legal.alien 27.05.02, 15:50 Reklama jednego z operatorow telefonii komorkowej, nawolujaca to sciagniecia Hymnu polskiego jako dzwonka to profanacja i naduzycie symboli narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jabu Re: Profanacja Hymnu RP IP: 212.244.106.* 27.05.02, 16:20 Czy aby nie przesadzasz? Jak profanacja? Moim zdaniem to kolejny krok w stronę podniesienia naszego poczucia przynależności narodowej. Dobrze, że symbole narodowe zaczynają towarzyszyć nam na codzień i nie tylko w bardzo podniosłych chwilach. Polakiem jest się na codzień, a nie tylko od święta. Oby tak dalej!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg36 Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 16:25 W 100% popieram jabu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Profanacja Hymnu RP 27.05.02, 16:56 Gos´c´ portalu: jabu napisa?(a): > Czy aby nie przesadzasz? Jak profanacja? Moim zdaniem to kolejny krok w strone˛ > podniesienia naszego poczucia przynalez˙nos´ci narodowej. Dobrze, z˙e symbole > narodowe zaczynaja˛ towarzyszyc´ nam na codzien´ i nie tylko w bardzo podnios?ych > chwilach. Polakiem jest sie˛ na codzien´, a nie tylko od s´wie˛ta. Oby tak > dalej!!!!!!!! Oddziel przynaleznosc narodowa od kasy. Wszyscy teraz chca zarobic na mistrzostwach, stad taki (dla mnie zupelnie debilny) pomysl. Jak to sobie zreszta wyobrazasz? Nasi wygrywaja a ty wlaczasz hymn narodowy w komorce? Albo sluchasz go sobie na ulicy, na spacerze? No nie rozsmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 11:10 To może jeczcze ubierz se gacie w polską flagę i wycieraj dupę białoczerwonym papierem toaletowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: Profanacja Hymnu RP 30.05.02, 23:51 Gość portalu: Marcel napisał(a): > To może jeczcze ubierz se gacie w polską flagę... Ale na przyklad ciuchy z flagą Wielkiej brytanii jakis czas temu byly krzykiem mody. Koszulki, sukienki, szorty a nawet tenisowki w brytyjska flagę. Jedna ze Spice Girls miala nawet taki "oflagowany" kostium. I czy w tym przypadku byla to profanacja symboli narodowych Zjednoczonego Królestwa? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 27.05.02, 18:36 Popieram. Hymn to jest zbyt ważna melodia, by tak po prostu ją odtwarzać w komórce. Ale sama reklama mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minik Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.toya.net.pl / 10.0.228.* 27.05.02, 19:58 Profanacja, az boli, nawet jeśli poza tym reklama jest nizła. Każda inna melodia pobudzająca poczucie wspólnoty jest tu na miejscu. Hymn narodowy to nie melodyjka na komórkę ani w zegarku (były kiedyś zegarki z melodyjkami)i może dla tego śpiewając hymn wstajemy. Nie pozwólmy "jednemu z operatorów komórkowych" sprzedać pieśni, która jest symbolem narodowym, wzbudza poczucie dumy, przypomina kim jesteśmy i komu to zawdzięczamy. Nie wszystko musi chyba być Cool i na luzie. Są jeszcze do stu tysięcy beczek kiszonej kapusty jakieś świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.05.02, 13:23 Popieram zdecydowanie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że nastawiam taką melodyjkę w telefonie. Siedzę w pracy, a komórki lei mi hymn - ktoś miał nie po kolei w głowie. Bo już wizja, że po każdym golu, w knajpach dla dresiarzy rozlegną się Mazurki Dąbrowskiego to jakaś zgroza. Nie chcę popadac w patos, ale kiedyś ludzie ginęli za zaśpiewanie hymnu, a teraz jakimś wieśniakom w sraczach będzie odzywać ta melodia. I nie ma żadnego znaczenia, czy reklama jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Profanacja Hymnu RP 28.05.02, 14:43 Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie, ze takie naduzycie symboli narodowych powinno byc scigane z urzedu przez prokurature. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynka Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 27.05.02, 20:02 Masz rację..pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekris Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 11:05 Zdecydowanie popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Profanacja Hymnu RP 28.05.02, 15:27 Pomysł podobny do coca-coli na polskiej fladze. Co najmniej niesmaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziunia Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.chello.pl 28.05.02, 18:28 Pomijając wątek z hymnem, to czy mi się tylko wydaje czy poprostu jest to jawne "picie" w stronę kibiców Legii i Polonii?!? Zwróćcie uwagę na loga dwóch klubów z reklamy i porównajcie z logami tych zespołów. Jak dla mnie są takie same (oczywiście pomijając kolorystykę i literki). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Profanacja Hymnu RP 30.05.02, 17:01 Ktos sie zdenerwowal nie na zarty. I slusznie. Przeczytajcie sobie: wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?_WID=267971 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KANGOOR Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 17:30 Dla mnie jest to profanacja. I reklama ta naprawdę uraza moje uczucia. Jestem Polakiem i za każdym razem jak słysze Hymn Polski to wstaję. Jakoś nie moge sobie wyobrazić, że siedzę w domu a w kieszeni dzwoni komórka z Hymnem. Bardzo mi sie to niepodoba takie wykorzystanie symbolu narodowego ( jak dla mnie) jest niedopuszczalne. Reklama tej firmy mnie obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.05.02, 21:31 Drodzy Państwo Forumowicze! Hymn w telefonie - można się spierać, czy powinni/nie powinni udostępniać. Osobiście nie uważam, aby posiadanie hymnu jako (nie ustawionej) melodyjki w telefonie było czymś złym... ciekaw jestem, ile osób ma w telefonach wgrane hymny USA lub Francji (ze względu na piękno melodii...) i się nie przejmuje, że to jest hymn któregoś z tych państw i dzwoni sobie gdzie popadnie. A przejmować się powinno - bo hymn to hymn i już. To, że nie powinno się go ustawiać jako dzwonka - nie podlega wg mnie dyskusji, bo w końcu mam (i większość z dyskutantów na forum zapewne też) w telefonie ze 30 - 40 innych melodyjek, które mogą sobie dzwonić o każdej porze dnia i nocy nie budząc żadnych kontrowersji. Proszę jednak zauważyć, że operator, który udostepnia hymn jako melodyjkę zaleca, aby używać go z rozwagą i należnym szacunkiem i w stosownej chwili (myślę że międzynarodowe imprezy sportowe są właśnie takimi chwilami) - zatem nie widzę tu problemu. Swoją drogą próbowałem sobie już dwukrotnie hymn ściągnąć - bez rezultatu (u własnego operatora). Inna obserwacja - do dyskusji: jak świętujemy - wywieszamy flagę narodową, a jak kończymy świętować - flagę zwijamy i buch! do szafy, do piwnicy, do kantorka, gdzie kurz zbiera... I jak to wygląda - jest to wg Szanownego Państwa profanacja symbolu narodowego czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabu Re: Profanacja Hymnu RP IP: 212.244.106.* 10.06.02, 17:17 Dokładnie o to i chodziło. Jesteśmy wielkimi patriotami tylko od święta, a powinniśmy, myślę, być na codzień. Hymn w komórce to powód do świętego oburzenia, ale na ulicy bardzo często się słyszy, że co polskie to be. I jak z tym patriotyzmem kochani patrioci? Tylko symbole narodowe są święte a reszta Polski NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: Profanacja Hymnu RP 30.05.02, 23:40 Hymn Polski i jako melodyjka w telefonie komorkowym?Dla mnie- czemu nie? Rozumiem ,że niektorzy moga czuc sie urażeni i uważać to za profanacje. Wszystko zalezy od naszego podejścia, pogladów , wrazliwości... czasem trudno powiedziec gdzie jest ta plynna granica między profanacja a nie-profanacja, jak w tym przypadku. Dla mnie osobiście nie jest to profanacja symboli narodowych. Nie widze nic zdroznego w tej reklamie i w całej sprawie. pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 31.05.02, 11:51 Podobno młodziezowka Unii Pracy juz wystapiła w wnioskiem do sądu w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Profanacja Hymnu RP IP: 193.0.117.* 06.06.02, 13:46 Mam nadzieje, ze zartujesz! Unia Pracy wyglada mi na dosc przyzwoita partie! Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Profanacja Hymnu RP 07.06.02, 12:47 hymn w telefonie komórkowy profanacją? Jak go będzie odtwarzał pijany degenerat bo mu odbije to może i będzie profanacja. A hymn radziecki czy amerykański w komórce to już nie jest profanacja? A co z hymnem polskim zrobiła Edyta Górniak? Nawet dziecko wie, że z hymnu się kolędy czy przeboju nie da zrobic i nawet nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga34 Re: Profanacja Hymnu RP IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 08:36 Wszyscy wypowiadający się na temat profanacji hymnu nie wzięli pod uwagę dosyć istotnego, moim zdaniem, aspektu tej sprawy. W reklamie hymn odtwarzany z komórki godzi zwasnione strony, zamieniając dwie grupy kibiców w jednolity front. Jeżeli taki miałby być efekt wykorzystania hymnu, to czemu nie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś