Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2022 - 10 (vol. 144)

• grek.grek 16:35 Stopklatka "Bitwa pod Wiedniem" [2012] 09.10.22, 05:58
      Polsko-włoska superprodukcja, co samo w sobie brzmi intrygująco i zatrważająco ;]

Tematyka nie zmusza do nadmiernej dedukcji, nasi wygrywają pod Wiedniem i "Turka gonią !' ;]

Recenzje filmu nie dorównały jednak splendorowi wiedeńskiej wiktorii.

Pepsic pisała :

"Byłam, zobaczyłam, oceniałam. Bardzo źle. Wątła fabuła, nieciekawa, można powiedzieć, żadna. Ot pretekst do pokazania paru sztuczek batalistyczno-komputerowych, tudzież żywota świętego, i epizodycznie polskiego wątku jako uzasadnienia do wyciągnięcia łapy po dwumilionową dotacje. Szyc nie mówi nic; Olbrychski marszczy brwi wołając: ognia, a Janem III Sobieskim jest Skolimowski (20 lat starszy od pierwowzoru!), zatrudniony chyba li tylko po znajomości. Aha, w roli austriackiego cesarza Leopolda zaskakujący dobry Adamczyk, tyle że pomylił plany filmowe myśląc, ze występuje w komedii. Ale zeby nie było, jest jeden mały plusik. Było mi miło jako Polce patrzeć, jak nasi pod polską flagą (mniejsza, że historycznie niewłaściwą) z Czarną Madonną (tu błędu sie nie dopatrzyłam) rozgramiają obcą armię, ale to trochę za mało na ponaddwugodzinny film.
      Jeszcze bardziej chciało mi się spać, niż na seansie "Harry Potter".

Ale, ale, nic nie wspomniałam o największym obciachowym curiosum, otóż o nabotoksowanej małżonce Kara Mustafy i jej napompowanych ustach., bo że bitwa odbyła się 12, a nie 11 września 1683 roku, to kto by sobie zawracał głowę"

Na Filmweb :
      1/10 od pana recenzenta i 2,5/10 z 25,5 tys. głosów widzów, zatem : dość ciężka klęska.

Niemożliwe, nawet szarża malowniczej husarii nie uratowała filmu ? :"]

Grają : Jerzy Skolimowski, F.Murray Abraham, Enrico Lo Verso.

Reżyseria : Renzo Martinelli.
      • grek.grek 13:00 Stopklatka "Bitwa pod Wiedniem" [2012] 15.10.22, 05:56
        I znowu!

Polsko-włoska superprodukcja, co samo w sobie brzmi intrygująco i zatrważająco ;]

Tematyka nie zmusza do nadmiernej dedukcji, nasi wygrywają pod Wiedniem i "Turka gonią !' ;]

Recenzje filmu nie dorównały jednak splendorowi wiedeńskiej wiktorii.

Pepsic pisała :

"Byłam, zobaczyłam, oceniałam. Bardzo źle. Wątła fabuła, nieciekawa, można powiedzieć, żadna. Ot pretekst do pokazania paru sztuczek batalistyczno-komputerowych, tudzież żywota świętego, i epizodycznie polskiego wątku jako uzasadnienia do wyciągnięcia łapy po dwumilionową dotacje. Szyc nie mówi nic; Olbrychski marszczy brwi wołając: ognia, a Janem III Sobieskim jest Skolimowski (20 lat starszy od pierwowzoru!), zatrudniony chyba li tylko po znajomości. Aha, w roli austriackiego cesarza Leopolda zaskakujący dobry Adamczyk, tyle że pomylił plany filmowe myśląc, ze występuje w komedii. Ale zeby nie było, jest jeden mały plusik. Było mi miło jako Polce patrzeć, jak nasi pod polską flagą (mniejsza, że historycznie niewłaściwą) z Czarną Madonną (tu błędu sie nie dopatrzyłam) rozgramiają obcą armię, ale to trochę za mało na ponaddwugodzinny film.
        Jeszcze bardziej chciało mi się spać, niż na seansie "Harry Potter".

Ale, ale, nic nie wspomniałam o największym obciachowym curiosum, otóż o nabotoksowanej małżonce Kara Mustafy i jej napompowanych ustach., bo że bitwa odbyła się 12, a nie 11 września 1683 roku, to kto by sobie zawracał głowę"

Na Filmweb :
        1/10 od pana recenzenta i 2,5/10 z 25,5 tys. głosów widzów, zatem : dość ciężka klęska.

Niemożliwe, nawet szarża malowniczej husarii nie uratowała filmu ? :"]

Grają : Jerzy Skolimowski, F.Murray Abraham, Enrico Lo Verso.

Reżyseria : Renzo Martinelli.
    • grek.grek 17:40 TVP Kobieta "Historia w postaciach zapisana 09.10.22, 06:03
      W znakomitym cyklu historyczno-dokumentalnym : dziś nie kto inny, a sama Agatha Christie, "królowa kryminału" ! :]

Z tego co pamiętam, autorzy filmu starają się rozgryźć zagadkę zniknięcia w pewnym momencie pani pisarki, co trwało, zdaje się, kilkanaście dni, podczas których nikt nie wiedział, gdzież ona może się znajdować, podejrzewano nawet najgorsze.

A przy okazji zaprezentowana zostaje oczywiście jej sylwetka jako autorki :]
    • grek.grek 18:55 Stopklatka "Poirot. Samotny dom" [cz. 1] 09.10.22, 06:06
      Część pierwsza podwójnego odcinka : pan Poirot wraz z przyjacielem poznaje pewną panią, a ona zwierza im się z życiowego pecha : co i rusz bowiem prześladują ją rozmaite wypadki, niekiedy zagrażające osobistemu życiu.

Rzecz prosta, detektyw nie dowierza zanadto interpretacji obejmującej zwykły niefart, podejrzewa iż na panią czyha jakiś tajemniczy zabójca, zwłaszcza z racji odziedziczonego przez nią majątku po zmarłym nagle narzeczonym.

Według prozy Agathy Christie, a w rolach głównych : niezawodny David Suchet oraz Hugh Fraser, Philip Jackson i Polly Walker.

Reżyseria : Renny Rye.
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Harry Potter i Książę Półkrwi" [2009] 09.10.22, 06:12
      Ciąg dalszy, według powieści J.K Rowling, niezmiennie dobrze oceniany w filmowej branży, na RT : 84 % z 279 recenzji krytycznych.

Moja orientacja w mikrokosmosie Hoghwartu i w ogóle całej sagi pozostaje zerowa, co najwyżej rozpoznaję głównego bohatera i jego przyjaciół, ale filmy naprawdę sprawiają dobre wrażenie : widać budżet, poważne podejście autorów, choćby dostrzegając tylu wybitnych aktorów zaangażowanych do ról, nawet postaci pojawiających się tylko na moment, niezłe efekty specjalne, a sama fabuła, sądząc z oglądanych fragmentów, robi się coraz ciemniejsza i bardziej posępna, aczkolwiek momentów zabawnych i młodzieżowych, nawet coming of age [w istocie przecież na tym rzecz polega, seria literacka/filmowa pokazuje historię dojrzewania, tylko dodaje czarodziejstwo, a zagrożenia, kompleksy, marzenia charakterystyczne dla wieku ubiera w kostium niesamowitości], nie brakuje i powstaje interesująca mieszanka, nie tylko dla armii fanów :]
      MOże kiedyś uda mi się obejrzeć kilka z tych filmów w całości, okazji nie powinno zabraknąć, są regularnie powtarzane :]

NOminacja oscarowa dla autora zdjęć Bruno Delbonnela, reżyseria David Yates.

Replay : niedziela, 14:05 w TVN.
      • grek.grek * 14:05 TVN "Harry Potter i Książę Półkrwi" [2009] 16.10.22, 05:03
        Replay!

Ciąg dalszy, według powieści J.K Rowling, niezmiennie dobrze oceniany w filmowej branży, na RT : 84 % z 279 recenzji krytycznych.

Moja orientacja w mikrokosmosie Hoghwartu i w ogóle całej sagi pozostaje zerowa, co najwyżej rozpoznaję głównego bohatera i jego przyjaciół, ale filmy naprawdę sprawiają dobre wrażenie : widać budżet, poważne podejście autorów, choćby dostrzegając tylu wybitnych aktorów zaangażowanych do ról, nawet postaci pojawiających się tylko na moment, niezłe efekty specjalne, a sama fabuła, sądząc z oglądanych fragmentów, robi się coraz ciemniejsza i bardziej posępna, aczkolwiek momentów zabawnych i młodzieżowych, nawet coming of age [w istocie przecież na tym rzecz polega, seria literacka/filmowa pokazuje historię dojrzewania, tylko dodaje czarodziejstwo, a zagrożenia, kompleksy, marzenia charakterystyczne dla wieku ubiera w kostium niesamowitości], nie brakuje i powstaje interesująca mieszanka, nie tylko dla armii fanów :]
        MOże kiedyś uda mi się obejrzeć kilka z tych filmów w całości, okazji nie powinno zabraknąć, są regularnie powtarzane :]

NOminacja oscarowa dla autora zdjęć Bruno Delbonnela, reżyseria David Yates.

• grek.grek 20:00 TV Puls "Niezniszczalni" [2010] 09.10.22, 06:13
      Wygląda na to, iż podstawowym walorem tego filmu jest wspólny występ wszystkich "action hero" z lat 70-, 80- i 90-tych, zgromadzonych na planie w liczebności przemysłowej ? ;]

Fabuła - kopiująca "PSy wojny" - wygląda na czysto pretekstową, w samej rzeczy chodzi o to, by przyciągnąc przed ekrany widownię, która dorastała pasjonując się akrobacjami "wyczynowców" z kina akcyjnego niemożliwego wprost kiczu. W zasadzie, powinienem obejrzeć, ale jakoś zupełnie nie czuję potrzeby :]

Miejmy nadzieję, że panowie dobrze się bawili na planie, co może potwierdzać fakt, iż w ramach tej franczyzy powstały już cztery filmy :]

Reżyseria : Sylvester Stalllone.

Tytuł oryginalny jest zabawny i sugestywnie nawiązujący do sytuacji aktorów mających za sobą czasy największej chwały, jak również zupełnie osobiście wkraczających w "smugę cienia".

Replay: sobota, 23:05.
    • grek.grek 20:00 Kultura "Captain Fantastic" [2016] 09.10.22, 06:17
      Kino oparte na faktach czy zapis utopijnego usiłowania wymyślonego na potrzeby zilustrowania zmęczenia współczesnej ludzkości wszechobecną technicyzacja ? : oto mamy bowiem małżeństwo z szóstką dzieci, mieszkających na uboczu, nie korzystających z edukacji publicznej, transportu, przekazu medialnego, religijnego, sklepów i żywności tam oferowanej, aczkolwiek chyba kupujących np. rzeczy ważne w sztuce przetrwania, czyli broń i sprzęt wszelakiej maści ?

Tak czy owak : państwo proponują całkiem nowy w obecnej rzeczywistości pomysł na siebie, negują konsumpcjonizm, materializm, dążenie do spełnienia mieszczańskich norm. Przeciwstawiają się niepowstrzymanej indoktrynacji wszelakiej, zgubnym wpływom instytucji państwowych. Jakie są ich motywacje ? I czym może się skończyć tak bezkompromisowy eksperyment, na dodatek : z udziałem wciągniętych weń dzieci ?

Grają : Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler.
      Reżyseria : Matt Ross.

Na RT :
      83 % z 229 recenzji krytycznych oraz 85 % z ponad 10 tys,. opinii publiczności.

Według mnie, obok niezaprzeczalnie wysokiej klasy wykonania, mamy w tym filmie interesujący dyskurs społeczny : oto bowiem główni bohaterowie doprowadzają do ściany starą hipisowską ideę wychowania alternatywnego w opozycji do systemu instytucjonalnego państwa i zorganizowanego społeczeństwa - idzie im wybornie, szóstka dzieci pana ojca dysponuje wytrenowanymi pilnie zdolnościami fizycznymi, wpaja sobie zasady zdrowego odżywiania, czyta mądre książki, uczy się sztuki prowadzenia dyskusji, na pamięć zna konstytucje, kodeksy prawa, smakuje kulturę wyższą, poluje po indiańsku na jelenie, wspina po skałach, hoduje pieczarki i kwiaty, generalnie : żadna szkoła nie mogłaby im przekazać lepszych wartości i umiejętności.

Kiedy jednak ten dream team wyrusza w teren i spotyka się z rzeczywistością, wychodzi na jaw brak talentów społecznych, niezdolność do prawidłowego poruszania się w codziennych realiach stosunków międzyludzkich, wpisanych w istniejące prawa i obyczaje. Ojciec przedstawia nim tę konfrontację na podobieństwo misji, walki dobra ze złem, szlachetności z prostactwem, ale jako iż za podstawę swoich aktywności pedagogicznych uznaje filozofię marksistowską, popełnia kluczowy dla niepowodzenia swoich wysiłków błąd : otóż, marksiści, lewicowcy, hippisi, kontrkulturowcy, ktokolwiek kogo uznać za wcielenie ideologii uprawianej przez tę specjalną familię, dążyli do wrośnięcia w tkankę społeczną i z takich pozycji dążenia do zmiany norm, zwyczajów i myślenia wspólnotowego.; chodziło więc o rewolucję, ale NIE za pomocą tworzenia gett czy komun istniejących ściśle poza światem, strzegących własnych granic, lecz odwrotnie : zakładanych celem pokazania otaczającemu światu nowych pomysłów na realizację wspólnych! wartości, przekonanie go przykładem.

Zatem, pan tata wyraźnie skręcił w ślepą uliczkę, w końcu musi się zorientować, albo : inni ludzie muszą mu wykazać, w deficytach swego programu, co dzieje się w drugiej części filmu i skłania go do powolnej kapitulacji dla dobra młodziaków, a w formie imaginacyjnego epilogu : do zawarcia spóźnionego kompromisu z wrogim światem, by połączyć domowe, złote zasady z bywaniem w społeczeństwie, niezbędnym do socjalizacji dla zorganizowania jedynie możliwej przyszłości; z nadzieją na trwałość wyniesionych z domowej edukacji reguł, dzięki którym oprą się indoktrynacji i, kto wie, może wyrosną na liderów politycznych albo aktywistów społecznych, wpływających na bieg zdarzeń i kierunek rozwoju państwowych struktur ?

Gdyby szersza zapowiedź mogła się do czegoś przydać, służę z radością :] / 9 od góry:

forum.gazeta.pl/forum/w,14,173421829,173421829,Ojej_co_tu_wybrac_2022_4_vol_138_.html?s=23#p173507822
      Replay: z poniedziałku/wtorek, 1:55.
      • grek.grek 1:55 Kultura "Captain Fantastic" [2016] 10.10.22, 07:26
        Powtórka nocą!

Kino oparte na faktach czy zapis utopijnego usiłowania wymyślonego na potrzeby zilustrowania zmęczenia współczesnej ludzkości wszechobecną technicyzacja ? : oto mamy bowiem małżeństwo z szóstką dzieci, mieszkających na uboczu, nie korzystających z edukacji publicznej, transportu, przekazu medialnego, religijnego, sklepów i żywności tam oferowanej, aczkolwiek chyba kupujących np. rzeczy ważne w sztuce przetrwania, czyli broń i sprzęt wszelakiej maści ?

Tak czy owak : państwo proponują całkiem nowy w obecnej rzeczywistości pomysł na siebie, negują konsumpcjonizm, materializm, dążenie do spełnienia mieszczańskich norm. Przeciwstawiają się niepowstrzymanej indoktrynacji wszelakiej, zgubnym wpływom instytucji państwowych. Jakie są ich motywacje ? I czym może się skończyć tak bezkompromisowy eksperyment, na dodatek : z udziałem wciągniętych weń dzieci ?

Grają : Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler.
        Reżyseria : Matt Ross.

Na RT :
        83 % z 229 recenzji krytycznych oraz 85 % z ponad 10 tys,. opinii publiczności.

Według mnie, obok niezaprzeczalnie wysokiej klasy wykonania, mamy w tym filmie interesujący dyskurs społeczny : oto bowiem główni bohaterowie doprowadzają do ściany starą hipisowską ideę wychowania alternatywnego w opozycji do systemu instytucjonalnego państwa i zorganizowanego społeczeństwa - idzie im wybornie, szóstka dzieci pana ojca dysponuje wytrenowanymi pilnie zdolnościami fizycznymi, wpaja sobie zasady zdrowego odżywiania, czyta mądre książki, uczy się sztuki prowadzenia dyskusji, na pamięć zna konstytucje, kodeksy prawa, smakuje kulturę wyższą, poluje po indiańsku na jelenie, wspina po skałach, hoduje pieczarki i kwiaty, generalnie : żadna szkoła nie mogłaby im przekazać lepszych wartości i umiejętności.

Kiedy jednak ten dream team wyrusza w teren i spotyka się z rzeczywistością, wychodzi na jaw brak talentów społecznych, niezdolność do prawidłowego poruszania się w codziennych realiach stosunków międzyludzkich, wpisanych w istniejące prawa i obyczaje. Ojciec przedstawia nim tę konfrontację na podobieństwo misji, walki dobra ze złem, szlachetności z prostactwem, ale jako iż za podstawę swoich aktywności pedagogicznych uznaje filozofię marksistowską, popełnia kluczowy dla niepowodzenia swoich wysiłków błąd : otóż, marksiści, lewicowcy, hippisi, kontrkulturowcy, ktokolwiek kogo uznać za wcielenie ideologii uprawianej przez tę specjalną familię, dążyli do wrośnięcia w tkankę społeczną i z takich pozycji dążenia do zmiany norm, zwyczajów i myślenia wspólnotowego.; chodziło więc o rewolucję, ale NIE za pomocą tworzenia gett czy komun istniejących ściśle poza światem, strzegących własnych granic, lecz odwrotnie : zakładanych celem pokazania otaczającemu światu nowych pomysłów na realizację wspólnych! wartości, przekonanie go przykładem.

Zatem, pan tata wyraźnie skręcił w ślepą uliczkę, w końcu musi się zorientować, albo : inni ludzie muszą mu wykazać, w deficytach swego programu, co dzieje się w drugiej części filmu i skłania go do powolnej kapitulacji dla dobra młodziaków, a w formie imaginacyjnego epilogu : do zawarcia spóźnionego kompromisu z wrogim światem, by połączyć domowe, złote zasady z bywaniem w społeczeństwie, niezbędnym do socjalizacji dla zorganizowania jedynie możliwej przyszłości; z nadzieją na trwałość wyniesionych z domowej edukacji reguł, dzięki którym oprą się indoktrynacji i, kto wie, może wyrosną na liderów politycznych albo aktywistów społecznych, wpływających na bieg zdarzeń i kierunek rozwoju państwowych struktur ?

Gdyby szersza zapowiedź mogła się do czegoś przydać, służę z radością :] / 9 od góry:

forum.gazeta.pl/forum/w,14,173421829,173421829,Ojej_co_tu_wybrac_2022_4_vol_138_.html?s=23#p173507822
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Daredevil" [2003] 09.10.22, 06:20
      Jeszcze jedna historia z marvelowskim superhero :]

Pan Daredevil nie widzi, ale w zamian posiada niemal nadprzyrodzone możliwości pozostałych zmysłów oraz efektowny kostium z markowej skóry, więc mozna go uznać za idealnego pogromcę ludzi występnych, zatem : tam gdzie policja nie może, nie umie albo nie chce, tam ów pan się udaje i ze swoimi zdolnościami zaprowadzić porządek potrafi, a jakże :]
      Pewne kłopoty oczywiście sprawić mu może jakiś bardziej utalentowany łobuz, ale głównie w celu tym lepszego zaprezentowania się pana bohatera ":]

Grają : Ben Affleck, Jennifer Garner, Jon Favreau, Colin Farrell.
      Rezyseria : Mark Steven Johnson.

Na RT :
      44 % z 229 recenzji krytycznych oraz 35 % z ponad 250 tys. opinii ludzkości.

Ponownie : środa, 22:35
      • grek.grek 22:35 Stopklatka "Daredevil" [2003] 12.10.22, 07:07
        Ponownie!

Jeszcze jedna historia z marvelowskim superhero.

Pan Daredevil nie widzi, ale w zamian posiada niemal nadprzyrodzone możliwości pozostałych zmysłów oraz efektowny kostium z markowej skóry, więc mozna go uznać za idealnego pogromcę ludzi występnych, zatem : tam gdzie policja nie może, nie umie albo nie chce, tam ów pan się udaje i ze swoimi zdolnościami zaprowadzić porządek potrafi, a jakże :]
        Pewne kłopoty oczywiście sprawić mu może jakiś bardziej utalentowany łobuz, ale głównie w celu tym lepszego zaprezentowania się pana bohatera ":]

Grają : Ben Affleck, Jennifer Garner, Jon Favreau, Colin Farrell.
        Rezyseria : Mark Steven Johnson.

Na RT :
        44 % z 229 recenzji krytycznych oraz 35 % z ponad 250 tys. opinii ludzkości
    • grek.grek 20:55 Zoom TV 'Być jak Flynn" [2012] 09.10.22, 06:40
      Kino dramatu obyczajowego..

Pan poeta na dorobku szukając swego miejsca pod słońcem, odnajduje osobistego ojca, z którym dawno temu stracił kontakt, gdy rozwichrzony, niepokorny tata odszedł z domu pozostawiając syna i nieżyjącą już jego matkę.

I co teraz? Rozmowa, wyjaśnienia, może relacja oparta na wspólnocie miłości do zmarłej kobiety?

Według biografii amerykańskiego poety i pisarza Nicka Flynna.

Obsada: Paul Dano, Robert De Niro, Julianne Moore.
      Reżyseria: Paul Weitz.

Na RT : 51 % z 84 recenzji krytycznych i 41 % z 2,5 tys opinii widzów.
    • grek.grek 21:00 TVP2 "Perfekcjonistka" [2019] 09.10.22, 06:56
      Dreszczowiec psychologiczno-sensacyjny.

Oto pani bohaterka, biegle władająca rozlicznymi językami, zostaje zwerbowana przez izraelski wywiad i wysłana do Teheranu, gdzie pod przykrywką profesorki szkolnej ma za cel dotrzeć do ważnego biznesmena, rzekomo będącego w posiadaniu cennych dla agencji informacji.

Na przeszkodzie do realizacji zamiaru staje nieoczekiwane uczucie, jakie rozkwita w pani agentce do obiektu wywiadowanego, aż do pragnienia zerwania współpracy ze swymi przełożonymi, co już ściągnie na nią niechybnie jakieś poważne niebezpieczeństwo.

Grają: Diane Kruger, Martin Freeman, Cas Anvar.
      Reżyseria: Yuval Adler.

Na RT: 41 % z 32 recenzji krytycznych, z docenieniem głównej roli pani Kruger, ale zarazem z opinią, iż całość wydaje się zbyt "grzeczna".

Powtórka: z poniedziałku/wtorek, 2:40.
      • grek.grek 2:40 TVP2 "Perfekcjonistka" [2019] 10.10.22, 07:29
        Nocny bis!

U mnie: złowiony! niebawem dopiszę parę zdań, ostrzegam lojalnie:]

Dreszczowiec psychologiczno-sensacyjny.

Oto pani bohaterka, biegle władająca rozlicznymi językami, zostaje zwerbowana przez izraelski wywiad i wysłana do Teheranu, gdzie pod przykrywką profesorki szkolnej ma za cel dotrzeć do ważnego biznesmena, rzekomo będącego w posiadaniu cennych dla agencji informacji.

Na przeszkodzie do realizacji zamiaru staje nieoczekiwane uczucie, jakie rozkwita w pani agentce do obiektu wywiadowanego, aż do pragnienia zerwania współpracy ze swymi przełożonymi, co już ściągnie na nią niechybnie jakieś poważne niebezpieczeństwo.

Grają: Diane Kruger, Martin Freeman, Cas Anvar.
        Reżyseria: Yuval Adler.

Na RT: 41 % z 32 recenzji krytycznych, z docenieniem głównej roli pani Kruger, ale zarazem z opinią, iż całość wydaje się zbyt "grzeczna".
        • grek.grek "Perfekcjonistka" [2019] po filmie o filmie 1/2 10.10.22, 15:51
          Zatem, wg mnie detale pracy służb specjalnych, oraz związane z nimi przygody docenionej w tytule agentki, są w tym filmie ciut mniej istotne niż efekty procesu myślowego, jaki odbywa się w tejże bohaterce, kobiecie interesująco zagranej przez wiarygodnie się z nią utożsamiającą, albo taki stan, również aktorsko, imitującej, Diane Kruger: pani nie posiada bowiem żadnego przyporządkowania społecznego, co jej wyraźnie przeszkadza i skłania do poszukiwania identyfikacji na poziomie nie tyle racjonalnym, ile uczuciowo-zmysłowym, tak bowiem najpierw przystaje na propozycję pracy dla wywiadu izraelskiego, bo znajduje szczęście i przyjemność spędzania czasu w tym kraju, a potem, z powodów romantycznych uniesień, odnajduje swoją rolę w próbie uratowania kochanka przed zaciśnięciem się wokół niego żelaznej pułapki, w której zastawianiu rozegrała pierwszoplanową partię; w tym całym wydarzeniu, służby specjalne zaprezentowane zostają jako twór tyleż profesjonalny i rzeczowy, ile całkiem bezwzględny, gotów bez zbędnych ceregieli poświęcić człowieka w imię celów państwowych; trzeci wątek zwracający uwagę dotyczy kulisów codzienności w kraju radykalnie wyznaniowym, za jaki uznaje się Iran: otóż, o ile oficjalnie społeczeństwo podlega dominacji surowych zasad wywodzących się z nakazów religijnych i pilnowanych przez policję obyczajową, o tyle za kulisami dzieją się rzeczy całkiem bliskie kulturze zachodniej, zwłaszcza młodsi i zamożniejsi ludzie swobodnie piją alkohol, romansują pozamałżeńsko, słuchają muzyki formalnie nielegalnej, a referujący sytuację bohater powiada, iż każdy tutaj uprawia drugą, nieoficjalną formę życia, utrzymując ją w sekrecie przed władzą i jej aparatem przemocy, a nawet czasami wobec siebie nawzajem; ciekawa obserwacja, może niespecjalnie oryginalna, wszak każda dyktatura czy teokracja prowadzi do oczywistej hipokryzji i utrzymuje się głównie w formie fasadowej, ratując się represjami i terrorem, zwłaszcza gdy, co widać w zajściach jakie mają miejsce w Iranie aktualnie, kiedy społeczeństwo ma już dość obłudy i zaczyna się przeciwstawiać pogardzanemu porządkowi czynem ulicznym, a nie pokątnym.

Tak oto punktem wyjścia staje się telefoniczne połączenie jakie odbiera agent Mossadu, pan Thomas [Martin Freeman], dzwoni do niego agentka Rachel, uznana za osobistość zaginioną, przepadłą bez wieści, co stało się na skutek odsunięcia jej od akcji, w jakiej czynnie brała udział. Nie udało się namierzyć jej telefonu, zaś wiadomość brzmiała: "Mój ojciec znów umarł", co w szyfrowaniu agenturalnym można odczytać jako prośbę o pomoc.

Stacjonująca w jednym z niemieckich miast drużyna agentów zbiera się, by ustalić, co dalej z tym fantem począć, a w końcu narada zostaje sprowadzona do dwustronnej rozmowy Thomasa ze ściągniętym na miejsce szefem komórki wywiadowczej; panowie zasiadają przy stole, aby, jak mówi sam szef: "przeniknąć myśli agentki Rachel", co daje dobrą okazję do opowiedzenia historii jej pracy dla izraelskiego wywiadu.

Zainteresowała ich jako wykształcona poliglotka nie mająca z nikim więzów krwi, jak twierdziła: była adoptowana przez swoich rodziców, lubiła atmosferę Izraela, chętna by odnaleźć jakąś wspólnotę, drużynę, grupę, wedle której mogłaby kształtować, uzupełniać, swoją tożsamość jednostkową i robić coś ważnego; najpierw pomagała im pozwalając na wykorzystywanie swego nazwiska do wynajmu domów na potrzeby operacyjne, potem dostawała już regularne zadania i wywiązywała się z nich bez zarzutu, a nawet wyróżniała się zdolnościami i szybkością przyswajania koniecznej wiedzy.

Po tych obiecujących występach, Mossad uznał iż byłaby ona kandydatką do wykonania misji w Teheranie; takim sposobem przydzielona zostaje jako podopieczna Thomasowi.

W pierwszej akcji jedzie do Lipska, gdzie ma zbliżyć się do jakiegoś ważnego biznesmena z kraju arabskiego; akcja pali na panewce, dochodzi do strzelaniny i zapasów, w trakcie których jej partner zabija dwóch ochroniarzy biznesmena, a cały zamiar merytoryczny można odłożyć do kosza.

Następnie, na polecenie szefostwa udaje się jej uzyskać pozwolenie na pracę Iranie, gdzie ma pracować jako nauczycielka angielskiego; zanim podejmie się właściwych zadań, Rachel spędza jakiś czas w mieście, tutaj również odnajdując rzeczy dla siebie cenne, jak mówi: "Nigdy nie czułam się tam samotna", lubi stragany, kawiarnie, ludzi, sąsiadów, rytm codzienności Teheranu, a przesiadując po pracy w knajpce , pod pozorem pracy nad lekcjami, obserwuje dom ministra obrony, wykonując zestaw notatek; szefowie są aż zdumieni jej pracowitością w czasie wolnym, wszak nawet nie zlecali jej śledzenia tego polityka.

Celem Rachel ma być ktoś inny, niejaki pan Farhad [Cas Anvar], współwłaściciel firmy zajmującej się nowoczesnymi technologiami, wywiad izraelski chce zebrać jak najwięcej informacji na jego temat, ponieważ planuje sprzedać im pakiet sprzętu z tajnym oprzyrządowaniem szpiegującym.

Pani Rachel poznaje pana Farhada dzięki pozycji nauczycielki jego siostrzeńca; od razu pan Farhad, mężczyzna elegancki i zadbany, zwraca uwagę na panią Rachel, kobietę atrakcyjną i inteligentną; umawia się z nią na lekcję angielskiego w kawiarni, rzecz jasna nie w celu pobierania nauk, bo angielski zna świetnie, lecz w ramach randki, przy przesłodzonej, arabskiej herbacie, z czego ona zdaje sobie doskonale sprawę i na co wpisuje się w strategię jej operacyjnego działania.

Pan Farhad okazuje się być stuprocentowym liberałem, nie tylko w romansuje z obcą, ba! zachodnią!, kobietą, ale również prowadza ją na imprezy z muzyką, hazardem, narkotykami, alkoholem i całą resztą zakazanych rozrywek, tłumacząc; "Tutaj wszyscy mają drugie, sekretne życie, jakby drugą tożsamość", wymykającą się kontroli ze strony aparatu władzy [religijnej].

Rachel regularnie spotyka się z Thomasem, przekazując mu informacje i obserwacje, wiodąc rozmowy dotyczące motywacji jej zaangażowania w pracę dla kraju, z którym przecież nie łączy jej nic szczególnego; Thomas nie potrafi tego w pełni zrozumieć, choć podobnie jak ona ma dyskusyjne związki z Izraelem, nawet nie nauczył się dotąd mówić po hebrajsku, choć zapewne ma odpowiednie pochodzenie, w przeciwieństwie do niej.

Gdy dowiaduje się od Rachel, że kontaktu z nią szuka jej ojciec, wychodzi na jaw kłamstwo jejmości, jakoby była adoptowana; niemile zaskoczony, dobitnym tonem wymaga od niej, od teraz, absolutnej szczerości, bo w przeciwnym razie rozstaną się na zawsze; pewnie z tej przyczyny, Rachel prędko przyznaje się do romansu z Farhadem, a Thomas podaje tę wieść swoim przełożonym, efektem czego są pierwsze poważne wątpliwości wobec Rachel, widać nie wszyscy uważają, iż może ona wdać się w relację z mężczyzną zupełnie na zimno i cynicznie, zawsze istnieje wariant rozbudowania się u niej wrażliwości wyższej.

Póki co, nadzorowane przez służby firmy-słupy ślą oferty firmie Farhada, przy czym nie on decyduje o zakupie technologii, lecz jego starszy brat, na dodatek niekoniecznie doceniający młodszego.

Rachel odwiedza Farhada w jego firmie, ma więc okazję włóczyć się po budynkach, cenne spostrzeżenia przekazując później wywiadowi.

Któregoś wieczora ukradkiem zamyka się w toalecie, czeka aż do zamknięcia i w ciemnościach buszuje po budynku i znajduje serwery jej informatycznego systemu, z których kopiuje wszelkie możliwe informacje na dysk komputera operacyjnego, przy okazji doznając przestrachu, gdy firmowe urządzenie włącza automatyczną aktualizację, na moment włącza się światło, a stróż, poznany przez nią wcześniej starszy Azer, wyrusza na obchód. Pani Rachel próbuje uciec, ale jedyna dostępna droga wiedzie na dach, więc wpada niby przypadkiem na stróża i tłumaczy, jakoby zatrzasnęła się w łazience i dopiero teraz zdołała się uwolnić; stróż nie zatrzymuje jej, w końcu ma do czynienia z przyjaciółką szefa, ale Rachel nie może polegać na jego powściągliwość, więc wraca do mieszkania, sięga po jakiś specyfik, wraca, zachodzi go od tyłu w jego budce i wstrzykuje płyn w szyję. Cdn.
          • grek.grek "Perfekcjonistka" [2019] po filmie o filmie 2/3 10.10.22, 16:49
            Ach, by pozostać skrupulatnym, trzeba odnotować, iż w pierwszym odruchu, po powrocie do mieszkania, Rachel zażądała od Mossadu organizacji akcji ewakuacyjnej dla niej, po chwili, i rozmowie z dzwoniącym Farhadem, dopytującym czy odwiedzi go tego wieczora, odwołując ją, choć przecież, w samej rzeczy, Farhad mógł już coś wiedzieć.

Thomasowi przypada do gustu jej działanie w tak trudnej sytuacji, zwłaszcza refleks w myśleniu, panowanie na zwrotami akcji.

Podejrzewając u siebie ciążę, pani Rachel od razu udaje się do szpitala, z postanowieniem uzyskania ewentualnej aborcji, w Teheranie!; na szczęście odwodzi ją od zamiaru obecność w poczekalni kobiety, wcześniej widzianej przez nią z Farhadem, czyżby podejrzewała ich o związek?

Co ciekawe, pani Rachel potajemnie informuje Thomasa o tej możliwej ciąży, prosząc by zachował wiadomość tylko dla siebie, a on, wychodząc z roli służbisty, i mając nadzieję na pozyskanie pełnego jej zaufania, wieść tę istotnie zataja przed przełożonymi!

Niczego nie podejrzewający pan Farhad zabiera Rachel na uroczystość weselną, w zamożnych dekoracjach, przedstawia rodzinie, zwłaszcza trzem siostrom, jakże życzliwym dla przyjaciółki brata; i kiedy one do niej ciągle mówią, Rachel kątem oka obserwuje, jak Farhad żywo dyskutuje ze starszym bratem, czyżby jakieś ważne kwestie handlowe?, ale równe wrażenie robi na niej wiadomość, iż Farhad miał żonę, a rozwód był "bardzo brzydki", zresztą efektowna bardzo eks-żona znajduje się także na tym przyjęciu.

Gdy rozstaje się na jakiś czas z Farhadem, aby w Niemczech odwiedzieć komórkę wywiadowczą Mossadu, Rachel stosuje pretekst w postaci konieczności odwiedzin w Europie chorego ojca, przy okazji mówiąc szczerze o jego surowości, przez co jej dzieciństwo i wczesna młodość były naznaczone piętnem wyobcowania, uruchamiającym proces zamykania się w sobie.

Rachel jeszcze nie wie, ale przełożeni planują odsunąć ją od akcji w Teheranie, zastępując mężczyzną, mającym nawiązać z Farhadem relacje biznesowe, ona swoje zrobiła, poza tym: jakoś coraz mniej wierzą jej.

Aby jednak wykorzystać ją do cna, wysyłają panią na pustynię, by przemyciła przez turecką granicę do Iranu jakieś bomby.

Na pustynnym odludziu Rachel, cała czujna i nerwowa, czeka na przewodników, długo musi potwierdzać u nich znajomość hasła i odzewu, cały czas gotowa do walki albo ucieczki; potem jadą w stronę granicy i powstaje komplikacja, gdyż w ich stronę pędzi samochód wojskowy; lider przemytników każe jej ukryć się w skrytce wewnątrz samochodu, a tam zaczyna się do niej dobierać również ukryty pan, najwyraźniej również przemycany przez swych dobrodziejów; Rachel nie może się zanadto szamotać, w dodatku napastnik zatyka jej dłonią usta, oboje słyszą gardłowy dialog przemytników, z wojskowymi i wiedzą, czym będzie skutkowała ich własna nieostrożność, a ściślej: jej nazbyt intensywne próby wyrwania się z potrzasku!

Nie dochodzi chyba do gwałtu, ale i tak Rachel z przerażeniem opuszcza kryjówkę, gdyż już staje się to możliwe; napastnik wyszedł jednak pierwszy i teraz oddala się w błyskawicznym tempie, a przemytnicy nie są zainteresowani co między nimi zaszło; oni swoje zrobili, pokazują jej dokąd teraz ma jechać i znikają, poza tym ledwie mówią po angielsku; Rachel powstrzymując gniew i łzy nie kontynuuje pościgu za swoim prześladowcą.

Wciąż wzburzona, prowadząc auto z bombami w bagażniku, omal nie wpada na ciężarówkę z naprzeciwka; cudem wykręca w bok, tłukąc się boleśnie, ale do przeżycia.

Auto z zawartością parkuje w umówionym miejscu, bierze taksówkę i odjeżdża, niebawem tracąc tam przytomność.

Budzi się w szpitalu, pod opieką lekarzy i Farhada; swoje obrażenia tłumaczy mu wypadkiem rowerowym podczas pobytu w Niemczech, u ojca.

A w telewizji pokazują materiał o serii zamachów bombowych w Iranie na cenionych naukowców; zginęły ich dzieci. Rachel wie, iż użyto do tych aktów terroru bomb, które ona przemyciła, co budzi w niej emocje kryzysowe.

Farhad sam zwierza się jej z wątpliwości, jakie ma brat wobec proponowanej mu transakcji handlowej, nie podejrzewa pewnie podstępu wywiadu izraelskiego, ale obawia sie naruszenia sankcji, jakimi Zachód obłożył Iran: "oni moga zabijać nasze dzieci, a my nie możemy od nich kupić tego czy tamtego", konstatuje Farhad patrząc w telewizor; konstatacja niewesoła stanowi wstęp do propozycji jaką składa Rachel, mianowicie prosi ją, by zgodziła się przewieźć dla niego z Europy jakieś chipy do komputerów wykorzystywanych w medycynie, bo jego firma nie może ich zamówić legalnie.

Rachel najpierw odmawia, potem się waha, aż wreszcie kupuje ten sprzęt dla niego; wywiad informuje ją o rzekomym kłamstwie Farhada, ma on handlować tymi chipami na czarnym rynku w Iranie, wcale więc nie chodzi mu o dobro i zdrowie rodaków, lecz o geszeft.

Ostatnie zadanie Rachel ma polegać na zwabieniu Farhada do Lipska, gdzie Rachel zostanie odsunięta od operacji, a przejmie ją agent podający się za biznesmena.

Rachel źle odbiera tę decyzję, zwłaszcza chodzi jej o bezpieczeństwo Farhada, najwyraźniej przeznaczonego do wykorzystania przez wywiad, zapewne szantażem albo przemocą będą go chcieli przerobić na kolaboranta.

Już w Lipsku, bo mimo zwątpienia Rachel swoim przełożonym posłuszeństwa nie wymawia, Farhad wprost pyta ją o powód wizyty w szpitalu i czy naprawdę chciała znaleźć usługę aborcyjną w szpitalu miejskim?, na co ona zaprzecza, jakoby była wówczas w ciąży: fałszywy alarm! Nie powiedziała mu jednak o tym, czyli nie miała do niego zaufania, tego co stanowi niejako lejtmotiw w opisie relacji między bohaterami w tej opowieści.

Na telefon Rachel dostaje informację od Thomasa; zaraz wejdą do ich pokoju agenci, niech go opuści; tak też robi, pod pozorem telefonu do ojca; ją zgarniają na korytarzu, Farhadowi przedstawiają zarzut przemytu chipów, ale oczywiście dają szansę uniknięcia więzienia w zamian za cenną współpracę, zarazem powiadamiając, jakoby Rachel została aresztowania, celem utrzymania jej agenturalnej tożsamości w tajemnicy aż do końca.

I w takim momencie właśnie Rachel zniknęła, rozpłynęła się we mgle; równolegle Thomas zostaje zdegradowany, gdy na jaw wychodzi, rozmowa Rachel z Farhadem była na podsłuchu, że wiedział o jej potencjalnej ciąży i nie doniósł szefostwu, co w jego uznaniu było dowodem zaufania wobec Rachel, w ich optyce stanowi rażący dowód niemożności zaufania jemu.

Oczywiście, wywiad dostaje pojedyncze wiadomości o Rachel: Londyn, Szwajcaria, zmiany tożsamości, aż w końcu ten telefon do Thomasa.

Wywiadowi zależy na pojmaniu Rachel, ze swoją wiedzą operacyjną, którą może komuś niewłaściwemu wyjawić albo sprzedać, stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa.

Thomas dostaje polecenie spotkania się z nią, skoro Rachel wyraża taką ufność wobec niego; zgadza się pod jednym warunkiem: odstąpią od zamachu na nią i dadzą mu szansę wywiezienia jej z Niemiec.

W drodze na owo spotkanie, Rachel widzi się w Farhadem; nie wrócił on do Iranu, został w Niemczech, a wywiad szykuje go do akcji zwerbowania jego starszego brata, celem kupna tej lipnej technologii jądrowej z elementami szpiegowskimi; Farhad z żalem podejrzewa Rachel o cynizm w ich wzajemnych relacjach, a już na pewno kłamstwo, czy ani przez moment nie była szczerze do niego przekonana, jako kobieta?

Podczas spotkania z Thomasem, przezornie: w kawiarni pod chmurką, Rachel sonduje, jakie są szanse wyciągnięcia Farhada z tego układu, a własne bezpieczeństwo zapewnić mają jej cenne dokumenty, póki co ukryte i przeznaczone do ujawnienia w momencie, gdyby dawni przełożeni zechcieli ją zlikwidować; Thomas na sobie podsłuch, więc siatka operacyjna słyszy, o czym rozmawiają.

Thomas ostrzega ją, by nie igrała z ogniem, jeśli nie tutaj, zabiją ją gdziekolwiek, nikt nawet nie zauważy, czy warto?, niech odda papiery i spróbuje ocalić siebie.

Rachel nie ma jednak zamiaru, gdyż, jak sama mówi: "po raz pierwszy w życiu decyduję o sobie", a ten doniosły fakt wart jest ryzyka.cdn
            • grek.grek "Perfekcjonistka" [2019] po filmie o filmie 3/3 10.10.22, 16:57
              Na telefon przełożeni domagają się od Thomasa, by złożył Rachel swoją ofertę albo wycofał się i dał im działać.

Mimo jego zaklinania, Rachel wstaje i chce opuścić kawiarnię, co kończy rozmowę i niejako uruchamia agentów czyhających na jej życie, najwyraźniej bowiem szefostwo mniej się boi gróźb Rachel o rzekomym ujawnieniu ważnych dokumentów, w wyniku jej śmierci, niż chce się zgodzić na jej dalsze hasanie po świecie i stwarzanie zagrożenia jeszcze większego.

Do akcji przystępuje dobrze usadowiony snajper, ale nie może strzelić do Rachel, gdyż Thomas zrywa się i idzie za nią, zasłaniając ją przed kulą; goni więc za nimi drugi z agentów, którego Thomas powstrzymuje całkiem bezpośrednio, nie zważając na koszta własne.

Rachel nie ogląda się za siebie, idzie spokojnie, choć można tylko podejrzewać pod jakim napięciem, aktorstwo Diane Kruger znajduje tutaj swoje spełnienie; dociera do lotniska, wchodzi w tłum, czyżby już bezpieczna?

I tutaj film się kończy, urywając dość nagle.

Więc może jeszcze trailer do kompletu:

www.youtube.com/watch?v=j74F5rT8DLA
    • grek.grek 21:10 Metro TV "Twarz anioła" [2014] 09.10.22, 07:06
      Kino śledcze.

Pan filmowiec z Ameryki nosi się z zamiarem nakręcenia reportażu na podstawie powieści o zbrodni, rzekomo przez Amerykankę w Italii; pani rzekoma autorka znajduje się w więzieniu, a cała sprawa odznacza się wyjątkowo niejasnymi okolicznościami zaistnienia.

Dzielny bohater zbiera kolejne fakty, detale i powoli tworzy sobie w głowie obraz całości, co ma swoje odzwierciedlenie w realności, gdyż film odnosi się do tzw. procesu Amandy Knox, swego czasu istotnie w mediach zajadle śledzonego, a scenariusz bazuje na zajmującej się całym zagadnieniem książce dziennikarki śledczej Barbie Nadeau.

Grają: Kate Beckinsale, Daniel Brühl, Cara Delevingne, Valerio Mastandrea.
      Reżyseria: Michael Winterbottom.

Na RT: 37 % z 51 recenzji krytycznych oraz ledwie 10% z tysiąca opinii widowni, zwłaszcza reżyserowi zarzuca się brak spójności opowiadanej historii.
    • grek.grek 21:15 TVP Polonia "Wszystko gra" [2016] 09.10.22, 07:08
      Polski musical współczesny!

Fabuła przedstawia trzy panie, usiłujące ocalić rodzinny, z dziada pradziada, o bogatej historii i tradycji, dom przed zajęciem go przez cynicznego biznesmena; każda z bohaterek ma swoją osobną opowieść i sekrety, o których niezawodnie będą wyśpiewywać w otoczeniu choreografii i scenografii pilnie zaprojektowanej :]

Grają i śpiewają : Kinga Preis, Eliza Rycembel, Stanisława Celińska, Sebastian Fabijański, Antoni Pawlicki.
      Reżyseria : Agnieszka Glińska.

Zdjęcia Pawła Edelmana.

Soundtrack zawiera piosenki m.in Marka Grechuty, Krystyny Prońko, Maanamu, Perfectu, T.Love, Ireny Santor, Tiltu, Bogusława Meca
    • grek.grek 21:20 Historia "Wielka ucieczka" [1963] 09.10.22, 07:10
      Zapowiedź Siostry ! :

"Film Johna Sturgesa z 1963 r.

Klasyk gatunku, czyli kina wojennego w wersji przygodowej. Historia oparta na faktach, prawdziwej ucieczce ze stalagu w Żaganiu (jest tam muzeum). Choć z pewnością całość ubarwiono dla potrzeb filmu.

Trochę raziło mnie zbyt dużo humoru, podkreślonego radosną muzyczką Bernsteina, w bądź co bądź dramatycznej historii, ale taka była konwencja tego gatunku :)

Świetna obsada: Steve McQueen (niezapomniane sceny z motocyklem!), James Garner, Donald Pleasance, James Donald (pamiętny z "Mostu na rzece Kwai")

Bis: wtorek, 22:15.
      • grek.grek 22:20 Historia "Wielka ucieczka" [1963] 11.10.22, 05:18
        Cenny bis!

Zapowiedź Siostry ! :

"Film Johna Sturgesa z 1963 r.

Klasyk gatunku, czyli kina wojennego w wersji przygodowej. Historia oparta na faktach, prawdziwej ucieczce ze stalagu w Żaganiu (jest tam muzeum). Choć z pewnością całość ubarwiono dla potrzeb filmu.

Trochę raziło mnie zbyt dużo humoru, podkreślonego radosną muzyczką Bernsteina, w bądź co bądź dramatycznej historii, ale taka była konwencja tego gatunku :)

Świetna obsada: Steve McQueen (niezapomniane sceny z motocyklem!), James Garner, Donald Pleasance, James Donald (pamiętny z "Mostu na rzece Kwai")
    • grek.grek 22:05 Stopklatka "Prawo Bronxu" [1993] 09.10.22, 07:15
      Reżyserski debiut Roberta De Niro, skromnie obsadzonego przez siebie samego w drugoplanowej roli.

Klimaty zdecydowanie nawiązujące do filmów, w których osobiście brał udział i odnosił w nich swoje największe aktorskie sukcesy.

Akcja dzieje sie we włoskiej dzielnicy Bronxu, w pieczołowicie zasygnalizowanych latach 50-tych, a przekaz jest nieoczywisty całkiem.

Oto mamy bowiem bohatera, który już jako 8-latek bardziej podziwia bossa gangsterskiej kliki z sąsiedztwa niż piłkarzy, bejsbolistów czy nawet własnego ojca. Ojciec [sam De Niro] pracuje uczciwie jako kierowca miejskiego autobusu i stara się trzymać syna z daleka od mafiosów, lecz to zadanie wprost niewykonalne, oni mieszkają przecież w budynku obok, a nawet nie tyle mieszkają, co mają swoją melinę , gdzie od rana do wieczora grają w kości na duże pieniądze.

Każdy z tych gangsterów ma swoją tożsamośc, każdemu dopisana jest anegdota, każdy moze liczyć na prezentację, zwłaszcza ten jegomość który przynosi pecha.

Mały Calogero nie chce być mistrzem piłki, chce być jak Sonny, lider mafiosów. Naśladuje jego gesty, styl, jegomość mu imponuje.

Calogero zaczyna imponować Sonny'emu, gdy jako świadek popełnionego w biały dzień na ulicy zabójstwa, nie wskazuje go policji jako oczywistego winnego.

Sonny zaprasza go, traktuje specjalnie, pozwala zarobić, co wprawia w zdumienie rodziców, a ojca wprost upokarza, bo malec nosząc napoje i robiąc za maskotkę podczas gry w kości zarabia więcej niż ojciec wyciąga za kółkiem.

Próba odseparowania chłopca od złego towarzystwa skazana jest na porażkę, jako nastolatek Calogero jest już kimś w rodzaju młodszego brata Sonny'ego, ewentualnie relacja ta przypomina układ z wujkiem. Ma nawet nowe imię : Si, kto mu je nadał : nie trzeba zgadywać naweet ;]

I co ciekawe : Sonny za wszelką cenę stara się chłopca trzymać z dala od kłopotów, nie tylko od udziału w mafii, ale takze od konfliktów z czarnoskórymi z sąsiedniego kwartału, a napięcia na tle rasowym są bardzo wzmożone. Także dlatego romantyczna relacja Si z czarnoskórą dziewczyną nie ma szans na powodzenie, ale jest dobrą lekcją tolerancji.

Generalnie, mafiano okazuje się być człowiekiem honoru i zasad, dobrym duchem dla zapatrzonego w niego dzieciaka, potrafi go czegoś nauczyć, opowiedzieć mu rzeczywistość, skierować na bezpieczną ścieżkę.

Dobry scenariusz - wątki godne "Chłopców z ferajny" połączone z rasową odmianą coming of age movie i komentarzem do przemian społecznych lat 50- i 60-tych - oraz cenna rola Chazza Palminteriego, ktory mafię zna od środka ;]

W czwartek o 20:00!
      • grek.grek 20:00 Stopklatka "Prawo Bronxu" [1993] 13.10.22, 06:23
        Ponownie!

Reżyserski debiut Roberta De Niro, skromnie obsadzonego przez siebie samego w drugoplanowej roli.

Klimaty zdecydowanie nawiązujące do filmów, w których osobiście brał udział i odnosił w nich swoje największe aktorskie sukcesy.

Akcja dzieje sie we włoskiej dzielnicy Bronxu, w pieczołowicie zasygnalizowanych latach 50-tych, a przekaz jest nieoczywisty całkiem.

Oto mamy bowiem bohatera, który już jako 8-latek bardziej podziwia bossa gangsterskiej kliki z sąsiedztwa niż piłkarzy, bejsbolistów czy nawet własnego ojca. Ojciec [sam De Niro] pracuje uczciwie jako kierowca miejskiego autobusu i stara się trzymać syna z daleka od mafiosów, lecz to zadanie wprost niewykonalne, oni mieszkają przecież w budynku obok, a nawet nie tyle mieszkają, co mają swoją melinę , gdzie od rana do wieczora grają w kości na duże pieniądze.

Każdy z tych gangsterów ma swoją tożsamośc, każdemu dopisana jest anegdota, każdy moze liczyć na prezentację, zwłaszcza ten jegomość który przynosi pecha.

Mały Calogero nie chce być mistrzem piłki, chce być jak Sonny, lider mafiosów. Naśladuje jego gesty, styl, jegomość mu imponuje.

Calogero zaczyna imponować Sonny'emu, gdy jako świadek popełnionego w biały dzień na ulicy zabójstwa, nie wskazuje go policji jako oczywistego winnego.

Sonny zaprasza go, traktuje specjalnie, pozwala zarobić, co wprawia w zdumienie rodziców, a ojca wprost upokarza, bo malec nosząc napoje i robiąc za maskotkę podczas gry w kości zarabia więcej niż ojciec wyciąga za kółkiem.

Próba odseparowania chłopca od złego towarzystwa skazana jest na porażkę, jako nastolatek Calogero jest już kimś w rodzaju młodszego brata Sonny'ego, ewentualnie relacja ta przypomina układ z wujkiem. Ma nawet nowe imię : Si, kto mu je nadał : nie trzeba zgadywać naweet ;]

I co ciekawe : Sonny za wszelką cenę stara się chłopca trzymać z dala od kłopotów, nie tylko od udziału w mafii, ale takze od konfliktów z czarnoskórymi z sąsiedniego kwartału, a napięcia na tle rasowym są bardzo wzmożone. Także dlatego romantyczna relacja Si z czarnoskórą dziewczyną nie ma szans na powodzenie, ale jest dobrą lekcją tolerancji.

Generalnie, mafiano okazuje się być człowiekiem honoru i zasad, dobrym duchem dla zapatrzonego w niego dzieciaka, potrafi go czegoś nauczyć, opowiedzieć mu rzeczywistość, skierować na bezpieczną ścieżkę.

Dobry scenariusz - wątki godne "Chłopców z ferajny" połączone z rasową odmianą coming of age movie i komentarzem do przemian społecznych lat 50- i 60-tych - oraz cenna rola Chazza Palminteriego, ktory mafię zna od środka ;]
    • grek.grek 22:20 TVP1 "Bilet na Księżyc" [2013] 09.10.22, 07:20
      Niezłe kino coming of age w polskiej specyfice :]

Lata 60-te, pan maturzysta nie dostaje się na studia i od razu łapią go do wojska; on sie nawet specjalnie nie broni przed tym, ale ma nadzieję, że trafi do lotnictwa, bo się tym tematem pasjonuje.

Niestety, na komisji kierują go do... marynarki wojennej, czyli w drugą stronę ;]

Jednostka wojskowa znajduje się w Świnoujściu, a pan gdzieś chyba spod Krakowa pochodzi, więc ma do przejechania [polskimi kolejami państwowymi, hehe] pół Polski. Towarzyszy mu starszy brat, noszący się z zamiarem wprowadzenia młodszego w arkana życiowej zaradności, techniki kombinowania oraz oczywiście ars amandi ;]

A w drodze spotkania, dziewczyny, dojrzewanie, inne miejsca, inne miasta, no i... miłość, która - jak mawiał klasyk - skacze na bohatera jak morderca zza węgła ;] Dla niej gotów jest swoje plany życiowe zweryfikować, i nawet Polskiemu Wojsku pokazać... mniejsza z tym CO, jest wiele do pokazania ;]

Polska lat 60-tych nieźle zagrana przez Polskę jakże współczesną, i to bez specjalnego ograniczania się i celowania w małe miejscówki, kamera cały czas jest w ruchu; trochę obyczajowości tamtych lat, trochę rozrywki, mody, a takze opowieści kolejarza z cyklu "Polak potrafi !" ;]

Aktorzy obsadzenie wedle warunków i ekspresji : pan Pławiak raczej romantyczny, pan Kościukiewicz raczej rozważny [i odważny], świetny Andrzej Grabowski !

Scenariusz i reżyseria Jacek Bromski.

Replay: z poniedziałku/wtorek, 2:20.
      • grek.grek 2:20 TVP1 "Bilet na Księżyc" [2013] 10.10.22, 07:28
        Replay nocny.

Niezłe kino coming of age w polskiej specyfice :]

Lata 60-te, pan maturzysta nie dostaje się na studia i od razu łapią go do wojska; on sie nawet specjalnie nie broni przed tym, ale ma nadzieję, że trafi do lotnictwa, bo się tym tematem pasjonuje.

Niestety, na komisji kierują go do... marynarki wojennej, czyli w drugą stronę ;]

Jednostka wojskowa znajduje się w Świnoujściu, a pan gdzieś chyba spod Krakowa pochodzi, więc ma do przejechania [polskimi kolejami państwowymi, hehe] pół Polski. Towarzyszy mu starszy brat, noszący się z zamiarem wprowadzenia młodszego w arkana życiowej zaradności, techniki kombinowania oraz oczywiście ars amandi ;]

A w drodze spotkania, dziewczyny, dojrzewanie, inne miejsca, inne miasta, no i... miłość, która - jak mawiał klasyk - skacze na bohatera jak morderca zza węgła ;] Dla niej gotów jest swoje plany życiowe zweryfikować, i nawet Polskiemu Wojsku pokazać... mniejsza z tym CO, jest wiele do pokazania ;]

Polska lat 60-tych nieźle zagrana przez Polskę jakże współczesną, i to bez specjalnego ograniczania się i celowania w małe miejscówki, kamera cały czas jest w ruchu; trochę obyczajowości tamtych lat, trochę rozrywki, mody, a takze opowieści kolejarza z cyklu "Polak potrafi !" ;]

Aktorzy obsadzenie wedle warunków i ekspresji : pan Pławiak raczej romantyczny, pan Kościukiewicz raczej rozważny [i odważny], świetny Andrzej Grabowski !

Scenariusz i reżyseria Jacek Bromski.
    • grek.grek 22:40 TV4 "Apocalypto" [2006] 09.10.22, 07:22
      Bardzo dobry film.

Wyborna praca kamery uganiającej się za bohaterami po gęstej dżungli, rewelacyjny montaż, charakteryzacja aktorów w tatuaże, zdobienia, naszyjniki i kościane ozdoby we wszystkich częściach ciała, godne podziwu odtworzenie języka plemion staroindiańskich wraz z ich kulturowym dziedzictwem obyczajów i symboli. Plastyczne, zmysłowe kino wysokich lotów.

Na poziomie fabuły mamy bohatera, którego rodzinna wioska zostaje napadnięta i splądrowana przez "łowców niewolników" pracujących dla dominującego plemienia Majów - takie specjalne "komando" porywa mieszkańców mniejszych osad i wiosek w głębi dżungli, aby zakuć w dyby i przywieść ich do stolicy, gdzie zostają złożeni w ofierze podczas rytuałów na cześć boga Słońca. Tak też dzieje się z nim i uczestnikami jego plemienia, ale tylko on posiada nadzwyczajną motywację, by wydostać się z beznadziejnego położenia : zanim wpadł w łapska wrogów, zdołał ukryć swoją ciężarną żonę i syna w rozpadlinie nieopodal wsi. Musi wrócić na czas, by deszcze ich nie utopiły.

Kiedy cudem udaje mu się przeżyć wymyślną próbę egzekucji, pędzi jak wicher w stronę domu, a za nim rusza wataha żądnych krwi oprawców, na czele z doświadczonym, inteligentnym i zdeterminowanym kierownikiem zamieszania. Napięcie nie ustępuje do ostatniej sceny !

A epilog jest zaiste wydarzeniem z gatunku paradoksalnych, gdyż bohaterowie stają oko w oko z zagrożeniem, którego jeszcze nie przeczuwają, a w istocie oznacza ono początek zmierzchu ich waśni, okrucieństw i barbarzyńskiego ucisku na linii wewnętrznych antagonizmów. Wobec jego wymowy stają się wspólnotą skazaną na wyginięcie albo kapitulancką asymilację.

Reżyseria : Mel Gibson.

Wyborna, korzystająca z motywów etnicznych, bezbłędnie akcentująca zmiany nastrojów oraz scenerii, podbijająca dramaturgię muzyka Jamesa Hornera.

Klasa !

Jutro o 22:05 w Polsacie.
      • grek.grek 22:05 Polsat "Apocalypto" [2006] 10.10.22, 06:59
        Klasa !

Bardzo dobry film.

Wyborna praca kamery uganiającej się za bohaterami po gęstej dżungli, rewelacyjny montaż, charakteryzacja aktorów w tatuaże, zdobienia, naszyjniki i kościane ozdoby we wszystkich częściach ciała, godne podziwu odtworzenie języka plemion staroindiańskich wraz z ich kulturowym dziedzictwem obyczajów i symboli. Plastyczne, zmysłowe kino wysokich lotów.

Na poziomie fabuły mamy bohatera, którego rodzinna wioska zostaje napadnięta i splądrowana przez "łowców niewolników" pracujących dla dominującego plemienia Majów - takie specjalne "komando" porywa mieszkańców mniejszych osad i wiosek w głębi dżungli, aby zakuć w dyby i przywieść ich do stolicy, gdzie zostają złożeni w ofierze podczas rytuałów na cześć boga Słońca. Tak też dzieje się z nim i uczestnikami jego plemienia, ale tylko on posiada nadzwyczajną motywację, by wydostać się z beznadziejnego położenia : zanim wpadł w łapska wrogów, zdołał ukryć swoją ciężarną żonę i syna w rozpadlinie nieopodal wsi. Musi wrócić na czas, by deszcze ich nie utopiły.

Kiedy cudem udaje mu się przeżyć wymyślną próbę egzekucji, pędzi jak wicher w stronę domu, a za nim rusza wataha żądnych krwi oprawców, na czele z doświadczonym, inteligentnym i zdeterminowanym kierownikiem zamieszania. Napięcie nie ustępuje do ostatniej sceny !

A epilog jest zaiste wydarzeniem z gatunku paradoksalnych, gdyż bohaterowie stają oko w oko z zagrożeniem, którego jeszcze nie przeczuwają, a w istocie oznacza ono początek zmierzchu ich waśni, okrucieństw i barbarzyńskiego ucisku na linii wewnętrznych antagonizmów. Wobec jego wymowy stają się wspólnotą skazaną na wyginięcie albo kapitulancką asymilację.

Reżyseria : Mel Gibson.

Wyborna, korzystająca z motywów etnicznych, bezbłędnie akcentująca zmiany nastrojów oraz scenerii, podbijająca dramaturgię muzyka Jamesa Hornera.
    • grek.grek 22:50 Nowa TV "Kamerdyner" [2013] 09.10.22, 07:24
      Rzecz oparta na prawdziwych zdarzeniach z biografii pana Cecila Gainesa, pełniącego funkcję major domusa w Białym Domu, przez, bagatela !, 34 lata.

Pan Gaines miał do czynienia z kilku[nastoma ?] prezydentami Ameryki, co zostaje w filmie skrzętnie zaznaczone, a niejeden z użytkowników tzw. gabinetu owalnego zostaje opisany, raz w bardziej [R.Reagan], a raz mniej [R.Nixon] pozytywny sposób, przy czym rolę formującą postawy całej rodziny Gainesów zdecydowanie odegrała prezydentura i śmierć Johna F. Kennedy'ego.

Kadencja pana kamerdynera przypadła oczywiście na lata burzliwe i pełne zmian społecznych, pełne znamiennych wydarzeń, przemian i nadzwyczajnych emocji społecznych.

Film pokazuje jak bohater do rangi tej rzeczywistości i obywatelskiej postawy powoli dojrzewa, jak staje wobec istotnej sprzeczności : pragnienia doskonałego wykonywania swoich profesjonalnych obowiązków, a zakładają one bezszelestność i zapięcie pod szyję stuprocentowego zawodowca oraz absolutną apolityczność, w czym przypomina ogromnie pana Stevensa z "Okruchów dnia", a jednocześnie konieczności coraz intensywniejszego mierzenia się z temperaturą historycznych przemian domagających się wręcz zajęcia jednoznacznego stanowiska, zwłaszcza gdy w domu ma zaangażowaną ekstremalnie żonę oraz syna biorącego wprost udział w demonstracjach ulicznych.

Portrety amerykańskich prezydentów oraz ich żon, granych przez prominentnych aktorów Hollywoodu, można uznać za gwóźdź programu, choć, osobiście bym się ku tej opinii skłaniał : właśnie osobowość głównego bohatera, jego droga do wymarzonej posady oraz w.op dylematy moralno-zawodowo-rodzinne uznać można za co najmniej równie interesujące elementy filmu :]

W głównej roli : Forest Whitaker, wraz z nim : Oprah Winfrey, David Oyelowo.
      Reżyseria : Lee Daniels.

Gdyby kilka słów więcej mogło się na coś przydać, służę dziarsko ;] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,162881335,162881335,Ojej_co_tu_wybrac_2016_12_vol_74_.html?s=2#p162966064
      Jutro o 21:00!
      • grek.grek 21:00 Nowa TV "Kamerdyner" [2013] 15.10.22, 06:26
        Ponownie.

Rzecz oparta na prawdziwych zdarzeniach z biografii pana Cecila Gainesa, pełniącego funkcję major domusa w Białym Domu, przez, bagatela !, 34 lata.

Pan Gaines miał do czynienia z kilku[nastoma ?] prezydentami Ameryki, co zostaje w filmie skrzętnie zaznaczone, a niejeden z użytkowników tzw. gabinetu owalnego zostaje opisany, raz w bardziej [R.Reagan], a raz mniej [R.Nixon] pozytywny sposób, przy czym rolę formującą postawy całej rodziny Gainesów zdecydowanie odegrała prezydentura i śmierć Johna F. Kennedy'ego.

Kadencja pana kamerdynera przypadła oczywiście na lata burzliwe i pełne zmian społecznych, pełne znamiennych wydarzeń, przemian i nadzwyczajnych emocji społecznych.

Film pokazuje jak bohater do rangi tej rzeczywistości i obywatelskiej postawy powoli dojrzewa, jak staje wobec istotnej sprzeczności : pragnienia doskonałego wykonywania swoich profesjonalnych obowiązków, a zakładają one bezszelestność i zapięcie pod szyję stuprocentowego zawodowca oraz absolutną apolityczność, w czym przypomina ogromnie pana Stevensa z "Okruchów dnia", a jednocześnie konieczności coraz intensywniejszego mierzenia się z temperaturą historycznych przemian domagających się wręcz zajęcia jednoznacznego stanowiska, zwłaszcza gdy w domu ma zaangażowaną ekstremalnie żonę oraz syna biorącego wprost udział w demonstracjach ulicznych.

Portrety amerykańskich prezydentów oraz ich żon, granych przez prominentnych aktorów Hollywoodu, można uznać za gwóźdź programu, choć, osobiście bym się ku tej opinii skłaniał : właśnie osobowość głównego bohatera, jego droga do wymarzonej posady oraz w.op dylematy moralno-zawodowo-rodzinne uznać można za co najmniej równie interesujące elementy filmu :]

W głównej roli : Forest Whitaker, wraz z nim : Oprah Winfrey, David Oyelowo.
        Reżyseria : Lee Daniels.

Gdyby kilka słów więcej mogło się na coś przydać, służę dziarsko ;] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,162881335,162881335,Ojej_co_tu_wybrac_2016_12_vol_74_.html?s=2#p162966064
    • grek.grek * 22:40 TVN "Niezapomniany" [2017] 09.10.22, 07:25
      Thriller na tle damsko-męskim.

Pan odchodzi od jednej pani do innej pani.
      Pierwsza pani nie może się z tym faktem pogodzić, skutkiem czego zamierza zatruć życie drugiej pani.

Katherine Heigl będzie zatruwać Rosario Dawson.

reżyseruje też pani : Denise Di Novi.

Na RT ; 26 % ze 117 recenzji krytycznych, 6,3 tys. widzów podciągnęło notowania do 33 %, podsumowaniu pada sugestia, że im dalej w las, tym więcej drzew.
    • grek.grek 23:00 TV6 "Szkoła uwodzenia" [1999] 09.10.22, 07:26
      "Niebezpieczne związki" w wersji młodzieżowo-studenckiej, cóż : interesujące z punktu widzenia samego przełożenia intrygi i postaci oryginału na modłę amerykańskich realiów, tak mi się wydaje, ale czy wrażliwość i obyczajowość, środowiskowa etykieta i towarzyski bon ton arystokratycznych salonów z XVIII wieku i amerykańskiej bananowej młodzieży przełomu XX i XXI wieku są ze sobą jakąś związane, to już kwestia interpretacji ;]

Reżyseria : Roger Kumble.
    • grek.grek 23:10 TVP2 "Niezwyciężony" [2017] 09.10.22, 07:28
      Prapremiera z ubiegłorocznej wiosny.

Pozbawiony obu nóg w wyniku zamachu bombowego podczas maratonu bostońskiego [sytuacja z 2013 roku] mężczyzna angażuje się w śledztwo FBI mające na celu ustalenie i złapanie winnych tragedii terrorystów.

W obsadzie : Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, MIranda Richardson.
      reżyseria : David Gordon Green.

na RT : 89 % z 190 recenzji krytycznych, nieźle ! :]; od widowni : 80 % z prawie 13 tys opinii.

Zatem : interesująca propozycja wieczornego seansu.
      • grek.grek 0:05 Kultura "Niezwyciężony" [2017] 23.10.22, 07:36
        Prapremiera z ubiegłorocznej wiosny.

Pozbawiony obu nóg w wyniku zamachu bombowego podczas maratonu bostońskiego [sytuacja z 2013 roku] mężczyzna angażuje się w śledztwo FBI mające na celu ustalenie i złapanie winnych tragedii terrorystów.

W obsadzie : Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, MIranda Richardson.
        reżyseria : David Gordon Green.

na RT : 89 % z 190 recenzji krytycznych, nieźle ! :]; od widowni : 80 % z prawie 13 tys opinii..
    • grek.grek 23:15 TVN7 "Nocne życie" [2016] 09.10.22, 07:30
      Film w reżyserii pana Bena Afflecka, który uznał, iż nie ma sensu daleko szukać aktora do głównej roli, skoro najlepszego ma w zasięgu ręki i obsadził w niej samego siebie.

Akcja dzieje się na Florydzie w latach dwudziestych minionego stulecia [jakże brzmi ta formułka, nieprawdaż ?] : bohater zadaje kłam rodzinnym tradycjom i zamiast pójść w ślady ojca, by zostać policjantem, zaciąga się do mafii robiącej interesy na szmuglowaniu obłożonego prohibicją alkoholu.

I byłby tak sobie składał krok po kroku swój pierwszy milion, gdyby nie femme fatale, czyli żona szefa. Pan bohater nie może się opędzić od romantycznych uniesień wobec jejmości, co skutkuje pokątnymi randkami, a w efekcie oczywiście koniecznością ucieczki przed zazdrosnym i gotowym wziąć rywala na własne rogi mężem.

Czyli : powrót do kanonicznych przedstawień kina noir ? Na pewno ekranizacja powieści Denisa Lehane'a.

W obsadzie także : Elle Fanning, Brendan Gleeson, Sienna Miller.

Zdjęcia Roberta Richardsona, operatora regularnie kręcącego z Quentinem Tarantino, trzykrotnie wyróżnionego Oscarem.

Na RT : 35 % z 239 recenzji krytycznych oraz 42 % z ponad 10 tys. opinii widzów.

Na Filmweb : tylko ocena publiczności widnieje : 6/10 z 7,5 tys. głosów.
    • grek.grek 23:45 Polsat "Joker" [2015] 09.10.22, 07:31
      Ani Joker batmanowski, ani Joker z filmu jemu poświęconego, lecz Joker bardziej wywiedziony z talii kart, bardziej nawet przez polskiego dystrybutora niż autorów, bo oryginalny tytuł brzmi "Wild Card" : bohater filmu zajmuje się bowiem nimi nałogowo, czemu zresztą sprzyja posada ochroniarza w kasynie Las Vegas; znienacka nadarza mu się okazja, aby zerwać z kartami, ruletkami i całą resztą pułapek : prowadząc zlecone śledztwo w sprawie pobicia zaprzyjaźnionej damy lekkich obyczajów, ma szansę wejść w posiadanie większej gotówki, a jeśli uda mu się zagrać nią i nią wygrać - będzie miał dość pieniędzy, by wyjechać z Las Vegas i w ten sposób ujść niebezpieczeństwu pogrążenia się w hazardowym dołku na amen.

Obsada: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik García-Lorido.
      Reżyseria: Simon West.

Na RT:
      31 % z 58 recenzji krytycznych oraz 29% z ponad 5 tys. opinii widowni.
      • grek.grek 1:40 Polsat "Joker" [2015] 31.10.22, 06:54
        Ponownie.

Ani Joker batmanowski, ani Joker z filmu jemu poświęconego, lecz Joker bardziej wywiedziony z talii kart, bardziej nawet przez polskiego dystrybutora niż autorów, bo oryginalny tytuł brzmi "Wild Card" : bohater filmu zajmuje się bowiem nimi nałogowo, czemu zresztą sprzyja posada ochroniarza w kasynie Las Vegas; znienacka nadarza mu się okazja, aby zerwać z kartami, ruletkami i całą resztą pułapek : prowadząc zlecone śledztwo w sprawie pobicia zaprzyjaźnionej damy lekkich obyczajów, ma szansę wejść w posiadanie większej gotówki, a jeśli uda mu się zagrać nią i nią wygrać - będzie miał dość pieniędzy, by wyjechać z Las Vegas i w ten sposób ujść niebezpieczeństwu pogrążenia się w hazardowym dołku na amen.

Obsada: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik García-Lorido.
        Reżyseria: Simon West.

Na RT:
        31 % z 58 recenzji krytycznych oraz 29% z ponad 5 tys. opinii widowni.
    • grek.grek 23:55 Kultura "Niewinne" [1976] 09.10.22, 07:33
      Kino Luchino Viscontiego, czyli uroda, szyk, elegancja, zmysłowość i melancholijna refleksja nad światem odchodzącym w smugę cienia i reprezentującymi go ludźmi.

Rzecz się dzieje w XIX wieku : główny bohater, pan arystokrata z Italii wdaje się w romans z panią hrabiną, po jakimś czasie doznając rozczarowania kochanką i dochodząc do przekonania, iż pozostawiając żonę oraz rodzinę popełnił niewybaczalny błąd.

Próbuje wrócić do żony, ale ona już ma innego partnera, na dobitkę spodziewają się dziecka, co boleśnie rani dumę pana arystokraty, ostatecznie w tej miłosnej plątaninie pozostawionego samemu sobie, na pastwę losu porzuconego i coraz bardziej zdesperowanego, by wyjść zeń z twarzą, jeśli z tarczą już się nie da.

Ostatni film mistrza Viscontiego.

W obsadzie : Giancarlo Giannini, Laura Antonelli, Jennifer O'Neill.

Scenariusz na podstawie powieści Gabriela D'Annunzio.

Voila !
    • grek.grek 0:35 Stopklatka "Tajemnice Los Angeles" [1997] 09.10.22, 07:37
      Kino zajmujące.

Wg Manii : "Film genialny, z zachwycającymi zdjęciami, pięknymi strojami, wnętrzami, scenariuszowymi zwrotami akcji, intrygami, przykuwającymi do ekranu".

Pepsic "uwielbia, z uwagi na rzadko spotykaną chemię między bohaterami".

Barbasia dodała słowa uznania pod adresem autora muzyki, niezawodnego Jerry'ego Goldsmitha.

Zatem : seans obowiązkowy ! Byle tylko jakoś się uplasować pomiędzy dzisiejszymi konkurencjami ;]

A'propos fabularnej idei : w opisie stoi, iż chodzi o losy trzech, różniących się pod względem stosowanych w zawodowej pracy metod i środków, policjantów z wiadomego miasta, prowadzących niezależnie od siebie tę samą sprawę : masakry w nocnym klubie.

9 oscarowych nominacji, nagrody za scenariusz [na podstawie powieści Jamesa Ellroya] oraz drugoplanową rolę Kim Basinger.

Reżyseria i scenariusz : Curtis Hanson.
      • grek.grek 2:45 Stopklatka "Tajemnice Los Angeles" [1997] 15.10.22, 07:47
        Na drugą nogę w październiku.

Kino zajmujące.

Wg Manii : "Film genialny, z zachwycającymi zdjęciami, pięknymi strojami, wnętrzami, scenariuszowymi zwrotami akcji, intrygami, przykuwającymi do ekranu".

Pepsic "uwielbia, z uwagi na rzadko spotykaną chemię między bohaterami".

Barbasia dodała słowa uznania pod adresem autora muzyki, niezawodnego Jerry'ego Goldsmitha.

Zatem : seans obowiązkowy ! Byle tylko jakoś się uplasować pomiędzy dzisiejszymi konkurencjami ;]

A'propos fabularnej idei : w opisie stoi, iż chodzi o losy trzech, różniących się pod względem stosowanych w zawodowej pracy metod i środków, policjantów z wiadomego miasta, prowadzących niezależnie od siebie tę samą sprawę : masakry w nocnym klubie.

9 oscarowych nominacji, nagrody za scenariusz [na podstawie powieści Jamesa Ellroya] oraz drugoplanową rolę Kim Basinger.

Reżyseria i scenariusz : Curtis Hanson.
    • grek.grek 1:15 TVP2 "Twój Vincent" [2017] 09.10.22, 07:39
      Majstersztyk !

Nowatorska wizualnie oraz atrakcyjna fabularnie bioografia Vincenta Van Gogha. Wizualna wyjątkowość "Vincenta" polega na tym, że jest pierwszą pełnometrażową animacją sporządzoną techniką malarską : 90-minutowy film składa się z 65 tys. obrazów namalowanych ręcznie farbą olejną na płótnie , w której to benedyktyńskiej pracy, lat siedem trwającej !, udział wzięło ponad stu dwudziestu malarzy artystów z całego świata.

Nadzwyczajny efekt ! A jak się sobie przypomni sposób w jaki został osiagnięty, to już w ogóle trudno znaleźć słowa oddające zasięg uznania dla autorów.

Fabuła, unikająca sztywnego odhaczania dat i tonacji wypracowania szkolnego, przybiera postać dziennikarskiego śledztwa z "Obywatela Kane'a" : narrator podąża śladami swojego bohatera, wypytuje ludzi, ogląda miejsca, próbuje zrekonstruować okoliczności jego życia i śmierci, dzięki czemu - niczym ten film pod pędzlami malarzy - powstaje portret osobowości Van Gogha, rozwichrzonej, namiętnej, oddanej sztuce, w szczególny sposób korelujący ze stroną plastyczną opowieści, rzecz jasna, bo warto jeszcze o tym wspomnieć : nawiązującej w swojej stylistyce do stylu malarskiego mistrza.

Wspaniałe !

Reżyseria : Dorota Kobiela & Hugh Welchman.
    • grek.grek 2:45 Kultura "Lecą żurawie" [1957] 09.10.22, 07:41
      Swego czasu Siostra pisała :

"Tatiana Samojłowa to niezapomniana bohaterka "Lecą żurawie"!
      Ech, chyba nie dożyjemy czasów kiedy w publicznej tv (i każdej innej) ktoś pokaże radziecką klasykę"

a także :

"Czy to się komuś podoba czy nie, Rosjanie robili kapitalne filmy wojenne. Kilka tytułów które jeszcze przychodzą mi do głowy to oczywiście "Lecą żurawie", "Los człowieka" Bondarczuka czy znacznie późniejsze "Wniebowstąpienie" Szepitko. Mało komu udało się tak przejmująco pokazać tragizm wojny"

I oto mamy "Lecą żurawie" w TVP Kultura :]

Film o wielkiej miłości zdruzgotanej przez II wojnę światową, jego zabierającą na front, a ją pozostawiającą w udręce lęku, zmaganiu z nieobecnością i szamotaninie z czasem, który z uczuciami ludzkimi potrafi obchodzić się wyjątkowo obcesowo, rzucając zrozpaczonych utratą i beznadzieją wyczekiwania w ramiona innych.

Złota Palma w Cannes.

Reżyseria : Michaił Kałatozow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka