Dodaj do ulubionych

OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:14
???
Obserwuj wątek
    • Gość: lena Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:16
      pewnie.kiedy zaczeli ja nadawac mialam 5 lat..
    • Gość: K Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.swarzedz.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 14:19
      Widzialem prawie wszystkie odcinki emitowane w 1-szej serii. Pamietam ,ze
      jednego nie zdolalem zobaczyc,jak mi sie lampowy telewizorek posypal:) (Byly to
      lata 80-te). Pozniejsza Dynastia Colbych juz nie byla taka fajna. Moze
      niektorzy uznaja to za kiczowaty film,ale ja mialem wtedy kilkanascie lat i
      byla to mozliwosci zobaczenia innego swiata niz kolejki i ocet na polkach.
      Piekne kobiety,duze pieniadze i calkiem niezla fabula-troche niedorzecznosci
      rowniez (chocby watek z UFO:) ). Pozdrawiam serdecznie,
      K
      • Gość: lena Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:22
        wątek z UFO do dziś rozbawia mnie do łez.
        • Gość: radek wolf Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:48
          Też oglądałem Dynastię i przyznam że mi się podobała.Miałem wtedy max 11 lat i,
          nie oszukujmy się, oglądała ten serial (prawie) cała Polska. Podobało mi się
          właśnie to że opowiada o wyższych sferach, że na ekranie jeżdżą Rolls-Royce'y,
          sportowe Mercedesy, Ferrari też mignęło... To że traktuje o
          problemach "pięknych i bogatych" w bardzo spłaszczony i papierowy sposób
          odkryłem po latach (w 5 klasie podstawówki tego nie kojarzyłem).
          Do pewnego momentu serial był świetny (był popularny na całym świecie), jego
          upadek zaczął się od słynnego najazdu terrorystów podczas śoubu w Mołdawii
          gdzie zaatakowao całą 'dynastię' a w nast.odc. prawie wszyscy pojawili się jak
          gdyby nigdy nic.
          A wątek z UFO to już na dobre pogrzebał ten serial. Dodatkowo to chyba pierwsza
          oglądana przez mnie produkcja TV w której często zmieniano aktorów
          odtwarzających postacie.
          Powiem szczerze że do tej pory pozostał mi wstręt do seriali opowiadających o
          tzw. "prawdziwym życiu" i wolę popatrzeć na jakieś super lokale, świetne wozy
          niż jakąś kurę domową która przez pół odcinka prasuje męzowi kalesony i ględzi
          o jakichś pierdołach. Cżyżby to Dynastia mnie tak w dzieciństwie skrzywiła? :-
          ))))
          • michal_82 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 17:23
            > Do pewnego momentu serial był świetny (był popularny na całym świecie), jego
            > upadek zaczął się od słynnego najazdu terrorystów podczas śoubu w Mołdawii
            > gdzie zaatakowao całą 'dynastię' a w nast.odc. prawie wszyscy pojawili się
            jak
            > gdyby nigdy nic.

W następnym odcinku po zamachu wyraźnie się zmieniła oprawa serialu. To już
            była kolejna seria, w Stanach emitowana zapewne po przerwie wakacyjnej. Może
            były w międzyczasie jakieś niezgody i w grę chodziło zawieszenia serialu. Wtedy
            by uśmiercili wszystkich... Ostatecznie w zamachu w Mołdawii zdaje się, że
            zginęła tylko fotograf, którą grała Ali Mac Graw, a w której kochał się Jeff.

> A wątek z UFO to już na dobre pogrzebał ten serial.

No wątek z UFO nagle wyskoczył i nie wiadomo było o co chodzi. Wyjaśniło się
            dopiero kilka lat później jak puścili Dynastię Colbych. To był jej ostatni
            odcinek, a w Dynastii pojawiło się dlatego, że rozdzielone historie na dwa
            seriale połączyli znowu postanowili połączyć w jedno.

W rzeczywistości w pewnym momencie nadawać jednocześnie Dynastię i D. Colbych,
            ale TVP wolała przedłużyć sobie jej popularność i dłużej zbierać kokosy.

> Dodatkowo to chyba pierwsza
            > oglądana przez mnie produkcja TV w której często zmieniano aktorów
            > odtwarzających postacie.

Tak, potem jeszcze się spotkałem z taką sytuacją w Pokoleniach. W Dynastii
            zmienili Stevena, Amandę i może jeszcze kogoś.
    • Gość: fan Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:01
      a ja pamietam twardziela Dexa Dextera, który zbajerował Alexis piorunująca
      mieszanką szampana i popcornu,

watek dramatyczno-kryminalny, gdy zły Adam posmarował ściany Jeffa trująca
      farbą i biedak o mało nie zeschizował,

wątek UFO był kapitalny - źródło Archiwum X w tym upatruję,

oczywiście gej Steven, blondApollo,

co jeszcze?.......
      • anieczkapoleczka Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 15:22
        Ale wy macie pamięć, tylko pogratulować. Ja pamiętam, że oglądałam, ale oprócz kilku bohaterów niczego konkretnego nie pamiętam.
        • Gość: P-77 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:37
          "Dynastia Colbych" nie była późniejsza do "Dynastii" właściwej tylko równoległa
          (tzw. spinoff).
          Dynastię emitowano dziewięć sezonów (1981-89) a Dynastię Colbych tylko dwa
          (1985-87). W tym drugim serialu grali jednak lepsi aktorzy (nr. Charlton Heston
          w roli głowy rodziny) i miało to swoje konsekwencje.
          Jak być może pamiętacie w ostatnim odcinku piatego sezonu brytyjska córka
          Blake'a i Alexis (o której istnieniu później zapomniano) brała ślub z księciem
          Mołdawii (w rzeczywistości Mołdawia była republiką ZSRR) podczas którego to
          ślubu urządzono zamach stanu. Widzowie byli świadkami masakry, ale oczywiste
          było, że nikt z rodziny nie zginął. W tym samym jednakże czasie niektórzy
          aktorzy z Dynastii" (z Joan Collins na czele) zagrozili strajkiem gdy odkryli,
          że gwiazdy "Dynastii Colbych" będą zarabiać więcej.
          Z tego co zauważyłem to serialowy Jeff Colby (John James) pojawił się w filmie,
          który emitowała w piątek TVP 1 a aktorka, która grała córke Blake'a Fallon -
          Pamnela Sue Martin dziesięć lat wczesniej jako nastolatka zagrała w "Tragedii
          Posejdona" zresztą wywołując lekki szok swoją skąpą kreacją (tzw. hot pants).
          Była też pewna niezbyt chlubna historia z Rockiem Hudsonem, który w piatym
          sezonie grał właściciela stadniny - kochanka Krystle i ojca Sammy Joe (postać
          grana przez Heather Locklear, później w "Melrose Place") ale o tym już chyba tu
          na forum wspominałem - nie chcę się powtarzać.
          • michal_82 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 17:55
            Gość portalu: P-77 napisał(a):

Powtórzyłem niechciący w tym wątku pewne informacje, które już Ty napisałeś.
            Jakieś dwa lata temu też był tu wątek o Dynastii i zdaje się że tam również
            zabierałeś głos i z Tobą dyskutowałem.

Pamiętam Tragedię Posejdona i Pamelę, ale była nie do poznania. Trzeba wiedzieć
            wcześniej i skojarzyć te nazwiska.

> Była też pewna niezbyt chlubna historia z Rockiem Hudsonem, który w piatym
            > sezonie grał właściciela stadniny - kochanka Krystle i ojca Sammy Joe (postać
            > grana przez Heather Locklear, później w "Melrose Place") ale o tym już chyba
            > tu na forum wspominałem - nie chcę się powtarzać.

Pamiętam Rocka Hudsona. W czołówce pojawił się w nietypowy sposób. Z reguły na
            określonym tle pojawiały się pionowe paski z postacią odtwarzającą rolę i
            podpis. Rock Hudon jako jedny nie miał tych pasków i wyglądało to jakby był tak
            niefachowo i inną techniką domontowany. On zdaje się zginął w czasie kręcenia i
            podobnie go uśmiercili. Jechał z dexe kogoś odbić (jakaś misja) i już nie
            wrócił.

W dodatku sama czołówka Dynastii była ekscytująca. Lektor Maciej Gudowski,
            który przeczytał wszystkie 220 odcinków + 69? odcików D. Colbych + 2 odc. D.
            Pojednanie, zawsze czytał nazwiska wystepujących aktorów - co nie jest częstą
            praktyką - emocjonowałem się tym co się zmieni, kogo nie będzie, czy jaki nowy
            aktor się pojawi i jak go przeczyta, a także jaki aktor z właściwej dynastii
            pojawi się w Colbych - najczęście był to Blake, Jeff, a także Dominique Devraux-
            czarna siostra Blake'a (zapomniałem ją dopisać, gdzie ktoś się pytał o
            rodzinne powiązania). :)
      • michal_82 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 18:10
        > a ja pamietam twardziela Dexa Dextera, który zbajerował Alexis piorunująca
        > mieszanką szampana i popcornu,

Dexter sam nie wiedział czego chce. Niby był z Alexis (ożenił się nawet), ale
        pociągała go Amanda. Sama Amanda myślała ciągle o nim nawet jak wychodziła za
        ksiącia Mołdawii. W końcu trafili razem do łożka w hotelu La Mirage, Alexis
        oczywiście wtedy wparowała i jej małżeństwo z nim się skończyło.

> co jeszcze?.......

Dużo by wymieniać. Pod koniec w rezydecji urządzili kopalnię, bo znaleźli
        jakieś mapy do skarbu. Kopał głównie Blake i Jeff.

Porwanie całej rodziny z rezydencji przez terrorystów i wywiezienie jej na
        jakieś pustkowie.

Choroba córeczki Blake'a i Cristal Kritiny - operacja, a właściwie przeszczep
        serca od zmarłego dziecka i problemy związane z matką dawczyni (porwanie).

Zabójstwo ochroniarza Alexis (Mark jakiś tam). Zabił go mecenas Alexis, ale
        przebrał się za nią, przez co Alexis trafiła do więzienia, bo wszyscy
        wskazywali, że to ona zabiła. Wyszła z więzienia, bo ktoś z przeciwnego bloku
        zrobił przypadkowo zdjęcie na swoich urodzinach - przez firanki widać było
        moment zbrodni.

Prześladowanie Claudii Bleizdel przez jakiegoś psychopatę, który dręczył ją
        nagraniami głosu jej nieżyjącego męża Mathew.

Pożar hotelu La Mirage. Zgineęła szefowa Claudia Bleizdel, która zastapowała
        fallon po zaginięciu.

Czarna siostra Blake'a - Dominique. Jakiś defekt zdrowia na koncercie w hotelu -
        pluła krwią.

Fallon i jakaś historia ze stawem. Miała wizje jakiegoś faceta, który
        potrzebował pomocy - okazało się, że to jakaś historia błądzącej duszy -
        samochód wpadł do jeziora, ciało nie było pochowane.

itd, itd. :)
    • Gość: Dzika Ewa Re: UPORZĄDKUJMY! IP: *.com.pl 28.11.04, 15:30
      Blake Carrington miał z 1szą żoną Alexis 4 dzieci : Amanda, Fallon,
      Stevena ....i kogo jeszcze? Potem byla druga Fallon,chyba synowa?. Crystal
      przecież też miała bliźniaczkę jakąś...

Pamiętam jeszcze Sammy Jo i Dexa. A Alexis to była Morrel-Carrington-Colby-
      Dexter???

Tu znalazłam cos ale nadal mnie mogę odświeżyć pamięci.

www.filmweb.pl/Dynastia,(1981),obsada,Film,id=93760
      • ewik_tv Re: UPORZĄDKUJMY! 28.11.04, 15:53
        Gość portalu: Dzika Ewa napisał(a):
        > Blake Carrington miał z 1szą żoną Alexis 4 dzieci : Amanda, Fallon,
        > Stevena ....i kogo jeszcze?

Jeszcze był chyba Adam.
      • michal_82 Re: UPORZĄDKUJMY! 28.11.04, 17:38
        > Blake Carrington miał z 1szą żoną Alexis 4 dzieci : Amanda, Fallon,
        > Stevena ....i kogo jeszcze? Potem byla druga Fallon,chyba synowa?. Crystal
        > przecież też miała bliźniaczkę jakąś...

Adam, którego ktoś tataj niżej wspomina zdaje się nbył adoptowany bo ktoś go im
        podrzucił. Wyłaziły wtedy różne brudy ze spadkiem. Cristal nie miała siostry
        bliźniaczki. Sammy Joe została jakoś źle potraktowana przez rodzinę za jej
        frywolny styl życia i musiała opuścić rezydencję. Skumała się potem z takim
        starszym gostkiem (grał go George Hamilton), aby się na Carringtonach zemścić.
        W jakimś pubie znaleźli pewną rudą dziewczynę, która bardzo przypominała
        Cristal. Zrobili jej operacje nosa, włosy zafarbowali i była cała Cristal
        (oiczywiście ją też grała Linda Evans). Potem jeszcze musieli ją podmienić
        (Cristal porwali i przetrzymywali na rancho), a w tym czasie podstawiona truła
        Blake'a jakimiś nasercowymi kroplami dodawanymi do napojów. W końcu Blake
        dostał ataku serca i spadł ze schodów mimo, że prosił "żonę o pomoc".
        Podstawiona Cristal się przeraziła i wybiegła spytać co dalej swoich
        mocodawców. Tam spotkała się z prawdziwą Cristal i doszło to bójki (świetnie
        się prały - byłem wtedy na koloniach i w świetlicy byli wszyscy i kibicowali
        jak na meczu). Doszło do kolejnej zamiany miejsc. Prawdziwa Cristal wróciła do
        chorego Blake, a podstawiona... Zginęła w wypadku z "Georgem Hamiltonem" - ten
        myslał, że jedzie z prawdziwą rozpocząc nowe życie. Pokłócili się i spadli z
        samochodem w przepaść.

Jeszcze w międzyczasie objawił się brat Blake'a - grał go Christopher Cazenove,
        a imię serialowe chyba Ben.

>
        > Pamiętam jeszcze Sammy Jo i Dexa. A Alexis to była Morrel-Carrington-Colby-
        > Dexter???

Dokładnie tak. Miała Jeszcze piątego męża - Roan/Rowen. Coś takiego. Ale
        któtko, bo okazało się chyba, że zależało mu tylko nan jej pieniądzach.

> Tu znalazłam cos ale nadal mnie mogę odświeżyć pamięci.

Pytaj o postacie, których nie kojarzysz. Wspólnie wszystko sobie przypomnimy :)
    • Gość: dynek oglądałem jak nawiedzony IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.04, 16:09
      miałem wteny parę lat - nie kumałem o co lata ale
      domy
      samochody
      biura
      dolary
      wszystko wogóle
      było ZACHODNIE, AMERYKAŃSKIE, PIĘKNE, DROGIE

kurde byłem zachwycony, a jak jeszcze to w kolorze zobaczyłem to padłem z zachwytu
    • Gość: Mała Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.pl / 213.155.191.* 28.11.04, 16:45
      Jasne,ze tak ;)) Tylko mi się nie chce wierzyć, ze to było w tv między 1981-
      1989...kurde to ja strasznie młoda byłam... teraz mam 22 lata, heh i dziwne,że
      ja coś z tego pamiętam ;)) Tylko się zastanawiam czy jeśli teraz by leciała w
      tv ,to tak samo bym śledziła z zapartym tchem ;)) nio ale tego nie sprawdzę,
      gdyż nie zapowiada się na powtórki ;)
      • czesiekkk Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 17:35
        O ile pamięć mnie nie myli to Dynastię w Polsce emitowano po 1989 r. bo przed
        serialem rozpoczynały się pierwsze bloki reklamowe.
        Natomiast przed 1989 r. emitowano chyba Dallas, też serial opowiadjący o
        pięknych i bogatych.
        • Gość: Verger Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:40
          Zgadza się, u nas emitowano go najwcześniej w 89 roku czyli jak w Stanach się
          już właściwie skończył (bo daty 81-89 w info o serialach np. na IMDb dotyczą
          głownie USA).
          W Polsce to częsta praktyka "poslizgowa" choć tutaj przerwa była dość duża-
          "Beverly Hills 90210" u nas był chyba od jesieni 93 (lub 94) a w Stanach od
          1990.
          • Gość: P-77 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:50
            Ale "Dallas" to emitowano chyba tylko pięć odcinków w Polsce.
            Ten serial w USA był emitowany o wiele dłużej niż Dynastia bo aż 14 sezonów
            (1978-91) i chyba był lepszy (większa oglądalność i te sprawy). Miał również
            dwie odnocgi - "Knots Landing" (w latach 1979-93) i "Falcon Crest" (1983-90)
            W Polsce pierwszy odcinek Dynastii wyemitowano w lipcu 1990 a ostatni w grudniu
            1993.
            A potem przez cały 1994 rok puszczali Dynastię Colbych i było to cokolwiek
            głupie, bo wiadomo już było od początku co się stanie.
            Był jeszcze taki epilog (nakręcony w 1991 roku) - dwuczęściowy
            serial "Dynastia - pojednanie", gdzie Blake walczył z jakimś tajemniczym
            konsorcjum a Krystle zostałą zahipnotyzowana w szwajcarskiej klinice aby go
            uśmiercić. Kompletna bzdura.
            Natomiast kolejnym serialem emitowanym u nas (od stycznia 1995 r.) była "Dr.
            Quinn, Medicin Woman" i tu poślizg w stosunku do orygnalnej emisji był
            niewielki a w dodatku dystans bezustannie się zmniejszał. W USA serial
            emitowany był sezonami w z przerwą wakacyjną, u nas co tydzień, więc w pewnym
            momencie Polska zrównała się z USA i TVP musiała czekać aż tam rozpoczną nową
            serię.
          • Gość: martyna Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 17:55
            W Dynastii moim idolem był Dex Dexter. Pamiętam że jak się pojawił pierwszy raz
            to przedstawił się swoim dziwnym imieniem ale od razu zapowiedział że wszyscy
            mówią na niego "Dex" i tak zostało do końca.Dopiero w dobie netu sprawdziłam
            jak miał na imię: Farnsworth...
            Dex w tym filmie miał wszelkie cechy supermena-prawy, dzielny, przystojny,
            kochający bezgranicznie no i bogaty :)

Za to sam aktor (Michael Nader), jak napisano kiedyś w jakims
            artykule, "prywatnie nie miał cech odtwarzanej przez siebie postaci". Miewał
            problemy z alkoholem i narkotykami, po "Dynastii" trafił do tasiemca "All My
            Children" gdzie grał rolę jakiegoś węgierskiego księcia. Z tego serialu
            wyleciał w 99, potem wrócił i znów wyleciał w 2001. Powód-problemy które
            wcześniej wymieniłam.
        • michal_82 Re: OGLĄDALIŚCIE "DYNASTIĘ"??? 28.11.04, 17:43
          Dynastię TVP1 rozpoczęła emitować w wakacje 1990 roku. Codziennie ok godz.
          18.00 leciał jeden odcinek. Po wakacjach zmielili formułę i puszczali dwa
          odcinki tygodniowo - we wtorek i czwartek o 20.00. Jednakże w między Bożym
          Narodzeniem a Sylwestrem znowu nadwali codziennie.

Potem emitowali w jeden dzień tygodnia, ale nie wiem który z nich został -
          wtorek czy czwartek. Następnie przeniesiono na środę na 20.00 no i w końcu
          Barbara Borys-Damięcka zdecydowała o przeniesieniu serialu na 17:20 w
          niedzielę. I tak już zostało do końca, bonieważ wzrosła oglądalność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka