lunatica 10.07.04, 19:10 Roman Wilhelmi - maestria w każdym calu! Szkoda, że tak wiele ról go ominęło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomcio6776 Re: Kariera Nikodema Dyzmy 10.07.04, 21:26 Przepiękny serial.Serial wszechczasów. Wspaniały Roman Wilhelmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Kariera Nikodema Dyzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 10:27 Rok 1980 był w ogóle rokiem Wilhelmiego - zagrał jeszcze główne role w dwóch (!) filmach fabularnych - "W biały dzień" i "Ćma". Potem w latach 80 kinekatografia polska przeszła kryzys i po prostu nie było dobrych filmów w których mógłby zagrać, daltego musiał grać w takich gniotach jak "Widziadło" czy "Klątwa doliny węży". Dziś miałby 67 lat, ale czy znalazły6by się dla niego role? Jakoś nie wyobrażam go sobie qw którejś z telenowel, ale może zaczęto by pisać scenariusze pod niego Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica chciałbyć polskim Marlonem Brando... 11.07.04, 14:39 ...a przecież i on od dłuższego czasu nie pokazywał się w filmach, tera też już się nie pokaże. bardzo lubię Romana Wilhelmiego, miałam okazję spotkać go na krótko przed śmiercią... ostatnio czytałam jego biografię, trochę grafomańska, ale można w niej znaleźć poro ciekawych informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper "P" i "O" IP: *.revers.nsm.pl 11.07.04, 16:05 Najlepsze jest oznaczanie przez Romka fragmentów scenariusza jako "P" i "O"... Przypierdolić / Odpuścić... Genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
chromajaca_boleslawa_eulalia zeby nie bylo tak slodko 11.07.04, 16:58 cholery mozna dostac ile razy mozna to puszczac,gdyby choc czestotliwosc mniejsza byla.Tv jak chce to i Wilchelmiego obrzydzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica nie obrzydzi... 11.07.04, 17:31 ...ja tam nie oglądam wszystkich odcinków, raz na jakiś czas... i lubię sobie na niego popatrzeć. ale "ćmę" to bym z chęcią oglądnęła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: nie obrzydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 20:10 a ja se właśnie "ćmę" zaraz obejrze - włączam video i juz - jest niesamowicie seksowny w tym filmie - a zaraz potem ogladam "mniejsze niebo" - choć smutny koniec - ale rola dobra. pozdrawiam wszystkich fanów wilhelmiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper ? IP: *.revers.nsm.pl 12.07.04, 01:17 chromajaca_boleslawa_eulalia napisała: > Tv jak chce to i Wilchelmiego obrzydzi :( Kogóż to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onek Re: Zaklęte rewiry IP: *.opole.dialup.inetia.pl 12.07.04, 09:11 Warto przypomnieć również rolę Wilhelmiego w "Zaklętych rewirach". Jeśli chodzi o "Karierę Nikodema Dyzmy" to Wilhelmi zdecydowanie zwyciężył Dymszę, który w rolę karierowicza z przypadku wcielił się w 1956 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paragon Re: Kariera Nikodema Dyzmy IP: *.zory.msk.pl 12.07.04, 21:41 Dla mnie to serial wszechczasów. Wilhelmi jest genialny. Ktoś tu wspomniał o tym, że R.W. chciał być polskim M. Brando. Jakieś dowody na poparcie tej tezy? W sumie to tylko raz widziałem go w zupełnie kiepskim filmie, o jakimś motocykliście, który zabijał kierowców ciężarówek - piratów drogowych. Grał tam też Peszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Kariera Nikodema Dyzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:49 Małą poprawka - rzeczywiście film, w którym Wilhelmi grał naukowca bezdomnego z własnej woli nazywał się "Mniejsze niebo" (nie wiem skąd mi przyszło do głowy to "W biały dzień") i chętnie bym go zobaczył, bo "Ćmę" widziałem niedawno na Canal Plus. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Kariera Nikodema Dyzmy 12.07.04, 21:51 Gość portalu: Paragon napisał(a): > Ktoś tu wspomniał o tym, że R.W. chciał być polskim M. Brando. Jakieś dowody na poparcie tej tezy? > W sumie to tylko raz widziałem go w zupełnie kiepskim filmie, o jakimś > motocykliście, który zabijał kierowców ciężarówek - piratów drogowych. Grał tam też Peszek. Jeżeli dla Ciebie Brando to tylko skóra, motocykl i kiepskie filmy? Jeśli tak, to wybacz... ale chyba nie muszę, udowadniać tej "tezy"... Wilhelmi podziwiał Brando, chciał być jego polskim odpowiednikiem... polecam lekturę biografii Wilhelmiego "I tak będę wielki". Film o którym wspominasz to "Prywatne śledztwo". "Dziś miałby 67 lat - mówi Janusz Gajos. - To byłby Ktoś." (I tak będę wielki, Marcin Rychcik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pumpernikiel Re: Kariera Nikodema Dyzmy IP: *.zory.msk.pl 13.07.04, 00:25 No co ty? Gdzie wyczytałaś, że M. Brando to dla mnie skóra i motocykle? Wręcz przeciwnie. Cenię i lubię go, chociaż wbrew wielu innym opiniom, nie uważam go za Boga, ale tylko za dobrego aktora.... A mogłabyś zacytować konkretny fragment z tej biografii, bądź zapodać linka? Z góry dziękuję, jako wielki sympatyk Romana Wilhelmiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica cytat pierwszy... 13.07.04, 14:21 "W warsztatach dyplomowych grał tytułowego Mazepę w dramacie Juliusza Słowackiego, pod kierownictwem profesora Jana Kreczmara; w Głupim Jakubie Tadeusza Rittnera pod kierownictwem docent Reny Tomaszewskiej ale przede wszystkim rolę, która okazała się jego wielkim sukcesem - Stanleya Kowalskiego w Tramwaju zwanym pożądaniem Tennessee Williamsa w przygotowaniu prof. bardiniego. Tę samą role, która zapoczatkowała także karierę innego aktora _ Marlona Brando, którego WIlhelmi cenił. " (I tak będę wielki, Marcin Rychcik, s. 25) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica cytat drugi... 13.07.04, 14:27 "...Romek nie miał tam najlepszej prasy u kolegów. Był wówczas pod dużym wpływem Marlona Brando i jego Ojca chrzestnego. zresztą był wtedy na tym samym etapie tu, co Brando ta. (...) Nosił się i czaseał podobnie, robił nawet miny a la Brando. " (I tak bedę wielki, Marcin Rychcik, s. 62) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica cytat trzeci... 13.07.04, 14:30 "Barbara Wrzesińska: “Cieszył się jak dziecko, gdy mu powiedziałam, że w kinie jest taki jak Brando. Naprawdę miałam takie skojarzenie. »Tak mi mów, stareńka« – odpowiadał. Gdy miał słabszy dzień, prosił, abym mu przypominała, jak to było z tym Marlonem. To było dziecinne, tak jak dziecko obrywa skrzydło motyla nie dlatego, że jest okrutne, ale dlatego, że chce zobaczyć czy będzie fruwać Był mężczyzną w samym środku tygla sztuki. To przykre, że nikt nie mógł mu pomóc”." (za: czytelnia.onet.pl/0,1152111,do_czytania.html) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Kariera Nikodema Dyzmy IP: *.revers.nsm.pl 13.07.04, 01:47 > W sumie to tylko raz widziałem go w zupełnie kiepskim filmie, o jakimś > motocykliście, który zabijał kierowców ciężarówek - piratów drogowych. Buahahaha, Prywatne Śledztwo. Rozumiem, że RAZ widziałeś ROmka w kiepskim filmie, bo Prywatne śledztwo widziałeś z pewnością nieraz - jest _nadmiernie_ eksploataowany przez stacje TVP2/TVP3/TVPolonia, po 3-4 razy rocznie :))) Odpowiedz Link Zgłoś