Dodaj do ulubionych

Telewizyjne programy z dzieciństwa

• thesims Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 14.04.03, 13:57
      Byla jeszcze taka bajka "Plastusiowy pamietnik" o przygodach przyborów do
      pisania. Pamietam ze marzylem zeby zamieszkac w takim piorniku z drewna, z
      przegrodkami - szczegolnie podobalo mi sie miejsce gumki myszki ;-) Te bajki
      juz wtedy wydawaly mi sie dosyc stare, bo nawet nie wiedzialem co to jest
      obsadka - u mnie w szkole wszyscy pisali dlugopisami i mieli chinskie piorniki
      z plastiku zamykane na magnes a nie z drewna. To byly zamierzchle lata 80te, he
      he.
    • Gość: nigers Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 198.208.26.* 15.04.03, 13:38
      Najlepszym programem była +SONDA+ [']['][']
      • Gość: esscort Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 15:11
        A serial
        Koń który mówi?! Czy jeszcze zyje ktoś, kto to widział? Czy ja jestem ostatni?
        • Gość: gosia Bardzo stare IP: *.27.120.24.lvcm.com 15.04.03, 15:29
          A czy sa "weterani", ktorzy pamietaja; " Jacek i Agatka", " Zaczarowany
          olowek", " Mis z okienka", " Wojna domowa"," Czterej pancerni"," Turniej
          miast"{ zawsze w niedziele!!!}, czwartkowe Kobry, Kabaret Olgi Lipinskiej { nie
          takie stare},Bonanza, Gaska Malgosia , Ptys i Balbina{ Balbina czo robisz?},
          pan Slodowy i " Zrob to sam".
          • Gość: punia Re: Bardzo stare IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 21:11
            Gość portalu: gosia napisał(a):

> A czy sa "weterani", ktorzy pamietaja; " Jacek i Agatka", " Zaczarowany
            > olowek", " Mis z okienka", " Wojna domowa"," Czterej pancerni"," Turniej
            > miast"{ zawsze w niedziele!!!}, czwartkowe Kobry, Kabaret Olgi Lipinskiej {
            nie
            >
            > takie stare},Bonanza, Gaska Malgosia , Ptys i Balbina{ Balbina czo robisz?},
            > pan Slodowy i " Zrob to sam".

No nie przesadzaj!! Wszystko to pamietam, a za weteranke sie nie uwazam ;)). A
            moze ja juz tylko duchem mloda? Trzeba to przemyslec... Chociaz... Ostatnio maz
            ogladal "Wideoteke Doroslego Czlowieka" i doznal wstrzasu jak mu Szewczyk
            ("Jarmark" - pamietacie?) Queen puscil zamiast Fogga czy Koterbskiej.
        • Gość: gosia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa, o koniu IP: *.27.120.24.lvcm.com 15.04.03, 15:33
          Gość portalu: esscort napisał(a):

> A serial
          > Koń który mówi?! Czy jeszcze zyje ktoś, kto to widział? Czy ja jestem ostatni?

Pewnie, ze widzialam! Tak samo jak "Czarownice"!
        • Gość: brian Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.defbank.com.pl 16.04.03, 11:46
          Gość portalu: esscort napisał(a):

> A serial
          > Koń który mówi?! Czy jeszcze zyje ktoś, kto to widział? Czy ja jestem ostatni?

...jeszcze żyje ;)))
          ale prawdę mówiąc pamiętam ten serial "przez mgłę" - ten głos podkładany
          przez Ludwika Benoit

• Gość: Wik Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.cc.put.poznan.pl 16.04.03, 12:00
      BYł program w którym wystepowały Grzeski
      Jak to sie nazywało?
    • Gość: rocznik79 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.netia.pl 18.04.03, 01:48
      A "Jazon z gwiednego patrolu"???? Czy nikt tego nie pamięta? Puszczali w sobotę
      po Dropsie. Nie mogę sobie przypomnieć tytułu jednej bajki< akcja rozgrywala
      się na jakiejś wyspie, a jedną zpostaci była Hipka. Czy ktoś może zna jej tytuł?
      • Gość: Mati Jazon z gwiezdnego patrolu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 16:08
        Pamiętam, pamiętam :) Był tam taki sierściasty stwór (zapewne imitacja Wookiego
        z Gwiezdnych Wojen), który nazywał się bądź którego z kolegami nazywaliśmy
        Włochatkiem i tym imieniem ochrzciliśmy naszą zabawę, w której przykrtyty kocem
        Włochatek biegał przy zgaszonym świetle po pokoju i próbował łapać innych. W
        Jazonie był jeszcze taki mały robot, co nazywał się zdaje się Viki - pamiętam,
        że zrobiłem jego model na ZPT, ale pani się nie spodobał :( !
    • Gość: JacekZ Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 212.160.72.* 22.04.03, 10:21
      Czy ktoś może mi przypomnieć jak nazywały się dwie postaci z krótkich filmików
      emitowanych chyba w pierwsej połowie lat 70-tych. Były to dwa ludziki chyba
      zrobione z róznych metalowych części. Mniejszy stale się psocił większemu i
      oglądałem to z zapartm tchem. Jak tylko się zaczynało ojciec wołał nas z
      bratem - ogladanie było niemalże obowiązkowe (podobnie jak z Sondą)Pamiętam, że
      bajka była chyba produkcji NRD - pojawia się w końcówce napis AGFA. I jeszcze
      jedno było to prawie na pewno czrno - białe.
      • Gość: brian Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.defbank.com.pl 23.04.03, 12:23
        Z twojego opisu wnioskuję,że chodzi o "Filopata i Patafila"
        ( Filopat to ten większy )
        Nastrój identyczny jak w późniejszych czeskich "Sąsiadach"
    • Gość: JacekZ Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 212.160.72.* 22.04.03, 10:24
      Przypomniało mi się jeszcze jedno chyba tu nie wspomninane. Zając - nazywał się
      Karampuk - jeździł chyba dorożką i chyba miał cylinder. Te dwie rzeczy to było
      takie dziwo, że pamiętam do dziś.
      • Gość: zuza Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 195.205.42.* 23.04.03, 11:59
        A czy ktoś pamięta Bonanzę? Był ojciec i trzech synów: Joe, Adam i taki
        grubasek, którego imienia nie pamiętam... To było przeżycie!
    • Gość: Obserwator Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.se.com.pl / 172.16.28.* 31.05.03, 14:38
      Muszę się dopisać bo parę rzeczy pamiętam jak przez mgłę. Przede wszystkim
      świetni zdaje sią francuski film DELFIN UM, dzięki niemu chciałem się nauczyć
      pływać a potem nurkować. Świetne były te wszystkie maszyny do nurkowania,
      tratwy i pontony itp. Fajny był też rysunkowy ZAŁOGA G. W to bawiliśmy się z
      sąsiadami (statek kosmiczny), a za interkom w statku służyła rura od
      odkurzacza.
      A teraz najlepsze. Pamiętam program HALO TU ORBITA! TELEWIZJA MŁODYCH
      KOSMONAUTÓW. Prowadzony chyba przez Hermaszewskiego, który kiedyś zaprosił do
      siebie SŁODOWEGO. I pan Słodowy pokazał jak zrobić z dwóch plastikowych misek
      kask kosomonauty. Miełem wtedy ze 4 lata. Po tym programie poszedłem do kuchni
      a tam stała taka plstikowa miska. I ja byłem pod takim wrażeniem tego programu,
      że założyłem miskę na głowę. Sęk w tym, że w misce był ocet, który soboie
      wylałem na głowę i do oczu. Nie było miło. ALE SUPER HISTORIA PRAWDA!!!?????

Pamiętam też LATAJĄCEGO HOLENDRA i KLUB ZDOBYWCÓW OCEANÓW to były fane programy
      i oczywiście ADAMA SŁODOWEGO, a potem jeszcze fajna była SONDA.
    • Gość: Mati A co Was najbardziej straszyło? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 16:29
      Pamiętam, że panicznie bałem się oglądać Muminki - z tym serialem wiążą się u
      mnie same mroczne wspomnienia, w szczególności z łażącą między drzewami Buką.

Kiedy byłem starszy w telewizji puszczali rano dwa seriale, które autentycznie
      mnie przerażały, choć za nic nie przypomnę sobie ich nazwy (mechanizm
      wyparcia? :).

Pierwszy pamiętam całkiem dobrze - był o dziewczynce, którą w nocy wzywała
      jakaś kosmiczna machina rozrzucona po okolicznych bagnach i ona tę maszynę
      składała. Nawet jestem w stanie sobie przypomnieć scenę, jak dziewczyna
      wychodziła w nocy przed dom, gdzie na stodole kręcił się jakiś wiatrak.

Przypomnienie drugiego serialu to cięższa sprawa: był o potworach, które
      (chyba) potrafiły wyglądać jak ludzie. Zamieszkiwały w ciasnym domku, a ich
      tajemnicę próbowały ujawnić jakieś dzieciaki. Nie potrafię sobie przypomnieć
      wiele więcej. Może ktoś pamięta?
    • Gość: Przemo Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 80.51.245.* 01.06.03, 20:04
      SONDA - kultowa sprawa...Pamietam jak panowie Kaminski i Kurek (śp) w jednym z
      programow pokazali wszystkim wszem i wobec prawdziwa PLYTE
      KOMPAKTOWA...Opowiadali o tym ,a ja przejety gapilem sie w telewizor i mowilem
      sobie ze za 100 lat takie cos chyba nie jest mozliwe...Nawet na wykladzine w
      studiu ja zrzucili z 2 metrow na dol:)) Pokazali tym samym jak trwaly jest ten
      nosnik...Po zrzuceniu wlozyli ja do odtwarzacza cd wielkosci pralki i
      odtowrzyli muzyke...Do dzis to pamietam...

ZWIERZYNIEC - uwielbialem sluchac Suminskiego jak z werwa opowiadal o swoich
      przygodach..."Ide ide...skradam sie skradam...a tam niedzwiedz...Ide wiec za
      nim..." normalnie szok sprawa...

PIATEK Z PANKRACYM - bez komentarza.Niezbednik dzieciaka w kazdym calu...

TIK-TAK podobnie...

Z bajek: Reksio,Krecik,Wilk i Zajac i oczywiscie Mis Uszatek...Chyba nie ma
      takiego,komu nie zmieklo by serce po koncowej piosence Uszatka-Czechowicza...

Jako ciekawostke: czy z forumowiczow ktos pamieta w radio taki program HALO
      KOMPUTER? Prowadzil go tez Krzysztof Surgowt z kims jeszcze...Programy na
      Spectruma mozna bylo sciagac prosto z eteru:)) Ile sie nameczylem zeby
      wyeliminowac wszelkie szumy i dzwiek byl czysty:) O piractwie wtedy jeszcze
      nikt nie slyszal:))

Albo w radio na 2 taki program: SLUCHAJMY RAZEM - na poczatku charakterystyczne
      kanal lewy - szzzzzzzzzzzzzzzzzzz - kanal prawy - szzzzzzzzzzzz :)) I cale
      plyty puszczane tam nagrywane na mojego starego Kasprzaka:)) Piractwo? Alez
      skad:))

Pozdrwaiam - bardzo fajny temat :))
    • Gość: malidar Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.03, 11:54
      W straaasznie dawnych czasach po Ekranie z Bratkiem oprócz wymienionych już
      seriali był jeszcze taki o indianach "Złamana strzała" Jaki mi sie to
      podobało. I bardzo mi się ten temat spodobał, czytałam wypowiedzi niemal z
      łezką w oku (rocznik 63)
      • Gość: tola a program "drops"? IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 18:19
        czy pamieta ktos "dropsa" i okragle cukierki wytaczajace sie z papierowej
        rurki? pamietam, ze dropsow ubywalo w miare uplywu czasu antenowego. juz
        ostatnie trzy dropsy wywolywaly smutek...
        a bajka o dwoch psach: dlugim i krotkim to "Psi Zywot".
    • odczepcie_sie Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 23.06.18, 15:03
      Ja najbardziej pamiętam 5-10-15.
    • paulakowalak Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 30.06.18, 09:02
      od Zwierzyńca? taki wasaty powoli sie wypowiadał ?
    • andrzejdzierzyn Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 08.08.18, 22:06
      Ja uwielbiałem programy edukacyjne, zwłaszcza te popularno-naukowe. Przybysze z matplanety, Kwant, teraz do nich wracam, oraz ogladam te, na które wtedy byłem za młody :] wiedzaposagowa.pl/telewizja-luczy-najciekawsze-programy-edukacyjne-minionych-lat/
    • daria.roz Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 12.08.18, 19:14
      Ja w każą niedziele rano oglądałam z siostrą Teleranek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka