shatmach 22.01.07, 17:58 Polecam dziś ww6.tvp.pl/6303,20061218435488.strona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laweta4x4 Re: Zieeeeew! 22.01.07, 18:55 Dlaczego zieeeeew? Mógłbyś uzasadnić tą śmiałą recenzję? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: A to co powyżej nie wystarczy? 22.01.07, 21:05 TO BEDZIE o wiele głupsze niż wszystkie klossy razem wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziesci_i_cztery Re: A to co powyżej nie wystarczy? 23.01.07, 00:02 billy.the.kid napisał: > TO BEDZIE o wiele głupsze niż wszystkie klossy razem wzięte. Oczywiście, przygody agenta "Bonda" Wołoszańskiego są o niebo ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Pewnie że tak 23.01.07, 00:07 Bo bez kretyńskiego zadęcia patriotycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: A to co powyżej nie wystarczy? 22.01.07, 23:01 Pan Forumowy Skandalista Obraza Uczuć nie potrzebuje uzasadniać swej wypowiedzi, bo przecież jest mentorem we wszystkim. Nawet jeśli spektakl byłby lepszy to on i tak by mówił, że jest "be". A to dlatego, że spektakl traktuje o Złych Komunistach, a bohaterka się modli. Spektakle martyrologiczne nigdy w jego mniemaniu dobre być nie mogą. Bo to takie nudne. On woli skandale. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Oczywiście oczywiście. 22.01.07, 23:20 Znasz mnie na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziesci_i_cztery Re: Zieeeeew! 22.01.07, 23:47 Na samo słowo Katyń też pewnie ziewasz przeciągle. Postawa rotmistrza Witolda Pileckiego też pewnie cię odrzuca... (pewnie nawet nie wiesz, kto to był) Najbardziej pewnie spodobał ci się prezydent Bierut na plaży w Sopocie - taka promocja. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych A tobie najbardziej podoba się 23.01.07, 00:08 stalinowska propagandówka w wykonaniu TVPOPiS. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziesci_i_cztery Re: A tobie najbardziej podoba się 23.01.07, 00:14 obraza.uczuc.religijnych napisał: > stalinowska propagandówka w wykonaniu TVPOPiS. Od razu po tobie widać, ze kilkadziesiąt lat komunistycznej propagandy, w tym m.in. twojego idola Urbana, zrobiło swoje. Przecież AK to byli faszyści, jak można w to wątpić, prawda? Szkoda, ze ich wszystkich nie wytłukliście, "aby Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej." Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Kolejna osoba zaczadzona patridiotyzmem 23.01.07, 00:20 której wydaje się że mnie obrazi. Napisz jeszcze, że samodzielnie myślisz, w przeciwieństwie do michnikowszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0074 Re: Kolejna osoba zaczadzona patridiotyzmem 23.01.07, 00:23 Chłopaki, przestancie! :)) Zachowujecie sie jak dwoje staruszków, kótrzy zaraz zaczną tłuc sie po plecach swoimi kulami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziesci_i_cztery Re: Kolejna osoba zaczadzona patridiotyzmem 23.01.07, 01:05 dorota0074 napisała: > Chłopaki, przestancie! :)) > > Zachowujecie sie jak dwoje staruszków, kótrzy zaraz zaczną tłuc sie po > plecach swoimi kulami ;) "Trzeba wspomnieć wszystkich zamordowanych rękami także polskich instytucji i służb bezpieczeństwa pozostających na usługach systemu przeniesionego ze Wschodu.Trzeba ich przynajmniej przypomnieć przed Bogiem i historią". /Jan Paweł II/ Nie będzie żadnego tłuczenia. Nie będę polemizował z kimś, kto albo nie zna historii Polski, albo ją neguje, to by było nieuczciwe. podziemiezbrojne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?163019 Zaczadzony patriotyzmem Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych I jeszcze podpiera się pseudoautorytetem... 23.01.07, 11:18 Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: I jeszcze podpiera się pseudoautorytetem... 23.01.07, 11:52 Pewnie, że wspominanie o papieżu przez Czterdzieści_i_cztery to jak strzelanie grochem do czołgu. Dla Ciebie JP II był faktycznie pseudoautorytetem, bo był tzw. klechą. Nieważne, co mówił, ważne że był klechą. A klecha autorytetem być dla Ciebie nie może. To już wiemy. Ale dla innych autorytetem był jednak prawdziwym. Także dla Czterdzieści_i_cztery.I tak się składa, że ci inni stanowią większość. To nie jest oczywiście temat naszej dyskusji, ale gdy już używasz wyrażenia "pseudoautorytet" stosujesz kolejny cios bez argumentacji. Chcesz podważyć retorykę Czterdziestego Czwartego, ale na słowie "pseudoautorytet" się kończy. Rzucasz całkowicie subiektywny argument, który służy tylko wylaniu emocji, a nie kontynuuje dyskusji. Teraz tylko brakuje, żeby tamten powiedział: "A ty się powołujesz na Urbana. On się nazywał Urbach i jest z pochodzenia Żydem!" i będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Całe twoje i 44 gadanie 23.01.07, 12:45 podobnie jak ta "sztuka" sprowadza się do manipulowania emocjami i w gre nie wchodzą żadne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych A mój cytat z Urbana 23.01.07, 12:51 jest o takich jak ty i innych zachwycających się tą "sztuką": jest krew-jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: A mój cytat z Urbana 23.01.07, 13:32 obraza.uczuc.religijnych napisał: > jest o takich jak ty i innych zachwycających się tą "sztuką": jest krew-jest > dobrze. Kompletnie się nie rozumiemy. Ja nie bronię tej sztuki, bo ma wiele wad. O jednej z nich piszę nawet niżej. Ale w dyskusji oczekuję rzetelnej argumentacji i uzasadnień dla stawianych argumentów. Zamiast tego widzę z Twojej strony tylko krótkie epitety bez uzasadnienia i wycieczki na tereny osobistych antypatii. Post Czterdziestego z udziałem papieża nie miał w tej dyskusji większego znaczenia, bo umieszczenie słów JP II w treści nie powoduje automatycznie, że powstaje z tego silny argument. Nikt zresztą nie ma tutaj zamiaru negować potrzeby pamięci o ofiarach, to po prostu kwestia zbyt oczywista i przytoczenie słów papieża nie wnosi tu nic nowego. Mówimy przecież o spektaklu, a nie o jego treści. Ale nazywanie papieża pseudoautorytetem to już wycieczka na teren własnych antypatii, do tego niezbyt przystających do rzeczywistych znaczeń słów. Papież był i jest nadal autorytetem. Dla Ciebie nie, ale dla większości Polaków tak. Autorytet powstaje w relacjach ze zbiorowością, więc papież autorytetem był- nawet jeśli nie dla wszystkich. Jednak takie osobiste wycieczki nie służą dyskusji, a tylko napędzają kłótnie. Mnie chodzi po prostu o higienę dyskusji, która powinna być oparta na rzeczowej argumentacji, a nie tekstami w rodzaju "to było głupie i koniec". Alergia na określone osoby czy sprawy to jeszcze nie argument. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie obchodzi mnie większość Polaków 23.01.07, 14:12 którym media patriotycznie wyprały mózg. Ta "sztuka" była zła w każdym aspekcie. Napisana jeśli nie na zlecenie, to przy wyczuciu skąd wieje wiatr. Kiepska gra aktorska i uporczywe manipulacyjne zagrania na emocjach. Dziwię się Kindze Preis że zgodziła się zagrać w czymś takim. W swoim pierwszym poście w tym wątku ziewnąłem, bo po nadanej kilka tygodni temu "Norymberdze" wiedziałem jakiej chały mogę się spodziewać. Przy obu tych "sztukach" "Rotmistrz Pilecki" to naprawdę arcydzieło z ciekawymi postaciami, ich dylematami (może nie głównego bohatera, bo on ich nie miał za wiele). Wczoraj dostaliśmy tendencyjną historyjkę o dobru i złu. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_wuj Re: Kolejna osoba zaczadzona patridiotyzmem 23.01.07, 12:44 Nie będzie żadnego tłuczenia. Nie będę polemizował z kimś, kto albo nie zna > historii Polski, albo ją neguje, to by było nieuczciwe. > podziemiezbrojne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?163019 > Zaczadzony patriotyzmem Akurat za kompetentna stronkę to bym tego nie uznał. Zero wątpliwości przy wszelkich kontrowersjach: Wierszchowiny to prowokacja, w Puchaczowie zamordowano tylko agentó UB, podziemie zbrojne nigdy nikogo nie zamodowało niewinnie, tylko walki zbrojne i likwidacja agentów (a jak którego nie było, to reszta rodziny, vide Puchaczów). Typowa hagiografia made in IPN Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0074 Re: Inka 1946 22.01.07, 21:47 Jest tak pelen patosu, ze az zle sie oglada. Czekalam na ten teatr, zawiodlam sie. Mozna bylo to zrobic inaczej, naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Inka 1946 22.01.07, 21:48 Szczerze, to boję się oglądać ten spektakl. Dość mam silnych emocji na codzień, a Teatr Telewizji znacznie bardziej niż film/serial porusza. Skończyłabym rycząc jak bóbr, już zapowiedź w teleRzepie mnie wzruszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0074 Re: Inka 1946 22.01.07, 21:52 Problem polega na tym, ze zapowiedz jest o wiele lepsza niz samo przedstawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Inka 1946 22.01.07, 22:07 A, to jeszcze lepiej. Nic nie straciłam, a wyobraziłam sobie naprawdę dobre przedstawienie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0074 Re: Inka 1946 22.01.07, 22:14 paul_ina napisała: > A, to jeszcze lepiej. Nic nie straciłam, a wyobraziłam sobie naprawdę dobre prz > edstawienie ;D > Sama historia bardzo poruszajaca, przedstawienie srednie. Odpowiedz Link Zgłoś
hemming Re: Inka 1946 22.01.07, 22:13 Jesli chodzi o strone artystyczna to wykonanie jest kiepskie, ale jesli chodzi hitorie Danusi Siedzikówy, to jest ona strzasajaca. Rownie wstrzasajacy jest fakt, ze jeden z sadowychbyl zbyt chory, aby odpowiedziec za ten mord, a z drugiej strony byl na tyle zdrowy by pojechac z premierem Millerem na obchody rocznicy bitwy pod lenino. Odpowiedz Link Zgłoś
hemming Re: Inka 1946 22.01.07, 22:14 Jesli chodzi o strone artystyczna to wykonanie jest kiepskie, ale jesli chodzi historie Danusi Siedzikówy, to jest ona wstrzasajaca. Rownie wstrzasajacy jest fakt, ze jeden z sadowych mordercow, ktory wydal taki wyrok byl zbyt chory, aby odpowiedziec za ten mord, a z drugiej strony byl na tyle zdrowy by pojechac z premierem Millerem na obchody rocznicy bitwy pod lenino. Odpowiedz Link Zgłoś
radamant A mnie ta historia bardzo poruszyła, 23.01.07, 09:10 może i było parę niedociągnięć realizatorów ale naprawdę jest to perełka. Warto "wyciągać" na światło dzienne bezimiennych dotychczas bohaterów tamtych lat, warto czegoś się nauczyć. "Panom i paniom" znudzonych patriotyzmem i polskością polecam rozrywkę "wysokich" lotów - Kubusia W., Dodkę, Dżejmsa B., zresztą zawsze mozna wyłączyć tv, iść do pubu, zachlać i wyrwać panienę, nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
hal3 super ! 23.01.07, 10:23 Historia niesamowita , niesamowita dziewczyna ... ale mnie przeraża ingnorancja obecnego pokolenia - świetna scena w pubie kiedy ten nauczyciel zwraca uwagę właścicielowi pubu i pyta się o przyczynę powieszenia zdjęcia z towarzyszem Bierutem . Otrzymuje odpowiedź ,ze jak to , przecież to prezydent Bierut i dzięki temu lepiej lansuje swój pub . W odpowiedzi mężczyzna wręcza mu fotografię innnej "znanej" osoby która bardzo też lubiła Sopot - A.Hitler ( w sam raz do powieszenia obok "prezytenta "Bieruta ) ....scena wręcz symboliczna dla naszych czasów - totalna ignorancja i przemieszanie wartości ... Odpowiedz Link Zgłoś
brian.e Re: super ! 23.01.07, 11:10 hal3 napisała: > Historia niesamowita , niesamowita dziewczyna ... > > ale mnie przeraża ingnorancja obecnego pokolenia - świetna scena w pubie kiedy > ten nauczyciel zwraca uwagę właścicielowi pubu i pyta się o przyczynę > powieszenia zdjęcia z towarzyszem Bierutem [.....] A dla mnie ta scena była niewiarygodna psychologicznie. Nie chce mi się wierzyć, aby bardzo młody właściciel pubu w "dzisiejszych czasach" promował swój pub wywieszając zdjęcie Bieruta , ani nawet Gierka. Prędzej jakiś zagraniczny aktor na plazy w Sopocie..... P.S. A tak przy okazji , to wcześniejsze przedstawienie o rotmistrzu Pileckim ( podobna tematyka ) było o niebo, ba , o dwa nieba lepsze. We wczorajszym przedstawieniu zabrakło mi przemyśleń Inki w celi śmierci. Niemożliwe , aby prawie osiemnastoletnia dziewczyna , która wie, że lada dzień umrze, nie miała żadnych refleksji. Pozostało tylko banalne, nic nie symbolizujące "Ojcze nasz....". Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Do tego trzeba dodać 23.01.07, 11:21 zdecydowanie lepszą grę aktorską w "Pileckim", zwłaszcza Marka Kality (rewelacyjnego jak zawsze). To wczorajsze przedstawienie naprawdę było na kiepskim poziomie. Ale przecież najważniejsze, że przywalono czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: super ! 23.01.07, 12:03 Z tym Bierutem to fakt absolutny. Chciano oczywiście pokazać, że to młode pokolenie to takie wyzute z wiedzy historycznej i w ogóle o PRL-u to już kompletnie nic nie wiedzą, bo przeca nie pamiętają. Ze szkoły pamiętają tylko nazwiska i daty bez głębszej refleksji. Tylko, ze jeśli już ten koleś wiedział, że Bierut był prezydentem (wręcz zadeklamował: "to jest prezydent Bierut") to na 100% musiał też wiedzieć o jego zbrodniach. I w ogóle co to głupi pomysł: Bierut ikoną sopockiej popkultury czy jak? Co on polski Che Guewara? Brakuje tylko, żeby w tym lokalu sprzedawali koszulki z jego podobizną na czerwonym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Jasne. 23.01.07, 12:49 W tę "sztukę" pięknie wmanipulowano wątek o komunistach jako obecnych w kulturze symbolach. Nie widziałem nigdy nikogo w koszulce z Bierutem na piersi, ale ten wątek pięknie wpleciono w scenariusz zaraz po tym jak Inka "bohatersko" odmówiła wysłania listu z prośbą o łaskę do Bieruta. Prawicowi manipulatorzy upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Takie sceny to mogą być w dziecięcym teatrzyku 23.01.07, 11:19 a nie w teatrze tv za pieniądze z abonamentu. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Takie sceny to mogą być w dziecięcym teatrzyk 23.01.07, 12:01 w sumie laurka słuszna ideologicznie a numer z naukowcem odmaiwającym honorarium za "konsultacje scenariuszowe" rozbawił mnie do łez , Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0074 Re: Takie sceny to mogą być w dziecięcym teatrzyk 23.01.07, 12:06 No wlasnie. Zbyt wyidealizowane to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ważne że przywalono czerwonym! 23.01.07, 12:49 Nie troszczmy się o formę. Odpowiedz Link Zgłoś
adres_pomocniczy Re: Ważne że przywalono czerwonym! 23.01.07, 13:39 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Nie troszczmy się o formę. Niestety musze to potwierdzić. Przywalono czerwonym, o forme sie nie zatroszczono. Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: Inka 1946 23.01.07, 15:23 Byłoby naprawde do zniesienia/obejrzenia gdbyby nie wspolczesne wtręty, gdzie historyk opowiada pani redaktor. Historia moglaby sie zaczac wprowadzeniem gdzie ich dwoje rozmawia a potem same sceny z lat 40-tych. Są chyba na tyle wstrzasajace, ze lepiej zostawic pewne niedopowiedzenia nawet za cene niekompletnosci przedstawienia zyciorysu Inki... Odpowiedz Link Zgłoś