anmanika 21.02.07, 10:03 Sto 100% racji: www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=media&name=33 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esquire Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 10:15 Moim zdaniem telewizje boją się puszczać filmy z napiami, ponieważ uważają, ze stracą przez to widzów. musi pojawić się kanał który będzie puszczał filmy i seriale tylko z napisami i jeżeli zyska widzów to na innych kanałach się to przyjmie. tylko kto będzie tym pierwszym, odważnym? Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 11:00 Na dvd ogladam tylko z napisami, niecierpie lektora. A juz totalnym przegieciem bylo dla mnie tlumaczenie przez lektora piosenki. Spiewa ktos piosenke, a ten tlumaczy....:/ Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 11:59 sztuka_konwersacji napisała: > Na dvd ogladam tylko z napisami, niecierpie lektora. > A juz totalnym przegieciem bylo dla mnie tlumaczenie przez lektora piosenki. > Spiewa ktos piosenke, a ten tlumaczy....:/ Ciesz sie, że nie śpiewa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 11:26 "Niestety, filmy na kasetach i DVD mają u nas najczęściej wgrany i nieusuwalny głos lektora, nie nadają się więc do celów dydaktycznych" Co ten profesor wymysla? Nigdy nie trafilem na plyte DVD, na ktorej nie byloby wyboru oryginalnej sciezki dzwiekowej. Nawet wydania gazetowe maja przynajmniej sciezke oryginalna i sciezke z lektorem (czasem nawet lektora nie ma, tylko napisy). Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 11:49 Ja tez nie trafilam na taki film na dvd. Profesorzy maja to do siebie, ze czesto wymyslaja ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 12:25 nie lubie czytac napisów,męczy mnie to po prostu moim marzeniem jest takie rozwiązanie jak np na Canal+,gdzie można sobie wybrac: lektor,napisy czy wersja oryginalna filmu - takie rozwiązanie sprawia,że wszyscy są zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 12:26 Wszystko prawda, chcialabym filmow z napisami, ale czasem chcialabym tez uslyszec Andrzeja Matula albo Jarka Lukomskiego, bo uwielbiam ich glosy. Poza tym: mlodziez piracka oglada wylacznie filmy z napisami, na dvd kupnym masz opcje napisy. Nie jest tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 13:36 Napisy to rewelacja, ale Polacy wola wylaczac mozg podczas ogladania TV. Moja mama na przyklad jest przeciwko, bo robi 500 roznych rzeczy przed telewizorem i nie moglaby caly czas patrzec na napisy. Ale co to za ogladanie filmu, gdy robi sie w tym czasie cos innego...? W Niemczech jest podobna tragedia, bo czescia gry aktorskiej jest glos, a niemieccy dubbingowcy talentu W OGOLE nie maja i zarzynaja w ten sposob filmy. A co gorsza, Robert De Niro na przyklad ma ciagle tego samego dubbingowca we wszystkich filmach. Niemcy nawet nie wiedza, jaki jest jego prawdziwy glos. :( Jestem za napisami i to nie tylko dlatego, ze sama jestem tlumaczem i to moja dzialka. ;) Jasne, ze sa czesto uproszczone, ale wole to niz odzieranie aktorow z talentu poprzez straszacego Tomasza Knapika (skadinad sympatycznego goscia) lub "zdolnego" dubbingowca. Odpowiedz Link Zgłoś
drobo Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 15:07 napisy oczywiście - jednak zgadzam się, że należy zacząć małymi krokami. Najpierw w produkcjach wartościowych, które na ogół emitowane są w godzinach późnych, a kanał TVP Kultura powinien bazować głównie na oryginalnych wersjach językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: Lektorzy wysiadka 25.02.07, 16:01 No właśnie, nie byłoby można 'oglądać' filmu z kuchni! Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Lektorzy wysiadka ? 21.02.07, 15:12 a co z osobami niedowidzacymi lub majacymi slaby wzrok? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 19:14 Jestem za, dość już znużonego głosu lektora. Właśnie taką świetną pomocą w nauce angielskiego jest BBC Prime, żywy angielski np. z britcomów do tego napisy w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 19:54 iberia.pl napisała: > a co z osobami niedowidzacymi lub majacymi slaby wzrok? no właśnie, egoiści? Jak puszczam mojej słabo widzącej mamie jakiśfilm w divx to czcionke napisów musze ustawic gigantyczną. Nie wydaje mi sie zeby telewizje tez zechciały zasłaniaiac literkami pół ekranu. Lektor to najlepsze rozwiązanie, bdb kompromis, który powinien przetrwać do czasu inteligentnej tv, gdzie każdy będzie mógł sobie wybrać co woli. Nie narzekajcie tak, dubbing jest 100 razy gorszy od lektora. Lektor pozwala mi doskonale słyszeć ścieżke dźwiękową filmu, podstawy angielskiego wyniosłem z filmów puszczanuch w polish tv, czyli z filmów z lektorem. Nie wiem jakie wy filmy oglądacie, że wam tak ten lektor "zagłusza". Może jesteście głusi? No ale zaś skoro popieram ślepych nie będę sie wyżywał na głuchych:P :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 21:12 gdybys ogladal filmy z lektorem wynioslbys pewnie znacznie wiecej, niz podstawy (jak wnosze chodzi o YES, NO oraz YES, I DO) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bloodyaxe Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 21:38 gdyby to ode mnie zależało, wybrałabym film bez lektora, nie wspominając już o dubbingu.Ale z drugiej strony jestem w stanie zrozumieć np.moją babkę, która ma +6,5 dioptrii i po kilkudziesięciu latach panowania lektora ciężko byłoby się jej przestawić.taka terapia szokowa pozbawiłaby pewien odsetek ludzi możliwości korzystania z tego, co dostają w zamian za abonament. Jestem za stopniowym wprowadzaniem oryginalnej ścieżki, albo wprowadzeniem tej możliwości wtedy, kiedy każdy będzie mógł wybrać to, co lubi.ps. lektor nie zagłusza wszystkiego, wydaje mi się,że niektórzy przesadzają. ja nauczyłam się wielu idiomów i słów nieświadomie ,biernie wystawiając się na to, co dało się usłyszeć, kiedy lektor nie mówił, albo ściszał głos. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 22:14 no ale wiesz, nalezaloby wstrzymac rozwoj calego swiata, bo zawsze znajda sie ludzie w podeszlym wieku, ktorzy nie nadaza za zmianami. przeciez nie chodzi o to, zeby brutalnie zmienic cala telewizje uwzgledniajac tylko mlodych, zdrowych i sprawnych, ale chyba nie ma sensu kultywowanie rozwiazan sprzed 50 lat. skoro telewizja tworzy rozne kanaly tematyczne, to czemu nie zrobi kanalu skierowanego dla starszych widzow - z odpowiednim doborem repertuaru i lektorem. Natomiast normalne kanaly panstwowe powinny byc powoli modernizowane w kierunku usuniecia tego ewenementu jakim jest lektor :) Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 22:41 hehe, może odrazu zamknijmy starych, ślepych iimp w obozach? co do moich podstaw angielskiego - mówie o latach dzieciństwa, kiedy oglądałem filmy dla ich oglądania a nie dla nauki - w ten sposób podświadomie nauczyłem sie wielu słówek, idiomów, zwrotów a przede wszystkim wymowy. Teraz przyznam że wole napisy (sam w ramach edukacji robie takowe do pewnego serialu), ale rozumiem że nie każdym to spasuje, a że technika poszła juz tak do przodu, jestem za tym by poczekac na możliwość wyboru ścieżki przez widza Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 23:07 czekalem na taki "blyskotliwy" komentarz FYI na zachodzie bardzo popularne sa takie osrodki, gdzie starsi ludzie dobrowolnie sie przeprowadzaja, bo maja tam w jednym miejscu cisze, spokoj, opieke medyczna, roznego rodzaju zajecia, a przede wszystkim towarzystwo rownolatkow, z ktorymi maja wiecej wspolnego, niz ze swoimi dziecmi/wnukami (czy nastoletnimi sasiadami, ktorzy glosno sluchaja muzyki) tylko u nas babcia jest wielofunkcyjna pomoca domowa, ktora nie ma prawa do wlasnego zycia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 23:14 Dokładnie tak, u nas seniorzy to po prostu darmowa opieka nad wnuczętami. Jak wnuki podrosną przestają być już potrzebni i stają się kłopotem. Na Zachodzie seniorzy prowadzą swoje własne życie, ze swoimi własnymi klubami seniora, domami opieki a dla sprawniejszych swoimi własnymi osiedlami, to czas na podróże po całym świecie odkładane w czasie kariery zawodowej. Nawet seks seniorów przestał być tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Lektorzy wysiadka 21.02.07, 23:47 no dobrze, więc idąc waszym tokiem myślenia powinien powstać także kanał tematyczny dla słabowidzących? A kto będzie decydował o repertuarze w kanale dla straców? Nie wszystkie dziadki oglądają tylko klan i mode na sukces. Mamy więc takich ludzi skazywać na stetryczałe kanały tematyczne i z góry ustalać im "lektorską" ramówkę? To tak jakby zakładaćże każdy emeryt słucha Radyja:] Tylko wolność wyboru ścieżki dźwiękowej będzie sprawiedliwym rozwiązaniem, a do tego dojdzie z pewnością już niebawem, więc ta dyskusja nie ma większego sensu,pa:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 00:09 ciezko sie rozmawia, jezeli ktos wymysla sobie bzdurne argumenty. zaraz zaczniesz domagac sie telewizji dla niewidzacych, lub kanalu tematycznego dla osob nieposiadajacych telewizora ;) co do repertuaru telewizyjnego to chyba nikt nie mowil, ze to ma byc moda na sukces puszczana na zmiane z transmisjami mszy. Ale tez chyba smialo mozna zalozyc, ze osoby starsze nie beda namietnie ogladaly Sin City, czy innego Kill Billa zreszta bawi mnie bardzo, ze tak strasznie domagasz sie ustawienia oferty telewizyjnej pod osoby starsze. Ja uwazam, ze oferta tvp obraza inteligencje widza, wiec moze jako dobry czlowiek dla odmiany przejmiesz sie ucisnionych widzow, ktorzy sa troche bardziej wymagajacy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 02:00 kubissimo napisał: > ciezko sie rozmawia, jezeli ktos wymysla sobie bzdurne argumenty. > zaraz zaczniesz domagac sie telewizji dla niewidzacych, lub kanalu tematycznego > zreszta bawi mnie bardzo, ze tak strasznie domagasz sie ustawienia oferty > telewizyjnej pod osoby starsze. no przepraszam, ale mam wrażenie, że to Ty własnie do tego zmierzasz. Ja jedynie bronie lektora, a cała reszta, o której piszesz to chyba jakaś nadinterpretacja moich postow Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 09:46 W Szwecji ktorej mieszkalam, bylo w tym czasie baardzo duzo emerytow i zaden z nich nie protestowal z powodu napisow. I moze dlatego praktycznie wszyscy Szwedzi mowia po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 13:49 za to ja mam wrazenie, ze nalezych go wspomnianego w artykule grona osob majacych problem z czytaniem ze zrozumieniem. nic dziwnego, ze tak uparcie bronisz lektora ;) Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 15:28 kubissimo napisał: > za to ja mam wrazenie, ze nalezych go wspomnianego w artykule grona osob > majacych problem z czytaniem ze zrozumieniem. nic dziwnego, ze tak uparcie > bronisz lektora ;) to juz robi sie zabawne: napisałem wyraźnie, że tez wole napisy i jakoś tego nie wywnioskowałeś z moich postów. Czyżbyś Ty miał kłopoty z rozumieniem czytanego tekstu? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kaskoss101 Re: Lektorzy wysiadka 22.02.07, 13:52 Wychodząc z założenia, że lektor to najlepsze rozwiązanie w TV krzywdzicie osoby niedosłyszące:-) W związku z tym zawsze ktoś będzie poszkodowany, niezależnie czy telewizje zastąpią lektorów napisami, czy nie. Zgadzam się jednak z tym, że napisy zmuszają widza do większego wysiłku oraz umożliwiają wsłuchanie się w język, głos aktorów, czyli jak dla mnie - same plusy. Ciekawe jakie są widoki na wybór opcji lektor / napisy / oryginał w najbilższej przyszłości i kto wprowadzi je za przykladem Canal+. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś