Dodaj do ulubionych

Media - oburzające!

22.11.06, 19:12
Jestem oburzona tym festiwalem hien w TV. Smoktunowicz w piórach jąka się tuż
spod kopalni, a potem potwornie patetyczny reportaż jakiejś pani.
Fakty? p. Pochanke co prawda w studiu, ale red. Durczok? Pod kopalnią!
Zjeżdzają pod ziemię, przepytali juz o odczucia wszystkich górników w kraju.
Na litość boską, trochę taktu i umiaru! Nie wystarczy poinformować o sytuacji?
Przeciez rodziny uwięzionych górników wciąż czekają, mają nadzieję, a tu brać
dziennikarska ma niusa i wyżyma tą kaczkę daleko poza granice przyzwoitości.
Wstyd.
Obserwuj wątek
    • niewygodny Re: Media - oburzające! 22.11.06, 19:35
      Jeśli z całej tej histori wyjmiemy i odłożymy na bok współczucie, przyzwoitość
      i dobry smak to zostanie tzw "medialność"
      A wiadomo że śmierć, ból, cierpienie, zniszczenie i tragedia są bardziej
      medialne niż radość i szczęście, zwłaszcza gdy spełniają dodatkowe kryteria
      typu: dużo ofiar na raz, dużo krwi, techniczne komplikacje itp.
      No więc dziennikarze, gdy dojdzie do takiego dramatu zaczynają "kołować" w
      oczekiwaniu na medialny orgazm.

Zastanawiam się co medialnie jest bardziej "pociągające", ktory wariant ?
      1. Zginęło ósmiu, pozostali przeżyli ?
      2. Zginęło więcej niż ośmiu, odnajdują ich pojedynczo, ale do konca mamy
      nadzieję że ktoś przeżył (przy czym medialna nadzieja w takich
      przypadkach ma niewiele wspólnego z oczekiwaniem w niepokoju ale jest
      cyniczną ciekawością : "co nas jeszcze zaskoczy" )
      3. Przeżyli wszyscy ?
      4. Zginęli wszyscy ?

A może jakiś jeszcze wariant np. "najlepiej" byłoby gdyby jeden przeżył - to by
      dopiero było "mięsko medialne" (wszak 15-stu do studia nie zaprosisz)

Przepraszam jeśli kogoś z dotkniętych bezpośrednio tą tragedią uraziłem - nie
      to bylo moim zamiarem (szczerze łączę się w bólu) ale chodzi mi o medialną
      sieczkę wokól tego i podobnych tragedii wykorzystującą ludzką prymitywną
      ciekawość (taką z otwartą szczęką i cieknącą śliną) i do takiego typu
      ciekawości się dostosowującą.
      • au.lait Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:09
        niewygodny napisał:

> Jeśli z całej tej histori wyjmiemy i odłożymy na bok współczucie, przyzwoitość
        > i dobry smak to zostanie tzw "medialność"
        > A wiadomo że śmierć, ból, cierpienie, zniszczenie i tragedia są bardziej
        > medialne niż radość i szczęście, zwłaszcza gdy spełniają dodatkowe kryteria
        > typu: dużo ofiar na raz, dużo krwi, techniczne komplikacje itp.
        > No więc dziennikarze, gdy dojdzie do takiego dramatu zaczynają "kołować" w
        > oczekiwaniu na medialny orgazm.
        >
        > Zastanawiam się co medialnie jest bardziej "pociągające", ktory wariant ?
        > 1. Zginęło ósmiu, pozostali przeżyli ?
        > 2. Zginęło więcej niż ośmiu, odnajdują ich pojedynczo, ale do konca mamy
        > nadzieję że ktoś przeżył (przy czym medialna nadzieja w takich
        > przypadkach ma niewiele wspólnego z oczekiwaniem w niepokoju ale jest
        > cyniczną ciekawością : "co nas jeszcze zaskoczy" )
        > 3. Przeżyli wszyscy ?
        > 4. Zginęli wszyscy ?
        >
        > A może jakiś jeszcze wariant np. "najlepiej" byłoby gdyby jeden przeżył - to
        > by dopiero było "mięsko medialne" (wszak 15-stu do studia nie zaprosisz)
        > Przepraszam jeśli kogoś z dotkniętych bezpośrednio tą tragedią uraziłem - nie
        > to bylo moim zamiarem (szczerze łączę się w bólu) ale chodzi mi o medialną
        > sieczkę wokól tego i podobnych tragedii wykorzystującą ludzką prymitywną
        > ciekawość (taką z otwartą szczęką i cieknącą śliną) i do takiego typu
        > ciekawości się dostosowującą.

Albo ujmując rzecz krócej: "bad news is good news".
        Cóż, dura lex, media lex...
      • tipsiara Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:15
        pozwolę dodac,
        5)wszyscy zgineli i być TĄ telewizją która o tym pierwsza poinformuje:(
    • cameron85 Re: Media - oburzające! 22.11.06, 19:52
      fakty dzisiaj straszne,po co np.ten reportaż o żonach górników,które są
      zrozpaczone a jednak mają nadzieję,przecież to oczywiste że są zrozpaczonee więc
      po co jeszcze o tym mówić i to pokazywać!
    • zaba_pelagia Re: Media - oburzające! 22.11.06, 19:54
      zapewiam cie, ze rodziny nie siedza przed telewizorem i dzienniki ich nie obchodzą
      • aniani7 Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:09
        No tak, cały cyrk jest dla nas! I jeszcze śmią wykorzystwać jakieś fragnmenty z
        forum! A może pokazaliby to, co my piszemy
      • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:14
        Może mnie w końcu ktoś oświecić o co ta cała burza?
        Do pieniaczy - jak Wam się nie podoba to, co telewizja pokazuje lub razi to
        Waszą estetykę, to proponuję wziąć pilota i przełączyć np. na Natonal
        Geographic. Zapewne traficie tam na Air Crash Investigation, ale to Was zapewne
        nie ruszy, bo to przecież jakieś dalekie tragedię. To się nie liczy.

Jak dotąd wszystko robione jest z dużym wyczuciem. Ktoś słusznie zauważył, że
        nie epatuje się łzami. Sądzę, że każda stacja ma wiele zdjęć, których nie
        emituje. Bo poprostu nie wypada. Poza tym, co złego jest w tym, że cały dzień
        na TVN 24 leciały rozmowy z ekspertami górniczych, którzy tłumaczyli, jak
        doszło do tragedii? A może najwięksi pieniacze to delegaci na forum od TVP,
        która niestety ma nudny i mało ciekawy program i sądzę, że pierwsza byłaby
        skora do ubarwienia go jakąś sceną histerii, czy rozpaczy.

Ludzie, odwieście swoje mózgi ze stand-by.

• henryczek-czewa Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:23
          modotv, chyba nie do końca wiesz o co nam tu wszystkim chodzi

> Może mnie w końcu ktoś oświecić o co ta cała burza?

a burze to właśnie media robią a nie my i to nam sie nie podoba
          • a_pola Re: Media - oburzające! 22.11.06, 20:53
            jakby zrobili odwrotnie to tez by wam nie pasilo,ze za malo empatii,ze nie
            pomagają, ze nie jestescie doinformowani... no nie dogodzisz:(
            • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:16
              A_pola, święte słowa. Poprostu chyba coponiektóre osoby osiągnęły odpowiedni
              poziom hipokryzji.
              • henryczek-czewa Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:30
                modo i pola - wy naprawdę tak bardzo kochacie wałkowanie do bólu jednego tematu? i robienie z tego show. Tylko ślepy nie dostrzega tego kretynizmu stacji tv w Polsce. Komu to służy? To ma byc rzetelna informacja? Aby poinformować o tym co się wydarzyło na Śląsku wystarczyłoby 5-10 minut w w serwisach a nie gadanie o tym 35 minut w 25 minutowym głównym wydaniu, w specjalnych uwagach i innych niezliczonych wejściach antenowych. To jest jakaś paranoja i nie ma ani kszty związku z rzetelnym informowaniem - to żerowanie na tych poszkodowanych. Jutro gdy Durczok będzie nadawał sprzed kopalni w tle ujżymy stragany z balonikami i obważankami. Oglądając tv w dni takie jak dziś czuje się zażenowany (jużwyłączyłem tv, nie proponujcie mi tego)
                • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:37
                  Henryczek, gratuluję znastwa. Aż żal, że żaden serwis informacyjny nie jest
                  kierowany przez Ciebie. Tylko ciekawe, co byłoby w tym Twoim serwisie w taki
                  dzień, jak dziś. Może o tym, że Ruscy nie chcą naszego mięsa? A może relacja z
                  dogorywającej kampanii przed drugą turą wyborów samorządowych? Hmm... a może o
                  w ogóle wyciągnąłbyś jakiegoś evergreen'a o przygotowaniu górali do sezonu?
                  Naprawdę wydaje Ci się, że ludzi bardziej zainteresowałoby, że żrą się "na
                  górze"?
                  Popatrz na specyfikę polskiego społeczeństwa. Zazwyczaj skłóceni, łączymy się i
                  tworzymy monolit w chwilach tragedii (ostatnio - śmierć papieża, tragedia w
                  MTK). Zbiorowo przeżywamy tragedię garstki osób, jakby stało się to komuś z
                  naszej rodziny. Tak, takie jest polskie społeczeństwo, więc nie odbieraj
                  ludziom prawa do rzetelnej informacji, oraz prawa we współprzeżywaniu tej
                  tragedii.
                  • dzika_zdzicha Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:42
                    taaa, przeżywamy całe dwa tygodnie albo krócej.

naprawdę to media sprawiają, że współodczuwamy z rodzinami ofiar? czy
                    przeżywałbyś tę tragedię mniej, gdyby był jej poświęcony krótszy czas antenowy???

co według Ciebie jest tragedią? ilu ludzi musi zginąć, żebyśmy się jednoczyli?
                    ile medialnych łez musi spaść, żeby spadły i nasze???

sorry za takie pytania z tezą, ale nie potrafię się z Tobą zgodzić.
                    • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:49
                      Ależ ze mną nie trzeba się zgadzać. Ba, wręcz wolę, gdy się nie zgadzasz, bo
                      jest pole do dyskusji. Tylko dyskusji na argumenty, a nie cyniczne pytania.
                      Akurat to, o co pytasz, jest sprawą indywidualną i nikt przy zdrowych zmysłach
                      nie pokusiłby się o tworzenie tego typu wag. Choć tak myślę teraz, że nie mam
                      racji, był taki jeden człowiek. I miał na nazwisko Stalin (śmierć jednego to
                      tragedia, śmierć miliona to już tylko statystyka). Zdzicha, podajże w końcu
                      merytoryczny a nie emocjonalny argument.
                      • dzika_zdzicha Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:55
                        bardzo bym chciała, ale nie wiem, w jaki sposób można mówić o tragedii, żeby nie
                        było emocjonalnie, a było merytorycznie...

no dobra, np. zmiany w programie. w tvn bodajże nie będzie debaty kandydatów na
                        prezydenta. już bardziej jestem w stanie zrozumieć, że nie ma programów
                        rozrywkowych - ale debata? przecież to poważna publicystyka.

i mam do Ciebie pytanie, niestety nie "merytoryczne". czy Ty oglądając tv
                        naprawdę jesteś w stanie się wczuć w to, co mogą czuć rodziny ofiar? i w całą tę
                        sytuację? tv Ci pomaga?
                        • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:01
                          W przeciwieństwie do wielu, za mało jej oglądam, aby móc zadowalać się życiem z
                          ekranu. Mam swoje, nie narzekam na nie i nie potrzebuję żyć ekranem.
                          Natomiast w takich sytuacjach, jak ta, poprostu się wzruszam tragedią tych
                          osób. I staram się pomóc. Skąd np. miałbym poznać numer konta Caritasu, lub
                          numer, na który można posłać sms?
                          • dzika_zdzicha Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:10
                            jeśli chodzi o numery kont, na które można wysłać kasę, zgadzam się w 100%.
                            problem w tym, czy wszyscy myślą tak samo...
                  • henryczek-czewa Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:54
                    a więc twoim zdaniem media powinny pielęgnować w społeczeństwie tradycję wścibstwa

>Tak, takie jest polskie społeczeństwo, więc nie odbieraj
                    > ludziom prawa do rzetelnej informacji, oraz prawa we współprzeżywaniu tej
                    > tragedii.

współprzeżywaniu między ziemniakiem a kotletem (jak już ktoś tak tu wspomniał)
                    • modotv Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:06
                      Nazywasz to wścibstwem? Co rozumiesz przez to? Może to, że trzeba teraz tym
                      rodzinom pomóc i cóż - ludzie się wzruszą tragedią i będą słać np. pieniądze na
                      konta. Właśnie słucham Faktów w RMF z dźwiękiem kobiety, która mówi, że pod
                      ziemią siedzi mężczyzna, jedyny żywiciel rodziny, ojciec dwójki dzieci. Dzieki
                      temu całemu "szumowi" można dowiedzieć się, że jest ktoś w potrzebie!
                      Człowieku, przecież to nie jest szum, dla samego szumu. Nie jest to wylewanie
                      wiadra krwi, tylko po to, żeby krwiożercze wampiry stały się syte.

henryczek-czewa napisał:

>
                      > współprzeżywaniu między ziemniakiem a kotletem (jak już ktoś tak tu wspomniał)
                      >

Po tym tracę chęć na dalszą dyskusję. Aż tak obojętny jest Ci los innych?
                      • henryczek-czewa Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:16
                        wiesz z całym szacunkiem dla rodzin ofiar górniczych - bieda im nie grozi, bo górnicy jak mało kto wywalczyli sobie w wiadomy sposób przywileje. Dzieci będą mieć renty, sprawa była śmierdząca więc posypią się duże odszkodowania. Może się mylę, jeśli tak to przepraszam. Wydaje mi sie po prostu że są na świecie bardziej potrzebujący, równie potrzebujący, byc może za ścianą twojego mieszkania, za płotem - może to im warto pomagać. Prawda jest taka że o o górnikach zapomnisz już za tydzień, gdy media przestaną to rozdmuchiwać. No i czy gdyby zginęło tylko 2 górników caritas też uruchomiłby konta itd?Widzisz modo o to właśnie chodzi - o wartościowanie życia ludzi wg głupiego medialnego widzimisię. Gdy rozbije się amerykański samolot ze 150 osobami to jest tragedia, gdy rozbije się kameruński ze 250 to wypadek.

czuje sie troche jak hipokryta, bo krytykując media sam zaabsorbowałem się tą tragedią od głupiej strony - kłócimy się o głupoty a tam ludzie cierpią

(*)
                        • dzika_zdzicha Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:21
                          no właśnie... mam podobne odczucia. więc witam w gronie hipokrytów... :(
                        • lilith76 Re: Media - oburzające! 23.11.06, 11:57
                          > wiesz z całym szacunkiem dla rodzin ofiar górniczych - bieda im nie grozi, bo g
                          > órnicy jak mało kto wywalczyli sobie w wiadomy sposób przywileje. Dzieci będą m
                          > ieć renty, sprawa była śmierdząca więc posypią się duże odszkodowani

Zgadzam się ogólnie w wymową wątku - żenujący spektakl medialny, ale

Czy nie widzisz różnicy pomiędzy biedakiem za ściany, a facetem kóry co rano wychodzi do pracy i nie wie, czy wróci żywy? Pomiędzy dzieckiem biedaka, a dzieckiem takiego górnika? Pomiędzy żoną biedaka, a żona która nie wiem, czy już nie została wdową?
                          I oczywiście węgiel w tym kraju nikomu jest niepotrzebny, tylko jakoś moją rodzinę nie stać na drogie ogrzewanie gazowe.

W twoich wypowiedziach czasami wyczuwam jakąś Schadenfreude w stosunku do górników.
                          • tiges_wiz Re: Media - oburzające! 23.11.06, 12:05
                            co dzien na drogach ginie 15 osob a co weekend prawie 50.
                            • lilith76 Re: Media - oburzające! 23.11.06, 12:37
                              Z tego co się orientuję katastrofy drogowe, które zabierają porównywalną ilość ofiar, dając porównywalną niepwność co do ich przeżycia (akcja ratunkowa) wywołują porównywalny szum medialny.
                              Śmierć pojedyńczego górnika, to byłby krótki news.

A to, że robi się coraz bardziej niewspółmierny szum medialny wokół katastrof, to prawda.
                            • lilith76 Re: Media - oburzające! 23.11.06, 12:38
                              Zaczynam po prostu odnosić wrażenie, że wściekłość na media zaczyna się zwracać przeciwko górnikom. To jakiś absurd.
    • dzika_zdzicha Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:24
      mam te same odczucia, co dzika rzeka. aż mi wstyd za dziennikarzy... :(((((
    • kung_fu_plaster Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:46
      Podobnie na Al Jazeera International (anglojęzycznej) wałkowali przez parę
      godzin bez przerwy temat zabójstwa ministra przemysłu w Libanie. To jakiś
      koszmar.
    • kicior99 Re: Media - oburzające! 22.11.06, 21:52
      rqk samo bylo w casie smierci JPII, tragedii katowickiej... To chyba moda na
      wydarzenia medialne, ktore przycmia wszystko. Zastanawiam sie czy ta tragedia
      dlatego dotyka ludzi, ze jest po prostu tragedia, czy dlatego, ze TV dazy, aby
      wszyscy o niej mowili... Ogladam to z oddali, ale i mnie zaczal sie udzielac
      nastroj, choc dlugo sie bronilem...
      • a_pola Re: Media - oburzające! 22.11.06, 22:24
        alez czy ktos Wam kaze to ogladac...sama nie ogladam, i wam to radze... niemniej
        jednak podtrzymuje moje wczesniejsze slowa, ze gdzyby tv ograniczyla sie do
        zwiezlego poinformowania o sytuacji , to tez by tu na forum huczalo,ze jak tak
        mozna sucho i beznamietnie, ze sie nawet na miejsce nie pofatygowali...

a juz kometarze,ze Smoktunowicz sie nie tak ubrała, albo mowi ze złą manierą to
        szczyt warcholstwa...
        • dzika_rzeka Re: Media - oburzające! 23.11.06, 04:39
          Rozumiem, że ta będąca szczytem dobrego wychowania uwaga o "warcholstwie" jest
          łaskawie skierowana w moją stronę?

A_pola - odpowiadając generalnie, uważam, że niepotrzebne było przeprowadzenie
          głównego wydania Wydarzeń spod kopalni. Moim zdaniem, to tylko za przeproszeniem
          granie na emocjach. Co im to dało? Czy dzięki temu, zainteresowani wiedzą
          więcej? Czy to prosta sztuczka - jesteśmy na miejscu, trzymamy rękę na pulsie,
          wzruszmy się? Jeśli jednak w Polsacie uznano za stosowane postawienie p.
          Smoktunowicz w pobliżu miejsca tej tragedii, to nie uważam stonowanego stroju za
          fanaberie. Ot, przyzwoitość.

Co do reszty wypowiedzi - przecież wszyscy wiemy, co oznaczało "przerwanie akcji
          ratunkowej". Tam pod ziemią są prawdziwi ludzie, ich bliscy przeżywaja prawdziwą
          tragedię. Nie rozumiem, jak można było pojechać do Rudy Sl. i zrobić patetyczny
          reportaż o tym, co czują bliscy. Jak można było nie uszanować tego dramatu.
          I głównie to mam na myśli, kiedy piszę, że media moim zdaniem powinny się
          ograniczyć tylko do informowania o faktach.
    • dirgone Re: Media - oburzające! 23.11.06, 11:36
      Dla mnie najbardziej oburzające jest to, ze nagle nie ma innych wiadomości z
      Polski i ze świata. ŻADNYCH! I nie chodzi tu, jak to ktoś wyżej napisał, że nie
      możemy oglądać umierającej kampanii samorządowej, tylko o to, że w ciągu
      ostatnich trzech dni również wydarzyło się wiele tragicznych rzeczy. Pijany 27
      latek potrącił 10-letnią dziewczynkę w centrum warszawy, jak przechodziła na
      zielonym świetle. uciekł z miejsca wypadku. Został złapany, a dziewczynka leży w
      ciężkim stanie (połamana i uraz głowy) w szpitalu. No ale to już nie jest takie
      medialne, prawda? Przecież to się dzieje codziennie...
    • szalona_marchewka oburzające:-((( 23.11.06, 12:19
      ja również jestem zniesmaczona (to dość delikatne określenie) szałem medialnym
      w jaki wpadł TVN 24 - bo tylko ich zdążyłam trochę pooglądać. Rozumiem,
      rzeczowa informacja ALE... po co ten cały cyrk z odpytywaniem psychologów,
      których zadaniem jest pomoc rodzinom?? Dla mnie to skandal, że taki psycholog,
      który jest świadkiem tak intymnych sytuacji wychodzi do kamer i opowiada o
      ogólnym stanie psychicznym tych biednych rodzin!!! Oczywiście, wszystko jest
      robione pod przykrywką "ogólnej informacji" ... ale z tych rozmów aż śmierdzi
      szukaniem sensacji:-((

i tak możnaby wymieniać jeszcze długo.... podsumowując: WSTYD PANIE I PANOWIE
      DZIENNIKARZE :-((((
    • holibka Re: Media - oburzające! 23.11.06, 13:30
      Popieram wszystkich formułujących opinie o festiwalu hien we wszystkich prawie
      kanałach telewizyjnych-ile można,na litość boską epatować swoją pseudo-empatią
      ,pseudo-solidarnością z rodzinami ofiar?Poza tym,czy konieczne jest cały czas
      pokazywanie u dołu ekranu"najświeższych"informacji nt.tragedii na TVP1 i TVP2?Po
      co "specjalne" wydanie programu pytanie na śniadanie?Jeśli przenajświętsze
      władze telewizji publicznej zadecydowały,że zwykłe pytanie na śinadanie to
      szczyt rozrywki,to niech zamiast tej żenady,która dzisiaj była nadadzą n.p.jakiś
      film.
    • deszczova Re: Media - oburzające! 24.11.06, 17:57
      najgrosze jest to, że ta cała szopka wywołuje efekt odwrotny do zamierzonego.
      moja pierwsza myśl, po usłyszeniu o katastrofie, była: "to się odbiją Kaczory
      na jakiś miesiąc, dwa od dna politycznych rankingów popularności". dopiero po
      chwili dotarło do mnie, ile patologii tkwi w tym, że już nie stać mnie na
      współczucie.
    • jackie_brown Zajawka na tvn 24 24.11.06, 18:49
      ... jest najbardziej żenująca. Patetyczna muzyka, która przechodzi w
      melodramatyczną i te czarno-białe zdjęcia a na końcu wielki podpis "TRAGEDIA W
      KOPALNI". No toż przecież wygląda jak live show z super klimatem co to ma za
      serce trzymac. Obciach!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka