jaion.x 25.06.05, 19:51 Kiedyś ogladałam film "Smażone zielone pomidory". Był niesamowity! Wywarł na mnie wielkie wrażenie. Czy komuś też się podobał ten film? Szukam bratnich dusz. Odezwijcie się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_dzidka Zgłasza się bratnia dusza!! :)) 25.06.05, 20:11 Oglądałam, bardzo mi się podobał - ciepły, serdeczny, nie przesłodzony i pozostawiający wrażenie optymistycznej wiary w ludzi :) Plus gra aktorów... Ale w moim przypadku to nic zaskakującego - jestem wielbicielką pisarstwa Fannie Flagg. Mam nadzieję, że również czytałaś "Pomidory", a poza tym polecam dwie inne książki FF: "Witaj na świecie, Maleńka!" oraz "Dogonić Tęczę" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.sympatyczny Re: Zgłasza się bratnia dusza!! :)) 28.06.05, 19:53 Super film. Dlaczego polscy rezyserzy nie potrafia nakrecic cos tak ujmujacego i ciepłego? Jestem z Wami ogladacze Smażonych zielonych pomidorków!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 20:15 Mam film, był dołączony do jakiejś gazety. Znakomici aktorzy, jeden w drugiego. Przy kasach w supermarketach sprzedawali książkę, różni się od filmu, w książce panienki miały wyraźniejsze ciągaty lesbiańskie, ale adaptacja cudo. Podobny cud, że w tym amerykańskim chłamie przeszwarcuje się coś urokliwego. "Zwykła historia" Lyncha jest w podobnym nastroju, zaraz sobie te dwa filmy obejrzę zamiast tego co zapowiadaja w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
graza.61 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 20:18 Oglądałam. Dla mnie super film. Jestem z Wami! Odpowiedz Link Zgłoś
jaion.x Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 20:25 Czy można gdzieś zdobyć film? Na TV nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
brca Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 02:01 paczka111 napisała: "Zwykła > historia" Lyncha jest w podobnym nastroju "Prosta historia" Lyncha- to jest poprawny tytuł... W orginale brzmi on "Straight story" i można tłumaczyć go w dwójnasób tj. jako "Prosta historia" właśnie lub od nazwiska głownego bohatera o nazwisku Straight, jako "Historia Sraighta" Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 21:14 Po obejrzeniu filmu i przeczytaniu książki "Smażone zielone pomidory" przez dłuższy czas smażyłam zielone pomidory. Mnie smakowały. Odpowiedz Link Zgłoś
joemama Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 21:51 Nie oglądałem, ale w życiu nie słyszałem bardziej żałosnego tytułu (flmu czy też książki). Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 08:28 A Faceci nie płaczą choćby to tytuł jaki Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 17:15 > Nie oglądałem, ale w życiu nie słyszałem bardziej żałosnego tytułu Faktycznie, skoro nie oglądałeś, to wiesz wszystko na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
jaginger Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 21:55 oglądałam i czytałam...i się przyłączam... --------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 25.06.05, 22:29 Uwielbiam od pierwszego wejrzenia. I film i książkę. Specyficzna narracja i klimat amerykanskiego południa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 00:13 Jeden z moim ulubionych filmow, ogladalem 1000x. Odpowiedz Link Zgłoś
tupotek Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 09:06 Uwielbiam takie klimaty w filmach. To jak uczta przed telewizorem. Zupełne przeciwieństwo tego sensacyjnego chłamu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes6 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 10:45 Oglądałam i bardzo często oglądam na DVD gdy chcę sobie nastrój poprawić. ps. I tez mam "lepsze ubezpieczenie" ....:)) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 12:46 ogladalam i czytalam i chce jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 23:03 rzeczywiście miły i sympatyczny ale książka czarowniejsza, poczytaj koniecznie, urocza. Odpowiedz Link Zgłoś
mumiaczek Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 26.06.05, 23:17 Niezły film, tylko dlaczego pojawił się na forum Telewizja? Czyżby ostatnio nadawała go jakaś polska stacja i znów go przegapiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 00:33 film oglądałam i popłakiwałam na końcu ze wzruszenia :) książki Fanni Flagg uwielbiam - "Witaj na świecie Maleńka" przeczytałam w jeden dzień, jednym tchem, nie mogąc się oderwać! Odpowiedz Link Zgłoś
jaion.x Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 07:56 Może warto latem puścić dobry film zamiast tych w kółko odgrzewanych seriali, których nikt nie ogląda. TV nie dba o widza! Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 14:21 Zgadzam się z "jaion.x", że należy się nam widzom odrobina luksusu. "Smażone zielone pomidory" to byłoby już coś! Halo, dyrektorzy programów telewizyjnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilena Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 15:12 Przyłączam się. Obejrzałam, zakochałam się. Potem książka. Na smażenie pomidorów jeszcze się nie odażyłam, ale jak widzę każdego roku zielonego pomidora to mnie taka chęć nachodzi żeby spróbować. a potem sobie myślę ... nie... nie będę psuć sobie wyobrazenia o tym jak smakują "smażone zielone pomidory". Niech pozostaną w sferze wyimaginowanych smaków.... Odpowiedz Link Zgłoś
hortika Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 16:41 mi się też bardzo podobał-nawet ostatnio i książkę i film kupiłam za niewielkie pieniądze. Dobra na smuteczki.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia36 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 27.06.05, 23:36 uwielbiam ten film, dorzucam jeszcze "Stalowe magnolie," ten sam klimat- ciepło, serdeczność, przyjaźn. Odpowiedz Link Zgłoś
graza.61 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 28.06.05, 08:20 Kto jadł smażone zielone pomidory? Kto ma na nie przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 28.06.05, 09:00 Jadłam. Mnie smakowały. Przepisu nie pamiętam. Ale robiłam je w podobny sposób jak kotlety ....coś w bułce tartej..... potem smażyłam na rozgrzanym tłuszczu... Może ktoś z Forumowiczów ma dokładny przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 28.06.05, 10:13 > uwielbiam ten film, dorzucam jeszcze "Stalowe magnolie," ten sam klimat- > ciepło, serdeczność, przyjaźn. no właśnie, siłą tych filmów jest bliskość, przyjaźń i solidarność jaka może się wytworzyć pomiędzy kobietami. chyba za mało jej w życiu rzeczywistym. dorzyciłabym jeszcze - "Thelmę i Luise", "Chłpaki na bok". Odpowiedz Link Zgłoś
ami.123 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 28.06.05, 14:14 Świetny film. Taki babski. Klimacik super. Aktorzy ok. Dla wrażliwych istny wyciskacz łez. Gorąco polecam wszystkim.Warto ten film obejrzeć. książka jest super! Czytać trzeba dwa razy bo nie sposób wszystkich imion i nazwisk spamiętać ( szczególnie tym, którzy nie znają języka angielskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 30.06.05, 20:50 Książka jest dołączona do lipcowej Oliwii. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 30.06.05, 21:03 Dziękuję za informację! Dobrze, że mi o tym powiedziałaś Jolluu! Nie czytuję Olivi, ale tym razem na pewno ja kupię! Odpowiedz Link Zgłoś
wiola22 Mam przepis 01.07.05, 00:12 ...ale podam go jutro bo muszę odszukać.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Mam przepis 01.07.05, 11:01 Przepis z książki: 3 łyzki stolowe tluszczu z bekonu mąka 4 twarde zielone pomidory pokrojone w plastry o grubosci ok. centymetra mleko, sol pieprz ubite jajka suszone okruszki chleba Podgrzej tluszcz z bekonu na ciężkiej patelni. Umocz pomidory w jajkach, a potem w okruszkach chleba. Powoli smaż je w tłuszczu, aż zbrązowieją po obu stronach. Ułóż pomidory na talerzu. Na każdą łyzkę stołową tłuszczu, który został na patelni dodaj jedną łyżkę stołową mąki i dobrze wymieszaj. Potej dodaj jedną filizankę ciepłego mleka i gotuj az do zgęstnienia, ciągle mieszająć. Dodaj sól i pieprz do smaku. Polej sosem pomidory i podawaj na gorąco. Najlepsze co moze być. Są jeszcze inne przepisy. Musze wyprobowac, tylko gdzie teraz dostac zielone pomidory, chyba trzeba poczekac do sierpnia. ciekawe czy czerwone tak samo smakują. Mozna sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola22 Re: Mam przepis 01.07.05, 12:55 jollaa mnie ubiegła więc podam drugi przepis Składniki: 1 średni zielony pomidor na osobę tłuszcz z bekonu pieprz , sól biała mąka kukurydziana Pokroić pomidory na plastry o grubości ok. 1 cm. Posypać solą , pieprzem a potem obtoczyć z obu stron w mące. W dużej rynience podgrzać tyle bekonu by przykrył dno. Smażyć pomidory aż po obu stronach się lekko przyrumienią Odpowiedz Link Zgłoś
wiola22 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 01.07.05, 12:57 jollu dzisiaj szukalam oliwii lipcowej ale znalazłam tylko Oliwię z suszarką. Może to w jakimś innym piśmie ma być ta książka.Będę wdzięczna za odpowiedz bo chciałabym ją dostać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pani_dj Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 01.07.05, 16:39 ja zdecydowanie ejstem fanka filmu i ksiazki. historia jest genialna, opowiedziana w swietny sposob. i klimat. ideal niemalze. przylaczam sie do fanow :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 01.07.05, 17:55 Do Oliwii napewno, kupiłam za 9,90. Szukaj dalej, taką z suszarka też widziałam, ale są też z książką. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Czytam teraz:) Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 02.07.05, 12:16 "Obleciałam" całe miasto i nie znalazlam książki w Olivii. Przyjdzie mi zrobić smażone zielone pomidory według przepisu fanek - forumowiczek i wspominać film.... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 02.07.05, 23:42 może najbliższy Empik? albo Allegro :) Odpowiedz Link Zgłoś
amorficzna Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 09.07.05, 23:08 mialam szczescie natrafilam na olivie z ksiazka w pierwszym sklepie z prasa do ktorego dzis zajrzalam. zaraz zabieram sie do lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
agaxx Re: Kto oglądał "Smażone zielone pomidory"? 10.07.05, 17:07 To jeden z moich ukochanych filmów, i książek! Polecam inne książki Fannie Flagg bo to równie zręcznie napisane cudeńka! Pozdrawiam fanów!!! Odpowiedz Link Zgłoś