droge w przenosni i doslownie sam. I SE to dzis napisal uczciwie i porzadnie, bez robienia z czlowieka nawiedzonego, chorego psychicznie itp glupich i bezsensownych dywagacji. Dziwi mnie to forumowe oburzenie. Sa dziesiatki zdjec w tv i prasie, zdjec ludzi takich samych jak Milewicz (na którego tutaj wiekszosć forumowiczow wypisywala bzdury), zdjec, które bez zadnej wrazliwosci publikowaly media. Nikt wtedy nie podnosil glosu, bo to dotyczylo innych.... To teraz mamy ,,wlasne'' zdjecia osob, ktore staja sie pozywka mediow. Mam tylko nadzieje, ze jego smierc przyczyni sie do refleksji: PO CO TA WOJNA? Dlaczego Polska jest krajem, ktory zmienia rezimowe panstwo swieckie w skrajnie religijny islamski kraj. O to chodzilo? Świr Bush sie pomylił? Bomby atomowej nie znalazł? Dziś zginął NASZ żołnierz.... PO CO TA WOJNA? !! !! ----!!---- ----!!---- !! !! !! !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka... Zdjecie Milewicza w Super Ekspresie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 15:19 english.aljazeera.net/NR/exeres/5669EF87-C698-4527-B2A3-19232BC4336F.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Re: Zdjecie Milewicza w Super Ekspresie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 15:38 oczywiście pokazywanie takich zdjęć jest naganne... gdy natomiast są one wykorzystywane przez dziennikarzy z bądź co bądź dalekiego kraju, gdzie ofiara jest tylko "nazwiskiem" i jest pewność, że zdjęcia te nie dotrą do rodziny zabitego... sprawa nabiera trochę innego wymiaru... Sam Milewicz czasami w swych reportarzach pokazywał zabitych,prawie zawsze jednak nie pokazywał ich twarzy... wiedzieliśmy wtedy śmierć CZŁOWIEKA, takiego "everymana", którego 'brak tożsamości' wcale nie odbierał siły przekazu danego materiału... Ale to co zrobił SE... nawet Fakt nie posunał sie tak daleko, choć jakiś czas temu pokazali śmierć twórcy Hamasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x ???? IP: 62.233.183.* 08.05.04, 16:10 Nie rozumiem... To zdjecia zabitych ,,obcych'' mozna pokazywac? Bez sensu. Smierc kazdego czlowieka powinna byc szanowana. Wlasnie z powodu relatywizmu: NIe ,,nasz'' to publikujemy, mamy wlasnie zdjecia w SE, Faktach itp. Nikt sie nie oburza, ze pokazali zdjecia polskiego monatazysty przykrytego plandeka w Rzeczpospolitej. On nie jest nasz? Tez jest algierczykiem polskiego pochodzenia. Pracowal dla polskiej telewizji... A wczoraj pokazali jego zwloki w tv i dzis w Rzeczpospolitej. Fakt pokazujac zdjecia ,,szczatek'' Jasiina posunal sie znacznie dalej. Ten relatywizm zabija resztki zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Re: ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:26 napisalam ze uwazam pokazywanie takich zdjec za naganne niezaleznie od tego kto by to nie byl... "Obcych" też nie powino się pokazywać Chodzilo mi o to, ze rozumiem dlaczego bardziej ludzmi wstrzasa pokazanie Milewicza niz "kogos-tam-nie-wiadomo-skad"...Dlaczego? Właśnie dlatego, że on był "nasz"... i wydaje mi się, że nie ma w tym nic nagannego, ponieważ nie znaczy to, że nie sznujemy śmierci ludzi obcych. Poza tym wydaje mi się, że należy zwrócić uwagę na kontekst, cel w jakim takie zdjęcie zostało opublikowane... Argumenty SE zwyczajnie mnie nie przekonały... Wydaje mi się, że gazety powinny oszczędzić rodzinom zabitych takich widoków... ps. nie widziałam zdjęć Mounira, ani dzisiejszej Rezczposoplitej ps.2 Oczywiście, że Mundek jest nasz. Wszędzie podają, że to była jego pierwsza zagraniczna wyprawa. Nie jest to prawdą. Pomagał pewnej Polce nakręcić film o jej perypetiach miłosnych w Algierii (??). Był jej tłumaczem, przewodnikiem i powiernikiem, a z nakręconego materiału wyłoniła się postać mądrego i wartościowego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Re: ???? IP: 62.233.183.* 08.05.04, 17:40 Ale sie pokazuje, glownie obcych, i tylko czasem robi nam sie dziwnie, po co oni to pokazuja. Mna wczoraj bardziej wstrzasnely zdjecia plamy krwi (niepotrzebne; z samochodu polskiej ekipy). Po co to bylo? Po co pokazali zwloki montazysty Mundiego? Jakos wczoraj nikt przeciwko temu nie protestowal? Nigdy nie bylo tu az tylu wyrazow oburzenia, gdy dziesiatkami przeroznych zdjec atakowaly nas przerozne media. Bylam oburzona wieloma zdjeciami. NIe wiem czy chcialabym je kiedykolwiek zobaczyc, choc to tylko smierc. Ludzka smierc i az smierc. Nie bronie SE, ale mam nadzieje, ze ta smierc wstrzasnie Polakami. NIe tak jak smierc anonimowych zolnierzy. Zdjecie to jedno, ale po SE nie spodziewalam sie w sumie dobrego tekstu o Milowiczu, bo jak na SE to tekst prawie wybitny. Problem polega na tym, ze wiekszosc ludzi patrzy a niewiele czyta. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bokaj Re: Zdjecie Milewicza w Super Ekspresie. 08.05.04, 15:48 wysłałem protesty wszędzie tam, gdzie podaliście adresy (dzięki za nie). do SE nie piszę - to są dla mnie od teraz SUPERGNOJE! SUPERCIOTY, których nie stać na męski szacunek dla tragicznie zmarłego kolegi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annak Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 08.05.04, 15:55 adres SE nie dziala. czyzby usuwali owe zdjecia? a moze odwiedzilo ich tak wiele osob, ze system padl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liama Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 16:14 Co z tego, że usuną zdjęcia (jeśli w ogóle) z witryny internetowej, skoro wydrukowali ich wczoraj 500.000 i wszystkie rzucili na ulicę? A propo's dyskusji powyżej to wczoraj oglądałam od rana TVN24 i dziennikarze dysponowali tymi zdjęciami, ale powiedzieli wyraźnie, że ich NIE pokażą ze względu na szacunek. Takie fotosy mogły zamieścić jedynie zwykłe hieny dziennikarskie - wszystkie poważne media pokazały (Wyborcza, TVN24) tego nie zrobiły. Zdziwiłam się, że nawet Rzeczpospolita nie mogła sobie odpuścić... Odpowiedz Link Zgłoś
kocikk Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 16:21 Łudzilismy się, że usuną zdjęcia...Ech..Przed momentem udalo mi wejsc na www.se.pl- od rana nic sie nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarah Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: 217.153.31.* 08.05.04, 18:03 Kiedy rano w jednym z hipermarketów zobaczyłam se aż mna rzuciło. O dziwo cały stos gazet stał nieruszony i nikt nie kwapił sie by go kupić. W pewnym momencie ktos podszedł wział inna gazetę i poprostu przykrył egzemplarz se leżący na wierzchu. Kiedy konczyłam zakupy półtorej godziny później stos se wyglądał tak samo ..... dalej był przykryty. Nigdy nie popierałam aby zdjęcia ofiar lądowały na pierwszych stronach ale teraz jakoś bardziej mnie to dotknęło poniewz to był ktoś kogo znałam ze szklanego ekranu,ceniłam, lubiłam oglądać i jakoś smutno mi się zrobiło że jego śmierć została wystawiona na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jestem za! Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.drezdenko.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 17:53 Ja uważam, że powinni umieścić te zdjęcia, ponieważ po ta sa te nie zależne gazety abyśmy mogli zobaczyć co się dzieje na świecie. Sam Waldemar Milewicz wielokrotnie w swoich reportażach umieszczał zdjęcia zamordowanych ludzi, dlatego nie rozumię tego obużenia. Czym jego życie różni sie od waszego życia? Jest mnie cenne? Bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 18:12 Nie to chodzi! Super Express w ogóle nie powinien umieszczeć takiego zdjęcia! Niezaleznie od tego kto by na tym zdjęciu był... i tyle. Gdybym zginęła w jakimś "super-medialnym" wypadku to nie chciałabym, aby moje poranione zwłoki umieszczone były na pierwszej stronie gazety.Dlaczego? Ze względu na moich bliskich. Jak muszą sie czuć rodziny zabitych, (szczególnie osierocona córeczka operatora) które bombardowane są zewsząd tymi strasznymi scenami? "abyśmy mogli zobaczyć co się dzieje na świecie"... zobaczyłeś co się dzieje? Czy pokaznie zwłok Mundka czy Milewicza coś wniosło? jeśli tak, to co? Teraz "bardziej" nie żyją? Ich śmierć jest "bardziej" tragiczna? Poza tym nie wierzę w "szczere i wzniosłe" intencje SE i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 18:17 A to sa szmaciarze! Ne licza sie z tym co czuje teraz rodzina zabitych! I dziwie sie ze ludzie to kupuja! Niestety wiele osob lubi takie sensacje i dzieki temu caly naklad sie sprzeda. Rzygac mi sie chce jak pomysle o tej gazecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grim Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 18:15 Amerykańskie media też nie pokazywały ciał po 11 IX 2001. Gdyby to był jakiś obcy człowiek, można by to było przeboleć, ale to był człowiek, którego wszyscy znają, a nie jakiś anonimowy trup. Pomyśl co poczuła jego rodzina, kiedy zobaczyła zwłoki swojego krewnego upublicznione dzień po śmierci. Jeszcze sami nie widzieli ciała, a teraz mogą się mu przyglądać wszyscy, jak atrakcji turystycznej. Poza tym trzeba mieć klasę, a SE jej niema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Amerykanskie media? IP: 62.233.183.* 08.05.04, 18:26 To swolocz. Po raz pierwszy w amerykanskiej telewizji pokazywali egzekucje na zywo. Mozna bylo sobie nawet kupic bilety na spektakl na zywo. Tez mi porownanie! Jako pierwsi pokazali (przepraszam za slowo, ale jest chyba wlasciwe) ,,oskorowanego'' Jasina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Re: Amerykanskie media? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 18:30 Widzisz 3x? Znowu wraca nasza dyskusja na temat "nasz", "wasz", "anonimowy"... Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pop Wysłałam IP: *.star.net.pl 08.05.04, 20:22 Jeśli nie będzie reakcji za jakiś czas zobaczymy jeszcze gorsze zdjęcia. Dlaczego? Bo na wszystkim można zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Czy ktoś zna maila do rady Etyki Mediów?! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 20:24 Tam tez trzeba! J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liama Jest reakcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 20:26 ZA onet.pl Dziennikarze są oburzeni publikacją na pierwszej stronie sobotniego "Super Expressu" szokującego zdjęcia ciała Waldemara Milewicza. Pod listem w tej sprawie podpisało się kilkudziesięciu dziennikarzy z różnych redakcji. M.in. Wojciech Jagielski z "Gazety Wyborczej", Monika Olejnik z Radia "Zet", Jacek Żakowski z "Polityki", Jarosłw Gugała z TV4, Katarzyna Kolenda-Zalewska z TVN 24 oraz Lena Bretes z TVP. Dziennikarz Telewizji Polskiej, Waldemar Milewicz został zabity przez zamachowców w piątek w Iraku. "Uważamy, że wykorzystywanie przez wszelkie media ludzkiej tragedii w celach marketingowych, promocyjnych czy politycznych jest obrzydliwe i poniżające, niegodne naszego zawodu" - czytamy w liście. Podpisani dziennikarze nie chcą ponadto, żeby ich czy kolegów "pośmiertne zdjęcia służyły komuś do podnoszenia nakładu pism i brutalnego zarabiania pieniędzy". Grzegorz Miecugow, dziennikarz TVN 24 powiedział w sobotę PAP, że jeżeli stoi za tym pan Ziomecki (redaktor naczelny "Super Expressu") to dla niego "absolutnie stracił twarz". "Mam ochotę przeprosić w jego imieniu wszystkich czytelników, bo myślę że komunikat, jaki poszedł w tym wypadku jest taki, że dziennikarze to straszne sukinkoty, a nie wszyscy są tacy" - oświadczył. "Żal mi kolegów, którzy pracują w tej gazecie" - dodał. Redaktor naczelny "Faktu" Grzegorz Jankowski powiedział PAP, że Waldemar Milewicz był ważną, szanowaną i lubianą w Polsce postacią, jedną z osób bardzo wiarygodnych, szczególnie dla telewizji publicznej. Według niego "Fakt" nie zdecydował się na opublikowanie drastycznego zdjęcia przedstawiającego twarz zabitego dziennikarza, ze względu na szacunek dla samej osoby Milewicza, dla jego rodziny i dla czytelników. "W takich wypadkach, a jest to wypadek nadzwyczajny, nie chcieliśmy epatować zdjęciem znanej i powszechnie lubianej osoby, to nie jest w naszym styl" - oświadczył Jankowski. "Nie chcieliśmy tego robić również ze względu na nie tworzenie atmosfery sensacji" - dodał. Podkreślił, że "Fakt" nie "walczy za wszelką cenę o zysk i sprzedaż". Radosław Kietliński, dziennikarz Polsatu, który niedawno wrócił z Iraku, powiedział PAP, że "tego typu żenady nie da się usprawiedliwić". "Jeżeli Bóg chce kogoś ukarać, to odbiera mu rozum, a pana Ziomeckiego ukarał surowo" - powiedział. Podkreślił jednocześnie, że była to zapewne decyzja nie tylko Ziomeckiego, ale całej redakcji "SE". Komentarz Kietlińskiego dotyczący sytuacji w Iraku jest zamieszczony w sobotnim "Super Expressie" obok zdjęcia Waldemara Milewicza. "Jest mi wstyd, że znalazł się obok tego zdjęcia" - powiedział Kietliński. Mariusz Ziomecki, redaktor naczelny "Super Expressu" powiedział PAP, że zdjęcie zmarłego Milewicza jest bardzo drastyczne i wykracza poza standard zdjęć publikowanych przyjęty w naszej prasie, "ale nie tak dalece". Oświadczył, że nie widzi konieczności tworzenia specjalnego standardu dla dziennikarzy, bo "media publikują wiele zdjęć ofiar, niektóre bardzo drastyczne". "Uważam, że mam obowiązek opublikować to zdjęcie, ono odpowiada na pytanie z czym mamy do czynienia w Iraku i w czym tam tkwimy jako kraj" - zaznaczył. "Miałem poczucie, że przez tak wstrząsające zdjęcie jednej z ofiar mocniej dotrzemy do wyobraźni i serc ludzi z komunikatem, co się tam (w Iraku - PAP) dzieje" - powiedział Ziomecki. "Nie widzę innej możliwości niż opublikowanie" - dodał. Na pytanie dlaczego nie zrezygnowali z publikacji po apelu prezesa telewizji, Ziomecki odparł, że sam fakt, że Jan Dworak (prezes TVP) dzwonił, uświadomił redakcji "SE" jak wielki dramat rozgrywał się wśród kolegów z telewizji. W sobotę Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich oświadczyło, że uważa opublikowanie przez "Super Express" zdjęć martwego Waldemara Milewicza za oburzające naruszenie zasad etyki dziennikarskiej i norm obyczajowych. Wezwało kolegów do zaprzestania "pogoni za sensacją, która czyni z nich dziennikarskie hieny". Oto treść listu dziennikarzy: "My dziennikarze podpisani pod tym listem jesteśmy oburzeni publikacją "Super Expressu", który zamieścił, na pierwszej stronie, szokujące zdjęcie ciała naszego kolegi Waldemara Milewicza, zabitego przez zamachowców w Iraku. Uważamy, że wykorzystywanie przez wszelkie media ludzkiej tragedii w celach marketingowych, promocyjnych czy politycznych jest obrzydliwe i poniżające, niegodne naszego zawodu. Nikt z nas nie chce, by nasze, czy naszych kolegów pośmiertne zdjęcia, służyły komuś do podnoszenia nakładu pism i brutalnego zarabiania pieniędzy: Wojciech Jagielski, Monika Olejnik, Jacek Żakowski, Hanna Smoktunowicz, Dorota Wellman, Szymon Majewski, Kamila Ceran, Jarosław Gugała, Piotr Radziszewski, Radosław Kietliński, Krzysztof Łapacz, Jan Mikruta, Jacek Czarnecki, Marcin Firlej, Robert Szegda, Mirosław Majeran, Jerzy Kamiński, Grzegorz Miecugow, Katarzyna Kolenda-Zaleska, Paweł Płuska, Małgorzata Łaszcz, Agnieszka Sopińska, Jolanta Pieńkowska, Lena Bretes, Tomasz Płuciennik, Dominika Długosz, Jarosław Kuś, Michał Adamczyk, Jarosław Oleś, Mariusz Rudnik, Bogdan Ulka, Joanna Wajda, Przemysław Orcholski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Mariusz Ziomecki jest szczurem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 20:33 Wart jest tylko oplucia cuchnącą flegmą. Niech Bóg go strzeże przed dostaniem się w moje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Jest reakcja 08.05.04, 20:36 Napływają już sygnały o protestach czytelników i internautów. Czyli nasza akcja nie pozostanie bez echa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrt BOJKOT TEJ SZMATY "SE" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 20:53 Nie kupujmy, bojkotujmy, zniszczmy ich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: BOJKOT TEJ SZMATY "SE" 08.05.04, 20:56 Chyba pomoglo bo sie strona SE nie otwiera. Poszli po rozum do glowy???? ja tam nigdy SE nie kupowalam i nie mam zamiaru kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pluszak No wiesz, bojkot... IP: *.chello.pl 09.05.04, 10:40 ...ja stosuję bojkot tego ścierwa, odkąd powstało. Po prostu nie kupuję i tyle. I myślę ,że ty też nie kupujesz, więc bojkot w naszym przypadku efektu żadnego nie da. Jedyny bojkot, jaki mógłby być skuteczny, musiałby być przeprowadzony przez osoby, które rzeczywiście mogą przez ten fakt im zaszkodzić. Ale to wymagałoby jednak pewnej wstrzemięźliwości, wytrwałości i solidarnosci. Po pierwsze - bojkot innych dziennikarzy: nie sprzedawać newsów, nie pożyczać mikrofonów, nie udostęoniać łącz, dezinformować itp, itd. - to stosunkowo najłatwiej by było zorganizować. Po drugie - bojkot ze strony polityków. o bardzo ciężkie będzie, bo w walce o elektorat liczy się ilość anie jakość, a ilość to akurat w przypadku tej szmaty jest duża. Ale - gdyby się udało - to od żadnego polityka nie dostaliby newsa, nawet off the record, żaden by nie dał wypowiedzi, komentarza. Metoda o tyle może być nieskuteczna, że jeśli wszyscy politycy zbojkotują - to zawsze znajzie się jeden, który stwierdzi: wszyscy bojkotują, to ja się pokażę, i będzie mnie więcej. Pamiętamy chyba bojkot programy "Tygodnik Polityczny Jedynki" za czasów AWS-u, który było głośny jak się zacząl, a potem po cichu i szybko się skończył. AWSu nie ma, a TPJ jest nadal. Po trzecie - co by było najbardziej skuteczne, a co jest najmniej prawdopodobne - to bojkot ze strony reklamodawców. To by doprowadziło szybko do poważnych szkód i porażek w walce z Faktem - i mogłoby ścierwo wykończyć. Ale jest to mało wykonalne, bo dla reklamodawców pierwsza jest kasa, więc jeśli oni sracą dostęp do dużej liczby czytelników - to mogą zamiast 10 tysięcy na miesiąc dostać 8 - i będzie dramat, tragedia rodzinna. Oni na to nie pójdą. Chyba że - i tu jest cień nadziei - porobią badania, z których wyniknie, że według ankietowanych reklamy ich produktów w dzienniku, który publikuje takie zdjęcia, szkodzi ich wizerunkowi. I tylko to jest cień nadziei na sukces bojkotu. W apele do czytelników nie wierzę, bo do czytelników to były skierowane te zdjęcia, więc duża częśc popatrzy z wypiekami na twarzy, mniejsza cześć się oburzy, ale dalej kupi (bo przecież zawsze fajnie pooglądać panienkę w toplesie przy mapce z pogodą), a absllutny margines rzeczywiście zrzygnuje - ale strady będą niezauważalne Tak więc - jak widzisz - na bojkot szans wielkich nie ma, a oni osiągną to, co chcieli, czyli rozgłos niewielkim kosztem i sławę "skandalistów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BolekLolek Re: No wiesz, bojkot... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.05.04, 11:40 niestety, masz rację - bojkot konsumencki potrafi być morderczy, o czym przekonały się tak wielkie koncerny jak Nike czy Shell - ale jednocześnie najtrudniejszy do przeprowadzenia...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz-m Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 21:10 Można pokazywać w tv zdjęcia zabitych Irakijczyków, to dlaczego nie można pokazać śp. Pana Milewicza, zastrzelonego? Nie rozumiem też dlaczego robi się z niego męczennika? Śmierć jak śmierć. Ludzie umierają po długiej i ciężkiej chorobie, cierpią i nikt się nad nimi nie rozczula. Pan Milewicz wiedział gdzie i po co jedzie, wiedział co mu grozi, robił to dla pieniędzy i własnej przyjemności (sławy?). Zginął, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
lezka_z_posen Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 21:18 niestety taka jest ludzka natura.smierc anonimowego człowieka jest tylko statystyką,a jak umiera ktoś kogo się znało i byc może ceniło wtedy to dotyka o wiele bardziej.przecież nie płaczesz nad każdym nekrologiem w gazecie.ale gdybyś w czarnych ramkach zobaczył,odpukać,nazwisko kogoś bliskiego,to jednak chyba nie przejdziesz obok tego obojętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 08.05.04, 21:26 dariusz-m napisał: > Można pokazywać w tv zdjęcia zabitych Irakijczyków, to dlaczego nie można > pokazać śp. Pana Milewicza, zastrzelonego? Chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość. Szmata SE zwana gazetą nie pokazała zdjecia zastrzelonego (bardziej malowniczo, bo podczas próby ucieczki) Mundka, bo wiedziała, że jego mało kto kojarzy. Pokazała kogoś, kto był znany, ceniony, popularny i generalnie lubiany. Więc po co to zrobiła? Z powodów, o których gadało ścierwo zwane redaktorem naczelnym? Żeby przybliżyć ten dramat? Dlaczego więc nie pokazuje innych zdjęć z Iraku? Przecież tam codziennie giną ludzie. Prostytucja to rzecz naganna. Ale skurwienie się jest jeszcze gorsze. Niewybaczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz-m Re: zdjecie Milewicza w super ekspresie 09.05.04, 21:51 Myślę, że każda osoba publiczna musi się liczyć z tym, że za życia lub po śmierci będzie robić za małpę. Nie znam szczegółowo reportaży śp. Pana Milewicza i mam nadzieję, że przynajmniej on szanował ludzką śmierć. www.tvp.pl/dziwnyswiat/wywiady.htm Odpowiedz Link Zgłoś