feminasapiens 30.09.08, 11:47 Było kilka wątków na temat tego pana więc daję nowy aby zainteresowani mogli się zapoznać. Wywiad z Szymonem Hołownią: wiadomosci.onet.pl/1507372,720,1,1,co_sie_stalo,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grek.grek Re: Szymon Hołownia 30.09.08, 12:12 Ultrakatolik Hołownia bawiący się w pop-bigbradero-kulturę, to tak jakby skin, który ma pokój wytapetowany Hessem i swastykami zaczął z pietyzmem uczestniczyć w nabożeństwach żydowskich. Z tego wywiadu,w którym Hołownia wije się jak piskorz, w sumie wynika, że pobożny Szymonek ma zwykłe parcie na szkło i kasę, bo wydaje mu się że jest szołmenem i luzakiem. Jeszcze trochę i powie, że "Bóg mu tak kazał dawać świadectwo swej wierze". Czy to tylko moje wrażenie, czy niektórzy katolicy sami poważnie swojej bardzo poważnej religii nie traktują ? Reformatorzy, czy szachraje ? Jeśli reformatorzy, to czy jesteśmy o krok od mszy z ministrantkami w samej bieliźnie, od kolęd z masażem relaksacyjnym dłońmi specjalistek ? (przynajmniej nie byłoby wątpliwości,że pieniądze idące na tace są marnowane na jakieś bezeceństwa). Jeśli szachraje, to czy luźny bolek Chałownia nie jest zapowiedzią pojawienia się, już wkrótce, telewizyjnych kaznodzieji, przy których talentach do cyckania z kasy naiwniaków (w najbardziej religijnym kraju świata - USA, ciągle to przerabiają), Rydzyk, to małomiasteczkowy badylarz i sierota obrzygana ? Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Szymon Hołownia 30.09.08, 15:35 Ale masz bulwersa! Slow down, Greku, nie zacietrzewiaj się tak. Myślę że to co robi medialnie Szymek H. (jak na razie) nie kłóci się z doktryną katolicką. Boję się jednakowoż że w pewnym momencie stanie się typowym kaznodzieją w stylu amerykańskim (vide: teledysk "Jesus - He Knows Me" Genesis - b. fajna parodia). Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Szymon Hołownia 30.09.08, 15:52 Tobie chyba ciśnienie bardziej skoczyło niż mnie :) "Medialnie", to on na razie łoi kasiore - to nigdy nie było w sprzeczności z katolicką doktryną, a wręcz stało w jej centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Szymon Hołownia 05.10.08, 19:50 grek.grek napisał: > Ultrakatolik Hołownia bawiący się w pop-bigbradero-kulturę, to > tak jakby skin, który ma pokój wytapetowany Hessem i swastykami > zaczął z pietyzmem uczestniczyć w nabożeństwach żydowskich. Ciekawe, że jakoś Szczuka w podobnej konwencji Ci nie przeszkadzała? Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: Szymon Hołownia 05.10.08, 19:57 Niektórzy po prostu maja katofobię... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Szymon Hołownia 05.10.08, 20:48 aasiek napisała: > Niektórzy po prostu maja katofobię... Ot i cała prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
sphinx10 Re: Szymon Hołownia 05.10.08, 22:55 piotr7777 napisał: > Ciekawe, że jakoś Szczuka w podobnej konwencji Ci nie przeszkadzała? Czyżby Szczuka była ortodoksyjną katoliczką? A to ciekawe .... Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: Szymon Hołownia 06.10.08, 08:29 > Czyżby Szczuka była ortodoksyjną katoliczką? nie wiedziałeś? kiedyś nawet modliła się w programie kuby wojewódzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Szymon Hołownia 06.10.08, 12:18 przeczytałem. -ambitnie! a względem tego Lettermana, to my poprosimy bardzo... ;] (ciekaw jestem jak długo wytrzyma w tej kreacji, organizm nie znosi długiego udawania) Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 Re: Szymon Hołownia 11.10.08, 19:32 grek.grek napisał: > Jeśli reformatorzy, to czy jesteśmy o krok od mszy z ministrantkami > w samej bieliźnie, od kolęd z masażem relaksacyjnym dłońmi >specjalistek ? Dobry pomysł gościu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szymon Hołownia 12.10.08, 11:38 Bozesz ty moj, a ja myslalam, ze kiedy Pospieszalski umrze, bedzie swiety spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Szymon Hołownia 12.10.08, 19:17 Szczuka jest na drugim biegunie ideologicznym, ale chodziło mi o to, że też próbowała wejść w świat kultury masowej i rozrywki prowadząc "Najsłabsze ogniwo". W takiej sytuacji forumowicz Grek i inni nie widzieli w tym niczego nadzwyczajnego. Podobnie jak zachwycali się Kabaretem Olgi Lipińskiej nie tyle ze względu na jakie walory artystyczne (bo tak szczerze mówiąc jakie te walory były - ot parę nawiązań literackich) co na światopogląd autorki. Chrześcijaństwo z założenia jest religią radosną. Kościół nie potepia śmeichu ani rozrywki. To niby banał, alez z jakiś względów feministka w programie rozrywkowym jest na miejscu a osoba przyznająca się do katolicyzmu nie. Zapewne to te same powody dla których gwiazda Hollywood może być scjentologiem, buddysta czy mormonem i w dalszym ciągu pozostaje ikoną, ale gdy - jak Mel Gibson - nie będzie ukrywać żarliwego katolicyzmu, taki status utraci. I żeby było jasne- nie jestem moherem ani nikim takim. Prawdę mówiąc do kościoła chadzam sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś