Dodaj do ulubionych

Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV

IP: 80.51.226.* 17.10.04, 21:44
W dobie dyskusji o nowych programach informacyjnych i osobach prowadzących te
programy dla odmiany proponuję wątek o dawnych zapomnianych już spikerach.
Z komunistycznych czasów pamiętam Krzysztofa Bartnickiego i Janusza
Świerczyńskiego prowadzących Dziennik TV. Pamiętam też ówczesną scenografię -
obrzydliwe szare studio a z tyłu za prowadzącym aktualna data z cyframi
wyciętymi chyba z brystolu, mikrofony na stole no i telefon. Jak jakiś
materiał się zaciął to prowadzący podnosił słuchawkę chwila ciszy i
mówił "mamy problemy techniczne" Co ciekawego pamiętacie z tamtych czasów ?
Obserwuj wątek
    • pawel-strzalka nic, kompletnie nic!!!!! <nic> 17.10.04, 21:47

• Gość: uha Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.icpnet.pl 17.10.04, 22:23
      Pamiętam Marka Tumanowicza, Andrzeja Racławickiego - i to w dwóch wersjach,
      cywilnej i mundurowej :-)
      Potem, już tak u schyłku komuny była bodajże Irena Jagielska, taka natapirowana
      i utleniona blondyna.

Co oni teraz robią?
      Przez jakiś czas Bartnicki był rzecznikiem Tepsy, ale potem cisza...
      Aż dziw, że pani Torańska, która lubi takie tematy, ich jeszcze nie znalazła i
      nie zrobiła wywiadu (lub wywiadów).
      • jhbsk Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 20.10.04, 08:12
        Gość portalu: uha napisał(a):

> Pamiętam Marka Tumanowicza, Andrzeja Racławickiego - i to w dwóch wersjach,
        > cywilnej i mundurowej :-)
        Jak mówił dowcip ze stanu wojennego najniższy stopień wojskowy to tuman
        tumanowicz.
    • Gość: mal Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 17.10.04, 23:12
      Do listy trzeba jeszcze dorzucić Grzegorza Woźniaka.
      Widziałem go w "Rozmowach w tłoku" jakis czas temu.
      Mówił że pracuje jako tłumacz z angielskiego i czasami jako
      doradca polityków przy okazji wyborów.

pozdro
      • Gość: Andrzej Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 23:38
        A ja jeszcze dorzucę kilka innych nazwisk-prezenterów DTV.
        Pamiętam z wczesnego dzieciństwa -na pierwszym czarnobiałym telewizorze w
        drugiej połowie lat 60-ych w jedynym zresztą programie TVP Dzienniki
        Telewizyjne o 19.30 czytała bardzo często ubrana zawsze w białą bluzkę Irena
        Dziedzic,a także Jerzy Rosołowski,Andrzej Kozera i wspomniany już Andrzej
        Racławicki.,natomiast tzw.Wiadomości Dziennika TV/ 5-minutowe przed 17/ czytały
        w tamtych latach debiutujące na ekranie; Stanisława Ryster i Bożena Bukraba/
        obecnie Bożena Walter/.
        Monitory Dziennika TV/ w każdą sobotę o 19.30/ prowadzili na zmianę:Karol
        Małcużyński i Edmund Męclewski/ także korespondent TVP w NRD/.
        Wiadomości sportowe w dzienniku czytali m.in.Jacek Żemantowski,Jan Ciszewski a
        pogodę na zmianę zapowiadali: niezyjący już Czesław Nowicki /ps.Wicherek/ i do
        dziś zapowiadająca pogodę Elżbieta Sommer/ps.Chmurka/.
        • Gość: Arek Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 01:22
          w skeczu "Pelagia" kabaretu "Tey":
          "(...) - Ile pani tych bombek robi?
          - A dla kogo ten wywiad?
          - No, to jest dla Dziennika Wieczornego.
          - O, to bez kozery powiem pięćset!" - "kozerę" wstawiono własnie ze względu na
          wspomnianego prezentera dziennika tv Kozerę, z emfazą wyliczającego tony
          wydobytego węgla, spusty surówki w hutach itd.

Krzysztfo Bartnicki do dzis pracuje w TVP! Redaguje Telegazetę. ;-)
    • Gość: ddd Kamil Durczok IP: *.cst.tpsa.pl 18.10.04, 13:49
    • Gość: KIRA Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.crowley.pl 18.10.04, 13:59
      ja to pamiętam Barbarę Grad, pamiętam ja ze ona podawała wiadomości o
      katastrofie w lesie kabackim, grzesia jej meza też pamietam i taka była jeszcze
      Barbie szelewicka bodajże sie nazywała, takie dziwne dołki sie jej robiły jak
      czytała wiadomości ( nie było promptera przeciez)i mnie szceka po Dzienniku
      bolała na maksa
      • Gość: Pluszak Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.chello.pl 18.10.04, 19:39
        To nie te epoki trochę. Szelewicka to już Wiadomości - i to nie te najpierwsze.
    • Gość: Pluszak Trochę się pamięta IP: *.chello.pl 18.10.04, 19:32
      Był taki moment, że DTV prowadziła para prezenterów. Obok Świerczyńskiego była
      to m.in. Grażyna Kowalska (jeszcze za drugiej komuny była rzeczniczką Kołodki).
      No i raz się zdarzyło, że Świerczynskiemu coś się z gardłem porobiło, zaczął
      kaszleć i nie mógł skończyć - i oddał swoje kartki partnerce (chyba to Kowalska
      była).

Przez pewien czas w soboty DTV ukazywał się z podtytułem "Magazyn
      Międzynarodowy" - a prowadzącym był Grzegorz Woźniak (ten to p.Barbary
      Grad-Woźniak, która zresztą sama prowadziła wieczorne czy poranne dzienniki -
      nazywało się to "Komentarze", te wieczorne).

Była wspaniała feta na 30-lecie DTV, prowadził to K.Bartnicki z jakąś panią - i
      zasłużeni pracowniki dostali od samego Jaruzelskiego ordery. Wśród odznaczonych
      był Karol Sawicki - w l.90-tych na kierowniczych stanowiskach w Panoramie.

Z nazwisk (i twarzy) - ponadto ja pamiętam jeszcze (oprócz wspomnianych)

Andrzeja Racławickiego, Stanisława Schoen-Wolskiego, Aleksandrę Jakubowską,
      Irenę Jagielską, Janusza (chyba) Jóźwiaka, Marka Tumanowicza (u mnie w domu
      nazywanego Tumanem Tumanowiczem), Jerzego Boćkowskiego, Adama Bronikowskiego i
      na razie tyle :)
      • Gość: P-77 Re: Trochę się pamięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:23
        Pamiętam materiały zagraniczne - zdjęcie miasta, z któego pochodziły i wklejony
        korespondent ze słuchwaką przy uchu - równie dobrze mogło to iść z Warszawy.
        • Gość: wypierdek mamuta Re: Trochę się pamięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:32
          Cos mi sie przebija, ze stajkujacy nie chcieli rozmiawiac z polska telewizja (w
          odróznieniu od zachodnich), jakas kobieta to mówila, Bogumila Wader? Nie jestem
          pewien? Ktos to kojarzy?
          • Gość: wypierdek mamuta Re: Trochę się pamięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:34
            Nie "stajkujacy" tylko "strajkujacy", przepraszam za literówke.
            • Gość: Zuzka Re: Trochę się pamięta IP: *.elpos.net 18.10.04, 21:37
              Bilik niepamietam imienia chyba Andrzej
              • anaila Re: Trochę się pamięta 18.10.04, 22:49
                ciekawe naprawdę, co oni teraz robia i jak sobie radzą bez tego "gwiazdowania"...
                był jeszcze jeden taki, co zrobił maxi-przekręt, czarny, czasany w przedziałe, chyba Tadeusz Jakiśtam...
                • Gość: Mulkern Re: Trochę się pamięta IP: 195.239.247.* 19.10.04, 06:28
                  Tez pamietam tego pana (niestety nazwiska nie) przed stanem wojennym zrobil
                  reportaz o dzialaczch Solidarnosci w Olsztynie, ze niby robia jakies przekrety,
                  co okazalo sie wielkim klamstwem. Za to zostal oficjalnie wyrzucony z
                  telewizji, po jakims okresie wrocil na wizje.
                  • Gość: boss Re: Trochę się pamięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:48
                    Tadeusz Samitowski - to ten od fałszywych reportaży o rzekomych przekrętach Solidarności w Olsztynie.
                    • Gość: Mulkern Re: Trochę się pamięta IP: 195.239.247.* 20.10.04, 06:24
                      Dokladnie, dzieki za przypomnienie, pamietem jeszcze ze po spektakularnym
                      wyrzuceniu z telewizji dostal posade korespondeta w Budapeszcie.
          • Gość: ice_ice Re: Trochę się pamięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:04
            Pamiętam panią Wander, ale tylko z jednego powodu - występowała czasami w
            takiej sukience w kratkę, wiązanej pod szyją. Moja mama miała identyczną, i
            była obiektem zazdrości wszystkich sąsiadek, że pani Irena ma sukienkę
            telewizjną ;)
            • Gość: trampek smrodek Re: Trochę się pamięta IP: *.it-net.pl 18.10.04, 23:16
              a ja pamietam , jak pochrzaniły im sie te tekturki z datą na jednym wejsciu -
              były z poprzedniego dnia,a po materiale filmowym już zdążyli zmienić :)
              • grawies2 Re: Trochę się pamięta 26.04.20, 15:05
                A ja pamietam jak w latach siedemdziesiatych w pr.1 był mecz piłkarski naszej reprezentacji a ja, ponieważ piłka mnie mało interesuje, przełączylem na pr. 2, a tam spikerka ,bodajże Dmochowska, coś zapowiedziala, ale puścili co innego i usłyszalem zza kadru jej komentarz "O kurwa, to miało być co innego"
    • Gość: ABW Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:12
      Jerzy Rosołowski, Eugeniusz Pach, Edward Mikołajczyk.
      • Gość: trejo Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.rzeszow.mm.pl 19.10.04, 22:14
        A ja dorzuce jeszcze takie nazwiska:Erazm Fethke,Stanislaw Czesnin.
    • Gość: loiki Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 00:27
      Pan,bodajże Racławicki pracuje jako spiker na Stadionie .........
      • Gość: Jola Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 11:00
        Jako spiker na stadionie to pracowal Krzysztof Bartnicki. Z nazwisk, które
        jeszcze nie padły – Marcin Willman (też wersja mundurowa).
        Nie wiem czy ktoś wymienił Stefańskiego, imienia nie pamiętam.
        Może ktoś przypomina sobie młodego prezentera zaczynającego karierę
        dziennikarską razem z Tomaszem Lisem, pamiętam że wtedy w jakimś rankingu
        wygrał na najlelegantszego prezentera właśnie przed Tomkiem Lisem.
        • Gość: mexio Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: 217.97.134.* 19.10.04, 12:57
          Marek Barański, niezła gnida ze stanu wojennego. Potem Urbanowe NIE, teraz Trybuna.
        • Gość: mal Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 19.10.04, 16:58
          Gość portalu: Jola napisał(a):

> Jako spiker na stadionie to pracowal Krzysztof Bartnicki. Z nazwisk, które
          > jeszcze nie padły ? Marcin Willman (też wersja mundurowa).
          > Nie wiem czy ktoś wymienił Stefańskiego, imienia nie pamiętam.
          > Może ktoś przypomina sobie młodego prezentera zaczynającego karierę
          > dziennikarską razem z Tomaszem Lisem, pamiętam że wtedy w jakimś rankingu
          > wygrał na najlelegantszego prezentera właśnie przed Tomkiem Lisem.

Filip Łobodziński ??
          • Gość: Spec Re:Co to jest? Strzelnica? IP: *.acn.waw.pl 19.10.04, 17:09
            Praca w DTV, to co to było? Obciach? A gdzie mieli pracować w TVN czy Polsacie?
            Jeśli chodzi o kwalifikacje emisyjne, to każdy współczesny prezenter może im
            buty czyścić!
            Pzdr.
    • Gość: m3 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 19:45
      pamiętam "dziennik w oknie" o 10 rano (między programami dla dzieci a filmem
      dla drugiej zmiany)
      podczas tego dziennika puszczano migawki z CNN - było wtedy coś o kampanii
      wyborczej w USA - walczył George Bush I z niestety nie wiem kim
      • Gość: m3 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 19:52
        poza tym studio posiadało czarny stół w kształcie litery U, prowadzący siedział
        w centrum a po bokach siadali goście (zapraszani dużo częściej niż obecnie); za
        prowadzącym znajdowało się chyba dużo monitorów
        i jeszcze ważne: nagminne było w tamtych czasach przeciąganie czasu dziennika -
        mógł kończyć się nawet 20 po ósmej
        co do czołówki to wiem że było ich dużo, ale osobiście pamiętam tylko tę
        ostatnią - wykorzystywaną obecnie przez Jacka Fedorowicza
        w soboty dziennik prowadziła Irena Jagielska, w niedziele Grzegorz Woźniak
        • Gość: berry Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: 80.51.226.* 19.10.04, 20:21
          Bush senior walczył wtedy (w 1988)z Dukakisem.
          A około 22 leciał DTV komentarze

PS A wiecie kiedy się pojawiła "Panorama Dnia" czy za komuny czy już w latach
          90-tych ?
          • Gość: hubert o Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: 213.25.1.* 19.10.04, 22:02
            "Panoramę Dnia" o 21:30 nadawali w dwójce. To był już schyłek komuny, jakoś.
            Kilka lat temu znalazłem gdzieś w starych papierach na strychu wydanie "Trybuny
            Ludu" z ramówką 2 kanałów ;-) z '88 roku bodajże. na jedynce o 19:30 DTV, a na
            dwójce "panorama dnia" o 21:30. Mogę się mylić co do roku wydania "trybyny", bo
            nie mam teraz dostępu do tego egzemplarza. Młody jestem co prawda, ale
            pamiętam, że program prowadziła Zdzisława Guca i jakiś pan ;-) (na przemian). W
            czołówce kula ziemska i jakieś światła z poświatą niby satelity.... i do tego
            drapieżna muza ;)))))) A studio, jak na tamte czasy z nowoczesną scenografią.
            Miłego dnia.
    • Gość: Gryf Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: *.gl.digi.pl 19.10.04, 20:59
      A nikt nie pamięta największej gwiazdy DTV tamtych lat Irenki Falskiej?????
      • delecta Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 15.07.20, 22:07
        Ja pamietam :)
        Niezbyt ładnie rymowano: Falska ..... generalska.
    • Gość: kg Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV IP: 195.245.217.* 19.10.04, 22:26
      Prezenterem to on nie był, ale reporterem Tak. Waldemar Milewicz, pamiętam jego
      materiał z Phenianu. To była druga połowa lat 80. Opowiadał jak dobrze się żyje
      w Korei Północnej - nie była to relacja prześmiewcza, tylko jak najbardziej
      zgodna z internacjonalistyczną linią naszej Partii.
    • atyp3 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 22.01.18, 11:37
      Pamiętam, ze było ch**jowo, bo człowiek był nikim. Kimś byli tylko Ci co wspolpracowali z SB, albo nalezeli do PZPR.
      Okropne czasy, w których nie pozostawało nic tylko majsterkowac, kraść i się obijać. Wszystko załatwiało się przez kogoś u kogoś. Pamiętam, też ta okropna przepaść jaka dzieliła nas od przyjeżdzających zza granicy rodzin i znajomych. I jak to się zmieniło z końcem lat 90tych, kiedy przyjeżdzali i byli w szoku. (bo stali się ubogimi krewnymi hahaha) .... To były smutne szare czasy, dla uczciwych ludzi i kolorowe dla tych, którzy wspołpracowali z rezimem lub go tworzyli.
      • ewa9717 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 22.01.18, 20:18
        Pamiętam wszystkich wymienionych, najbardziej Jerzego Rosołowskiego: piękny głos i eleganckie krawaty ;)
        • elde23 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 11.02.18, 18:08
          Nie Stefański,ale Witold Stefanowicz.W zamierzchłych czasach sport komentował Konrad Gruda nawet był taki wierszyk "sportu blaski, sportu cienie,czyli Gruda na antenie",wyjechał do NRF.
          Teleturnieje prowadził Serafinowicz /chyba Witold/, a w programach dla dzieci pojawiał się Pijanowski,ale ojciec Wojciecha/Henryk?/.Z komentarzem politycznym pojawiał się dziennikarz, którego nazwiska nie mogę sobie przypomnieć, kładł na stoliku zegarek zdjęty z ręki aby kontrolować czas wypowiedzi. Po 68 wyemigrował.
          • elde23 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 11.02.18, 19:45
            Teraz mi się przypomniał ten z zegarkiem,to był Grzegorz Jaszuński.I nie emigrował, ale jeździł po różnych zagranicznych placówkach.
    • natemat22 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 22.02.18, 22:59
      Krzysztof Bartnicki występował chyba na zmianę z taką dosyć ładną spikierką. On chyba był "wypożyczany" do Warszawy przez jakiś ośrodek regionalny i chyba ją tam poznał.....Chyba ona została jego żoną. On miał dobrą prezencję i taki dosyć tubalny , przyjemny głos a ona taki płochliwy ,drżący głosik . Czy może ktoś pamięta jej nazwisko ?
      • alexxia8866 Re: Komunistyczni prezenterzy Dziennika TV 06.03.18, 14:28

nie wiem niestety o kogo chodzi, a pamiętacie Piotra Kraśko z programu 5-10-15 ????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka