jackie_brown 11.09.08, 16:24 Co robiliście w dniu zamachów? Wątek zamieszczam na 'telewizji', bo akurat chyba wszyscy tego dnia mieli włączone przez cały dzień odbiorniki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shatmach Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 16:27 Chodziłem jeszcze wtedy do szkoły, ale akurat tego dnia byłem na waksach w Geancie. Chodziłem miedzy regałami z towarami i gadałem z kumplem, a w radiu które było słychac na całym sklepie informowali o jakims ataku. Nie przejałem się tym za bardzo. Dopiero gdy wróciliśmy, włączyłem TVP 1, a tam Pieńkowska i obrazki walacych się wież WTC. Byłem w szoku. Pomyslałem od razu o kolejnej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 16:51 Uczylyśmy się z koleżanką do egzaminu z literatury przeniesionego na wrzesień. Oczywiście w tym dniu o nauce nie było już mowy Odpowiedz Link Zgłoś
nola.rice Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 16:57 bylam wtedy w liceum, po szkole mialam kurs na prawo jazdy wiec wrocilam do domu pozno. Pamietam jak moja mama jak mnie zobaczyla w domu zaczela krzyczec ze zaczyna sie wojna. do wieczora ogladalam wiadomosci Odpowiedz Link Zgłoś
s.u.n.d.a.y Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 17:04 Siedziałam w domu i odrabiałam lekcje. Nie docierało do mnie, że to jakaś tragedia, nie rozumiałam czym jest terroryzm, nie wiedziałam nawet gdzie leży jakiś tam Afganistan czy Irak (miałam 12 lat), ale ogromne przerażenie wzbudził we mnie obrazek 2 walących sie wież, które kojarzyłam z "Kevin sam w NJ". Pamiętam, że następnego dnia w szkole mnóstwo osób było rozżalonych faktem, że zamiast Big Brothera ciągle leciały jakieś informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 17:14 umierałem ze strachu ;[ Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_inka1 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 17:16 Byłam wtedy PH. Byłam na spotkaniu u Bardzo Ważnego Potencjalnego Klienta. Przygotowywałąm się do spotkania długo i rzetelnie. Z rozmowy nic nie wyszło - oglądaliśmy TVN24. Z przerażeniem, strachem. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 17:58 byłam w szkole. jak wracałam z mamą do domu samochodem to mnie wkurzało, ze w radiu nic tylko gadali o jakimś ataku. dopiero jak zobaczylam w tv to zrozumiałam co sie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
olka-0306 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 18:31 Bylam w szkole w domu byłam ok 19 w domu i jak tylko weszlam do domu mama od progu wola, chodz szybko zobacz i ze to nie jest film a na drugi dzien wszyscy mowili tylko o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra75 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 18:38 W pracy. Pamiętam ten dzień b. dobrze. Dowiedzielismy sie dopiero około 16, bo w firmie nie można było słuchac radia, a do netu akurat nikt nie zaglądał :-). Zadzwonił do nas jeden z PH, który jechał samochodem i słyszał relacje z radia. Oczywiscie o pracy tego dnia juz nie było mowy... Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 19:19 byłam w Nowym Jorku - patrzałam przez rzekę na walące się wieże. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej1909 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 19:39 Byem w szkole, kiedy wróciłem do domu wszystkie stacje telewizyjne aż huczały o ataku :( [*] Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 19:41 tez tam bylem, jakies 4 km od wtc na poczatku nie wierzylem ze to prawda potem.... bylo inaczej, wszystkp sie zmienilo Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 20:22 Byłam u fryzjera. W radiu mowiono tylko o tym więc zadzwoniłam do męża mowiąc przerażonym głosem: włącz telewizor! Wieże WTC się walą po ataku terrorystycznym... na co on: przestań pleśc bzdury! Dobra, dobra ..., nie żartuj, walą się, walą ... heheheeee Po powrocie zobaczyłam go na kanapie z wypiekami na twarzy i ze wzrokiem wbitym w ekran TV, mocno to przeżył. Kilka miesiecy wczesniej wrociliśmy z N.Y. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 20:34 Byłam w pracy, właściwie już wychodziłam, a potem jechałam samochodem i włosy na głowie stawały mi dęba z przerażenia. Pamiętam też, czego mianowicie tak strasznie się bałam: że zaraz usłyszę podobne komunikaty o Londynie, Paryżu, Berlinie... Pojechałam do rodziców, bo to imieniny ojca, ale przez cały czas siedzieliśmy przed TV. Pamiętam też, że mój ojciec miał potem do mnie pretensję, że mu życzeń nie złożyłam... a bo ja głowę do tego miałam.... Długo ten dzień odchorowywałam. Do dziś dnia, kiedy bez ostrzeżenia pokazują w TV samolot wbijający się w wieżę, dostaję mdłości i robi mi się słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 21:02 Byłam w pracy i zadzwoniłam do mężą,żeby mi nagrał Klan.On odebrał telefon i powiedział mi,że Klanu nie ma. Poszłam do sali, gdzie był telewizor i do końca pracy już go nie opuściłam. Po powrocie do domu zaczęłam prasować i pamiętam swój strach, gdy powiedziano,że prezydent USA ukrył się w schronie przeciwatomowym.. Pamiętam też,że pomyślałam ,że TVN 24 zrobiło sobie niezłą reklamę (oni wtedy byli kodowani, ale tego dnia ich program szedł pasmem ogólnodostępnym- czy coś takiego) No i jeszcze pamiętam słowa szwagra-Ameryka płacze, ale dla mnie 11 września jest najszczęśliwszym dniem w życiu. Tego dnia urodził mu się syn. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony.glut Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 11.09.08, 21:12 ja akurat siedziałem w kiblu, jak sie to stało, żałowałem potem, że nie widziałem na żywo najciekawszej sceny, tzn jak się wieże walą, powtórki to już nie to, nie te emocje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 byłem wtedy na siłowni 11.09.08, 21:45 był tam telewizor, coś leciało na TVP1 i w pewnym momencie przerwano program. Z oczami jak pięciozłotówki Pieńkowska mówiła coś o tym że "samolot uderzył w 1 z wież WTC" i "nie wiadomo jak pilot mógł się tak pomylić?". Potem pojechalem do pracy i tam słuchałem radia o tym co się dzieje. Zero muzy i tylko audycje na żywo. Co się stało zobaczyłem dopiero w TV nad ranem 12.IX Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: byłem wtedy na siłowni 11.09.08, 23:18 Lakierowałam wtedy podłogę. Po tym, co usłyszałam z radia pomyślałam, że od zapachu lakieru mam jakieś omamy słuchowe. Ze względu na zapach w mieszkaniu pojechałam nocowac u rodziców i tam z TVN24 dowiedziałam się, że to jednak tragiczna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 00:55 siedzialam wtedy przed kompem, jednym okiem spogladalam sobie na tvn24 glos byl sciszony i z poczatku myslalam, ze pokazuja fragment jakiegos filmu sensacyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 03:51 bylam we Wloszech, dokladnie w San Marino, i w ogole kiepsko rozumialam jak mi Wlosi tlumaczyli co i jak sie stalo. jak ogladalam w telewizji to nie wiedzialam o co chodzi. dopiero jak kupilam angielska gazete zdalam sobie sprawe z wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
niekarmictrola Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 08:31 bylam w pracy, jak wrocilam do domu bylo juz po wszystkim musze przyznac ze nie zrobilo to na mnie wiekszego wrazenia, podobnie jak nie reaguje specjalnie gdy pokazuja zamach w jakims bangladeszu albo innym kurdystanie media przez kilka dni cyrkowaly, jednak ja za malo ogladam telewizje zeby uledz tej histerii, wiec nie wspominam 11.09 jako dnia jakiejs szczegolnej traumy Odpowiedz Link Zgłoś
miss_california123 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 09:09 Byłam w pracy. Nagle koleżanka z pokoju obok wpadła jak burza do naszego i powiedziała że na Zetce mówią o jakimś zamachu w NY, że z początku myślała że nadają jakąś powieść, ale jak odpaliliśmy internet okazało się że to się dzieje naprawdę. Dwie dziewczyny miały w NY rodziny i znajomych, z przerażeniem próbowały się dodzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 09:19 siedizałam pracy , przygotowując razem z kolegami wizyte w naszeji instytucji kilku Arabów, kótryz mieli za 3 tyg. przyleciec z nowego jorku przez lOndyn do POlski nie żartuję, naparwde kliknełam w internet, zobaczyłam te filmiki z wbijającym sie samolotem i pierwsza mysl : - "łeeee taaam , ale sobie jakisc producent zwiastun nowego filmu zrobił, duzy szacun, wszyscy prawie uwierzyli" - druga mysl " no to teraz pól roku przygotowan i poniesionych kosztów poszły sie .... paść" - trzecia mysl - po informacji o zamnkniety wszytkich lotniskach w Europie i Stanach - że juz mozemy sobie razme pojechac na grzyby bo na naszą przygotowywaną miedzynaordową "impreze" nie przyleci nikt z zaproszonych gosci ani uczestników na szcescie po 2 tygodniach otworzyli lotrniska ale problemy z Arabami mielismy duze Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 10:21 Ja akurat siedziałam w domu i oglądałam, jak wielu innych ludzi, wydarzenia w telewizji. I wiedziałam, ze to na żywo leci. Moi rodzice jakieś 2 tygodnie przed 11 września kupili sobie mały telewizor, który wozili w samochodzie. Czasami musieli gdzieś długo czekać, więc w ten sposób sobie umilali czas. Telewizor był czarno-biały, o dość słabej jakości obrazu i dźwięku. Włączyli go i myśleli, że oglądają jakiś film katastroficzny. Zorientowali się dopiero po jakichś 5 minutach, że to nie film, nie dokument, tylko bezpośrednia relacja. Długo nie mogli się otrząsnąć z szoku, bo przed zorientowaniem się, że to prawda, komentowali kiepską wartość artystyczną obrazu i durny scenariusz... Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 11:12 Zastanawiałem się gdzie ci wszyscy biedni ludzie widzą na tym filmie z NYC boeinga, potem - jakim cudem bydlę takiej wielkości wcisnęło się w Pentagon i zostawiło dziurkę jaką ja bym zrobił butem, a potem - jaki kit Jankesi wcisną światu, żeby jednak to łyknął i dał im carte blanche na operacje biznesowe w Afganie i Iraku. W 1 rocznicę 9/11, po poznaniu szeregu publikacji i dokonaniu krytycznej refleksji, już tylko głośno się śmiałem. Do rozpuku. Z głupoty tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
abranova Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 11:39 Zakładałam sobie pierwszą skrzynkę mailową w życiu. Po zajęciach na uczelni pojechałam z moją współlokatorką do mieszkania mojej mamy i tam na komputerze brata pomagała i założyć konto na WP. Później mówiła mi, że widziała na głównej stronie news, że samolot uderzył w WTC, ale pomyślała, że pewnie coś tam potrącił i nie zwróciła uwagi. A ja byłam skoncentrowana zakładaniem skrzynki, więc w ogóle nie patrzyłam co tam piszą. Potem wyłączyłyśmy komputer i poszłyśmy do pokoju z telewizorem. Latałam pilotem po kolei kanałach i dopiero przy TVN24, które u mamy było gdzieś dopiero na 8 czy 10 kanale, zobaczyłam co się dzieje... W związku z tym jestem prawdopodobnie jedną z niewielu osób na świecie, która dokładnie pamięta datę a nawet przybliżoną godzinę założenia swojej skrzynki mailowej. Choć szczerze mówiąc wolałabym nie musieć tego pamiętać... Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 12:03 A ja akurat 11 wrzesnia mam rocznicę ślubu (wtedy to była druga) i wczesniej zamówiłam stolik w knajpie na kolacje z męzem, poszłam do babci na obiad - my sobie z babcią gadu gadu, a tu mój mąż przyjeżdza i zdziwiony mówi: czemu nie ogladacie TV? Wojna przeciez jest w Ameryce. My zdziwione, ale włączyłyśmy telewizor a tu faktycznie dym, gruzy i panika. Pojechałam z mężem do domu i do nocy oglądaliśmy Tv i nici z naszej kolacji były. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 12:11 A ja byłam w podróży poślubnej. Dwa dni potem wracaliśmy samolotem do Polski, to dopiero była trauma! Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 15:57 traumę to miałam ja, jak po obejrzenieu zamach live w NY, wracałam samolotem z NY do Amsterdamu 15 września 2001. Te dni to chyba największy stres mojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
matt_banco Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 13:40 Zamowilem pierogi z jagodami na dworcu autobusowym we Wroclawiu i wlasnie szedlem z nimi do stolika ... oczywiscie nie doszedlem bo stanalem i patrzylem w TV wiszacy nad glowami jedzacych. I zastanawialem sie co to za film katastroficzny leci w porze obiadu ... jak juz usiadlem to dopiero dotarlo do mnie ze to leci na zywo. Zjadlem pierogi i zawrocilem do pracy, aby w internecie sprawdzic co tak naprawde sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 13:47 Właśnie niedawno wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim. Tego dnia, tuż po 9.00 mąż zadzwonił do mnie i pyta: nie słuchacie radia? Wtedy włączyłam radio, a potem pobiegliśmy do jedynego telewizora, jaki stał w firmie, w dziale marketingu. Tego dnia nikt nie miał pretensji, że zamiast pracować przy naszych komputerach wszyscy siedzimy przed ekranem TV. A ja myslałam z przerażeniem - na jaki świat sprowadziłam swojego syna... Odpowiedz Link Zgłoś
jackie_brown Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 13:52 Obawiam się, że nie jest możliwe, aby mąż zadzwonił do Ciebie zaraz po godzinie 9.00 i Ci o tym powiedział. Wg naszego czasu wszystko wydarzyło się ok. 15.00. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 21:48 No oczywiście masz rację, zadzwonił zaraz po ataku, a było to przed 9.00 czasu amerykańskiego, a nie polskiego. Stąd mój lapsus Odpowiedz Link Zgłoś
naturmn Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 13:51 Byłam na uczelni. Wróciłam do domu, telewizor był włączony w małym pokoju, gdy to zobaczyłam pomyślałam, że to film albo jakiś koszmarny żart. Wtedy akurat startował TVN24 więc była relacja na żywo, na TVP leciał normalny program. Od razu poszłam włączyć duży telewizor i oglądaliśmy wszystko już do wieczora. Czytałam w Internecie komentarze ludzi i oglądałam CNN prawie do rana, nie spałam prawie całą nocą. Do dziś pamiętam ten szok i niedowierzanie. Gdy zaatakowali Afganistan byłam pewna, że będzie koszmarna wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 16:30 Byłam w domu, wypełniałyśmy z koleżanką deklaracje maturalne i planowałyśmy moją osiemnastkę. Telewizor był włączony, leciał "Rower Błażeja" - emisję nagle przerwano, a myśmy przestały się zajmować maturą i imprezą... TVN24 oglądałam potem z mamą do nocy. Wspomniana osiemnastka wypadała parę dni później i była najbardziej rozpolitykowaną osiemnastką, w jakiej uczestniczyłam - całe towarzystwo gadało o zamachach i o tym, co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 17:39 Leżeliśmy z żoną na plaży we Włoszech. Zadzwoniła córka, że w NY coś się dzieje, jakiś zmach czy co? Było to ważne,bo za tydzień miała lecieć do NY / w końcu nie poleciała/. Odpowiedzieliśmy, że jak coś się wyjaśni, to niech zadzwoni. Wokół nas zadzwoniło kilka telefonów, a ponieważ Włosi gadają bez przerwy, nie zwróciliśmy uwagi. Nikt nie zrezygnował z opalania, a w pensjonacie, tylko ja włączyłem telewizor w hollu, zaś wszyscy zgodnie poszli na obiad. Obejrzałem krótką relację, i też poszedłem do jadalni. Po obiedzie, znów wszyscy wylądowali na plaży. Nie było żadnego zainteresowania, ani dyskusji. Szczegółów dowiedziałem się po tygodniu, już w domu, z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 19:56 Byłam w pracy. Wyszłam, włączyłam radio w samochodzie i ...nie mogłam uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 21:02 byłam w pracy, dostalam smsa od przyjaciela ze wali sie swiat, wystraszyłam się ze to juz koniec... pamietam że prawie w nocy nie spałam Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 21:05 Przyszłam z pracy po zawaleniu się pierwszej wieży. Mąż siedzący przed TVN24 powiedział - zobacz. Było to tak nierealne i nieprawdopodobne, że długo do mnie nie docierało i nie wierzyłam, że były to zamierzone działania człowieka, choć po następnych atakach już musiałam. Jednak tak naprawdę wstrząsnęli mną ludzie skaczący z okien palących się wież. Ale to pokazywali zdaje się w następnych dniach dopiero. Teorie spiskowe, o których ggrek wspomniał mnie nie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 13.09.08, 11:20 "Teorie spiskowe, o których ggrek wspomniał mnie nie przekonują" Pepsic, w tym momencie, jedyną teorią spiskową jest oficjalna wersja przedstawiana przez amerykański rząd i kolportowana przez mainstreamowe media :) POdnoszących bardzo poważne wątpliwości nazywa się właśnie "zwolennikami teorii spiskowych" i zbywa milczeniem,albo uśmieszkiem i można jednym zdaniem,tudzież epitetem,unikać dyskusji, zbijać argumenty i nie odpowiadać rzeczowo na pytania. Tu nie chodzi o jakies nawiedzone wizje, a o sensowne znaki zapytania. Jest ich zbyt wiele by wymieniać po kolei, ale całe opracowania krążą po sieci,powstają filmy i wszystko zależy od podejście - olejesz,bo w głowie nie zmieścisz tego,że ktoś mógł taki numer wywinąć w imię interesu narodowego (na to liczy zawsze władza - że się obywatel przerazi skalą własnych podejrzeń), albo poddasz krytycznej refleksji i już nigdy nie uwierzysz oficjalnej propagandzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 13.09.08, 20:51 ggrek, naprawdę wierzysz w spiskowa teorię dziejów, czy podpuszczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
auto_robex Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 12.09.08, 21:08 wrocilam do swojego bylego faceta (co okazało się pomyłką). To byl dzien kiedy bylam u rodzicow i zachcialo mi sie ogladac na wspolnej ale niestety atak na WTC mi to uniemozliwił Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Ataki na WTC - co wtedy robiliscie? 13.09.08, 18:06 W domu byłam, ze swoim 1,5 roczniakiem;) Odpowiedz Link Zgłoś