Dodaj do ulubionych

serial historyczny "Katarzyna"???

31.07.03, 15:19
kolejne wspomnienie. byłam wtedy dość młoda więc nie pamiętam szczegółów,
więc liczę na was.
serial nadawany był w drugiej połowie lat 80-tych w niedziele po południu,
miał tytuł bodajże "Katarzyna", rozgrywał się w średniowiecznej(?) Francji.
Tytułowa Katarzyna była długowłosą blondyną, jej facetem (mężem?) był niejaki
Arnaud de (i tu fonetycznie) Monsalvi (więc Montsalvy???).
Co utkwiło mi w pamięci (he, he..) był fakt, że sporo było w tym serialu scen
rozbieranych..w tej porze emisji...
czy tylko ja to pamiętam?????
Obserwuj wątek
    • sewilka pamietam 31.07.03, 15:38
      pamietam pamietam

mogliby powtorzyc zamiast enty raz samych swoich
    • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 31.07.03, 16:08
      Pamiętam ;-)
      Katarzyna zakochała się w blondasie, on zginął, potem poznała jego brata
      (bliźniaczo podobnego), który nienawidził jej bo obwiniał o śmierć młodszego
      brata ;-) W końcu zakochali się w sobie ale i tak zostali rozdzieleni ;-)
      Polecam powieść ;-)) Co prawda 9 tomów, ale równie dobra jak film ;-))
      • Gość: aga Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 17:15
        a mozesz podac tytul i autora?

z gory dziekuje
    • Gość: aga Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 17:14
      jak milo ze jeszcze ktos oprocz mnie pamieta:) mialam wtedy lat kilkanascie i
      nawet "zachorowalam" na wyprawe do francji
      pojechalam ale dopiero niedawno;)

fajnie by bylo jeszcze raz obejrzec ten film

pozdr
      • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 31.07.03, 17:45
        Juliette Benzoni: "Katarzyna" ;-))
        Naprawdę świetna powieść, czyta się ją bardzo szybko. A film naprawdę warto
        byłoby przypomnieć. Ja też miałam wtedy jakieś 12 lat, ale utkwił mi w pamięci
        bardzo ;-) I tylko raz się z nim spotkałam w TVP a szkoda ;-)
        • Gość: Flynn Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.pl / 192.168.0.* 04.08.03, 23:05
          Mam tomy 1 - 5, czy pozostałe cztery wyszły po polsku?
          • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 05.08.03, 09:09
            Ja mam całą serię, więc wyszły po polsku wszystkie ;-))
    • oryginal Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 31.07.03, 19:43
      Ja miałam też jakieś 14 lat gdy ten film szedł ale do tej pory go pamiętam.
      Tzn. nie pamiętam treści, tylko to, że bardzo mi się podobał. Tak film, jak i
      główny bohater oraz muzyka. No i pamiętam, że oglądałam, a emocje mną szastały.
      I jako ta 14letnia dziewczynka marzyłam o tym, by mimo wszystko, mieć takie
      życie jak Katarzyna :)
      No i od ostatniego odcinka marzę, by ten film puścili znowu :)
    • Gość: stila Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 19:55
      he he, tez pamiętam, zakochałam sie w tym blondynie, jakaż był moja rozpacz jak
      z powodu burzy wysiadł prąd w czasie emisji ostatniego odcinka, do tej pory nie
      wiem jak sie to wszystko skończyło...
      • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 31.07.03, 20:27
        O kurcze!! ja to samo miałam :-(( nie obejrzałam ostatniego odcinka :-)) ale
        doczytałam ;-))
        • kasiulek1976 Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 31.07.03, 23:48
          ja mialam chyba 13 lat i uwielbialam ten film, a w blondynie bylam
          zakochana.... I tez mialam problemy z pradem podczas ktoregos odcinka...
          • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 01.08.03, 12:52
            A ktoś wie, jak się nazywał ten aktor, który grał blondyna?? Tak z ciekawości
            chciałabym znaleźć jego zdjęcie, Katarzyny też kompletnie nie kojarzę, wiem
            tylko, że miała rude włosy, baaaaaaaardzo długie ;-))
    • tanger_soto Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 01.08.03, 07:54
      he, he..jednak nie tylko ja mam takie wspomnienia..
      a "ten blondyn" musiał naprawdę działać na nastoletnie panny..pamiętam, że pod
      koniec mojej podstawówki (musiało już upłynąć trochę czasu od emisji) znalazłam
      na ławce w klasie płomienne wyznania miłości do Arnaud.
      pozdrawiam wszystkie fanki serialu!
      • Gość: ig Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: gnom:* / *.pozn.gazeta.pl 01.08.03, 11:10
        "Katarzyne" pamietam...ale kiedyś (bylam dzieckiem) TVP nadawała serial
        francuski w podobnym stylu...calego tytulu nie pamietam "Hrabia Gaston...rycerz
        z Pirenejów" czy jakos tam...Akcja też działa się w Średniowieczu. Tytułowy
        bohater wraca z wyprawy wojennej..poślubia dziewczynę, która kocha ...ale ona
        umiera, otruta przez druga...ta druga, trucicielka zostaje jego druga zona,
        niekochaną, zazdrosną...
        a oglądał ktoś "Mękę Beatrice"...tez francuski, też Średniowiecze...z Julie
        Delpy? polecam...
        • ona22 Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 01.08.03, 13:04
          któy blondyn?????
          ona wyszła za mąż za gościa z blizną brunet był - najpierw go nienawidziła a
          potem pokochała. Piratem chyba był
          To ten film??
          nie przypominam sobie blondyna
          • sosnowa_igielka Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 01.08.03, 13:29
            Nie ;-)) To była bodajże "Angelika" czy coś takiego ;-)) To dwa inne seriale. A
            tego z blizną pokochała bardzo, potem on niby zaginął, a ona została nałożnicą
            króla. Była cała seria tych opowieści o Angelice - akurat i Polsat to nadawał.
            • ona22 Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 01.08.03, 13:33
              faktycznie z blizną to był w Angelice :)
        • Gość: szara_w Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.sfs.pl 07.08.03, 09:11
          ojej, wreszcie ktoś pamięta "Hrabiego Gaston...". Moje wspomnienie o nim jest
          mgliste, bo byłam bardzo małym dzieckiem, ale jednak pamiętam jakie wrażenie
          wywierał na mnie ten film. Jak do tej pory nie trafiłam na nikogo, kto by ten
          film pamiętał i wreszcie, ktoś się znalazł :).
          Tak, były tam dwie żony, jedna otruta, jedna miała na imię Agnieszka (ale już
          nie pamiętam czy to ta pierwsza, czy druga), w każdym razie ta druga, zła żona
          podstępem pozbawiła życia jakiegoś przyjaciela, czy krewnego hrabiego i chyba
          jeszcze przyczyniła się do śmierci ulubionego niedźwiedzia hrabiego. Tyle
          pamiętam. No i jeszcze w czołówce były jakieś zamki, zbierające się nad nimi
          czarne chmury.
    • Gość: zapomniałem kto ja Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 19:37
      serial pamiętam jak przez mgłę (byłem dzidziusiem), ale był po prostu piękny
      miał cudowną czołówkę, Katarzyna chyba jechała na koniu!
      A i pamiętam, że TRĄD był motywem przewodnim przez kilka odcinków. O co
      chodziło?
      • soczewica Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 02.08.03, 20:11
        Gość portalu: zapomniałem kto ja napisał(a):

> serial pamiętam jak przez mgłę (byłem dzidziusiem), ale był po prostu piękny
        > miał cudowną czołówkę, Katarzyna chyba jechała na koniu!
        > A i pamiętam, że TRĄD był motywem przewodnim przez kilka odcinków. O co
        > chodziło?

facet jej zachorował.
        i powędrował do leprozorium - a z tego co pamiętam, okazało sie potem, że to
        jakaś lekka choroba przypominająca trąd (może obłaził biedaczek po nadmiernym
        opalaniu)
    • falochronka Motyw haremu 03.08.03, 00:31
      Przypominam sobie, że Katarzyna została uwięziona w haremie, z którego jednak
      udało się jej uciec przy pomocy jakiegoś młodzieńca.
      Na obozie w wakacje nasze opiekunki dyskutowały na ten temat i jedna z nich
      twierdziła, że serial to bzdura, bo ona wie, że z haremów to tak łatwo się nie
      uciekało:-))))
    • nanette75 Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 03.08.03, 18:27
      Ja też pamiętam "Katarzynę". Akcja serialu rozgrywała się w czasie wojny
      stuletniej. Jedną z postaci była Joanna d'Arc. Armand był kapitanem w wojsku
      Joanny.
      Byłam wtedy w VIII klasie podstawówki i strasznie chciałam się uczyć
      francuskiego. Razem z moja koleżanką z ławki omawiałysmy każdy odcinek.
      • oryginal Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 04.08.03, 23:43
        Dokładnie, była Joanna D'arc i chyba było nawet pokazane jak zginęła. Albo jak
        próbowano się jej pozbyć.
    • Gość: xxx Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.kurdwanow.kolornet.pl / 192.168.52.* 04.08.03, 20:02
      a co to był za serial "Złote Runo"??? to też jakaś średniowieczna Francja...
    • Gość: Mara W. Jade Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.magma-net.pl 06.08.03, 18:28
      Pamiętam ten serial, był wspaniały. Oglądałam z wypiekami na twarzy jako
      nastolatka. Może wreszcie jakaś telewizja pomysli i go wyemituje. A książek
      o "Katarzynie" jest 7 a nie 9!!! Czytałam cały cykl jakis rok temu. Tylko
      denerwowało mnie, że w powieści Armand jest Arnoldem. Może to wina tłumacza,
      który postanowił "spolszczyć" to imię. Nie wiem po co, bo Armand brzmi ładniej.
      • Gość: Mika Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.dialup.telenergo.pl 06.08.03, 18:48
        Sliczny byl ten A:-). Zaraz potem bylam z rodzicami na wczasach, na ktorych
        kelner byl dosc do niego podobny- ach to zlamane serce moje...A ten aktor gral
        potem w jakims monumentalnym filmie o rewolucji fran.- to byla rocznica okragla.
        • p_rzecinek Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 07.08.03, 08:50
          Wspaniały serial, kręcony chyba tak jak teatry telewizji. Jakie piękne włosy
          miała Katarzyna. Pamiętam,że w pewnym momencie rodzice zabronili mi go oglądać,
          ze względu na pewną "rozwiążłość" głównej bohaterki. Zdaje się że będąc jeszcze
          panną wpadła w oko królowi, ale ten nie mógł się z nią ożenić i żeby mieć ją na
          wyłączność nakazał jej wyjść za mąż za jakiegoś barona. Katarzyna byłą temu
          przeciwna, ale później nawet się z mężem zaprzyjaźnili. "Wyłączność" polegała
          na tym, że mąż był ranny w wyprawie krzyżowej, i został wykastrowany. Ile mnie
          kosztowało wysiłku, żeby dowiedzieć się co to oznaczało. Zdaje się że Katarzyna
          i Armaund pogodzili się i wyznali sobie miłość, w momencie gdy byli wrzucenie
          do morza w jakiejś beczce? Przy okazji, z jakiego wydawnictwa są książki o
          Katarzynie lub kiedy mniej więcej były wydane, nie mogę ich znaleźć w Merlinie.
          Czy dobrze pamiętam, że ten serial był dabbingowany?
          • Gość: Mara W. Jade Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? IP: *.magma-net.pl 07.08.03, 17:33
            Pierwsze dwa tomy to wydawnictwo Atlantis i rok 1993, reszta - wydawnictwo EM.
            Ostatni tom z 1996 roku.
      • kaye Re: serial historyczny 'Katarzyna'??? 07.08.03, 11:20
        Oglądałam ten serial z zapartym tchem, potem kupiłam książkę.

Wielka miłość Katarzyny to Arnaud de Montsalvy, ale rozkochała ona też w sobie
        pierwszego męża - kastrata (bodaj de Brazey?) oraz księcia burgundzkiego Filipa
        Dobrego (który ponoć na jej cześć stworzył order Złotego Runa - przejęty
        zresztą później przez Habsburgów).

Serial na tyle mnie zainteresował, że w owym czasie szukałam wszelkich
        infomacji o późnym średniowieczu, wojnie stuletniej i dworze burgundzkim. Jak
        przez mgłę pamiętam, że ostatni odcinek został puszczony przez TVP o jakieś pół
        godziny wcześniej w związku z czym straciłam paredziesiąt cennych
        minut...Pamiętam jeszcze, że w trakcie serialu pojawiła się krótka informacja
        w "Przekroju" o serialu i epoce, w której toczy się akcja.
        Rzeczywiście mogliby powtórzyć cały serial. Obejrzałabym to z sentymentem.
        Decyzja taka nie kosztowałaby chyba zbyt dużo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka