zuzia.zet 05.06.06, 19:56 Mówią o powodzi w podkarpackim i w JEDNEJ krótkiej relacji 2 błędy - Robczyce zamiast Ropczyce i Stawasz zamiast Stawarz. Rozumiem, to nazwy własne, ale chyba od dziennikarzy można wymagać aby sprawdził pisownię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mostek2 Re: Polsat - analfabeci? 05.06.06, 20:06 W Twoim poście też znalazł się jeden błąd. Errare humanum est, chociaż od dziennikarzy powinno wymagać się rzetelności i prawdziwości... Odpowiedz Link Zgłoś
mostek2 Re: jaki? nt. 05.06.06, 20:09 Widzisz źdźbło w oku sąsiada... ;-))) Przeczytaj jeszcze raz uważnie, to drobnostka, ale spójrz jak łatwo jest kogoś skrytykować... pozdrawiam, mostek Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia.zet Re: jaki? nt. 05.06.06, 20:13 Widzę: "dziennikarzy ... sprawdził", ok, ale ja nie zarabiam tym na chleb, a uwagi mam do dziennikarzy - ludzi, którzy powinni być językowo bezbłędni. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia.zet Re: jaki? nt. 05.06.06, 20:17 Jeśli już uznalibyśmy Podkarpackie za region, to owszem, no i dużą literą, ale region nazywa się Podkarpacie; podobnie w małopolskim, śląskim (regiony to Małopolska i Śląsk), ale w Łódzkiem, Lubelskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mostek2 Re: jaki? nt. 05.06.06, 20:27 Wiem, tu masz rację. Na błędy rzeczowe (nie wszystkie oczywiście) można czasami przymknąć oko, ale o wiele bardziej razi dykcja i konstruowanie zdań przed niektórych dziennikarzy. A tak na marginesie to obecnie sama głowa państwa daje kiepski przykład jeśli chodzi o posługiwanie się językiem polskim. I nie wierzę, że nie można na tym popracować...EOT pozdrawiam, mostek Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: jaki? nt. 05.06.06, 20:52 Tak jest. Nie mieszajmy żywiołowych wypowiedzi na forum internetowym z robotą dziennikarską. Chociaż zgadzam się, że także na foróm czeba pszetrzegać ortografie i gramatyke. Odpowiedz Link Zgłoś
decitos Re: jaki? nt. 05.06.06, 21:53 W poście wyżej jest błąd! W poście wyżej jest błąd! W dacie... A nie, wydawało mi się... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Polsat - analfabeci? 14.06.06, 23:51 Nie "też", bo ona wszak o dwóch błedach pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
kwater4 Wtórni!!! 11.06.06, 23:16 Analfabeci to raczej nie, ale wtórni, przynajmniej niektórzy - to już tak. Smoktunowicz kiedyś powiedziała w wywiadzie w gazecie, że w POlsce jest 15 województw. Do dziś kometuje się też to, jak mówiąc o wielości języków na pogrzebie JP2 powiedziała, że w Rzymie jest "prawdziwa wieża Babilon" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chichocik1 Re: Wtórni!!! 11.06.06, 23:28 kwater4 napisał: > Analfabeci to raczej nie, ale wtórni, przynajmniej niektórzy - to już tak. > Smoktunowicz kiedyś powiedziała w wywiadzie w gazecie, że w POlsce jest 15 > województw. Do dziś kometuje się też to, jak mówiąc o wielości języków na > pogrzebie JP2 powiedziała, że w Rzymie jest "prawdziwa wieża Babilon" :))) Balbina, ileż to razy można zmieniać nicki??? Daj na luz :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwater4 Re: Wtórni!!! 12.06.06, 22:21 > Balbina, ileż to razy można zmieniać nicki??? Daj na luz :)))))) Ale ja nie jestem Balbina, ja raczej Ptysia przypominam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bulszyt Re: Polsat - analfabeci? 14.06.06, 18:54 Pan red. Michalak miał w materiale o nowym prezesie PZU elementarny kłopot z odmianą jego nazwiska. Netzel nie odmienia się wcale jak "precel" i na pytania KOGO? CZEGO? odpowiemy "NetzEla", a nie "Netzla", jak z uporem maniaka mówił pan red. Michalak. To tak samo jak by nazwisko Kozioł odmienić w dopełniaczu "Kozła", a przecież nawet dziecko wie, że powiemy "Kozioła". Odpowiedz Link Zgłoś