Dodaj do ulubionych

TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek"

06.05.07, 13:47
ten skandaliczny film pokazuje Hitlera z bardziej ludzkiej strony.. ktos w
recenzji napisał że Upadek jest to wzruszajacy film o Hitlerze...
a oglądający go widzowie wzruszają się ..że ponoc ciarki po plecach przechodzą
tak sugestywnie on oddziaływuje...
gdzie są teraz te nasze "autorytety"? dlaczego nie zabiera głosu Edelmann?
czemu milczy Bartoszewski?
żeby w telewizji polskiej za abonament polskiego widza emitować film będący
proniemiecka agitką?? skandal! granda!
a moze mam sie cieszyc że ten film jest emitowany dopiero dziś a niezrobiono
tego 3 maja co?.. ja zarza napiszę list do prezesa Urbańskiego i w ostrych
słowach go złajam ...tego nie można zostawić po prostu ot tak...
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:50
      Edelman, a nie Edelmann. A swoja droga film ten pokazywali ostatnio w
      izraelskiej telewizji.

Film ten swietnie pokazuje nazizm. Magda Goebbels trujaca swoje dzieci
      cyjankiem potasu mowi wszystko o tych sqrwielach...
      • skin-01 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:52
        pokazuje to że nalezy być fanatykiem aż do końca no i pokauje też przez to ze
        hitlerowcy byli ludźmi honoru... jesli to ma być film majacy odstarszyć
        potencjalnych naśladowców Hitlera to odniesie to zgoła odwrotny skutek od
        zamierzonego...
        • absztyfikant Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:54
          Honoru? Czego? Nawet zwierzeta bronia za wszelka cene swoje dzieci.
          • skin-01 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:58
            Bociany jak nie mogą wyżywić swojego potomstwa to wybierają nasłabsze z nich i
            wywalają z ginazda
            • www.nasznocnik.pl [...] 07.05.07, 00:52
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • mike.recz Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:53
      To okaż swoją pogardę i na znak protestu nie oglądaj skinie.
      • skin-01 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:54
        nie tak łatwo powtrzymać swej uległości wobec takiej zapowiedzi..
        • mike.recz Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:58
          skin-01 napisał:

> nie tak łatwo powtrzymać swej uległości wobec takiej zapowiedzi..

Przepraszam,może to moja wina ale kompletnie nie zrozumiałem co napisałeś lub
          co chciałeś tym wyrazić.
          • bazyliszek4 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 08.05.07, 23:49
            w średniowieczu o takich jak skin mówili "krótkie włosy, krótki rozum"...

;-)
            • sweetmary Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 08.05.07, 23:55
              A mnie się przypomina stare punkowe powiedzonko: zabij skina skur..syna.
    • andrze.n Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 13:57
      tez slyszalem ze ten film unika wyrazania "niepoprawnych" choc w czasach onlezenia nagminnych opinii o rosyjskiej wulgaenosci i chamstwie w stosunku do niew. kobiet. Prawdopodob. to miala byc "specjalna nagroda" - wspominana pozniej latami przez "rzolnieza radzieckiego" - te "berlinianki".....Poza tym wmontowano podobno jakas historie z ladowanien naczalstwa rosyjskiego w Berlinie, podobno piekna scena powitania ich na lotnisku w sloneczny dzien. Nic takiego nie mialo miejsca, mozliwosc ladowania byla o wiele pozniej, nie mowiac o tym jakie "naczalstwo" radzieckie wowczas mialo do wykonania zadanie. Napewno nie jakas demonsttracje pojednania z przedstawicielami frontu zachodniego...
      • andrze.n prosze wybaczyc literowki/bledy ort itp........((( 06.05.07, 13:59

• skin-01 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 14:01
        widziałem ten film w kinie.. miałem wrażenie że Biedne Niemcy zostały napadnięte
        skrzywdzone, że Hitler cchiał dobrze tylko mu nie wyszło.. mogli jeszce dodać
        ze Hitler bronił Zydów tylko ci źli Polacy zmusili go do wymordowania prawie
        wszystkich Żydów w Poslce..
        • andrze.n Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 14:10
          o wlsni ejeszcze te wate "nazistow" wyjatkowo upartych - wbrew reszcie -by szykanowac Zydow/ zydow...
    • absztyfikant polecam trailer 06.05.07, 14:03
      youtube.com/watch?v=AkSpPq8E1Ek&mode=related&search=
      • skin-01 Re: polecam trailer 06.05.07, 14:09
        prawie się popłakałem..ze wzruszenia.. i dlatego uwżam ze ten film jest
        niebezpieczny, nie powinien być emitowany w polskiej telewizji a juz napewno
        nie w TVP!!
      • agulaszek Re: polecam trailer 06.05.07, 16:57
        Zapowiada się ciekawie...
        • wildorchid [...] 06.05.07, 17:26
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • wislok1 Taa 06.05.07, 21:19
      Hitlera pokazono prawdziwie, jako zbrodniarza-człowieka, nie maszynę do
      zabijania. Film dobry, ale nie można go traktować jako prawdy objawionej, to
      jest pewna wizja
      historii z punktu widzenia Niemców,
      czyli zły Hitler i kilku najbliższych ludzi, zaś twz. zwykły Niemiec, nawet z SS
      był OK
    • andrze_n Upadek Start - 23:06 06.05.07, 23:06
      • chiton Re: Upadek Start - 23:06 06.05.07, 23:45
        Byłam na tym filmie razem z dziewczyną z wymiany z Niemiec.Kiedy pokazano
        zdobywamy Berlin wszyscy widzowie bili brawo,rozesmiani tylko ona tak strasznie
        płakała.Było mi głupio,a tak w ogóle to mało wiedziała o II wojnie,chyba celowo
        nie edukują uczniów,żeby rosło sobie kolejne pokolenie bez kompleksów i
        poczucia winy.
        • andrze.n Re: Upadek Start - 23:06 06.05.07, 23:58
          nie zrozumialem, czy ogladalas film w PL (widzowie Polscy) czy w niemczech i to Niemcy cieszyli sie, ze Rosjanie zdobywaja Berlin...Dla mnie to ciekawe, co powiedzialas o tych brawach...ale czyich?
          • chiton Re: Upadek Start - 23:06 07.05.07, 10:55
            Polacy bili brawa,a ona poprostu ryczała,uważam więc,że ten film zamazuje
            prawdę,że powinny byc pokazane zdięcia dokumentalne-co ten dodry wujaszek
            Hitler zrobił ludzkosci.Wypowiedz starej już sekretarki na koncu to za
            mało,ludzie z reguły wtedy wychodzą z kina.
    • kubissimo Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 06.05.07, 23:59
      czasem mysle, ze powinni robic testy na inteligencje zanim wpuszcza ludzi do
      kina, bo potem wychodza takie rozne oszolomy i krzycza glosno o czyms, czego w
      ogole nie zrozumieli.
      ani ten film nie gloryfikuje nazistow, ani ich nie rozgrzesza. za to przypomina
      bardzo wazna rzecz - Hitler & co. tez byli ludzmi. to nie bylo abstrakcyjne
      zlo, ktore sie wzielo z komiksu, tylko prawdziwi ludzie, ktorzy doprowadzili do
      wymordowania milionow osob. w czasach, kiedy coraz czesciej do wladzy dochodza
      radykalni populisci to bardzo wazny film z aktualnym przeslaniem
      • www.nasznocnik.pl Re: powinni robic testy zanim wpuszczą 07.05.07, 00:55
        I do kina, i na forum ;-)
      • braineater Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 01:42
        Kubu, naprawdę nie warto:)
        Jak juz głąby w tym wątku sobie zmyślają fabułę, to co poradzisz na odczytanie via 50 lat prania mózgów.

P:)
    • andrze.n koncowka usprawiedliwila moje OK dla filmu 07.05.07, 01:29
      czyli wyznanie sekretarki Hitlera: "mlodosc niczego nie usprawiedliwia, mozna bylo dotrzec do prawdy" (o zbrodniach)

Aktualne do dzis...
      • bazyliszek4 Re: koncowka usprawiedliwila moje OK dla filmu 08.05.07, 23:52
        zgadzam się. końcówka, gdy mówi ona o swojej młodości i niedojrzałości, i
        porównuje to do postawy Sophie Scholl, była naprawde mocna...
    • maureen2 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 11:05
      bardzo dobry film,ktory warto było obejrzeć,o absurdach wojny,dobrze zrobiony
      • drzejms-buond Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 11:56
        nie widziałem tu żadnego "przegięcia"
        i gdzie była ta "ludzka strona" hitlera"?

ot, zbiorowisko socjopatów.
        dobry film ale jakoś losy tej bandy mnie nie ujęły. jeno dzieci żal!
        a pani Ewa...?niczym barbie na balearach!
        dawno nie widziałem tylu trupów w jednym filmie!
        ale film ciekawy!
    • grek.grek Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 12:13
      Tak, to absolutny skandal, że TVP nie emituje co niedzielę 10-godzinnego bloku filmowego o ukochanym ojcu świętym janie pawle drugim !, albo chociaż o braciach kaczyńskich...

A "Upadek" był pokazywany na całym świecie, w polskich kinach... Trochę za późno na protest.

Nie bardzo wiadomo w jaki sposób film,który raczej może na Niemców ściągnąć potępienie za wybielanie postaci Hitlera, może uchodzić za agitkę ? Jeden film miałby przełamać ponad 60 lat negacji faszyzmu ? Mysz nie obali słonia,a kto kocha faszyzm, ten na pewno nie kocha go dlatego,że Hitlera ktoś przedstawił jako poczciwca... Przeciwnie.

A tak zupełnie BTW - Hitler, abstrahując od wszelkich moralnych ocen, jest człowiekiem idei i jako taki na pewno wart jest dyskusji.

• andrze_n Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 12:33
        wydaje mi sie, ze dzisiejszy widz w kontekscie zaslyszenia juz wczesniej czegos o filmie, o jego tresci, o (rzekomo) slabszych punktach ma inny odbior filmu, niz ogladajac go "bez uprzedzen".

Zastanawiam sie nad rzecza, chyba nierozwiazywalna, jakie jest "moje" obecne przegiecie w interpretacji filmu wywolane o wiele wczesniejszym interesowaniem sie nim, zapamietaniem czyichś (rozne media) opisow scen itp. (i fakt, w koncu dotychczas nie poszedlem do kina, wg zasady "o! na propagande "poprawnosc" to mnie nie namowicie...")
        • andrze_n Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 13:22
          poniewaz bylem troche "naladowany" info o filmie (nawet budowa bunkra he he), wiec po ogladniciu w TV, nie czuje duzego "oczyszczenia", "wrazenia", "zmiany u siebie". Moze to szkoda, ale film zrobil tylko na mnie wrazenie srednie, choc dal do myslenia w zwiazku z:

- samooszukiwaniem sie grupy oficerow przy Hitlerze, wystapiniem mechanizmu ktory powoduje destrukcje "sprawnosci myslenia" w takiej "popramnie myslacej" grupie.
          - Hitler, ktory wreszcie pokazuje swoa ludzka twarz, w ciagu 2 min. sceny gdy docieraja don FAKTY KLESKI, wiec stwierdza, ze pozwala wszyskim na wszystko i zlamany opuszcza narade (wowczas debile przejmuja krzykacka inicjatywe i narzucaja sobie filozofie oporu do konca), pozniej w filmie Hitler sie jakby odradza i gra jak zle zaprogramowany w obliczu "krytycznej usterki" automat - zjada wlasny ogon pluje jadem (powtornie) na innych (wlacznie z narodem), ale jest to juz "czysta" histeryczba frustracja, pozbawiona poprzedniej iskry idei.
          - scena przejscia uciekajacej sekretarki Hitlera "pod prad" mlodocianym ros. szeregowcom oblegajacym centrum Berlina. Troche nierealistyczna, poprostu idac ku Rosjanom, sekretarka nie ukryla swych pieknych wlosow, a zolnierze, jak barany nie reagowali na falujace wlosy 22 letniej dziewczyny. Scene budowalo "milczenie"...
          - przyznanie sie Hitlera do eksterminacji Zydow/zydow, jakies "w prozni", ba nawet z wymowna niechecia na twarzach obecnych sluchaczy "podsumowania" (i tu jest niuans, czy chodzilo, o to ze byli zawsze niechetni eksterminacji, czy tez o to, ze teraz juz ich ona jako czesc idei znudzila, maja dosc przypominania "szczegolow technicznych" niezbednych budowy czystej rasowo Germanii.)
          - no i ostatnie wyznanie sekretarki, nagrane wspolczesnie, ze przyznaje ze bezmyslnie poddala sie "poprawnosci" mowic dzisiejszym jezykiem.
          • ankas4 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 15:08
            Podpisuje sie pod wypowiedzią : kubissimo
            Nie wiem jak mozna odebrac ten film jako pochwałę/gloryfikacje Hitlera...
            Obejrzałam ten film z ciekawością po przeczytanych opiniach, nastaw→łam sie
            nawet trochę na ujrzenie Hitlera w nowym świetle... i co? i faktycznie była
            pokazana Jego bardziej ludzka twarz ale to ciągle twarz szaleńca,któremu nie
            oparły się wydawałoby się wykształcone,światłe elity...
            Ludzie zgromadzeni koło Hitlera byli w szaleństwie ideologi, film świetnie
            pokazał jak cienka jest granica między oddaniem a szaleństwem! Najbardziej
            uderzająca scena to ta z truciem dzieci...Ogólnie film wart obejrzenia!
            • news21 Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 07.05.07, 20:02
              Hitler pokazany jako świrus. Zideologizowany świrus. I jego otoczenie też. Nie
              powiem żeby mi się nie kojarzyło z teraźniejszością.
              • germanio Ale o co chodzi? 07.05.07, 20:38
                Ten film byl pokazywany w Niemczech w kinach a potem na RTL2, prowadzono na
                niego szkoly, nawet dostal jakas nagrode.. Nie przesadzac prosze...

------------------------------------------------------------------------------------

Nie chcemy P(ornorafii) I S(eks)-u !!!!!
      • sweetmary Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 08.05.07, 18:01
        Co ty pie..lisz Grek. Jakiej idei? Moje plemię jest lepsze od innych, więc te
        inne plemiona trzeba wyrżnąć albo zamienić w niewolników. Ot i cała "idea". Gdy
        homo sapiens likwidował (i prawdopodobnie zeżarł) neandertalczyka kierował się
        podobnymi "ideami".
    • dirgone Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 08.05.07, 11:32
      Film bardzo dobry, właśnie dlatego, że ukazuje nazistów z "ludzkiej" strony. Bo
      oni właśnie byli ludźmi, a nie jakimiś kosmitami lub robotami. Takimi ludźmi,
      którzy żyją obok nas i wielu z nich na pewno (niestety) w tamtejszych warunkach
      stałoby się najgorszym ścierwem ludzkim. Wystarczy popatrzeć na niektórych
      rządzących Polską, którzy bredzą od rzeczy - oni to dopiero byliby szczęśliwi,
      gdyby dorwali się do właśnie takiej władzy (mogliby wymordować homoseksualistów,
      kobiety które usuwają ciążę, żydów - mało takich współcześnie? Chyba każdy
      potrafi ich wymienić z imienia i nazwiska).

• sweetmary Re: TVPiS przegięła pałe! wyemituje.film "Upadek" 08.05.07, 19:03
      W filmie Goebbels mówi jakoś tak: "naród niemiecki jest sam sobie winny -
      przecież nas wybrał. No i teraz zapłaci za to głową". Hm, jakieś analogie?
      • wislok1 Ten cytat był, że: 09.05.07, 00:40
        "Sami są sobie winni, w końcu nas wybrali".
        Tam chyba nie padło słowo naród niemiecki.
        No, ale analogie są widoczne, hehe
    • bazyliszek4 film dobry, ale... 08.05.07, 23:57
      większe wrażenie zrobił na mnie "Bunkier" z 1981. mimo, że mniej było w nim
      naturalizmu i krwawych scen. kreacja Ganza jako Adolfa na rownie wysokim
      poziomie jak Hopkinsa...
      • wioskowy_glupek Re: film dobry, ale... 09.05.07, 02:44
        Dajcie se siana, to jest film dla dorosłych którzy dokładnie wiedza kim był Hitler i co zrobił...
        A ze pokazuje jego ludzkie oblicze ? No cóż Hitler też był człowiekiem...

Nie wiem co takiego wspaniałego honorowego i niby godnego naśladowania ten film pokazuje ? Bande idiotów fantyków ? Czy może super matkę Goebelsową trującą swoje dzieci ?

Jak ktoś nie umie odpowiednich wniosków wyciagać to żaden film o Adolfie Hitlerze nie będzie dla niego dobry... Włącz myślenie :]
        • bazyliszek4 Re: film dobry, ale... 11.05.07, 00:49
          czy ja coś pisałem o "honorowym pokazywaniu"? napisałem jedynie, że "Bunkier"
          był wg mnie lepszy...

a tak na marginesie: o 2.05 tego samego dnia, pardon - nocy, na tym samym
          kanale, wyświetlono inny niemiecki film fabularny o schyłkowym okresie III
          Rzeszy. dzieło to nosi tytuł "Most", pochodzi z 1959 roku i jest jednym z
          najbardziej wstrząsających filmów wojennych jakie w życiu widziałem...
    • wielki_czarownik Oglądałem już ten film. Świetny jest. 10.05.07, 21:14
      I nie powiem, żeby Hitler był tam przedstawiony w jakiś sympatyczny sposób. Film pokazuje po prostu prawdę. Hitler był wtedy żałosnym wariatem i tak został przedstawiony. Widzimy skrajnych fanatyków, którzy do ostatnich dni łapią dezerterów oraz dygnitarzy, którzy zatracają się w pijaństwie. Widzimy też ogłupione dzieci z HJ, które jedną armatą chcą zatrzymać radzieckie czołgi, oraz weterana, który stara im się przemówić do rozsądku.
      Dobry film. Nie jest pronazistowski, ale po prostu bardzo prawdziwy.
    • wielki_czarownik Oglądałem już ten film. Świetny jest. 10.05.07, 21:14
      I nie powiem, żeby Hitler był tam przedstawiony w jakiś sympatyczny sposób. Film pokazuje po prostu prawdę. Hitler był wtedy żałosnym wariatem i tak został przedstawiony. Widzimy skrajnych fanatyków, którzy do ostatnich dni łapią dezerterów oraz dygnitarzy, którzy zatracają się w pijaństwie. Widzimy też ogłupione dzieci z HJ, które jedną armatą chcą zatrzymać radzieckie czołgi, oraz weterana, który stara im się przemówić do rozsądku.
      Dobry film. Nie jest pronazistowski, ale po prostu bardzo prawdziwy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka