Dodaj do ulubionych

Telekamery-Przekręt Roku

23.01.07, 16:14
Największy przekręt nowego roku to wyniki Telekamer, całkowicie przekręcone
przez onet.pl, portal będący częścią tvn-u. Przez 2 miesiące na stronach i
podstronach Onetu były odnośniki dające możliwość głosowania na ludzi i
programy tvn-u. Efekt? We wszystkich kategoriach tvn nie tylko wygrał, ale
zmiażdżył konkurencję zdobywając 3,4 albo i 5 razy więcej głosów niż ona.
Niania zmiażdżyła w ten sposób Kiepskich, Magda M. Plebanię, Durczok i
Pochanke lepiej oglądane Wiadomości, Teraz My lepiej oglądanego Lisa, Brodzik
gwiazdę nieporównanie lepiej oglądanego M jak Miłość, czyli Kożuchowską.
Wyniki głosowania nie miały absolutnie nic wspólnego z oglądalnością
poszczególnych programów, a często były odwrotnie proporcjonalne. W ten
sposób dzieki sterowaniu głosowaniem przez portal należący w całości do
uczestnika konkursu wszystko zostało ustawione według życzeń właścicieli TVN-
u. Miało więc być głosowanie telewidzów, a wszystko zostało ustawione.
Głosowanie przez internet? Teoretycznie. W praktyce głosowanie pod dyktando
TVN-u
Obserwuj wątek
    • szalona_marchewka Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 16:39
      Matko - Bronek Wildstein się dorwał do netu ;-))
    • nielogniety Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 16:40
      Przede wszystkim wyluzuj :]

- Magda M. jest bardziej wylansowana jako postać i naprawdę niesamowicie
      popularna w niektórych kręgach, a Kożuchowska jest tylko jedną z kobiet w
      serialu i lata świetności ma już za sobą. Ja jej nawet nie znam, bo nie ogladam
      tasciemcowatych, więc dla mnie to ona jest znana, z tego że jest znana.

- Teraz MY to bez wątpienia najpopularniejszy program publicystyczny ostatniego
      roku, mówiono o nim wszędzie, poza tym ma większą oglądalność od Lisa.

- Polsat też się reklamował na swoich stronach.

- Nie oglądalność świadczy o poziomie serialu (<< WAŻNE STWIERDZENIE :P)
      Kiepskim nie należy się ta nagroda, bo to naprawdę kiepski serial... Niania
      zresztą też, tam to w ogóle nie rozumiem żartu, sama Dygant jako-tako gra... A
      reszta? Naprawdę, czy trudno jest w Polsce zrobić dobry serial komediowy w
      stylu "Kasia i Tomek" czy "Camera Cafe"?

- Durczok jeszcze niedawno był w TVP i jest bardzo popularny, Pochanke jest
      wyrazista i nie ma porównania z memłańcami wiadomościowymi.

Tyle.
      • henryczek-czewa Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 16:57
        > Kiepskim nie należy się ta nagroda, bo to naprawdę kiepski serial... Niania
        > zresztą też, tam to w ogóle nie rozumiem żartu, sama Dygant jako-tako gra... A
        > reszta?

też nie rozumiem zachwytu nad nianią. Czy wy nie widzieliście oryginalnej wersji z Fran Dresher? Naszej wersji obejżałem 2 odcinki i nie wiedziałem gdzie sie śmiać. Nie ma w tym kraju nikogo kto wymyślił by zabawny i w miare oryginalny sitcom? Tylko to nieudolne naśladownictwo?
        No i tematyka polskich seriali - same kryminalne albo tasiemce - toż za prl było ciekawiej

soryy za lekki offtopic, ale to przez nielognietego:)
        • jujuch Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 18:10
          nie ma co sie podniecac, tyle ile szmatławcow tyle nagrod
          viva najpiekniejsi tele tydzien tele kamery itd...
          po to robia takie spedy zeby sie za friko nawpi...ać kateringu od Geslerowej
          albo Kreglickiej
        • veeto1 Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:00
          henryczek-czewa napisał:

> też nie rozumiem zachwytu nad nianią. Czy wy nie widzieliście oryginalnej
          wersj
          > i z Fran Dresher? Naszej wersji obejżałem 2 odcinki i nie wiedziałem gdzie
          sie
          > śmiać. Nie ma w tym kraju nikogo kto wymyślił by zabawny i w miare oryginalny
          s
          > itcom? Tylko to nieudolne naśladownictwo?

ObejRZałem, a nie obejŻałem.
          A polska "Niania" jest lepsza od oryginału, co niechętnie przyznają sami twórcy
          postaci i ekipa USA.
          • mameluch Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:19
            veeto1 napisała:

> A polska "Niania" jest lepsza od oryginału, co niechętnie przyznają sami twórcy
            > postaci i ekipa USA.
            >

he... hehe... hehehehehehe:D
          • henryczek-czewa Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:36
            veeto1 napisała:

> henryczek-czewa napisał:
            >
            > > też nie rozumiem zachwytu nad nianią. Czy wy nie widzieliście oryginalnej
            >
            > wersj
            > > i z Fran Dresher? Naszej wersji obejżałem 2 odcinki i nie wiedziałem gdzi
            > e
            > sie
            > > śmiać. Nie ma w tym kraju nikogo kto wymyślił by zabawny i w miare orygin
            > alny
            > s
            > > itcom? Tylko to nieudolne naśladownictwo?
            >
            >
            > ObejRZałem, a nie obejŻałem.
            > A polska "Niania" jest lepsza od oryginału, co niechętnie przyznają sami twórcy
            >
            > postaci i ekipa USA.
            >

w czym lepsza? bo ma ładniejsze kolory?

już wole mieć te ortograficzne wpadki, niż nie mieć poczucia humoru:P
    • typolas Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 18:33
      Nie twierdzę, że wszystkie nagrody dostałby ktoś inny, gdyby nie przekręt.
      Pewnie część dostałby TVN. Totalne dysproporcje dokładnie w każdej kategorii
      między zwyciężcami a całą resztą są jednak charakterystyczne i wynikają
      wyłącznie z tego, że ONET.PL ustawił głosowanie na programy i ludzi TVN-u.
      Durczok pewnie by i tak wygrał, bo ludzie nie zwracają uwagi że jest denny, ale
      na coś innego, wiemy co. Kożuchowską ogląda 2 razy więcej widzów niż Brodzik i
      to 2 razy w tygodniu, ale zdobyła niecałe 40% głosów Brodzik. Lisa ogląda
      więcej ludzi niż TVN, ale ma połowe głosów Teraz My. Niania ma oglądalnośc taką
      jak Kiepscy, ale zdobyła 4 razy więcej głosów, i tak jest absolutnie w każdej
      kategorii. Kupuje tenm kit tylko aktywny PR TVN-u, któremu za to płacą.
    • veeto1 Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:02
      TVN jest najlepszą stacją i oferuje najlepsze produkcje w każdej kategorii.
      Wyniki były oczywiste do przewidzenia. Ja w każdym razie 9 telekamer
      wytypowałam prawidłowo. Pomyliłam się tylko w konkurencji "rozrywka" -
      stawiałam na Skrzynecką i Urbańskiego. No ale to w końcu też TVN.
      • no_login Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 09:25
        > TVN jest najlepszą stacją
        zażartowała Veeto :-)
      • emkamaciek Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 13:27
        Szkoda, że Urbański nie wygrał. Z Kasią byli najlepsi :)
    • jaki71 Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:39
      Co nie zmienia faktu ze TVPanstwowa (nie mylic z Publiczna) prze ponad 2 godziny
      zaserwowalo TVNowi darmowa reklame :) Niezle musieli tam sie skrecac z zalu :))))
      • makaluu Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 19:55
        a kto wygrał w kat rozrywka?
        • stara.krupczatka Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 20:35
          sam sobie odpowiedziałeś;)
          • dereck30 Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 21:00
            Zaiste, wielce to zastanawiajace ze w niemal kazdej kategrii wyrywał team z
            TVN... Jeszcze tylko kabaretu i Rubika im dokopsać do kompletu... Tez mnie to
            zastanowiło, cos w ty musi byc, ja stawiam na masoe wykupowanie tego jakiegos
            Tele T. by oddawac glos za swoimi. Zreszta, Telekamery majataka range jak tutyl
            Miss Lata z Radiem, nie ma o co kruszyc kopii.Ja mam w d... publicznosc, ktora
            tak wysoko ceni tego blond-wisniewskiego gostka (czy ktos policzyl ile w
            jego "dzielach" pada slowo KOCHAM/MILOSC??)
            • romcia.p Re: Telekamery-Przekręt Roku 23.01.07, 22:11
              teza,że ludzie głosują na to,co ma największą oglądalnosc jest mocno wątpliwa
              Kożuchowską ogląda więcej ludzi i te więcej ludzi widzi,że jej rola w mjm jest po prostu denna (co nie znaczy,że rola Brodzik w Magdzie M. dużo lepsza),więc wcale mnie nie dziwi,że dostała mało głosów
              oglądam mjm,a na Kożuchowską nie głosowałam
              zagłosowałam w większości przypadków właśnie na TVN,bo nie da sie ukryc,że w zeszłym roku ta stacja była najbardziej profesjonalna,dynamiczna i rozwojowa
              oglądam Lisa częściej niż Teraz My,a jednak zagłosowałam na ten drugi program w podziękowaniu za nagrania z Reńką B.
              Wiadomości,nie dosc że rządowe,to jeszcze mają prezenterów mdłych do bólu-prędzej ręka by mi odpadła niżbym na toto zagłosowała
              jako widz nie głosowałam na telewizję publiczną,bo pod Bronkiem jest gorsza niż kiedykolwiek
              może u innych też wystąpiła ta awersja do tvp?głosowanie na TVN (bo na co?na Polszit?)to była swoista kara dla publicznej
    • nesta_fan Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 07:33
      W tym coś jest , bardzo duża różnica między 1 a 2 miejscem .W ogóle te wyniki
      należy podzielić przez 10 gdyż można było głosować na 'telekamry.pl' kilka razy
      ( wiem ,bo sama głosowałam kilka razy ) a głosowanie trwało prawie 2 miesiące .
      Mnie najbardziej w tym wszystkim żal Agnieszki Dygant( nie była tak sprytna jak
      Brodzik ,kt pomagali ludzie z produkcji).
    • paul_ina Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 08:03
      Prawidłowość procedur konkursowych gwarantuje firma audytorska Deloitte, jedna z wielkiej światowej czwórki.
      Dla mnie i innych ludzi z branży to znacznie więcej znaczy niż obecność notariusza przy losowaniu totolotka.

Fajnie by było, gdyby Telekamery jako marka oderwały się od Tele Tygodnia i naprawdę zostały polską nagrodą Emmy - ale nadawaną przez publiczność. Victory telewizji rządowej się do tego nie nadają.
      • kompulsjusz_cnotliwy Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 10:41
        A moim zdaniem to było oczywiste, że TVN wygra. Dlaczego? Po pierwsze zwróćcie
        uwagę na to, kto korzysta z internetu i w ogóle bierze udział w głosowaniach
        internetowych, np.: w portalu Onet.pl. Zazwyczaj będą to ludzie młodzi, nieźle
        wykształceni, których stać na opłaty nie tylko podstawowych rachunków, ale też
        i "luksus" internetu. Odpada nam prowizja, zubożałe tereny wiejskie (typowi
        widzowie Kiepskich), małe miasteczka etc. Wybór internetu jaki środka
        wyborczego niesie za sobą pośrednio określone wyniki.
        Dodatkowo jak zauważył autor wątku Onet.pl należy do klanu Walterów, co też coś
        mówi, zawsze jest tak, że sponsorowi chce się przypodobać, nie ma siły i nie ma
        co się o to spierać. Wszak jesteśmy ludźmi a nie obiektywnymi robotami.
        Brodzik a Kożuchowska. Hmm... Czym zasłynęła Kożuchowska? Rolą w Kilerach?
        Wydaje mi się, że wtedy szczytowała jeśli o poziom sławy chodzi. Ale ile lat
        temu na topie był Kiler? Za to serial Kasia i Tomek, na którym wypłynęła
        Brodzik to wciąż rwąca rzeka najwyższej rozpoznalności, która wciąż niesie
        Brodzik (jak by to nie brzmiało). Co więcej Brodzik częściej pojawia się na
        okładkach, jest bardziej wyrazista i wydaje się być sympatyczniejsza niż
        Kożuchowska.
        TVN generalnie jest na topie. Najprężniej rozwijająca sie marka w mass mediach,
        dobrze zarządzana, podkupująca znane twarze od stacji, gdzie tylko tworzy sę
        coraz większy ferment. Polsat jakoś ostatnio spoczął na laurach, TVP bawi się w
        lustrowanie i wymianę kadr, a TVN jak i całe ITI stawia na rozwój, co widać
        choćby po wynikach giełdowych.
        Pozdrawiam!
    • nesta_fan Re: Telekamery-Przekręt Roku 24.01.07, 11:01
      Ja mam jeszcze jedną uwagę , dotyczącą nominacji ( o ile wiem , to tego
      dokonuje sama redakcja 'Tele tygodnia' ).Dlaczego nie nominuje się już aktorów
      z serialu 'ndinz ,kt ma bardzo wysoką oglądalnośćc ( druga pozycja po mjm ).
      Przecież to, że wygrywali Foremniak i Żmijewski nie skreśla innych aktorów z
      tego serialu ( Bartosz Opania ,Maja Ostaszewska, Anita Sokołowska ).Jak więc
      widać nie zawsze oglądalność idzie w parze z popularnością (kt u nas zdobywa
      się głównie 'bywając'). Moim zdaniem również nominacje powinni ustalać
      widzowie, nie redakcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka