jedzoslaw 07.07.05, 18:20 kogo drażni jeszcze mówienie: "pieniążki" zamiast "pieniądze" ? Albo "na dzień dzisiejszy" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cloyes Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 19:12 rownie wkurzajaca jak "pieniazki" jest "kaska" :) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 20:26 albo-o zgrozo-kawusia,kaweczka i chlebus.i kasiora.i slynne bynajmniej,ktorego sie uzywa w niewlasciwym kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 21:32 Mnie denerwuje powszechne mówienie "dokładnie" (kalka z ang. exactly) zamiast: właśnie, słusznie, zgadza się, tak jest, racja, właśnie tak - proszę, ile jest polskich poprawnych wariantów. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 21:47 Dokladnie, to bardzo wqrzajacy nawyczek. Chociaz moze powinienem powiedziec n4vYcHeQ... Odpowiedz Link Zgłoś
kielcik Cos jest NA RZECZY (wrrrr) 20.07.05, 14:39 Czy zwrociliscie uwage na oszalamiajaca kariere tego zwrotu ? Kto to wymyslil i jak mu sie udalo wylansowac takie straszydlo frazeologiczne ? Moj numer 2 : zaimek "ta" w bierniku, czyli "ta" zamiest "te" - jak odmiana slowa "panna"(przepraszam, nie mam polskich czcionek. Notorycznie klada sie na nim dziennikarze telewizyjni, politycy i inne postaci z zadeciem. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki997 Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 22:33 Mnie też drażnią "pieniążki", ale takiego słowa używają głównie osoby z tzw. elementu, pokazywani zwłaszcza w reportażach, programach społecznych i interwencyjnych. Ale pozostali obywatele nie są wolni od podobnych nawyków: - inteligientny - w miesiącu lipcu - włanczam (... włanczam i włanczyłem) - raczej na pewno (m.in. red. Tomasz Lis tak mówi) - chyba na pewno (rzadziej używane, ale dziennikarze lubią tego zwrotu używać) - politycy używający słowa "natomiast" jako przerywnika, by odejść od tematu Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 18:38 > Mnie też drażnią "pieniążki", ale takiego słowa używają głównie osoby z tzw. > elementu, pokazywani zwłaszcza w reportażach, programach społecznych i > interwencyjnych. alez skad! O "pieniazkach" mowia ekonomisci, bankowcy i politycy (co do tych ostatnich, to masz racje, jest to element z marginesu :)) Zwlaszcza jest to razace, gdy rozmowa dotyczy budzetu panstwa, polityki finansowej i innych takich powaznych tematow. A potem z ust eksperta slyszymy, ze: w budzecie przeznaczono wiecej pieniazkow na sluzbe zdrowia" Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk-fizyk Re: Wk...ce nawyki językowe 07.07.05, 23:41 alez sie czepiacie, przeciez to takie polskie i na swojska nute. mnie bardziej doprowadzaja do pasji wszelakiego rodzaju przekrety z angielskiego na polski, typu sorki, keysy, pliz czy pliss i tak dalej, kurka moze sie starzeje czy cus? Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 00:09 Bardziej mnie irytuje mówienie "okres czasu" (powinno się mówic albo okres albo czas, bo to są słowa blizkoznaczne) czy "generelanie" , bo to modne słowo, a nie zawsze jest wpasowane w kontekst wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 06:55 "Pieniążki" mówi namiętnie pani prezydentowa, a za nią jej wszystkie psiapsiółki. Bieda w tym, że psiapsiółki też występują w telewizorni i Polska powiatowa przyjmuje tę cholerną manierę jako coś niezwykle eleganckiego i na topie, bo przecież pani prezydentowa jest zachwycająco elegancka. Co poniektórej prezenterce też się zdarzy chlapnąć na prawo i lewo językowym koszmarkiem, no i "norma" idzie w Polskę. Obawiam się, że walczymy z wiatrakami, ale to nie znaczy, że mamy przestać. Pojawia się jeszcze inny wynalazek prowincji, na razie najczęściej w nekrologach, ale słszałam go już na powiatowych i gminnych imprezach rozrywkowych. Nieodmienianie mianowicie polskich nazwwisk. I jest tak: pogrążeni w bólu, żegnamy ś. p.Jana Nowak. Serdecznie witamy na koncercie panią Janinę Kowalska. Idzie to ogień po słomie. Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 07:52 A mój szef chcąc pokazać wszystkim jaki on urzędowy i przepisowy najpierw gada, gada i gada a potem mówi "[...]wobec powyższego" albo "uwzględniając powyższe". Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens "w związku z powyższym" 08.07.05, 10:06 Kiedyś miałam takiego szefa (jestem sekretarką), który miał takie powiedzonko. Coś tam rozmawiamy na jakiś temat, po czym rozmowa się kończy, a on mówi: "W związku z powyższym proszę o herbatę". Dodam że temat rozmowy nigdy nie był związany z herbatą. Ja postrzegam to jako bardzo żartobliwo-sympatyczny akcent. Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens pleonazmy czyli masło maślane 08.07.05, 10:09 okres czasu podnieś do góry opuść na dół kontynuować dalej i jeszcze wiele innych... to wszystko są błędy językowe nazywane pleonazmami. Jak ktoś z moich znajomych tak mówi to go "częstuję" hasłem: "Bez pleonazmów proszę" i jest zastrzelony bo mało kto zna to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: pleonazmy czyli masło maślane 08.07.05, 11:14 Denerwuje mnie jeszcze kiedy ktoś przytacza zwroty obyczjaowe czy przysłowiowe i mówi np: " trzeba postawić tak zwaną(przysłowiową) kropke nad i" tak zwaną tu jest niepotrzebna, przecież każdy wie, że chodzi o powiedzenie czy potoczny zwrot, nie trzeba tego podkreślać, a w TV jest to nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: pleonazmy czyli masło maślane 09.07.05, 17:05 feminasapiens napisała: > kontynuować dalej > i jeszcze wiele innych... Pamiętam jeszcze o tym lekcję polskiego w podstawówce i szczególnie jeden z przykładów, który większości wydawał się być poprawny: tradycyjny zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: pleonazmy czyli masło maślane 09.07.05, 18:32 michal_82 napisał: > feminasapiens napisała: > > > kontynuować dalej > > i jeszcze wiele innych... jeszcze cofnąć się do tyłu najbardziej optymalny (wrrrrr) Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens błędne nazwy owoców 08.07.05, 10:19 Do szału doprowadza mnie jak ktoś mówi: - winogron zamiast winogrona/winogrono (cyt. "A słodki TEN winogron?") - pora zamiast por ("Jeszcze poproszę porę") Grrrrr... Jak słyszę takie coś to mi się przypomina stary dowcip: - Doktorze, w jakich porach pan przyjmuje? - W sztruksowych. Ale z drugiej strony drażni mnie jak ktoś ZGODNIE Z ZASADAMI POLSZCZYZNY zwraca się do kogoś w wołaczu, a nie w mianowniku (np. "Janku, proszę cię"). Wiem że tak jest poprawnie, ale wśród kolegów np. z pracy, którzy się znają na co dzień (czy na codzień? - kurcze, nie wiem) zwracanie się do siebie w wołaczu brzmi jakoś tak sztucznie i sztywno. I jeszcze jedno żeby nie tworzyć dodatkowego wpisu: wkurza mnie jak ktoś mówi WZIĄŚĆ zamiast WZIĄĆ. W szkole wymyśliliśmy taki haczyk żeby zapamiętać poprawnie: WZIĄĆ - bo od "brać" a nie od "kraść". Pozdro dla wszystkich purystów językowych! Odpowiedz Link Zgłoś
9ton Re: błędne nazwy owoców 14.07.05, 17:26 to "pozdro dla purystow jezykowych" jest debesciarskie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
psotusia Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 12:01 Pytany nie odpowiada na temat tylko zaczyna : "Ja powiem tak......." .....i mówi co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 12:14 "Po prostu" wstawiane co drugie słowo w każdym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 12:20 O tak, tak! Po prostu... masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_karcia Re: Wk...ce nawyki językowe 10.07.05, 15:45 No właśnie - "po prostu" i "prawda"... To "prawda" to w sensie: "i wtedy, PRAWDA, poszedłem sobie tam ble ble ble i, PRAWDA, kupiłem gazetę ble ble, a on mi, PRAWDA, powiedział że..." itd. do z.e.s.r.a.n.i.a!!! :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 12:16 Wrócic z powrotem, przekonywujący zamiast przekonujący Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 12:33 i jeszcze "tak naprawde" uuuuuuhhh Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 17:03 jollaa napisała: > przekonywujący zamiast przekonujący Ale może być przekonywający :) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 13:15 wkurza mnie też, gdy ktoś odmienia wyrazy obce, które nie podlegają odmianie,ani zdrobnieniom. W tej dziedzinie nie mogę zdzierżyć odmieniania i zdrabniania słowa "kakao"- "kakałko","kakała". To częsty błąd, zwłaszcza u młodych matek, które dają dzieciom "kakałko". Odmiana takich słów jak "kakao","chow-chow" (rasa psa) czy "ecrie" (kolor) nie istnieje, podobnie jak ich zdrobnienia. Ale "pieniążki" drażnią mnie najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
winieta Re: Wk...ce nawyki językowe - ideja !!! 08.07.05, 13:26 a dlaczego nie idea ? a wczoraj w związku z zamachami w Londynie reporter rozmawiał z jakąś kobitką (Polką pracującą w UK) a ta co pół zdania "ea" - " i wtedy ea, poszłam i ea zobaczyłam ..." to miało być takie cholernie brytyjskie ! Myślałam, że rozwalę radio (chociaż co ono winne ?) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Wk...ce nawyki językowe - ideja !!! 08.07.05, 13:48 Kilka dni temu byłam na otwarciu wystawy, przemawiała m.in pani która z Polski wyjechała 70 lat temu. Była to jej pierwsza podróż do Polski po tych latach. Mówiła piękną, czystą polszczyzną bez jakichkolwiek naleciałości "hamerykańskich". Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 13:50 Jak ktoś wtrąca 'w sumie'... Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 14:00 Cofnąć się do tyłu Co tu pisze Pójdę sie powiesić - zdjąć odzież ( płaszcz, kurtkę..) Idom... robiom...chcom... że sie tak wyraże... Denerwuje mnie też niedodpowiednie akcentowanie wyrazów.Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaliena1 Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 14:52 - pojechać na Chorwację - spędzać miło Sylwestrę - być zadwolonym - spędzać czas na dworzu - zapisać w cudzysłowiu (zdarza się najbardziej wykształconym ludziom) - jednakowoż Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Wk...ce nawyki językowe 08.07.05, 17:23 to jeszcze posluchajcie wiadomosci w byle ktorym radiu,wszystkie czytane posepnym basem (nawet przez panie) i w dodatku jednym tchem,bez zwracania uwagi na znaki przestankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Wk...ce nawyki językowe i śmieszne wyrażenia 08.07.05, 18:50 zamiast powidziano drzewo genealogiczne - drzewo ekologiczne sygnet - segment obiady jarskie - obiady rajskie Odpowiedz Link Zgłoś
nierymek Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 12:39 > - jednakowoż z tej serii wkurza mnie niemiłosiernie mówienie "podobnież" Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 13:55 mnie drazni,że wszystko ostatnio jest "kolokwialne", słówko roku chba Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: Wk...ce nawyki językowe 16.07.05, 18:21 nierymek napisał: > > - jednakowoż > > z tej serii wkurza mnie niemiłosiernie mówienie "podobnież" jakoś nigdy nie słyszałem, aby ktoś powiedział przy mnie czy w tv "podobnież" (a "jednakowoż" zdarzało się), to chyba nie jest powszechne wyrażenie - chociaż mogę być niemiarodajny ;) wracając, często słyszy się tranZakcja, zamiast tranSakcja - np. Tomek Lis nie widzi różnicy :) tak samo jak masa różnych dziennikarzy ekonomicznych Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 17:10 magdaliena1 napisała: > - być zadwolonym W TV słychać czasem "wiatr porwisty". Odpowiedz Link Zgłoś
nierymek Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 19:07 albo mówienie "z nerw" zamiast "z nerwów". Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 20:10 "Pieniążki" stosują często ludzie z krzykliwych reportaży Elżbiety Jaworowicz. A gdy pokazuje się ich adwersarzy, którymi najczęściej są urzędnicy to zawsze muszą użyć wyrażenia "na dzień dzisiejszy". Odpowiedz Link Zgłoś
joachima Re: Wk...ce nawyki językowe 09.07.05, 23:01 ostatnio w tvn-ie jakas dziennikarka powiedziala "te auto". niemal regula jest "poDDawanie w watpliwosc" jest jeszcze :"tylko i wylacznie", sama nie wiem - bardziej brzydkie czy niepoprawne? Odpowiedz Link Zgłoś
precesja jak jest z MOLO? 11.07.05, 09:26 a jak właściwie jest z tym MOLO wczoraj w TVN odmieniali na lewo i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: jak jest z MOLO? 11.07.05, 13:48 precesja napisała: > a jak właściwie jest z tym > > MOLO > > wczoraj w TVN odmieniali na lewo i prawo. "Molo" jest na pewno wyrazem nieodmiennym (mówię na pewno, bo być może wskutek częstego odmieniania tego wyrazu przez wszystkich Rada Języka Polskiego mogła dopuścić jego odmianę,w to jednak wątpię). Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: jak jest z MOLO? 12.07.05, 09:34 Szlag mnie trafia na "ubrać spodnie", "ubrać buty" W co je ubrać?! Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: jak jest z MOLO? 27.07.05, 15:05 Dopuscila, mozna odnieniac, mozna nie odnieniac. Mnie denerwuje "to znaczy". najgorzej, jak zaczne zwracac na to uwage i w wypowiedzi slysze juz tylko "to znaczy". I "w sumie", szczegolnie jako rozpoczecie kazdej wypowiedzi. Coz sumowac na poczatku, jak sie ejszcze niz nie powiedzialo?:> Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Re: Wk...ce nawyki językowe 12.07.05, 16:06 Panie marszałku, jeszcze nie ZAMKNEŁEM posiedzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
gryfb Re: Wk...ce nawyki językowe 12.07.05, 20:16 Zaczynanie KAŻDEJ wypowiedzi od słów: "To znaczy", albo: "Znaczy się". Zawsze mam ochotę powiedzieć, że znaczy to pies szczochami. Odpowiedz Link Zgłoś
kkaasskkaa Re: Wk...ce nawyki językowe 12.07.05, 20:55 ja nie znoszę jak mówią PZL, zamiast PSL, ZLD, zamiast SLD, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cycolio Re: Wk...ce nawyki językowe 12.07.05, 22:30 To już niemal kanon: poszłem, przyszłem, wyszłem (ponoć przez polską radę językową dopuszczone w mowie potocznej), no i wszechobecne nawet wśród dobrze wykształconych dzisiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzatax dopuszczone??? przez jaką radę??? 16.07.05, 11:31 skąd ty masz takie dziwne wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
filoletowy3 Re: Wk...ce nawyki językowe 20.07.05, 17:42 właśnie a propos pslsld zawsze mnie wk..ał Miecugow, który ma tę jakąś małopolską czy mazurską gadkę i koleżka w najważniejszym programie telewizyjnym w kraju, kształtującym kulturę języka wali koalicja pzlzld. To równie dobrze pana Kazka z portierni można by poprosić, żeby był szpikerem w telewizji :) Odpowiedz Link Zgłoś
punia68 Re: Wk...ce nawyki językowe 15.07.05, 10:28 A mnie bardzo razi niewłaściwe akcentowanie czasowników w czasie przeszłym w drugiej osobie liczby mnogiej (np.zrobiliśmy, poszliśmy, wynieśliśmy). Czasami to "iiiii" się tak ciągnie i ciągnie i ciągnie w nieskończoność, a mnie nerwy bolą. Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
imiriam Re: Wk...ce nawyki językowe 15.07.05, 22:49 Moja była szefowa ma zwyczaj okraszania swoich wypowiedzi wtrętem, który brzmi "sten". Poza już wymienionymi drażni mnie "najmniejsza linia oporu" i "najwyższe podium" ("stanął na najwyższym podium"). Odpowiedz Link Zgłoś
hebat Re: Wk...ce nawyki językowe 16.07.05, 20:50 „Aczkolwiek”, wspomniane już „bynajmniej” użyte w niewłaściwy sposób. Białej gorączki dostaję przy wziąść, wiater i swetr. Jeszcze „wstawić się”, chociaż to ostatnie brzmi bynajmniej ;) zabawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
phillygirl Re: Wk...ce nawyki językowe 16.07.05, 21:17 a co powiecie na "umowmy sie" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
menisk Re: Wk...ce nawyki językowe 17.07.05, 22:36 Ze zgrozą obserwuję triumfalny pochód "mi" w sytuacjach, gdy bezwględnie należy użyć "mnie". Np. "Mi się to nie podoba", "mi się wydaje" itp. Jest to teraz tak powszechne (również na forach internet.), że przedostaje się coraz częściej do telewizji. Jakoś jeszcze nikt nie wpadł na to, by mówić "A ci jak się wydaje?" zamiast "A tobie jak się wydaje?", skąd więc ta okropna mania wpychania nieakcentowanego "mi" zamiast "mnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
googoo3 Re: Wk...ce nawyki językowe 18.07.05, 14:09 W TV w prognozie pogody powiedzenie: na termometrach lub na termometrze tyle a tyle stopni. A gdzie jak nie na termometrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Kreski na termometrze 18.07.05, 16:26 ...albo "na termometrze pięć kresek powyżej dwudziestu stopni". Mówią tak głównie radiowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Wk...ce nawyki językowe 18.07.05, 14:54 Mnie drażni "proszę ja Ciebie" na zasadzie pustego przerywnika jak "prawda" czy "po prostu". No i jeszcze "proszę Cię bardzo" jak ktoś coś komuś daje. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Wk...ce nawyki językowe 20.07.05, 18:20 Dostaję wysypki i tików nerwowych, gdy na czas nie uda mi się wyłączyć głosu podczas emisji reklam i nieopatrznie usłyszę: udrażnia ale nie podrażnia, udawadnia(wrrrrrr), włosy ŚNIĄ ze wszystkich sił, i inne podobne koszmary językowe!!! Sławetny dwutysięczny trzeci, czwarty, piąty to już legenda. Ostatnio usłyszałam z ust Olejniczaka. Ludzie!!!Mówi się DWA TYSIĄCE PIĄTY!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Wk...ce nawyki językowe 21.07.05, 21:22 Jeszcze jedno mi sie przypomniało, a wdenerwuje mnie to bardzo mocno. Nie lubię jak ktoś mówi ZTŁOTY zamiast ZŁOTYCH - np. słonecznik - pięć złoty, ten zestaw jest do kupienia za 99 ZŁOTY, zbieramy na prezent - składamy się po 10 ZŁOTY. Odpowiedz Link Zgłoś
phillygirl Re: Wk...ce nawyki językowe 22.07.05, 11:27 ja jeszcze dostaje gesiej skorki na nastepujace sformulowania: -"nie rozumie" - mowione w pierwszej osobie - "wziasc" - "włanczam, wylanczam' - "czas pokaże" to na razie tyle... jak cos mi sie jeszcze przypomni to dam znac pozdrawiam wszystkich dbajacych o piekno polskiej mowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksenia23 Re: Wk...ce nawyki językowe 24.07.05, 14:16 Koszmar to: -zamkłam, -wchódź, -troszki, -poszłem, przyszłem, wyszłem itp., -bez mała, -w ogole (w wersji ostrzejszej wogule i wogole!) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Wk...ce nawyki językowe 25.07.05, 13:27 a już nagminna jest,zwłaszcza w "Telexpresie" następująca maniera: niby pytanie typu "ratują tonących,przyjaciele ratowników" a potem jakby odpowiedź na powyższe: "mowa o nowofunlandach". Nie ma wydania "Teleexpresu" bez takiego zabiegu retorycznego. Drażni mnie też mówienie "pociechy" zamiast "dzieci"- także nagminne w "Teleexpresie". Odpowiedz Link Zgłoś
conrad62 Re: Wk...ce nawyki językowe 25.07.05, 13:55 jedzoslaw napisał: > kogo drażni jeszcze mówienie: "pieniążki" zamiast "pieniądze" ? Albo "na > dzień dzisiejszy"? Mnie. Tylko że "na dzień dzisiejszy" jest tu niepełne. Najczęściej bowiem pada nowotworowa fraza "w tym temacie na dzień dzisiejszy", albo jeszcze bardziej prostacka "w tem temacie na dzień dzisiejszy". Ale czegu tu oczekiwać i od kogo? We wszystkich mediach brzmi przecież od tygodni odzywka szefa orlenowskiej komisji śledczej do marsz. Cimoszewicza: "Panie pośle, proszę nie wychodzić, ja nie zamknełem posiedzenia komisji". Dobrze buraku, że "zamknełeś" chociaż gaz przed wyjściem z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Wk...ce nawyki językowe 27.07.05, 15:09 To jeszcze "ciebie" i "tobie". Lubie ciebie, powiem tobie. Nie wiem czy to ma byc zwdojona oznaka szacunku, ale mam na to uczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Poddenerwowany 28.07.05, 12:59 Poddenerwowany! Należy mówić: podenerwowany. Odpowiedz Link Zgłoś