Dodaj do ulubionych

dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1...

09.06.07, 19:17
moi drodzy a nie jakieś tam Trendy,
jeśli ktoś jeszcze nie oglądał serdecznie polecam,
ja trzeci raz obejrzę
Obserwuj wątek
    • grucha46 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 19:42
      Oglądamy obowiązkowo moge se odpuścić wszysto tylko gdyby dzisiaj byli
      odwróceni to bym se nie odpuścił....
    • paulinaa Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 21:07
      oglądalam niedawno na tvp2
      • svenja1 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 21:58
        Nie rozumiem jak można się tym zachwycać... Z trudem wytrzymałam do 21.00.
        Potem mnie cudownie oświeciło, że przecież NIE MUSZĘ się tym dłuzej katować i
        wyłączyłam tv.
        • the_dzidka Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 22:34
          > Nie rozumiem jak można się tym zachwycać... Z trudem wytrzymałam do 21.00.

No, ja miałam to samo. Nie przystaję do dzisiejszych kanonów "humoru polskiego".
          • confused.girl Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 23:17
            the_dzidka napisała:

> > Nie rozumiem jak można się tym zachwycać... Z trudem wytrzymałam do 21.00
            > .
            >
            > No, ja miałam to samo. Nie przystaję do dzisiejszych kanonów "humoru polskiego"
            > .
            >

Może dlatego, że "Wesele" to nie komedia??? Na mnie ten film wywarł ogromne
            wrażenie. I wcale nie było mi do śmiechu.
            • rozmowy_kontrolowane Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 08:15
              "Wesele" to _prawdziwy_ film.
    • oryginal Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 22:35
      Świetny film. Wszyscy mi go polecali, DVD z filmem leży na półce ale jakoś
      nigdy nie było okazji, żeby zobaczyć. Dziś włączyłam, oglądnęłam i od razu
      zadzwoniłam do Taty...
      - Oglądałeś?
      - Tak.
      - To już wiesz dlaczego nie chcę żadnego wesela ;)

Bardzo dobry film.
      • gweeny Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 22:44
        o tym samym pomyślałam, żadnego weselicha :P

a film jak i obsada rewelacyjni!
        • henryczek-czewa Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 23:10
          tych, którym film się nie spodobał, prosiłbym o wskazanie filmu od Wesela lepszego, powstałego w okresie powiedzmy 2000-2006

wiadomo, nie każdemu musi się podobać, ale realizacja i gra aktorska są, trzeba to przyznać, rewelacyjne w tym filmie
          • b4b Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 09.06.07, 23:14
            henryczek-czewa napisał:

> tych, którym film się nie spodobał, prosiłbym o wskazanie filmu od Wesela lepsz
            > ego, powstałego w okresie powiedzmy 2000-2006
            >

w okresie 2000-2006 pewnie nie powstał lepszy film i właśnie na tym polega
            tragedia tzw. polskiej kinomatografii :(((((
          • menisk Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 09:00
            Film jest wstrząsający. Dojmujący naturalizm. Oczywiście obowiązkowo obejrzałam
            go po raz kolejny.
    • sto100 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 10:18
      ja też trzeci raz, w tym pierwszy w kinie, i dlatego jestem pełna zachwytu. Któż
      tak syntetycznie pokazał paranoję i prowincjonalizm naszych czasów? Wesele.
      I nie czyńcie sobie takich wesel. Nie bać się być innym, wbrew schematom,
      zwyczajom, otoczeniu. Brawo, niejeden raz jeszcze obejrzę.
    • cukier-w-kostkach Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 13:30
      Ci co uważają, że to naturalizm to chyba w życiu na weselu nie byli. Bigos
      jako główna potrawa? Goście przyjeżdżający syrenkami i dużymi fiatami? Może
      gdzieś na zapadłej wsi jeszcze ktoś robi wesela w remizie, dzisiaj nawet w
      małych miastach są od tego specjalne, bardzo eleganckie knajpy i hotele - 90%
      wydarzeń tego filmu nie miałaby prawa się wydarzyć.
      No i faktycznie bardzo naturalne i prawdopodobne jest to, że trzeba kogoś
      PRZEKUPIĆ, żeby się ożenił z najładniejszą dziewczyną w okolicy - kompletna
      brednia, jakich mało. Ciekawe też, jak sobie ktoś wyobraża przebicie numerów w
      AudiTT w nocy chałupniczą metodą. Cała wieś, cała Polska wie o autostradzie i
      tylko główny zainteresowany nie wie. Ten film to stek bzdur, sen pijaka,
      współczuję ludziom, którzy uznają go za "naturalistyczny", bo muszą mieć chory
      obraz rzeczywistości w głowach.
      • bazyliszek4 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 14:37
        cukier-w-kostkach napisał:

> Ten film to stek bzdur, sen pijaka, współczuję ludziom, którzy uznają go za
        > "naturalistyczny", bo muszą mieć chory obraz rzeczywistości w głowach.

lol! w szkole nie uczyli co to jest naturalizm?
        • menisk Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 10.06.07, 19:50
          bazyliszek4 napisał:

> lol! w szkole nie uczyli co to jest naturalizm?
          No właśnie :-D. Cukier zapluł się aż, ale naturalizmu od realizmu odróżnić nie
          potrafi. To dopiero trzeba mieć chorą głowę ;-).
      • germanio Do cukier-w-kostkach 11.06.07, 20:22
        Bylam kilka lat temu na weselu u rodziny. Panna mloda z rodziny "wiejskiej
        inteligencji", pan mlody gospodarz z sasiedniej wsi. Wesele przypominalo to z
        filmu, te same glupie gry, woda schwana w magazynku, orkiestra trzyosobowa i
        obowiazkowo "Bialy mis". Wesele odbywalo sie w szkole...
    • precesja WESELE 11.06.07, 09:39
      Film jest nieprawdziwy. Dlaczego?
      Bo takich wesel nie ma. Wizja reżysera służy polepszeniu samopoczucia
      oglądających którzy stwierdzą: "patrzcie jak wiocha się bawi", "u nas w mieście
      to jest klasa i poziom".
      Jeszcze inni powiedzą: "nie chcę wesela".

A film to tylko niezła zabawa i nic więcej. Wizja reżysera i scenarzysty.
      • lilith76 Re: WESELE 11.06.07, 13:46
        Wizja reżysera służy polepszeniu samopoczucia
        > oglądających którzy stwierdzą: "patrzcie jak wiocha się bawi", "u nas w mieście
        > to jest klasa i poziom".

Ja tak tego nie odbieram.
        Można by nakręcić "Wesele" w pałacyku, z kelnerami, firmą cateringową, elegancką muzyką i gośćmi zarabiającymi wielokrotność średniej pensji, a uwierz ludzkie wady byłyby podobnie przejaskrawione.
        Ale jeśli ktoś nie łapie nawiązań do klasyki dramatu polskiego, to jego problem.
        Przecież "Wesele" Wyspiańskiego też nie wyglądało dokładnie tak...
    • gale Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 11.06.07, 11:43
      Koszmarne: ani śmieszne, ani realistyczne, ani ciekawe. A najlepsze jest to, że
      ów film został obsypany nagrodami.
      • jolla7 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 11.06.07, 14:02
        dno dna
        • henryczek-czewa Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 11.06.07, 17:17
          jeszcze raz apeluje do krytykantów - jeśli Wesele to "dno dna", to oświećcie mnie i wskażcie mi lepsze waszym zdaniem od Wesela, powstałe w ostatnim czasie polskie filmy, zwłaszcza komedie, poruszające tą tematykę (miłość, kasa, miłość do kasy, zaściankowość)
          Bo tak krytykować to można wszystko. Może lepsze jest Vinci, niezła, ale i tak kalka 1000 filmów z całego świata o podobnej tematyce?

Wesele jest lekko przerysowane i trzeba podchodzić do tego filmu z pewnym dystansem. Ktoś czepia się nierealistycznych syrenek i trabantów - a kto powiedział że akcja rozgrywa się w roku 2005? A jeśli rozgrywa się w 2005 to może te syrenki i trabanty są zamierzonym kontrastem do lśniącego Audi, którym Wojnar chciał wszystkim pokazać kim jest. NAzywanie tego filmu dnem to niesprawiedliwość. Dnem to można nazwać takie ostatnie polskie produkcje "komediowe" jak Francuski numer czy Czas surferów i myśle że większość się ze mną zgodzi. Wesele coś sobą przynajmniej reprezentuje i nawet jeśli się komuś nie podoba, to trzeba być tu choć troche obiektywnym i sprawiedliwym
          • sto100 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 11.06.07, 18:26
            a dlaczego tylu koniecznie poszukuje w kinie odzwierciedlenia swojej
            rzeczywistości? To jest kino, nie chodzicie do kina czy co? Kto z was żyje tylko
            światem wirtualnym, światem reklam, światem gierek, filmików w tv? A w tym
            mieście, oprócz marek samochodów, nie ma już disko polo? Nie? Nie ma szpanowania?
            Ten film jest satyrą, mądrą satyrą. Trudno to zobaczyć. Czyli potrzebny.
          • kozaki_wiesi Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 11.06.07, 19:38
            Było sporo. Choćby Edi. Pośmiać się było można (choć przez łzy) na Adasiu
            Miauczyńskim (3 filmy ostatnio), zabawny był Vinci, nawet Show Ślsickiego był
            lepszy bo trzymał w jako-takim napięciu.
          • lilith76 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 12.06.07, 09:26
            > jeszcze raz apeluje do krytykantów -

Krytykanci być może mieli/planują wielkie, piękna wesela jak z bajki i boją się, że skończy się... naturalistycznie ;D
          • no_one2 Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 12.06.07, 12:34
            Nie ma lepszych filmow polskich nakreconych w ostatnim czasie bo polskie kino
            zdechlo,ale sa te nakrecone za komuny i wcale nie musze jakiegos Wesela
            ogladac.Kilka scen zabawnych i to wszystko.

A realia jak kitos zauwazyl z polowy lat 80 ,a nie XXI wieku.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: dzisiaj to WESELE oglądamy na TVP1... 15.06.07, 17:23
      monika.p6 napisała:

Film nędzny i niewart połowy nawet tych zachwytów, którymi był obrzucany. W
      którejs z poprzednich dyskusji już to uzasadniałem, można znaleźć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka