anath 25.06.03, 19:00 Krzysio-Pysio poszedł do sklepu,wydał tam półpięta złotego. Półpięta to znaczy ile? Jaką częścią mowy jest wyraz "półpięta"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_magda Re: PYTANIA:język polski 25.06.03, 23:13 W sensie "pół piątaka"? Jak tak, to liczebnik Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "półpiętak". A może to jednak rzeczownik - tak jak "złotówka"? Odpowiedz Link Zgłoś
penutka Re: PYTANIA:język polski 26.06.03, 16:40 Półpięta to liczebnik i oznacza 4 i pół, podobnie jak półtora, czyli �półwtora� oznacza 1 i pół, półtrzecia oznacza 2 i pół itd. Nie byłabym taka mądra, gdyby na którymś z katowickich dyktand, gdzie od kilku lat jeżdżę (nie bez powodzenia zresztą), nie oświeciła mnie i całą salę pani prof. Jodłowska-Wesołowska, gdyż w jej dyktandzie występowało podobne słowo, chyba właśnie półpięta, i pani Profesor wyjaśniała piszącym, o co chodzi. A więc Jaś wydał 4,50. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA:język polski 26.06.03, 20:48 penutka napisała: > Półpięta to liczebnik i oznacza 4 i pół, podobnie jak półtora, czyli �półwtora� > oznacza 1 i pół, półtrzecia oznacza 2 i pół > itd. Nie byłabym taka mądra, gdyby na którymś z katowickich dyktand, gdzie od k > ilku lat jeżdżę (nie bez powodzenia > zresztą), nie oświeciła mnie i całą salę pani prof. Jodłowska-Wesołowska, gdyż > w jej dyktandzie występowało > podobne słowo, chyba właśnie półpięta, i pani Profesor wyjaśniała piszącym, o c > o chodzi. A więc Jaś wydał 4,50. Odpowiedz i jej uzasadnienie doskonałe!!!I gratuluję uczestnictwa w Dyktandzie. A pytanie pojawiło się w związku z "1 z 10",w którym powiedziano,że liczebniki odmieniają się przez przypadki(p.Sznuk tak stwierdził).Jak wszystkie uogólnienia,i to jest nieprawdziwe.Otóż liczebnik "pół" i wszystkie złożenia z tym wyrazem,tj iiczebniki typu "półsiódma","półtorasta" są nieodmienne.Oczywiście wcześniej tego nie znałam,teleturniej mnie zainspirował do sprawdzania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA:język polski 27.06.03, 19:31 1)Co oznaczały te wyrazy: jątrew=..... przerzasnąc się=..... wełń=..... 2)Jak nazywa się ta ilościowa wymiana gramatyczna: bz-u:bez kotka:kotek 3)Wyrażenia:"światopogląd","czasokres","od wypadku do wypadku" to .............,zaś "stosunki dobrosąsiedzkie" i "odnośnie czegoś" to .............. 4)oblader to: a)łuszcząca się skóra; b)pęcherz osła; c)rodzaj rzemienia; d)odmiana ziemniaka.??? Odpowiedz Link Zgłoś