Dodaj do ulubionych

DO: ZDENERWOWANA

IP: *.crowley.pl 12.05.04, 15:55
Nie będę udawać że tego nie napisałam....
A teraz dlaczego....
Ponieważ przemyslałam sobie że dokładnie ten temat i do takich właśnie
wniosków
doszłam...zrozumiałam że pisząc tak i mówiać jestem zwyczajnie nie logiczna.
Dolaczyłam do chóru potępiajacych ale potem pomyslałam, że przecież nie jest
to
normalne że krytykuje pokazanie zdjec polskiego dziennikarza ale oglądam inne
zdjecia które zawiaraja w sobie duzo okrucieństwa.
Powiem tak emanowanie przemocą nie prowadzi do niczego dobrego jednakże
mówienie i nagłaśnianie przypadków okrucieństwa wydaje mi się na miejscu.
Każdy zna swoją wrazliwośc i jest w stanie ocenić czy oglądać to czy nie.
Posłuchaj tak bardzo krzyczymy, że to nie moralne, hienowate a oglądalismy
tyle
razy filmy dokumentalne jak np rozstrzeliwano mieszkańców Warszawy w czasie
II
wojny...i to nie jest to samo???
To również to samo tyle że wydarzyło się to dość dawno.
Ja oglądając takie filmy, zdjęcia wiem na jakim świecie żyję...widze głodne,
chore, dzieci, widze prawdę, widzę że człowiek potrafi byc przerażliwie
okrutny.
Wiem, że gdzies obok mojego szcześliwego domu, dzieja się tak oropne rzeczy.
Sądzisz że warto mówic tak tak tam jest okropnie ale jak dobrze że nie u
mnie,
że moje życie jest ok. Masz do tego prawo, ja poznaję świat taki jaki jest
naprawde i nie zyję ułudą.....
I teraz napisze coś jeszcze, pare lat ( chyba ) temu oglądałam film z wywozu
koni na rzeź do Włoch, Zobacz film okrutny bardzo ale prawdziwy ale dzieki
temu
że wiemy jak to wygląda ludzie z tym walczą..powiesz ze porównuje zwiarzęta z
luźmi, nie ja tylko chce powiedzieć, że czasami coś trzeba zobaczyc i
uwierzyć
i przeciwdziałać temu....
Chyba nie jestem nawiedzona???

Obserwuj wątek
    • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 16:44
      > Dolaczyłam do chóru potępiajacych ale potem pomyslałam, że przecież nie jest
      > to
      > normalne że krytykuje pokazanie zdjec polskiego dziennikarza ale oglądam inne
      > zdjecia które zawiaraja w sobie duzo okrucieństwa.
      Tu się w pełni z Tobą zgodzę. Ja również nie różnicuję "nasz - więc nie
      można", "obcy - pokaż zbliżenie!"

> mówienie i nagłaśnianie przypadków okrucieństwa wydaje mi się na miejscu.
      zgadzam się... mówienie i nagłaśnianie...tylko czy trzeba ludzkim
      cierpieniem "bić po oczach?" czy trzeba się zanurzyć we krwi? dobrowolnie?! z
      chęcią? ot tak, jako jeszcze jeden wątek na forum?
      Czy bez tego nie można pojąć czym jest wojna, śmierć, ból?
      Nie obejrzałam tego filmiku i wiem, że autor wątku pozostawił wybór. Zdjęcie
      Milewicza obejrzałam. Wbrew sobie i bez ostrzeżenia - na wystawie kioskowej...

>Posłuchaj tak bardzo krzyczymy, że to nie moralne, hienowate a oglądalismy
      > tyle
      > razy filmy dokumentalne jak np rozstrzeliwano mieszkańców Warszawy w czasie
      > II
      > wojny...i to nie jest to samo???
      Spróbuj zrozumieć... choć to o czym teraz napiszę odnosi się bardziej do mych
      emocji i uczuć niż "rozumowych" poglądów czy stanowisk...
      Nie czujesz, że film dokumentalny a ten filmik to nie jest to samo? Ze rózne są
      intencje autorów? Ze wymowa jest zupelnie inna?
      Nie chodzi tu o różnicę w czasie... Filmy dokumentalne pokazując zabitych
      ludzi, pokazują tragedię człowieka. Anonimowa ofiara jest symbolem nieszczęścia
      człowieka jako narodu (najczęściej).
      Tutaj mamy do czynienia ze śmiercią nie anonimowego człowieka - symbolu. Tutaj
      zginął Nick Berg. I wydaje mi się, że oglądanie jego ostatnich chwil, pewnie
      jego lęku, przerażenia, jego strasznej, upodlającej śmierci jest okrutne. Jak
      pomyślę co przeżywa jego rodzina... świadomość, że taki filmik krąży po sieci...
      Jeśli ktoś decyduje się na pokazanie drastycznych scen to powinien zrobić to w
      taki sposób, aby nie krzywdzić tych co zostali po zmarłym.

> Ja oglądając takie filmy, zdjęcia wiem na jakim świecie żyję...widze głodne,
      > chore, dzieci, widze prawdę, widzę że człowiek potrafi byc przerażliwie
      > okrutny.
      Ja poznaję ten drugi świat czytając reportaże i oglądając filmy, które pokazują
      grozę wojny i okrucieństwo człowieka niekoniecznie pokazując tak brutalne
      sceny.
      Nie muszę przez kilka minut patrzeć na konajacego człowieka, aby wiedzieć że
      morderstwo jest rzeczą złą...

> Sądzisz że warto mówic tak tak tam jest okropnie ale jak dobrze że nie u
      > mnie,
      > że moje życie jest ok. Masz do tego prawo, ja poznaję świat taki jaki jest
      > naprawde i nie zyję ułudą
      Gdzie ja coś takiego powiedziałam? I dlaczego zarzucasz mi życie ułudą? Dlatego
      że nie rzuciłam się oglądać zdjęcia Milewicza z poprzedniego wątku? Że nie
      zobaczyłam upodlenia i okrutnej śmierci Amerykanina? czy to czyni mnie mniej
      świadomą? Patrznie z fascynacją na mękę człowieka, napawanie się nią,
      pokazywanie innym jego cierpienia uczyni mnie lepszą?

> luźmi, nie ja tylko chce powiedzieć, że czasami coś trzeba zobaczyc i
      > uwierzyć
      > i przeciwdziałać temu....
      > Chyba nie jestem nawiedzona???

Nie jesteś nawiedzona :)
      To czy dasz radę przeciwdziałać, to już inna kwestia...

Czyli obejrzałaś ten filmik aby przekonać się o.... zrozumieć....? Nie pisz ze
      o tym "jaki dziwny jest ten swiat" czy jak "okrutny jest człowiek"...
      konkretnie: co nowego wyniosłaś po jego obejrzeniu? Czy przedtem nie wiedziałaś
      że ludzie są okrutni???
      I popierasz decyzję SE o umieszczeniu na pierwszej stronie zdjecia
      zmaordowanego Milewicza?
      • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 09:02
        Witaj,
        nie wiem czemu tak strasznie osobiscie traktujesz...personalnie nie zarzuciłam
        Ci ułudy....
        Jednak zgadzasz się ze mną ze"Tu się w pełni z Tobą zgodzę. Ja również nie
        różnicuję "nasz - więc nie można", "obcy - pokaż zbliżenie" ale za chwile
        piszesz że z filmy z okresu II wojny swiatowej to dokumenty pokazujace
        anonimowych ludzi. Ci ludzie jednak mieli rodziny ich smierc dla ich bliskich
        nie była anonimowa.
        Masz pełne prawo do tego aby mieć zupełnie inny poglad od mojego...nie staram
        sie na siłę przeciagać na moja stronę.
        Twierdze tylko ze jest to wykluczajace sie nawzajem że pojawiaja się głosy że
        to nie moralne, hienowate, okrutne, jakimi sa Ci ludzie którzy zajrzeli i
        obejrzeli ten film....
        A moralne jest to że wczoraj w każdym dzienniku, wiadomościach, faktach dzis na
        pierwszej stronie gazety są zdjęcia tuż z przed egzekucji?????
        I co że nikt nie widział krwi, odciętej głowy????
        Jeżeli chodzi o Waldemara Milewicza to nie popieram zdjecia na pierwszej
        stronie dlatego ze nie dano wyboru, tu miałaś wybór i Ty i ja dokonałysmy
        wyboru.
        Wydaje mi sie ze nie chcesz zrozumiec moich intencji, ja uważam ze kazdy ma
        prawo wyboru do tego co chce zobaczyć, zrozumieć....
        dziennikarze walczą o wolnosć prasy, chca pisac o wszsytkim, pokazywać
        wszystko, ja mowie na to ok róbcie to ale tylko wtedy jeżeli motywacja jest
        pokazanie prawdy a nie podniesienie nakładu czy ogladalności, jeżeli to
        odstatnie pojawia sie jako głowna intencja wówczas mamy juz tylko igrzyska
        ludzkich emocji i nikt nie pozna żadnej prawdy.....
        • lahliq Kira 13.05.04, 09:06
          Czy usunęli wczorajszy wątek z linkiem? ten pierwszy? Nie mogę go znaleźć.
          Jeśli usunęli - co za obłuda! Administratorzy mają za nas decydować co będziemy
          oglądać a co nie? Wpierw pewnie sami się popodniecali. :(

Napiszę raz jeszcze to co w tym, chyba, usuniętym wątku. Buntujemy się
          przeciwko zdjeciom zwłok Milewicza (choc fakt, nie powinny być na pierwszej
          stronie) a nie przeszkadza nam widok zwłok w otwartej trumnie?
          • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 09:17
            Tak usuneli ten watek dla mnie to wielkia OBŁUDA!!!!
            lahliq ja zwyczajnie tego nie rozumiem, masz racje.
            Każdy ma wybór!!!
            A obłudą nie jest pokazywanie innych zdjęć????
            Zarzucono nam we wczorajszym wątku hienowatość mój Boże nie rozumiem, tak samo
            jak nie byłam w stanie zrozumieć tego że pod otwartym listem podpisał się TVN i
            Radio zet którzy pokazali ( radio na swojej stronie wwww) zdjecia z Milewiczem
            juz niezyjacym w samochodzie.
            Moim zdaniem należy najpierw obejrzec się za siebie a potem grzmiec !!!!
            • misiania Re: Kira 13.05.04, 09:23
              aha. a ja słyszałam, że naprawę świata należy zacząć od siebie.
              • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 09:25
                ????????????? rozwiń swą myśl
                • misiania Re: Kira 13.05.04, 09:28
                  kombinuj, kombinuj.
                  • lahliq Misiania 13.05.04, 09:30
                    A może byś nam opowiedziała jak to zaczęłaś naprawiać świat od siebie?
                    "Kombinuj, kombinuj" - tylko po co?
                    • misiania Re: Misiania 13.05.04, 09:58
                      a ja tak sobie myślę, że wy świetnie wiecie, o co mi chodzi.
                      • lahliq Re: Misiania 13.05.04, 10:05
                        misiania napisała:

> a ja tak sobie myślę, że wy świetnie wiecie, o co mi chodzi.

A ja tak sobie myślę, że Ty nie masz nic do powiedzenia.
                        Żadna z nas nie chce naprawiać świata, po co walczyć z wiatrakami? Dla mnie
                        najważniejsze jest moje otoczenie. Mierzę siły na możliwości.
                        • scoutek Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 10:23
                          obojetniejemy... nie da sie ukryc....bo nie da sie zyc, z takim okrucienstwem w
                          pamieci.....i wydaje mi sie, ze my po prostu nie chcemy i nie mozemy tego
                          okrucienstwa przez caly czas pamietac... gdybysmy sie wszyscy tym przejmowali
                          tak na okraglo, dzien i noc, to przeciez nie dalo by sie zyc.... ciagle ktos
                          kogos gdzies zabija... i nie da sie ciagle o tym pamietac i wiecznie o tym
                          myslec... lekarze, gdyby nie obojetnieli, nie mogliby wykonywac swojego
                          zawodu... a kazdy zolnierz po zastrzeleniu wroga powinien sobie palnac w leb...
                          • lahliq Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 10:30
                            Zgadzam się.
                            Nie możemy cierpieć za miliony. Jesteśmy zwykłymi, normalnymi ludźmi. Chcemy
                            jak najlepiej dla wszystkich, ale najważniejsze jest nasze otoczenie.
                            Nie my rozpętaliśmy to piekło.
                            • scoutek Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 10:33
                              napisalas: najwazniejsze jest nasze otoczenie.... to odpowiedz na to dlaczego
                              bardziej nas boli zdjecie zamordowanego Milewicza niz "jakiegos" obcego .... bo
                              Milewicza znalismy... bo czujemy sie z Nim jakos zwiazani... bo bul jednym z
                              nas, z naszego otoczenia....
                              • Gość: KIRA Re: dziwny jest czlowiek IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:34
                                ale to hipokryzja przecież!!!!
                                • scoutek Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 10:36
                                  Gość portalu: KIRA napisał(a):
                                  > ale to hipokryzja przecież!!!!

nie twierdze inaczej....
                                  a co innego mozesz zrobic? wrzeszczec o KAZDEGO zabitego? nie nadazysz,
                                  zapewniam....
                                  • Gość: KIRA Re: dziwny jest czlowiek IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:39
                                    Nie nie wrzeszczeć tylko nie silic sie na autorytety moralne!!!
                                    Bo to nie ja jak napisales powinnam wrzesczeć,tylko Ci którzy s tak strasznie
                                    oburzenie na te publikacje...natomiast jeżeli robia to tylko dlatego ze był to
                                    znany polski dziennikarz to sorry ale sa obłudnikami!!!!!
                                    • scoutek Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 10:41
                                      drobne sprostowanie - jestem ONA
                                      ale rzeczywiscie - sa obludnikami, ale tak juz mamy, my ludzie....
                                      • Gość: KIRA Re: dziwny jest czlowiek IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:45
                                        sorry Ona że wziełam Cię za Onego:)
                                        wiem że tak mamy my ludzie ale ja, Ty i inni maja prawo się z tym nie zgadzać i
                                        nie znaczy to że jestesmy hienami prawda?
                                        • scoutek Re: dziwny jest czlowiek 13.05.04, 11:07
                                          nie ma sprawy, to wina mojego nicka...

wczoraj pisalam o tym biestialskim zamordowaniu Nicka Berga, filmowaniu tego
                                          przez bandytow - wg mnie w jednym celu - im wcale nie chodzilo o
                                          rozpowszechnianie tego w celu "zarobkowym", im chodzilo o zastraszenie wrogow
                                          (kiedys egzekucje byly publiczne, tez na swoj sposob "medialne"): popatrzcie,
                                          co czeka waszych jak sie od nas nie odczepicie... to takze byl odwet za to, co
                                          wyczyniali Amerykanie z jencami arabskimi...
                                          ogladac tego nie ogladalam i nie mam zamiaru na to patrzec... i wcale tego nie
                                          uwazam za hipokryzje - wiem, ze jest ale na to nie patrze... ale tez nie udaje,
                                          ze tego nie bylo...
                                          do spojrzenia na zdjecie zamordowanego Milewicza zostalam zmuszona - w kiosku -
                                          i jedyne co mi utkwilo, to spokoj jaki sie malowal na Jego twarzy....
                                          jesli sa jednak ludzie, ktorzy na to patrza z wlasnej woli - to ich sprawa...
                                          moze sie patrza, bo chca zapamietac i bac sie? nie sa hienami... hienami sa ci,
                                          ktorzy robia takie zdjecia wylacznie dla kasy, do podniesienia nakladu
                                          gazety....
                                          • Gość: KIRA Re: dziwny jest czlowiek IP: *.crowley.pl 13.05.04, 11:15
                                            Nie zarzucam Tobie hipokryzji tylko tym którzy prostestuja jak to naszy i znany
                                            ajednoczęsnie pokazuja inne zdjecia, filmy.....
                                            Dokonałas wyboru i dobrze nie oglądałaś, nie chciałaś, miałaś i masz do tego
                                            prawo.........
            • lahliq Re: Kira 13.05.04, 09:26
              Widziałam tylko zdjęcie na Al Jazeera. Czy SE zamieścił to samo?
              Na tym zdjęciu Milewicz wygladał jakby spał... Dla mnie nie było cienia
              okrucieństwa w tym zdjęciu... Zginął na swoim posterunku.
              Polecam dzisiejszy "Przekrój" z wywiadem z W. Milewiczem z dn. 30.04.2004.

I również obłudą nazywam to, że oglądamy tyle śmierci w wiadomościach a
              oburzamy się dopiero gdy pokazują nam osobę, którą znaliśmy.
              • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 09:35
                Nie wiem dokładnie co było w SE, bo miałam sczescie akurat tego nie widziec,
                słuszałam tylko...może było to zdjęcie które pokazało się a Angorze na
                pierwszej stronie.
                tez zgadzam się z Toba ze również obłudą nazywam to, że oglądamy tyle śmierci
                w wiadomościach a oburzamy się dopiero gdy pokazują nam osobę, którą znaliśmy...
                a co do filmu który był materiałem wyjsciowym dla tej dyskusji to uwazam tak
                kto chciał to zobaczył miał wybór!
                Dla mnie to kolejny dokument nt tego do czego zdolny jest człowiek w imię Boga
                (sic!)i kolejny argument ze takich ludzi powinnismy zwalczać aby nie dopuszczać
                do takiej makabry......
                Zresztą po tym filmie który wywowołał burzę w USA, wychodza na jaw kolejne
                fakty, niekoczenie dobre dla USA, przeciez trzeba o tym mówić!
                • lahliq Re: Kira 13.05.04, 09:41
                  I nikt za nas, dorosłych ludzi, nie może decydować co będziemy ogladać a co nie.
                  Film był straszny. Nie wierzyłam w to co widzę dopóki jedno ciało nie zamieniło
                  się w dwie części... Zastanawiałam się jak długo cierpiał... Ale jeszcze
                  bardziej wstrząsnął mną widok płaczących rodziców. Jak oni cierpieli!

Trzeba świat informować o takich wydarzeniach bo inaczej będziemy myśleli, że
                  Arabowie to tylko biedny i zgnębiony naród. Lubie jeździć do krajów arabskich,
                  ale ani na chwilę nie zapominam, że mają zupełnie inną mentalność od naszej.
                  • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 09:48
                    Ja też byłam wstrzasnieta i podobnie myslałam jak Ty...wiem że Arabowie to inna
                    mentalność.. i trzeba pokazywac ludziom do czego sa zdolni.
                    Z drugiej zas strony nie wolno nam popadac w fanatyzm i gnebić cały świat
                    arabski to skrajni islamisci dokonali tego mordu i wydaje mi się ze całe to
                    towarzystwo gmrzmiące nad nami powinno się zastanowić, jaki może powstac
                    oddbiór tego morsu u nas w świecie.
                    Zresztą my tez nie jestesmy rózowi, w imię naszej wiary przelało sie też bardzo
                    dużo krwi no krucjaty nie mówi sie o tym a były organizowane krucjaty dzieciece
                    aby zbawic niewiernych, przerazą mnie że w imie Boga ( obojetnie którego)
                    dokonuje się bestialskich czynów...........
              • kicia_80 co ja sadze.. 13.05.04, 09:50
                Nie chce nikogo rozgrzeszac ani potepiac - ale wydaje mi sie, ze za bardzo
                jestesmy krytyczni nazywajac sie obludnikami i hienami wobec siebie.
                Nie mamy tak naprawde wplywu na to - jakimi informacjami i obrazami
                bedziemy "karmieni" podczas np. programow info takich jak wiadomosci czy fakty -
                jest to w jakims stopniu za nas decydowane - my jestesmy odbiorcami..tylko
                odbiorcami. Przy ogladaniu takich relacji - nie wiemy jakie zdjecia czy relacje
                to beda - drastyczne czy nie. Mnie ogromnie drazni podejesci polskich mediow do
                takich spraw - pokazywane sa tak okrutne zdjecia, bez zadnego ostrzezenia.
                Nawet takie tematy - oczywiscie nie porownywalne, ale jednak - np. medyczne -
                pokazywanie polnagich kobiet, np. podczas mammografii jest jakims tam
                wyznacznikiem ze wszystko mozna pokazac. Ogladalam swego czasu duzo telewizji
                amerykanskiej i tam nigdy by cos takiego nie bylo pokazane - a jezeli juz to z
                odpowiednim komentarzem i ostrzezeniem PRZED, wiec kazdy moglby sobie dokonac
                sam wyboru. Ogladac czy nie - w zaleznosci od osobistej wrazliwosci.
                Mnie zdjecie p. Milewicza po smierci w samochodzie bardzo wstrzasnelo - uwazam
                ze nie ma sie prawa do publikacji takich obrazow - i tutaj sie zgadzam, ze byc
                moze po raz pierwszy polskie spoleczenstwo doznalo szoku, bo teraz to ich
                dotyczy. Nie jest to ktos anonimowy ale swoj. Dobrze, ze taka dyskusja
                powstala, bo byc moze w przyszlosci bedzie to mialo oddzwiek w tym, ze
                zaczniemy sie traktowac z wieksza godnoscia - godnoscia wobec majestatu
                smierci. Okropne bylo to - ze w przypadku zdjecie p. Milewicza - zaatakowano
                nas tym wizerunkiem - czy tego chcielismy czy nie. Jego twarz spogladala z
                kioskow, z pierwszej strony! Nie zgadzam sie, ze to jest nasza - odbiorcow
                wina. Po prostu to nam zaserwowano liczac tylko i wylacznie na zwiekszone zyski
                w postaci zwiekszonej sprzedazy gazety. To jest moje zdanie.
                Natomiast jezeli chodzi o sprawe filmu z egzekucji, to po prostu jestem
                zszokowana do granic mozliwosci - nigdy bym go nie ogladnela, juz sama mysl o
                tym przyprawia mnie o mdlosci - jednak, niestety, to sie stalo!!!
                To ze publikowany jest ten link na internecie odbieram jednak inaczej - prosze,
                oto dowod kompletnego barbarzynstwa. Chcesz - zobacz jak on wyglada - nie
                chcesz- nie rob tego. Dlaczego ludzie to moga ogladac? nie wiem - nie sadze
                jednak zeby tylko z tego jednego powodu ze sa hienami...
                • Gość: KIRA Re: co ja sadze.. IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:17
                  kicia szanuje Twoje zdanie tylko widzisz ja nie moge zroumiec dlaczego jesteśmy
                  wstrząsnieci zdjeciem Milewicza bo nasz rodak, bo znany dziennikarz???
                  A inni, którzy giną i praktycznie codziennie gdzies mozna zobaczyć zdjecia....
                  ja obejrzałam film z egzekucji w całości, zrobiło mi sie po nim słabo po raz
                  kolejny mam dowód na zło jakie potrafi wykreowac człowiek.
                  Film ten ma jak juz dzis ważny wymaiar, pomiedzy nami toczy sie dyskusja a w
                  Stanach wypływaja na wierz nowe fakty, wiec może jego smierc nie zakończy sie
                  tylko cierpieniem rodziny i potem cisza, pustka, nic....może to kims
                  wstrząśnie...może
                  • kicia_80 Re: co ja sadze.. 13.05.04, 10:51
                    Kira - dla mnie wszystkie, wszystkie zdjecia, obrazy, relacje ktore dotycza
                    okropnosci wojen, przemocy sa wstrzasajace. Nie moge spokojnie ogladac np.
                    zdjec nie tylko p. Milewicza ale tez okropnego zdjecia plonacych ludzi w
                    samochodzie- tez z bagdadu, zabitego szejka palestynskiego, czy innych
                    usmiercanych ludzi! Traktuje sie nas - widzow, odbiorcow, czytelnikow - jako
                    strone, ktorej mozna serwowac wszystko! To mnie przeraza - zgadzam sie, ze
                    rzetelna informacja musi przedstawiac prawde, a skoro jest ona tak okrutna - to
                    juz nie jest wina dziennikarza czy fotoreportera ktory te relacje pokazuje.
                    Jednak sa granice - nikomu nie pomoze, a juz na pewno nie pomoze swiatu -
                    publikowanie efektow mordu!
                    Ja nie wiem - moze nie mam racji, moze przesadzam moze to chowanie glowy w
                    piasek - ale ja chce zyc w dobrym, spokojnym swiecie bez wojen i okrucienstwa..
                    • Gość: KIRA Re: co ja sadze.. IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:56
                      kicia nie przesadzasz to Twoje zdanie do którego masz prawo bo takich wyborów
                      dokonujesz. Właśnie sedno jest takie że kazdy z nas ma parwo do wyboru i to
                      powinno byc uszanowane.....rozmumiesz? Chodzi o to że ja dokonałam wyboru i
                      obejrzałam ten film, widziałam zdjęcia z Milewiczem w internecie jednak SE nie
                      dał wyboru bo puscił to na pierwsza stronę...ja szanuje to że są ludzie którzy
                      nie chca tego oglądać maja do tego prawo ale na litość boska obłuda dla mnie sa
                      protesty tv i radia jak sami pokazują takie rzeczy i jako że ja tez mam prawo
                      wyboru i spoglądam na zdjęcia filmy to nie znaczy ze jestem hienną i jestem
                      naganna moralnie.......
                      Ja głównie protestuję przeciwko obłudzie i hipokryzji!!!!
          • Gość: pn Re: Kira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 11:06
            lahliq chyba zartujesz (!!!???)porownujac zwoki w trumnie, o ktorej otwarciu decyduje rodzina z pokazywaniem smierci i zwlok dla zarobku (hiena-SE), na prawde nie widzisz zadnej roznicy w tym??!! Poza tym po co nam kolejny dowod jak swiat potrafi byc okrutny, jacy sa muzulmanie, irakijczycy czy inni? Bez tego nie wiedzialas o tym? Czy to zdjecie ci oczy otowrzylo na okucienstwo ludzi? Na pewno nie, poniewaz sa to rzeczy powszechnie wiadome a kolejne "pokazy" sluza tylko tym co sie tym epatuja i napawaja, to jest najzwyczajniejsze odarcie z intymnosci i tajemnicy smierci...
            • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 11:19
              odarcie z intymności i tajemnicy smierci????...przepraszam ale chyba nie!
              Idąc za Twoją myslą nie powinno nic pokazywać, zdjec zamordowanych
              Irakijczykow, Wietnamczykow, ludzi ginacych w zamachach w Madrycie,Izraelu nie
              powinno byc transmisji z 11 wrzesnie ile razy oglądałeś/aś samoloty walace w
              WTC, ludzi skaczących z okna....no ile???
              • Gość: pn Re: Kira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 12:57
                Kira radze ci zebys nie chodzila za moimi myslami, chodz za swoimi...

Oczywiscie ze nie powinno sie pokazywac trupow (mowie tu o wyraznych i szczegolowych zblizeniach) bo to do niczego nie zmierza, co do 11 wrz to wiedz ze byly jeszcze bardziej makabryczne zdjecia ludzi skaczacych i w z blizeniach wlansie, ale amerykanskie telewizje pierwszy raz dokonaly swoistej autocenzury i zgodnie nie pokazaly tego. Jeszcze raz podkreslam co innego smierc w reportazu ukazana z dala bez zblizen a co innego foto w zblizeniu w hienowatym pisemku drukowane w sobote dla zysku!!
            • lahliq Re: Kira 13.05.04, 11:35
              Gość portalu: pn napisał(a):

> lahliq chyba zartujesz (!!!???)porownujac zwoki w trumnie, o ktorej otwarciu
              de
              > cyduje rodzina z pokazywaniem smierci i zwlok dla zarobku (hiena-SE), na
              prawde
              > nie widzisz zadnej roznicy w tym??!!

Nie podoba mi się, że były na pierwszej stronie. Ale sam pomyśl ile zdjęć
              zmarłych, zmasakrowanych zwłok widziałeś w gazetach czy wiadomościach? Ale to
              były anonimowe twarze więc nie wywołały oburzenia.

Poza tym po co nam kolejny dowod jak swiat potrafi byc okrutny, jacy sa
              muzulmanie, irakijczycy czy inni? Bez tego nie wiedzialas o tym? Czy to zdjecie
              ci oczy otowrzylo na okucienstwo ludzi? Na pewno nie, poniewaz sa to rzeczy
              powszechnie wiadome a kolejne "pokazy" sluza tylko tym co sie tym epatuja i
              napawaja, to jest najzwyczajniejsze odarcie z intymnosci i tajemnicy smierci...

Od smierci nie można uciec. Towarzyszy kazdemu z nas. I niech każdy z nas sam
              decyduje o tym jak bardzo się do niej zbliży.
              • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 11:37
                > Od smierci nie można uciec. Towarzyszy kazdemu z nas. I niech każdy z nas sam
                > decyduje o tym jak bardzo się do niej zbliży.

i to jest moim zdaniem trafna puenta tej dyskusji,
                pzdr lahliq
        • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 12:10
          Witaj,
          to już moja ostatnia wypowiedź w tym temacie.

> Jednak zgadzasz się ze mną ze"Tu się w pełni z Tobą zgodzę. Ja również nie
          > różnicuję "nasz - więc nie można", "obcy - pokaż zbliżenie" ale za chwile
          > piszesz że z filmy z okresu II wojny swiatowej to dokumenty pokazujace
          > anonimowych ludzi. Ci ludzie jednak mieli rodziny ich smierc dla ich bliskich
          > nie była anonimowa.
          Nie zrozumiałaś...
          Po pierwsze, gdybym była hipokrytka, to chyba nie burzyłabym się o ten link na
          forum - w końcu umarł ktoś obcy
          Po drugie Kiro, przeczytaj raz jeszcze to co napisalam i spróbuj zrozumiec jaka
          wg mnie jest różnica między filmem dokumentalnym pokazującym zamordowanego
          człowieka (w taki sposób, że ani rodzina, ani my nie wiemy kim on jest), a czym
          innym spijanie z ekranu męki i śmierci konkretnej osoby z filmiku, który
          powstał tylko po to aby pokazać tą upokarzającą i straszną śmierć.
          I ponownie pytam: czy rzeczywiście nie widzisz różnicy między filmem
          dokumentalnym a nagraniem tej egzekucji?

> A moralne jest to że wczoraj w każdym dzienniku, wiadomościach, faktach dzis
          na
          >
          > pierwszej stronie gazety są zdjęcia tuż z przed egzekucji?????
          > I co że nikt nie widział krwi, odciętej głowy????

Nie, nie jest moralne... ale ja nic takiego nie twierdziłam, ponieważ wszyscy
          doskonale wiemy, że stacje nie pokazywały tego ze względu na "misję pokazywnia
          prawdy"

> Wydaje mi sie ze nie chcesz zrozumiec moich intencji, ja uważam ze kazdy ma
          > prawo wyboru do tego co chce zobaczyć, zrozumieć

Ty także nie zrozumiałaś moich... W mojej wypowiedziach w tamtym wątku, nie
          skupilam się na tych, którzy te drastyczne sceny pokazują... tylko na tym kim
          są ci ludzie, którzy je oglądają?? Po co oni to robią?

Podobne pytania zadaje tutaj pn:
          "lahliq chyba zartujesz (!!!???)porownujac zwoki w trumnie, o ktorej otwarciu
          decyduje rodzina z pokazywaniem smierci i
          zwlok dla zarobku (hiena-SE), na prawde nie widzisz zadnej roznicy w tym??!!
          Poza tym po co nam kolejny dowod jak swiat
          potrafi byc okrutny, jacy sa muzulmanie, irakijczycy czy inni? Bez tego nie
          wiedzialas o tym? Czy to zdjecie ci oczy
          otowrzylo na okucienstwo ludzi? Na pewno nie, poniewaz sa to rzeczy powszechnie
          wiadome a kolejne "pokazy" sluza tylko
          tym co sie tym epatuja i napawaja, to jest najzwyczajniejsze odarcie z
          intymnosci i tajemnicy smierci... "

Nie odpowiedziałaś na pytania z poprzedniego posta: co KONKRETNIE dało ci
          zobaczenie tego filmiku? Czego NOWEGO się dowiedziałaś? (oprócz tego jak
          wygląda człowiek bez głowy)
          I powiedz mi jeszcze jedno... czy jest jakaś granica w pokazywaniu
          okrucieństwa? Czy należy pokazywać wszystko, dla bezpieczeństwa uzupełniając
          drastyczną treść usprawiedliwieniami typu "pokazujemy prawdę, pokazujemy jaki
          teń świat jest...a na następnej stronie doskonały przepis na budyń z dyni,
          spróbuj!"
          I jeszcze jedno pytanie z ciekawości: gdyby na tym wątku pojawił się link, do
          brutalnego, okrutnego filmiku pornograficznego z udziałem dzieci, kliknęłabyś?
          A gdyby pojawił się link do np kilkunastominutowego nagrania tortur -
          obejrzałabyś?

Pozdrawiam
          Z.

• Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 12:49
            Moja wczesniejsza wypowiedź miała byc ostatnia wypowiedzia nt ale Twój post
            zmusza mnie do ospowiedzi.
            Rozmawiajac ze mna chcesz abym przyjeła Twój poglad ( zrozum to, zrozum tamto)
            dlaczego nie dajesz mi prawa do samodzielnie podejmowanych wyborów.
            Nie nie widze róznicy pomiedzy filmem dokumentalnym z czasów II wojny swiatowej
            a tym filmem, te filmy ( z okresu wojny) czesto były krecone przez Niemców w
            takich samych cealch jak ten, jak ich smierc była anonimowa???? Tylko dlatego
            że było to wiele lat temu, przeciez Oni mieli rodziny, którzy póxniej tez przy
            okazji projekcji takich filmów mogli zobaczyc ze to ich bliscy...czy anonimowi
            byli ludzie zabici w zamachu w Madrycie dzie mozna było wszedzie zobaczyc
            zwłoki ludzi z odkrytymi twarzami oni tez byli anonimowi???????
            Nie wiem dlaczego ludzie to oglądają, napisałam dlaczego ja to oglądam i jaki
            jest tego odbiór według mnie. A po co jeździmy do Oświęcima? Na wycieczkę miłą
            i sympatyczną??? Jednakże osadzanie ludzi wedle jednych, nie moralnych pobudek
            nie jest uczciwe.
            Pisałam juz o tym wiele razy KAZDY MA PRAWO WYBORU CO OBEJRZY JAK BLISKO SIE
            ZBLIZY tak jak pisała lahliq!
            > Nie odpowiedziałaś na pytania z poprzedniego posta: co KONKRETNIE dało ci
            > zobaczenie tego filmiku? Czego NOWEGO się dowiedziałaś? (oprócz tego jak
            > wygląda człowiek bez głowy)Pisałam o tym wcześniej ale powtórze, po raz
            kolejny dowiedziałam się ze nie zyje w wyimagowanym swiecie dobra i pokoju, ze
            człowiek potrafi zgotować drugiemu prawdziwą makabrę!

I jeszcze jedno pytanie z ciekawości: gdyby na tym wątku pojawił się link, do
            > brutalnego, okrutnego filmiku pornograficznego z udziałem dzieci, kliknęłabyś?
            Chcesz wrzucic wszsytko do jednego worka? wiec dobrze! Nie nie obejrzałabym
            dlatego że wzięłabym udział w przestępstwie i pomogła osiągnac sukces osobie
            która go nakreciła, bo na tym im zależy, natomiast uwazam że takie przypadki
            powinnny byc nagłasniane po to aby je eleminować.
            Daj ludziom prawo do wyboru, zobacz ja nie nakłaniam Cię do mojego poglądu a Ty
            za wszelka cenę chcesz mnie przekonac do swojego i wręcz denerwuje Cię ze nie
            skłaniam się w Twoja stronę!
            Czy moje poglądy nie zasługuja na szacunek, dlatego że obejrzałam ten film?

• lahliq Kira 13.05.04, 12:55
              Twoja puenta jeszcze lepsza. :)
              Miła to była dyskusja, szkoda tylko, że na siłę starano się nas nakłonić do
              zmiany poglądów. "Zrozum to, zrozum tamto". Ja rozumiem dlaczego inni myślą
              inaczej niż ja. Nie jesteśmy wszyscy jednakowi.
              Pzdr
              • scoutek Re: Kira 13.05.04, 13:22
                lahliq napisała:

> Ja rozumiem dlaczego inni myślą
                > inaczej niż ja. Nie jesteśmy wszyscy jednakowi.

i cale szczescie.... noodny i okropny bylby swiat pelen jednakowych ludzi...
                ktos kiedys powiedzial (pisze z pamieci ale sens jest wlasnie taki): nie
                zgadzam sie z toba i twoimi pogladami, ale cale zycie bede robic wszystko, bys
                mogl je glosic....

pozdrawiam
                • Gość: KIRA Re: Kira IP: *.crowley.pl 13.05.04, 13:31
                  tak to bardzo mądre jest i tez się z tym zgadzam,
                  pzdr
            • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:36
              Ja też już mialam skonczyć tę dyskusję ;) ale jakoś się nie da

Napisałaś:
              "Rozmawiajac ze mna chcesz abym przyjeła Twój poglad ( zrozum to, zrozum tamto)
              dlaczego nie dajesz mi prawa do samodzielnie podejmowanych wyborów."

W żadnym, powtarzam, w żadnym wypadku nie nakłaniałam Cię do zmiany poglądów,
              przedstawiałam tylko swoje i prosiłam o zrozumienie moich wątpliwości.
              "Zrozum" nie jest dla mnie równoważne z "przyjmij jako swoje"!

> > Nie odpowiedziałaś na pytania z poprzedniego posta: co KONKRETNIE dało ci
              > > zobaczenie tego filmiku? Czego NOWEGO się dowiedziałaś? (oprócz tego jak
              > > wygląda człowiek bez głowy)Pisałam o tym wcześniej ale powtórze, po raz
              > kolejny dowiedziałam się ze nie zyje w wyimagowanym swiecie dobra i pokoju,
              ze
              > człowiek potrafi zgotować drugiemu prawdziwą makabrę!
              A przed obejrzeniem nie wiedziałaś? I kto tu żyje w świecie ułudy Kiro!

> Chcesz wrzucic wszsytko do jednego worka? wiec dobrze! Nie nie obejrzałabym
              > dlatego że wzięłabym udział w przestępstwie i pomogła osiągnac sukces osobie
              > która go nakreciła, bo na tym im zależy, natomiast uwazam że takie przypadki
              > powinnny byc nagłasniane po to aby je eleminować.

To co jest w tym worku? A co poza nim?
              A teraz nie pomogłaś osiagnąć sukcesu terrorystom?
              Takie przypadki powinny być nagłaśniane, owszem, ale czy w ten sposób?

> Daj ludziom prawo do wyboru, zobacz ja nie nakłaniam Cię do mojego poglądu a
              Ty
              >
              > za wszelka cenę chcesz mnie przekonac do swojego i wręcz denerwuje Cię ze nie
              > skłaniam się w Twoja stronę!
              Kira... proszę Cię... to chyba nie ja się tutaj denerwuję :)

Skończmy tę dyskusję, skoro obie zadowolone jesteście z puenty... proszę
              bardzo...
              Ty uważasz, że jestem hipokrytką (wszak jestem wśród tych, których oburzyło
              umieszczenie tego linka na forum), a ja uważam, że obejrzenie tego filmiku
              sprawia, że dokładasz swą cegiełkę do upokorzenia i tragedii tego człowieka...
              i tak... kojarzy mi się to z "hienowatością"... przykro mi...
              • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 13:48
                > A przed obejrzeniem nie wiedziałaś? I kto tu żyje w świecie ułudy Kiro!
                napisałam że po raz kolejny.....
                Poza tym moja Droga swietnie że cytujesz moje wypowiedzi tylko chciałabym aby
                nastapiło zrozumienie ich sensu
                czy pomogłam terorystom nie sadzę, poniewaz odebrałam to tak a nie inaczej.
                Nie napisałam że jestes hipokrytką, nie roumiesz tego ci pisze napisalam że
                uważam za hipokryzje wysylanie listu do SE i oburzanie się na zdjecia Milewicza
                wówczas gdy te stacje robia to samo, za hipokryzje uwazam również to grzmienie
                nad zdjeciami wówczas gdy ogląda się inne zdjęcia, nie zwróciłam się do Ciebie
                personalnie że jestes hipokrytka na listosć boską!
                Nie chodzi tu o zadowolenie z peunty, mi sie spodobało co napisała lahliq i
                tylko o tym napisałam a wcale nie uważam że wygrałysmy te dyskuję.
                uwazam że jestem hieną, żeruje nad czyjaś smiercią, dobrze masz do trgo pełne
                prawo.
                Podczas całej dyskusji pisałam dlaczego ogladnełam ten film, nie przyjmujesz
                moich argumentów oczywiście masz do tego prawo!
                Tylko czy w takim razie hienami są ludzie odwiedzajacy Oswięcim?
                Napisz mi poniewaz chetnie poznałabym Twój pogład nt
                • Gość: pn Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 14:18
                  ZDENERWOWANA nie wiem jak Tobie ale mnie po porownaniu kultywowania mecznsko zmarlych w oswiecimu z ogladaniem okrutnego w wymowie filmiku opadly rece, braknie mi sensownej argumentacji, jak grochem o sciane... Jełopyzm...
                  • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 14:23
                    Brawo i to jest własnie polskie kołtuństwo, wyzywanie jak już brak argumentów.
                    WOW, dzis poznałam kolejny raz swiat i dowiedziałam sie o sobie ze jestem hiena
                    i jełopem, dziekuję!!!
                    a tylko dlatego że mam inne poglądy niz Wy to najlepiej odebrac mi prawo do
                    głosu uzywajac epitetów!!!
                    Włąsnie brakuje Wam sensownej argumentacji i dowlamy pare epitetów!!!!

• scoutek Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 14:26

> Brawo i to jest własnie polskie kołtuństwo, wyzywanie jak już brak argumentów.

Kira, ale nie generalizuj, plisssssssssss
                      • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 14:32
                        Uwazam że jezeli ktos nie jest w stanie ze mna dyskutowac tylko zaczyna wyzywać
                        mnie od jełopów i hien to dlaczego mam tak nie napisać?
                        Co to za dyskuja? Czy ja kogos tutaj wyzwałam tylko dlatego że ma inne poglady
                        niz ja???
                        Przeciwnie napisałam ze szanuje inne zdania....ale chwyt z jełopem i hiena jest
                        poniżej pasa
                        • scoutek Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 14:40

> Uwazam że jezeli ktos nie jest w stanie ze mna dyskutowac tylko zaczyna
                          wyzywać mnie od jełopów i hien to dlaczego mam tak nie napisać?

oczywiscie, ze masz parwo, ale nie generalizuj... nie wszyscy tak mysla....
                          tylko o tym napisalam poprzednio....
                          • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 14:47
                            Oczywiscie napisałam to do pn, to była moja odp na jego/jej posta
                            • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 14:56
                              (jego posta) a gdzie widzisz ze napisalem: Kira to hiena i jelop? Ja tego jalkos nie dostrzegam, napisalem tylko jelopyzm, zwyczajnie po kropce, ale jesli odnosisz to do siebie tak wprost to prosze bardzo, oponowac nie bede, "uderz w stol a nozyce sie odezwa"... A propos merytoryki, zastanow sie jednak na porownaniem kultywujacych meczenska smierc w oswiecimu z sesatami.
                              • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 14:57
                                cockerofil napisał:

> (jego posta) a gdzie widzisz ze napisalem: Kira to hiena i jelop? Ja tego jalko
                                > s nie dostrzegam, napisalem tylko jelopyzm, zwyczajnie po kropce, ale jesli odn
                                > osisz to do siebie tak wprost to prosze bardzo, oponowac nie bede, "uderz w sto
                                > l a nozyce sie odezwa"... A propos merytoryki, zastanow sie jednak na porownani
                                > em kultywujacych meczenska smierc w oswiecimu z sesatami.

cockerofil=pn
                                • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:02
                                  uderz
                                  > w sto
                                  > > l a nozyce sie odezwa"... brak poziomu zastepujesz przysłowiem....
                                  w takim razie nie mam ochoty rozmawiac z osobą która nie potrafi prowadzic
                                  dyskusji....
                                  Chcesz zrozumiec moje zdanie, poczytaj dokładnie wszsytkie moje wypowiedzi.
                                  Dopóki nie wzniesiesz sie na wyzszy poziom, w ogóle nie zamierzam z Toba
                                  rozmawiać....baw się dobrze i dobieraj sobie rozmówców na swoim poziomie,
                                  pa
                                  • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:10

> uderz
                                    > > w sto
                                    > > > l a nozyce sie odezwa"... brak poziomu zastepujesz przysłowiem....
                                    > w takim razie nie mam ochoty rozmawiac z osobą która nie potrafi prowadzic
                                    > dyskusji....
                                    > Chcesz zrozumiec moje zdanie, poczytaj dokładnie wszsytkie moje wypowiedzi.
                                    > Dopóki nie wzniesiesz sie na wyzszy poziom, w ogóle nie zamierzam z Toba
                                    > rozmawiać....baw się dobrze i dobieraj sobie rozmówców na swoim poziomie,
                                    > pa

wolny kraj - w koncu mamy demokracje, a ja nie mam ochoty sie wznosic na "twoj jedynie sloszny wyzszy (w twoim mniemaniu) poziom", wole swoj "nizszy" z duza doza wrazliwosci i pokory...
                                    • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:11
                                      oczywiscie sluszny, mea culpa
                                      • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:45
                                        Może gdybys choc przez chwile dokładnie ale naparwde dokładnie przeczytał moje
                                        posty to zrozumiałbys mój pogląd.
                                        I nie chodzi nie o przekonywanie Ciebie do moich racji.
                                        Jednak Ty taktujesz wszystko bardzo powierzchownie tak jak stwierdzasz że
                                        podobało mi się dawanie zdjęcia nieżyjacego Milewicza na okładkę...jestem
                                        przeciwna, dlatego że mało kto miał wybór czy na to patrzec czy nie....
                                        a w tym przypadku hipokryzja był dla mnie list redakcji które ujawniły podobne
                                        zdjęcia.....
                                        Nie wiem dlaczego masaz takie zacięcie i agresywnoścć w sobie.
                                        Ja szanuje Twoje zdanie, szanuj i moje choć nie musisz sie z nim zgdazać!
                        • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:07
                          Kiro!
                          Tak jak ty nie nazwałaś mnie hipokrytką, tak ja nie nazwałam Cię
                          ("personalnie") hieną.
                          Dowiedziałam się natomiast, że jestem przedstawicielką "polskiego kołtuństwa".
                          Rozumiem Twoje stanowisko (tzn. Twoje argumenty) ale się z nimi nie zgadzam. Ty
                          nie zgadzasz się z moimi - masz do tego pełne prawo! I ja Ci go przecież nie
                          odbieram! Wydaje mi się, że po to dyskutujemy, aby przedstawić poglądy własne i
                          poznać poglądy innych ludzi...
                          Pamiętasz, w tamtym skasowanym wątku napisałam "pozwól mi zrozumieć" i o to
                          chodziło...
                          Odpowiadając na Twe pytanie odnośnie Oświęcimia - dla mnie to nie jest to samo.
                          Byłam w obozie, owszem pokazywano tam cierpienie, ból ale w taki sposób aby nie
                          odbierać godności zabitych, tak aby wzbudzić w zwiedzających szacunek dla
                          tragicznie zmarłych. Do Oświecimia ludzie przyjeżdżają aby oddać hołd
                          bestialsko zamordowanym, nie po to aby napawać się okrutnymi scenami.
                          Tego filmiku nie nakręcono po to aby oddać hołd zamordowanemu, nie przyświecała
                          mu żadna idea, oprócz pokazania cierpienia konkretnej osoby, upokorzenia i
                          zastraszenia całego narodu.
                          Tutaj jest róznica i to bardzo wyraźna! I dlatego uważam, że oglądanie tego
                          filmiku jest przykładaniem ręki do tego okrucieństwa, jest niejako
                          uczestnictwem w nim!
                          Jeśli masz jakieś wątpliwości, co kieruje ludźmi którzy ściągają z sieci ten
                          filmik to przeczytaj sobie dyskusje na innych stronach. "Ciekawość", "podajcie
                          link bo kumpel powiedział, że to masakra ;)" itp - i tych nie boję się nazwać
                          hienami.

I jeszcze jedno... zarzuciłaś mi,że cytuję bez zrozumienia, więc pewnie znów
                          czegoś nie zrozumiałam: napisałaś, że oglądając filmik "ponownie przekonałaś
                          się" jak okrutny jest ten świat... tutaj się różnimy... ja nie potrzebuję
                          tego "ponownie", a przynajmniej nie w ten sposób...

Pozdrawiam
                          • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:24
                            Rozumiem że nie oglądasz bo nie chcesz, nie potrzebujesz.
                            Ja napisałam dlaczego...ogladając ten film nie kierowałam sie sensacją,
                            obejrzeniem kolejnego morderstwa.
                            Chce wierzyc że ludzie przyjezdzają do Owiecima w takim celu jak piszesz ale
                            niestety nie zwasze tak jest. Ale po to jest Oświecim aby pamietam do czego
                            jest zdolny człowiek, nie po to aby patrzec w jaki sposób Ci ludzie zostali
                            zabijani...film z egzekucji choc nakrecony w innym celu odniosł tez inny
                            skutek, ludzie wiedza i pamietają, kolejna prawda o tym co w stanie jest zrobic
                            człowiek.
                            Oglądnięcie przeze mnie tego filmu sprowadziliscie do taniej sensacji a ja cały
                            czas staram sie Wam przakazać, ze film ( podobnie jak dokument z II wojny
                            swiatowej, Wietnam, zamachów) traktuke jako prawde i pamięć o ludziach ginacych
                            w meczarniach w imię jakieś bezesnsownej wojny.
                            Oczywiście są ludzie na swiecie, którzy obejrzą i powiedza ale jazda i to sa
                            HIENY, jednakże ludzie oglądajacy i zastanawiajacy sie nad złem nie sa hienami.
                            Cały czas chciałam Wam to tutaj własnie w tym watku przekazać, że nie chodzi o
                            sensację, obejrzenie dla rozrywki.
                            Dokumentowanie takich zbrodni ma na celu przypomniec ze nie wolno zabijać!
                            Ci którzy stworzyli ten film mieli inny cel, przestaszyć, upodlić.... nie do
                            końca im się to udało vide reakcja swiata na tę zbrodnię.
                            Postawiliście mnie w jednym szeregu z lubujacymi sie w taniej sensacji a ja
                            podjełam tylko temat i wyjasniłam dlaczego oglądałam ten film.
                            Powtarzam raz jeszcze szanuje Wasze zdanie ale Was tez prosze o szacunek pomimo
                            tego że nie zgadzacie się z moimi poglądami
                            Pozdrawiam
                            • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:50

> Rozumiem że nie oglądasz bo nie chcesz, nie potrzebujesz.
                              > Ja napisałam dlaczego...ogladając ten film nie kierowałam sie sensacją,
                              > obejrzeniem kolejnego morderstwa.
                              > Chce wierzyc że ludzie przyjezdzają do Owiecima w takim celu jak piszesz ale
                              > niestety nie zwasze tak jest. Ale po to jest Oświecim aby pamietam do czego
                              > jest zdolny człowiek, nie po to aby patrzec w jaki sposób Ci ludzie zostali
                              > zabijani...film z egzekucji choc nakrecony w innym celu odniosł tez inny
                              > skutek, ludzie wiedza i pamietają, kolejna prawda o tym co w stanie jest zrobic
                              >
                              > człowiek.
                              > Oglądnięcie przeze mnie tego filmu sprowadziliscie do taniej sensacji a ja cały
                              >
                              > czas staram sie Wam przakazać, ze film ( podobnie jak dokument z II wojny
                              > swiatowej, Wietnam, zamachów) traktuke jako prawde i pamięć o ludziach ginacych
                              >
                              > w meczarniach w imię jakieś bezesnsownej wojny.
                              > Oczywiście są ludzie na swiecie, którzy obejrzą i powiedza ale jazda i to sa
                              > HIENY, jednakże ludzie oglądajacy i zastanawiajacy sie nad złem nie sa hienami.
                              > Cały czas chciałam Wam to tutaj własnie w tym watku przekazać, że nie chodzi o
                              > sensację, obejrzenie dla rozrywki.
                              > Dokumentowanie takich zbrodni ma na celu przypomniec ze nie wolno zabijać!
                              > Ci którzy stworzyli ten film mieli inny cel, przestaszyć, upodlić.... nie do
                              > końca im się to udało vide reakcja swiata na tę zbrodnię.
                              > Postawiliście mnie w jednym szeregu z lubujacymi sie w taniej sensacji a ja
                              > podjełam tylko temat i wyjasniłam dlaczego oglądałam ten film.
                              > Powtarzam raz jeszcze szanuje Wasze zdanie ale Was tez prosze o szacunek pomimo
                              >
                              > tego że nie zgadzacie się z moimi poglądami
                              > Pozdrawiam

no to teraz wyszlo ze terrorysci sa dokumentalistami, brawo
                              • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:00
                                Masz zadziwiajaca skłonnośc do przeinaczania sensu wypowiedzi....
                                Prosiłam czytak DOKŁADNIE...ale jak chcesz mozesz i tak to odbierać
                                Może zarz wszyscy mi zarzucicie, że obejrzałam film bo kierowały mna niskie
                                emocje ( sensacja, krew) i że gloryfikuje terorystów i może dobrze ze go zabili
                                co?
                                Opamietajcie sie w tym zacietrzewieniu, proszę!!!
                                • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:06
                                  > Może zarz wszyscy mi zarzucicie,....
                                  > Opamietajcie sie w tym zacietrzewieniu, proszę!!!
                                  Czy mnie również zaliczasz Kiro do tych "wszystkich i "zacietrzewionych"?
                                  Jeśli tak, to chciałabym mieć szansę odpowiedzieć na te zarzuty..
                                  • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:17
                                    To się tyczy tych, którzy insynują mi nieprawdziwe rzeczy.
                                    Niech bedzie KIRA tfu jak napisała misiaana prosze bardzo.
                                    Dopóki dyskusja toczyła sie na normalnym poziomie wówczas mogłam rozmawiac ale
                                    teraz...przejrzyj prosze ostatnie wpisy.....
            • Gość: Vera Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.acn.waw.pl 13.05.04, 15:20
              staram się zrozumieć w tej dyskusji racje każdej ze stron, ale z jednym nie
              mogę się zgodzić:
              "Chcesz wrzucic wszsytko do jednego worka? wiec dobrze! Nie nie obejrzałabym
              > dlatego że wzięłabym udział w przestępstwie i pomogła osiągnac sukces osobie
              > która go nakreciła, bo na tym im zależy, natomiast uwazam że takie przypadki
              > powinnny byc nagłasniane po to aby je eleminować."
              uważam, że oglądając ten film, z takich czy innych pobudek (masz do nich prawo,
              choć ja tego nie rozumiem) zrobiłaś to, co potępiłaś powyżej: ZROBIŁAŚ TO, NA
              CZYM ZALEŻAŁO JEGO AUTOROM. bo nie nakręcili oni filmu z egzekucji po to,
              by "pokazać prawdę" albo "wyeliminować podobne przypadki". nakręcili go jako
              narzędzie zemsty, po to by jak najwięcej osób obejrzało torturowanie i śmierć
              tego człowieka. nakręcili go by zadać ból, a im więcej ludzi ten film obejrzy,
              im słynniejszy on się stanie, tym większe będzie cierpienie bliskich zmarłego.
              i jeśli ktoś decyduje się obejrzeć coś takiego, to moim zdaniem powiniewn mieć
              świadomość, że staje się mimowolnie narzędziem zemsty w rękach oprawców (choć
              pośrednio).
              piszę to nie po to, by Cię skrytykować, zmusić do przyjęcia mego punktu
              widzenia, bo Twoje wybory są Twoimi wyborami i nie mam prawa ich osądzać.
              chodzi mi jedynie o to, że cała ta dyskusja zaczęła się od hipokryzji, a mnie
              przejawem hipokryzji wydaje się to zdanie, w którym krytykujesz coś, czego sama
              (chcąc lub nie) jesteś częścią.
              pozdrawiam,V.
              • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:34
                akurat cytujesz mojego posta w którym na poczatku nie pisalam o tym konkretnym
                filmie tylko odpowiadałam na pytanie koleżanki ( jeżeli zdenerwowana moge Cie
                tak nazwać)

Dla mnie ten film jest prawda o bestialstwie, nie gloryfikuje twórców filmów,
                film ten jest dowodem przeciwko terrorystom i ich walce w imię Boga!
                • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:41
                  zdecydowanie wolę to niż "moja Droga" :)
              • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:38
                Vera, zgadzam się z Tobą. w całym tym słowotoku, wymianie argumentów, szukaniu
                uzasadnienia dla podjętej decyzji (oglądam, nie oglądam) itd, itp. umyka jedna
                rzecz, podstawowa: oprawcy osiągnęli swój cel.
              • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:39
                Dziękuję Vero za te słowa, ponieważ udało Ci się precyzyjniej sformułować to,
                co próbowałam przekazać w poprzednich postach.
                Wymienione przez Ciebie argumenty wyjaśniają czemu nie powinniśmy oglądać
                TEGO KONKRETNEGO filmiku.
                Pozdrawiam wszystkich Dyskutantów :)
                • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:43
                  właśnie o to chodzi. to jest TEN JEDEN KONKRETNY FILMIK. i do niego trzeba się
                  odnosić. bo jeśli ten konkretny filmik, dzisiaj i teraz, osiągnął taką
                  popularność, to za chwilę pojawią się inne. wygenerowane przez sukces
                  pierwszego. sequele.
                  • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:50
                    JEDEN JEDYNY FILIMIK??????................

Dla mnie to dokument ze zbrodni a nie filmik.
                    • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:53
                      aha. jesteś jedną z osób, która go obejrzała. szanse na sequel rosną.
                      • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 15:57
                        Czy Ty sie dobrze bawisz?

Bo jak dla mnie to co najmniej dziwne jet to co piszesz-filmik, sequel......
                        • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 15:59
                          a ty jak się bawiłaś oglądając? adrenalina wzrosła?
                    • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:00
                      wg. Słownika języka polskiego "filmik" to zdrobnienie od rzeczownika "film" i
                      nie ma żadnego pejoratywnego czy "lekceważącego" znaczenia.
                      Zdecydowałam się, na użycie w swych wypowiedziach tego zdrobnienia odnosząc się
                      do długości nagranego materiału... Czy teraz już zrozumiałaś Kiro?

• Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:07
                        Podsumowując jestem:
                        hieną,
                        jelopem,
                        adrenalina mi wzrosła,
                        teroryści to dokumentaliści,
                        jestem ciemna bo nic nie rozumiem.
                        To jest Wasza dyskusja, sposób jej prowadzenia jest niski i błędny.
                        Zderwowana chciałas znać moje zdanie? Proszę otrzymalas ale lepiej mnie jeszcze
                        na wszelki wypadek zgnoić prawda?
                        • cockerofil Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:08

> Podsumowując jestem:
                          > hieną,
                          > jelopem,
                          > adrenalina mi wzrosła,
                          > teroryści to dokumentaliści,
                          > jestem ciemna bo nic nie rozumiem.
                          > To jest Wasza dyskusja, sposób jej prowadzenia jest niski i błędny.
                          > Zderwowana chciałas znać moje zdanie? Proszę otrzymalas ale lepiej mnie jeszcze
                          >
                          > na wszelki wypadek zgnoić prawda?

AMEN & DIXIT
                        • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:20
                          jestes Kiro niesprawiedliwa!
                          Do naszej dyskusji dołączyło jeszcze kilka osób. Ich prawo. Ale czy ja
                          opowiadam za ich poglądy i sposób ich wyrażania?
                          Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale generalizowanie i pisanie, że chcę Cię zgnoić
                          jest "ciosem po niżej pasa"...
                          • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:21
                            znaczy taka np. ja to się zgadzam z przedstawioną przez Kirę autoprezentacją...
                          • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:22
                            Nie dotyczy to Twojej osoby ale odp pod Twoim postem.
                            Tak maja prawo dolączyc do dyskusji jak rownież i mnie wyzywać prawda?
                            Brakuje mi argumentów na to....
                            Dlaczego maja prawo mnie obrazać a mnie nie dają prawa do wypowiedzenia się????
                            • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:25
                              a kto ci zabronił się wypowiadać?? bo chyba mi umknął ten post.
                            • Gość: zdenerwowana Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:36
                              Kiro ja Cię szanuję. W tej dyskusji próbowałam również zrozumieć Twoje
                              stanowisko. Zrozumiałam, co nie znaczy że ono mi się podoba, czy je akceptuję.

Coż więcej mogę zrobić? Powiedzieć? chyba tylko prosić resztę dyskutantów o
                              uszanowanie zdania i decyzji Kiry...
                              Ono nie musi wam się podobać, możecie się z nim nie zgadzać, ale Kira ma prawo
                              do jego wygłaszania.
                              Pozdrawiam
                              • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:39
                                aha. a o co konkretnie Kira ma pretensje?
                              • Gość: KIRA Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:40
                                Dziekuję, ja równiez szanuje twoje stanowisko wtej kwestii
                        • Gość: alex_ia Re: DO: ZDENERWOWANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:26
                          prawda jest taka ze baby to sie kloca (co widac doskonale na zalaczonym obrazku) a faceci dyskutuja...
                          • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:27
                            hyhy, im dłuższy post (zwłaszcza typu "odpowiedz cytując") tym więcej bicia
                            piany.
    • misiania Re: DO: ZDENERWOWANA 13.05.04, 16:09
      ekhm. przepraszam uprzejmie, ale czy tylko ja sądzę, że ci, którzy zdecydowali
      się obejrzeć ten film, czynili to powodowani chorą, wynaturzoną ciekawością? bo
      jakoś nie trafiają do mnie opowieści, jak to boleśnie przeżywali oglądanie tych
      okrutnych scen. biedactwa, tfu.
    • Gość: KIRA SZANOWNI FORUMOWICZE IP: *.crowley.pl 13.05.04, 16:54
      Chyba po drodze gdzies zagubił się mój post o ty tytule ale do rzeczy....

Bardzo dziekuje tym którzy podjeli ze mna dyskusje, wiekszosci z Was
      niepodobaja sie moje poglądy, dziekuje jednak za sensowna i ciekawa wymiane
      poglądow. Szanuje tych z Was, którzy pomimo całkowitej rozbiezności poglądów
      podjeli ze mna rozmowę starajac sie wykazać prawidłowośc swoich przekonań.
      Innym dyskutantom, którzy nie potrafili znaleźć argumentacji tylko uzwywali
      epitetów radzę rozszerzyc mysli i znależc w sobie wiecej tolerancji dla innych
      przekonań.
      Jednak bardzo cieszy mnie fakt ze doszło do tej dyskusji.
      Szanujmy się:):):)
      lahliq wielkie dzieki za wsparcie.
      • misiania Re: SZANOWNI FORUMOWICZE 13.05.04, 16:56
        patrz, Kira, a ja cię jakoś nijak uszanować nie potrafię. nie zmienię zdania,
        że ludzie oglądają to z powodu chorej ciekawości a potem dorabiają ideologię.
        • misiania Re: SZANOWNI FORUMOWICZE 13.05.04, 16:57
          aha. profilaktycznie zawiadamiam, że absolutnie nie zależy mi na szacunku kogoś
          takiego jak ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka