Dodaj do ulubionych

DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POLSKIEG

• jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 15:15
      Nagminne jest również nieodmienianie nazwisk (Ziobro, Hejmo).
      • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 15:48
        W przypadku Hejmy też zwróciłem na to uwagę, ale dopiero od wybuchu tej afery.
        Wcześniej chyba mówili o nim tylko w mianowniku. Część reporterów jednak
        odmienia, ale jest tak pół na pół. W przypadku Ziobry większość już odmieni
        nazwisko. A Polko też się powinno odmieniać? "Zaprosiłem do studia płk. Romana
        Polkę"?
        • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 16:00
          Oczywiście, że tak. Ciekawe, że jeśli chodzi o nazwiska "historyczne" nikt nie
          ma wątpliwości, że mówi się Kościuszce, z Kościuszką. A jeśli chodzi o
          współczesnych to są kłopoty.
          • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 16:02
            Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek słyszał odmienione "Polko" i stąd
            moje wątpliwości ;)
    • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 17.05.05, 09:19
      Znowu komisja w sejmie i znowu co chwilę dwutysięczny pierwszy. Uszy więdną.
    • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 19.05.05, 09:25
      Nasz magister prezydent też tak wspaniale używa liczebników. Żal słuchać.
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 25.05.05, 23:19
      " w dwutysięcznym drugim"

Michał Pol z Gazety Wyborczej podczas studia sport TVP2.
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 12.06.05, 23:07
      Szymon Majewski i jego kalendarz na rok _dwutysięczny_ siódmy wręczany
      Bartoszowi Obuchowiczowi w dzisiejszym "Mamy Cię". Do pilota Miga-29 podobna
      uwaga.

Poza tym warto też podszkolić angielski. Gruszkę, czyli "pear", nie wymawia
      się "pir".
    • amorficzna Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 18.06.05, 23:24
      ja z kolei wyczulona jestem na "w cudzyslowiu" szczegolnie politycy popelniaja
      ten blad
    • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 24.06.05, 07:29
      Ex premier Rakowski też wczoraj wyskoczył z dwutysięcznym pierwszym.
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.07.05, 17:44
      I mamy kolejnych:

"dwutysięczy piąty"
      Ireneusz Bieleninik - TVN - program "Siłacze"

"dwutysięczny piąty"
      Piotr Beluch - lektor programu Siłacze TVN

"dwutysięczny piąty, dwutysięczny siódmy"
      Bogdan Sawicki - TVP3 Warszawa - program EurInfo (lektor)

"dwutysięczny pierwszy"
      Sławomir Siezieniewski TVP3 Kurier 7:30
      W jego wypadku była to tylko jednorazowa wpadka, bo reszta dat w wydaniu była
      OK :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka