28.06.05, 22:34
Właśnie się skończył „Titanik” na polsacie. Wie ktoś gdzie są pochowani
wszyscy ludzie któży zgineli na Titaniku ? Bardzo mnie to interesuje.
Obserwuj wątek
    • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:01
      Na dnie Oceanu Atlantyckiego, jakieś 4 kilometry pod wodą :-)
      • grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:02
        Ale oni mieli kapoki ! Ja slyszalem ze gdzies w NY jest wielkie cmentarzysko.
        • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:03
          Fakt... No tego nie wiem, moze da się wygrzebać w internecie...
          • grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:23
            wygrzebiesz?
            • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:27
              Jak znajde czas, to poszukam. Sam też możesz spróbować :)
              • doktor_kidler To co znalazłem 28.06.05, 23:29
                titanic.gov.ns.ca/
              • doktor_kidler I jeszcze 28.06.05, 23:30
                www.halifax.ca/history/titanicmain.html
              • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:31
                my.execpc.com/~reva/fv2.htm
                • grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:39
                  Ladnie ladnie ... a tak w ojczystym jezyku daloby sie ?
                  • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:55
                    Zapewne by się dało... Skorzystaj z Google, wpisz 'ofiary katastrofy titanica'
                    czy coś takiego, zawsze coś ci znajdzie. Albo poszukaj stron o samym Titanicu i
                    tam zobacz linki. W internecie da się wszystko wygrzebać, ale niekoniecznie na
                    polskich stronach.
                  • kobieta_ze_wsi Re: Titanik 29.06.05, 00:10
                    to może coś takiego?

Halifax byl najblizej polozonym portem od miejsca w ktorym wydarzyla sie
                    tragedia TITANICA (700 mil morskich). Na cmentarzu "Fairview Lawn" w
                    polnocno-wschodniej czesci miasta znajduje sie 121 mogil ofiar z TITANICA. Rzedy
                    czarnych, granitowych nagrobkow z ta sama data; April 15, 1912 przypominaja o
                    morskiej katastrofie sprzed ponad 90 lat.
                    (...) Statek CARPATHIA nalezacy do przedsiebiorstwa Cunard dotarl na miejsce
                    tragedi pierwszy. Uratowanych zostalo 700 osob.
                    We srode, 17 kwietnia, dzien przed tym jak CARPATHIA przyplynela z uratowanymi
                    do Nowego Jorku (Pier 54), przedsiebiorstwo White Star wyslalo na miejsce
                    tragedii pierwszy z trzech kanadyjskich statkow z Halifaxu, w celu poszukiwania
                    cial pasazerow. Jednostka o nazwie MACKAY-BENNETT przyplynela na miejsce katastrofy
                    20 kwietnia i przez piec dni wylawiala z Atlantyku ciala pasazerow. Wydobyto 306
                    cial. Potem przyplynely z Halifaxu jeszcze dwa inne statki z pomoca w
                    poszukiwaniach (MINIA i MONTMAGNY). Ogolem wydobyto z oceanu tylko 328 cial
                    (1500 osob zginelo) z czego tylko 209 przywieziono do Halifaxu. Ciala w liczbie
                    119, ktore byly w rozkladzie, z duzymi uszkodzeniami i niemozliwoscia
                    identifikacji pogrzebano w oceanie.
                    W Halifaxie, tymczasowe miejsce pogrzebowe zorganizowano na Mayflower Curling Ring.
                    W okresie od 1 maja do 12 czerwca 1912, pogrzebano 150 ofiar na trzech
                    cmentarzach Halifaxu (...)
    • grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:49
      Ja sie bardzo interesuje Ameryka ... kiedys cyganka mi wywrozyla ze w
      poprzednim wcieleniu plynąłem na Titaniku no i nigdy nie doplynalem i teraz
      tak mnie tam ciagnie ;-) I pytam z ciekawosci gdzie moge byc pochowany hehe :-)
      • doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:59
        Heh, kazdego tam ciągnie, też bym chciał się wybrać :) Jak leciał film w
        kinach, to w Focusie był taki fajny długi artykuł, szczegółowe sprawozdanie z
        tej nocy, kiedy Titanic zatonął. Mam to nawet gdzieś schowane.
        • grzesiek0000 Re: Titanik 29.06.05, 00:09
          Ciekawe ... ja jak zawsze slysze, widze , wspominam Titanika to ciarki mi
          przechodza po ciele , ale tak samo jest nap. z WTC. I mogliby tez nagrac film
          ( akacja dzieje sie w WTC ona jakas wlascicielka firmy , on sprzatacz ... no i
          sam wiesz :-] ) Co do mojego wyjazdu do USA to wiem ze kiedys sie to
          wydarzy , ale ciarki mi przechodza jak czytam takie rzeczy.
          wiadomosci.wp.pl/kat,340,katn,Informacje,wid,7506580,widn,Stereotyp%
          20Polaka%20%20,wiadomosc.html?ticaid=1 polecam sobie sciagnac audycje
          radiowa.
      • lilith76 Re: Titanik 29.06.05, 12:05
        > Ja sie bardzo interesuje Ameryka ... kiedys cyganka mi wywrozyla ze w
        > poprzednim wcieleniu plynąłem na Titaniku no i nigdy nie doplynalem i teraz
        > tak mnie tam ciagnie ;-)

może to argument dla ambasady, kiedy będziesz prosił o wizę ;)))
        • grzesiek0000 Re: Titanik 29.06.05, 15:02
          Pomysle o tym heheh
          • ankadomanska Re: Titanik 05.07.05, 21:48
            polecam www.encyclopedia-titanica.org. jest chyba wszystko o statku, ludziach
            ktorzy zgineli i garstce ktora przezyla... ciekawe sa zwlaszcza biografie, po
            czesci dopiswane przez rodziny pasazerow.
            pzdr
          • margret13 Re: Titanik 05.07.05, 22:32
            Ja bylam w USA akurat w czasie gdy Titanic byl w kinach w Polsce. Trafilam w NJ
            na sklep, gdzie byly gadżety filmowe...dziś został mi tylko kubek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka