Dodaj do ulubionych

spot prorodzinny w TVP

15.07.06, 14:01
podobno w TVP jest emitowany spot prorodzinny, w ktorym kobieta rodzi
odkurzacz. czy ktos z Was to widzial? czy to jest gdzies na youtube albo
podobnych?
Obserwuj wątek
    • rzepka_wg Re: spot prorodzinny w TVP 15.07.06, 19:47
      Tak jest taki spot. Ja właśnie widziałam. Rzecz firmuje Instytut Matki i
      Dziecka. Jedna w asyście męża /poród rodzinny/i licznego personelu medycznego
      rodzi odkurzacz, a inna pokazana po porodzie kuchenki mikrofalowej. Konkluzja
      zza kadru: Ile rzeczy musisz jeszcze kupić zanim zdecydujesz się na
      dziecko? /cytat niedokładny/.

Nie sądzę, żeby wiele osób postanowiło się rozmnożyć pod wpływem tego dziełka.
    • theodorka Re: spot prorodzinny w TVP 15.07.06, 20:22
      Jest śmieszny, a za razem tragiczny, ponieważ zamiast radości z posiadania
      dziecka pokazuje wyłącznie cierpienie związane z jego porodem. To tak, jakby
      pokazać w reklamie narodzenie martwego dziecka. Pomysł niby ciekawy, ale jestem
      przeciw tej reklamie.
      • kubissimo Re: spot prorodzinny w TVP 15.07.06, 21:08
        chyba troche nie rozumiesz tego spotu
        ja go nie widzialem, ale z powyzszego opisu zrozumialem, ze chodzi o krytyke
        mlodych malzenstw, ktore odkladaja powiekszenie rodziny na blizej nieokreslona
        przyszlosc, bo najpierw trzeba sie dorobic
        • nowy_agent Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 02:39
          kubissimo napisał:
          > chyba troche nie rozumiesz tego spotu
          > ja go nie widzialem, ale z powyzszego opisu zrozumialem, ze chodzi o krytyke
          > mlodych malzenstw, ktore odkladaja powiekszenie rodziny na blizej
          nieokreslona
          > przyszlosc, bo najpierw trzeba sie dorobic

Nie dorobić, ale mieć perspektywę utrzymania dziecka! No chyba, że ma ono
          biegać po śmietnikach w poszukiwaniu pokarmu.
          • kubissimo Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 23:42
            25 lat zylem bez mikrofalowki. jakos da się ;)
            • umfana Re: spot prorodzinny w TVP 18.07.06, 11:56
              kubissimo napisał:

> 25 lat zylem bez mikrofalowki. jakos da się ;)

bez odkurzacza rozumiem że też... heheheh!
              • jedynataka Re: spot prorodzinny w TVP 18.07.06, 13:47
                tu mozna obejrzec ten spot
                www.press.pl/newsy/pokaz.php?id=5805
    • umfana Re: spot prorodzinny w TVP 15.07.06, 21:06
      Typowa agitka z czasów stalinowskich. Obliczona na odbiorcę w wieku
      poprodukcyjnym, więc kompletnie nie trafiona. Ot moherowa montalność epoki
      niewolnictwa.
      • xxx131 Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 00:01

LoL. To nie powinno byc zadnych reklam spolecznych. I wtedy Rzad nie powinnien placic za kampanie promocyjne (tak jak to bylo z wejscie do UE). A z "niewolnictwem" to dowalilas...
        • umfana Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 22:08
          ten spot przypomina czasy wczesnego Gierka... może się podobać ograniczonym
          intelektuanie babciom.
          • xxx131 Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 05:55

> ten spot przypomina czasy wczesnego Gierka.
            I Lennina, Stalina, Hitlera itd...

> może się podobać ograniczonym
            > intelektuanie babciom.
            A co maja do tego babcie? Wrog spoleczny nr 1? I sugerujesz ze wszystkie sa ograniczone intelektualnie? W koncu sama bedziesz w takim wieku (chyba ze nie dozyjesz)...

Nie wiem, moze nie jest najlepszy, rzeczywiscie te rodzenie w tym spocie jest dosyc obrzydliwe... Ten spot raczej byl kierowany do jakis bogatych snobow ktorzy maja tyle kasy ze wystarczylo by im na dziesiatke dzieci, a nie do ludzi ktorym nie ma forsy na chleb... Jednak najpierw trzeba cos zrozumiec z tej reklamowki.
            • rzepka_wg Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 11:35
              > Ten spot raczej byl kierowany do jakis bogatych snobow ktorzy maja tyle
              > kasy ze wystarczylo by im na dziesiatke dzieci, a nie do ludzi ktorym
              > nie ma forsy na chleb... Jednak najpierw trzeba cos zrozumiec z tej
              > reklamowki.

Nie sądzę, żeby był kierowany do bogatych snobów, bo bogaty snob nie podnieca
              się odkurzaczem z supermarketu.
              • xxx131 Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 23:42

Pewnie to nieudana alegoria, ale jak widac ten spot nie trafil w sedno, przez to nikt (prawie) go nie rozumie.
            • umfana ja znam babcie sprawne intelekutuanie 17.07.06, 23:33
              dlatego zanaczyłam jakie..
    • rzepka_wg Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 08:06
      Jak dla mnie porównanie trudu porodu i rodzicielstwa z zakupem odkurzacza albo
      mikrofalówki za 300 zł to profanacja!
      Jeśli chodziło by tam o luksusowy urlop pod palmami albo zmianę samochodu na
      jakiś bardzo drogi, to jeszcze... A tak... Do posiadania dziecka trzeba się
      przygotować moim zdaniem i wymienione wyżej sprzęty bardzo się przydają, jeśli
      nie stać ich na odkurzacz, to stać ich na dziecko? Czy też reklama mówi:
      wszystko nieważne, żebyście tylko rodzili, jakoś tam odchowacie, nieważne jak...

I jeszcze na koniec takie paternalistyczne pogrożenie paluszkiem. Jak dla mnie
      bardzo nieprzyjemny ten spot.
      • dirgone Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 08:20
        Dobrze, że nie oglądam TVP, bo bym ze złości chyba rozwaliła telewizor.
        Utrzymuję się sama i ledwo starcza mi do pierwszego. Od pół roku nie jestem w
        stanie zaoszczędzić nawet złotówki. Mój facet to samo. Może za rok, za dwa,
        będzie lepiej. NO ale to już będzie to wstrętne "dorabianie się". Lepiej zajdę
        teraz w ciążę, urodzę, a niech małe głoduje - co mi tam!
        Najważniejszy "obowiązek" wobec państwa
    • rapsodiagitana Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 13:25
      Nie widziałam tego, ale to jakaś ohyda - tak wynika z opisu. Jak przeczytałam o
      spocie prorodzinnym, to myslałam, że to będzie właśnie "pro" - że rodzina to
      fajna, że ważna, że jakas radość, że sens życia, że miłość, wdzięczność... No po
      prostu - że warto. A tutaj mamy agresywną reklamę "anty", skierowana przeciwko
      ludziom, którzy odkładają założenie rodziny. Spot jest oparty na pomyśle
      ośmieszenia postawy osób, które jeszcze się nie decyduja na dziecko. No i jaka
      może być reakcja tych osób? Jak myślicie? Zawstydza się i od razu zaczną się
      rozmnażać? Czy się wnerwią i zaczna pluć jadem na państwo, które im z butami
      niemal do łóżka włazi? Bo ja wiem :/
    • kolagulka Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 22:26
      Ja już kilka razy widziałam tę reklamę i na mnie wplywa ona negatywnie.
      Mimo tego, ze sama niespełna 10 m-cy temu urodziłam synka, bez którego teraz
      juz nie wyobrażam sobie życia, ale ta reklama mnie wkurza!
      Na końcu podano: a ty ile sprzętów musisz jeszcze kupić, zanim zdecydujesz sie
      na dziecko? - Uważam, ze raczej spoleczeństwo nie decyduje sie na rodzenie
      dzieci nie dlatego, ze się jeszcze nie dorobiła, ale dlatego, że w Polsce nie
      ma pracy i nie ma opieki socjalnej, nie ma płatnych urlopów wychowawczych, a
      macierzyński jest bardzo krótki i po nim trzeba oddac dziecko do żłobka, zeby
      nie stracić pracy. DLATEGO społeczeństwo nie decyduje sie na dzieci.
      Ja na szczęście mam mamę, która już nie pracuje i ona siedzi z moim synkiem.
      • banzai123 Re: spot prorodzinny w TVP 16.07.06, 22:42
        Dodaj jeszcze brak posiadania własnego mieszkania. Z krzesła spadłem, jak
        Pośpieszalski tłumaczył u siebie, że czeka nas wielki kryzys, bo fundusze
        emerytalne inwestują w nieruchomości i jak będzie mały przyrost, to ludzie będą
        mieli po trzy mieszkania i ich ceny poszybują w dół (więc emerytury też). Przy
        tym co dzieje się z cenami M w Wawie swojego prędko nie zobaczę, a w pokoju u
        rodziców rozmnażać się nie zamierzam. Ot, głupia retoryka ludzi chcących
        wpływać na skutki zamiast na przyczyny.
    • tomassi.rollo Re: spot prorodzinny w TVP 17.07.06, 17:22
      Parę dni byłem odcięty od techniki (wypoczynek, a jak) i widzę, że pieniądze
      podatników ciekawie są wydatkowane. Bardzo ciekawie nawet...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka