Dodaj do ulubionych

Te same twarze w reklamach

20.10.03, 13:32
Przenoszę ten wątek z forum reklama, gdyż tam jest jakiś taki mały ruch, a
temat jest dla mnie interesujący; bardzo chciałbym poznać opinie i
spostrzeżenia innych.

Jedną z najbardziej irytujących mnie rzeczy w reklamie jest powtarzanie się
postaci. Czasami zdarzają sie takie sytuacje, że emitowanych jest kilka
reklam różnych produktów z tą samą osobą jednocześnie. Dla mnie jest to objaw
lekceważenia nas przez reklamiarzy i oznaka pójścia po najmiejszej linii
oporu przy castingach.
Na szybko przypominam sobie:
1. Kobieta reklamuje vibovit i gra w reklamie wody danone (schody ruchome)
2. Student medycyny z reklamy czegoś na zgagę był też "przypadkowym"
przechodniem w reklamie tepsy
3. Dziadek Kowalski z reklamy cukierków Wedla był juz chyba wszystkim,
zaczynał karierę od stomatologa (blenda med, twardniejące jaja)
4. Chłopak od zgagi ("francuskie filmy i zgaga") teraz jest klientem tepsy
ankietowanym na temat cen rozmów międzymiastowych.
5. Mama chłopczyka poszkodowanego w wypadku w domu (Polsat, podaruj dzieciom
słońce) równolegle jest szczęśliwą żoną i matką w reklamie Vigoru.

Na razie tyle, wpisujcie swoje spostrzeżenia, może reklamosły zmienią trochę
swoje podejscie, chociaż dla nich i tak najważniejsze jest, żeby klientowi
rosło, a nie to co odbiorcy sądzą o reklamach.
Obserwuj wątek
    • issis Re: Te same twarze w reklamach 20.10.03, 13:50
      Ta redaktorka z pieprzykiem z "Samego Zycia" (kochanka Andrzeja) - reklama
      farby i środka na zgagę (Manti?). A jeszcze chyba jakiegoś soku. Wstrętna baba,
      nie mogę na nią patrzeć.
      • Gość: kasiam Re: Te same twarze w reklamach IP: 213.25.97.* 20.10.03, 14:01
        I wafli chyba familijnych? i czegoś od bólu gardła jeszcze...
    • Gość: nosek Re: Te same twarze w reklamach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 14:14
      superprzystojny brunet
      -w reklamie jakiejś wody, Vita?
      -w reklamie Cholinexu
      - w reklamie farb, nie pamiętam jakich
      - w reklamie zupek dla dzieci, ?
      By the way, moze ktoś wie co to za koleś? :)

• lamancza Re: Te same twarze w reklamach 20.10.03, 15:20
        Gość portalu: nosek napisał(a):

> superprzystojny brunet
        > -w reklamie jakiejś wody, Vita?
        > -w reklamie Cholinexu
        > - w reklamie farb, nie pamiętam jakich
        > - w reklamie zupek dla dzieci, ?
        > By the way, moze ktoś wie co to za koleś? :)
        >
        Rzeczywiście:
        woda jurajska (reklama kretyńska)
        Cholinex i czytanie gazety kiedy dziewczyna ma ochotę na tańce a'la Pulp Fiction
        Kaszki Bobo Vita, kiedy mamusia zarabia na dom a tatuś opiekuje się dzieckiem
        (polityczna poprawność rządzi)
        >
        • Gość: nosek Re: Te same twarze w reklamach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 15:37
          Tak się zapatrzyłam że oprócz Cholinexu nawet nie zauważyłam jakie produkty
          reklamuje :)
          • lamancza Re: Te same twarze w reklamach 20.10.03, 16:23

> Tak się zapatrzyłam że oprócz Cholinexu nawet nie zauważyłam jakie produkty
            > reklamuje :)

Nie mnie oceniać, czy jest ów pan przystojny, ale mojej żonce on sie nie
            podoba, a Ona ma zawsze rację ;-)))
            • Gość: nosek Re: Te same twarze w reklamach IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 17:50
              wciska ci bajki żeby podbudowac twoje męskie ego, on się nie może
              niepodobać :)
      • Gość: pamętasz? Re: Te same twarze w reklamach IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 10:51
        serial ,, TRĘDOWATA"? sprzed jakiś 3 latek? chyba polsat to puszczał,
        był tam ordynatem Michorowskim,wielkim panem,
        hehe, a teraz boli go gardło.
        ale jak on się zwie...
      • fugazzi Re: Te same twarze w reklamach 24.10.03, 12:40

> By the way, moze ktoś wie co to za koleś? :)

Tomasz Mandes

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: agi hej lamancza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 17:33
      W sumie się zgadzam, choć mamę z 5 rozumiem u każdego może byc wypadek w domu.
    • michal_82 Re: Te same twarze w reklamach 20.10.03, 18:49
      > Na razie tyle, wpisujcie swoje spostrzeżenia, może reklamosły zmienią trochę
      > swoje podejscie, chociaż dla nich i tak najważniejsze jest, żeby klientowi
      > rosło, a nie to co odbiorcy sądzą o reklamach.

Moje spostrzeżenie są takie:

1. Mały chłopiec w wieku ok 10 lat swoja drogą bardzo fotogeniczny - Commercial
      Union (motyw z drzewem), Tymbark Vitamini i teraz nowa reklama kina domowego
      Panasonic.

2. Taka kobieta z brodawą nad górną wargą, która jest aktorką i prowadziła w TV
      kiedyś teleturniej w TVP1 "O co chodzi", potem na Wizji 1 "Szołbiz Info" i
      chyba występowała w "Czułości i kłamstwach" i chyba też w Samym Zyciu z tego co
      już ktoś napisał - występowała w kilku reklamach - ale ostatnio Farby Dulux
      (taki kudłaty pies tam jest), Sebidin Plus, Wafle Familijne i najnowsza reklama
      Manti

3. Facet około 40 lat - Almette, ceramika łazienkowa KOŁO, zwiastuny platformy
      Polsatu i ostatnio jedna z reklam IDEI, ale jest na pewno jeszcze w kilku

4. Rafalska z Klanu - była w Gripexie, teraz jest w Lenorze i jakimś leku gdzie
      gra aptekarkę

5. Małgorzata Puzio - była prezenterka Pogody w TVP1 - Knorr pomidorowa,
      Biedronka, Vizir

6. Facet z chyba w serialu Miasteczko grał - Orlen, Lift, Knorr z lubczykiem i
      jeszcze na pewno w kilku reklamach

7. Katarzyna Łoska - pogoda w Polsacie - Acatar, Winiary

8. Małgorzata Ostrowska Królikowska - Danone (dawno) i obecnie Delicpol

9. Karina Kunkiewicz - była prezenterka TVP1 i Tele5 - Gripex, Życie na Gorąco
      • mag26nov Re: Te same twarze w reklamach 20.10.03, 22:15
        -facet z reklamy Colagate Total (ten z żółtymi zębami) występuje też w
        reklamie serka Danio
        -baba z reklamy link 4 reklamuje też Capivit A+E
        • kasiapil Re: Te same twarze w reklamach !!! 21.10.03, 09:31
          Te same twarze modelek w reklamach...

1. Taka blondynka, reklamuje rajtuzy Gatta (to na bilboardach).W TV była już
          telefonistką w biurze ubezpieczen AC OC tel.022 222 22 22, zajadala pigułki na
          urodę Capivit A+E, wycierala wacikami twarz w spocie Nivei (ale to już dawno).
          W sumie jest bardzo ładna, subtelna i ta praca jej się należy.

2. Taka blondynka, szpetniejsza od ww. Można powiedzieć, że jest typem
          lafiryndy. Takie mam odczucia oglądając ją w reklamach. Oto wyliczanka: woda
          jurajska i listek figowy zainstalowany w newralagicznym miejscu, dalej sok
          Tarczyn z rozwianym włosem i na końcu letnia promocja Idei na plaży. Wolę, aby
          jej kariera reklamowa utknęła w martwym punkcie.

3. Taka brunetka z pieprzykiem,która wiecznie suszy zęby niezależnie od
          okoliczności... Spot Germanos z guziczkiem, kiedyś występowała jako studentka
          pod pachą z Pilotem TV (gazetaka chyba juz upadla), a w tej chwili długawe
          wafelki Lu Danone. Więcej reklam nie pamiętam.

4. Taka ciemnoblond dziewczyna. Jest stewardesą i macha paczką Polopiryny czy
          innego świństwa oraz występuje na ruchomych schodach z Vitalineą.

Ufff... to tyle na razie wyłowiłam. Wiecie, co łączy te wszystkie osoby? Są
          warszawiankami i niestety blokują miejsce w reklamach bardziej zdolnym i
          piękniejszym. Tak mi się przynajmiej wydaje.
          • kwiat_paproci Re: Te same twarze w reklamach !!! 21.10.03, 17:16
            Nr 1.została kiedyś miss Claudii(taKa babska gazetka;-)
          • karacz101 Re: Te same twarze w reklamach !!! 24.10.03, 12:22
            a propos blondynki z pkt.2; to była na rozkładówce Playboya, nie wiem czy nie
            zostałą miss w tejże gazecie...
      • Gość: reklamożerca Re: Te same twarze w reklamach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 12:39
        michal_82 napisał:

> 2. Taka kobieta z brodawą nad górną wargą, która jest aktorką i prowadziła w
        TV
        >
        > kiedyś teleturniej w TVP1 "O co chodzi", potem na Wizji 1 "Szołbiz Info" i
        > chyba występowała w "Czułości i kłamstwach" i chyba też w Samym Zyciu z tego
        co
        >
        > już ktoś napisał - występowała w kilku reklamach - ale ostatnio Farby Dulux
        > (taki kudłaty pies tam jest), Sebidin Plus, Wafle Familijne i najnowsza
        reklama
        >
        > Manti
        >
        Rzeczywiście, w tej reklamie Duluxu wygląda bardzo młodo, kojarzy mi sie troche
        z Meg Rayan, ale w Manti to zrobili z niej starą babę :-(((
        • Gość: Norma Re: Te same twarze w reklamach IP: *.acn.pl 21.10.03, 22:35
          Ja nie mogę już patrzeć na skądinąd ładną Olę Chaberek, która grała już w stu
          reklamach, ostatnio w Danone Vitalinea (takiej irytującej w której mówi
          butelka do niej) i w Duluksie (co niby pomalowała, jak mąż z psem wyszedł).
          Irytuje mnie Kukulska, która też sprzedała się w stu reklamach, akurat nie
          tylko telewizyjnych (czeko-ladki, jogurty, jakieś szampony, ostatnio
          widziałem, ze użyczyła imienia i twarzy jakiejś firmie jubilerskiej). A czy
          przypadkiem Grabarczykowi nie skończył się kontrakt z Knorrem ?

• lamancza Re: Te same twarze w reklamach 22.10.03, 09:57
        michal_82 napisał:

> Moje spostrzeżenie są takie:
        >
        > 1. Mały chłopiec w wieku ok 10 lat swoja drogą bardzo fotogeniczny -
        Commercial Union (motyw z drzewem), Tymbark Vitamini i teraz nowa reklama kina
        domowego Panasonic.
        >
        Wydaje mi się, że ten chłopiec zaczynał w reklamie Bogdan mówi Bankowy, potem w
        reklamie bombonierki Goplany, kiedy ciocię pomylił z wujkiem.

Przypomniał mi się też grubawy facio, który był w reklamach Warki, teraz widzę
        go w reklamach totka, tych z Napoleonem. Pewnie był w wielu innych bo jest
        dosyć charakterystyczny.
    • Gość: dezerter Re: Te same twarze w reklamach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.03, 00:35
      jest tak jedna facia, całkiem fajowa facia, w jednej reklamie jest żoną
      gostka, któremu dzieci wybiły piłką szybę w garażu, a w innej spotyka
      koleżankę na zakupach, czy jakoś tak, sorry za niedokładnoci ale z reklam
      oglądam z zacięciem tylko krowy mruczące w puszczy
    • Gość: agi Re: Te same twarze w reklamach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 12:06
      Hanka Bielicka najpierw prała w Perle, teraz leczy wątrobę, nie wykluczone, że
      w strojach namaczanych Perłą.
      • Gość: happy G jak dostac sie do reklamy??? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 12:29
        Czy osoba mieszkajaca na zadupiu Polski, okolice Rumii ma szanse zagrac w jakies
        reklamie i zgarnac przy tym deczko szmalu? Pliz hepl.
        • Gość: max Re: jak dostac sie do reklamy??? IP: 62.111.250.* 23.10.03, 12:37
          Pewnie ze masz szanse. Nalezy zglosic sie do najblizszego oddziału TVP (w
          Gdansku na Czyzewskiego), przyniesc CV, zgode rodzicow (dla osob ponizej 18
          lat) i 3 zdjecia: twarz, calosc w ubraniu i od pasa w gore topless (to nie
          zart! na tym polegaja castingi). Nalezy zglosic sie w godzinach 9-16 w pokoju
          312 u p. Jamionowicz. Moja siostra przeszla ta droge i juz zagrala w 3
          reklamach TV, teraz ja biora do gazetek roznych
          • Gość: Mikka Re: jak dostac sie do reklamy??? IP: 80.48.129.* 23.10.03, 18:50
            Serio z tym topless?
            He, he, a panowie też muszą?
            • uriel1 Pytanko 23.10.03, 21:38
              W telewizorku leci taki serialik "Siódme niebo". Jest to historyjka rodzimy
              pastora. Sporo tak dzieciaków. Siedem.
              Jedna z "córek" - w filmie najstarsza chyba gra w reklamie toniku do twarzy.
              Taka reklama, w której na końcu jest sekwencja - dziewczyna zadaje cios w
              rękawicach bokserskich. Czy to ta sama aktorka, czy rzuciło sie mnie na oczy?
              • Gość: łyżeczka Re: Pytanko IP: *.net 25.10.03, 22:26
                Jessica Biel, o ile dobrze zapamiętałam. Jasne, że ta sama. Zawsze zobaczysz tą
                reklamę przed "Siódmym niebem!"
                • uriel1 Łyżeczko - 26.10.03, 23:32
                  dziękuję.

Gość portalu: łyżeczka napisała:
                  > Jessica Biel, o ile dobrze zapamiętałam. Jasne, że ta sama. Zawsze zobaczysz
                  > tą reklamę przed "Siódmym niebem!"
      • Gość: verte Re: Te same twarze w reklamach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 22:14
        Chyba nikt jeszcze nie wspomniał o babci od Ace,potem wciskającej jakieś leki i
        chyba coś jeszcze.
    • ew.ka Re: Te same twarze w reklamach 24.10.03, 12:36
      A czy ktoś wspomniał o Kindze z Na Wspólnej?
      Chyba w dwóch reklamach ją widziałam: Idei i chyba jakieś tabletki też
      reklamuje.
      A tak na marginesie to w jednej w tych reklam zrobili z niej brzydactwo a
      przecież w serialu wygląda bardzo ładnie, fajna laseczka jak by to powiedzieli
      panowie :-)))
    • magda_s4 W rzeczy samej, drodzy Państwo :_) 26.10.03, 12:03
      Pewien Pan (siwy, z krzaczastymi brwiami) występował onegdaj w reklamie Blend-a-
      Med ("Cześć Tata! Cześć! Również większość rodzin polskich dentystów używa
      pasty B-a-M"). Był tam drem stomatologii, fachowcem w każdym calu.
      Potem pojawił się jako dr żywienia czy czegoś tam w reklamie Dr. Witta. łech...
    • Gość: Allegra Re: Te same twarze w reklamach IP: 195.245.213.* 26.10.03, 13:33
      A ja już dostaję wysypki na widok aktora Wojciecha Bilipa, który obstawia
      wszystkie reklamy - od zup Winiary, przez Ideę, po ostatnio jakiś bank chyba..
      Zraża mnie skutecznie do produktów, które reklamuje :/
    • spatologizowana_sempiterna Adwokat żony Lindy w "Tato" 26.10.03, 20:37
      Jeśli wczoraj widzieliście to w Polonii - to na rozprawie z żoną adwokatem
      Lindy była Janda, a adwokatem jego żony - taki czarny facet. I on obstawia
      jakieś 20% męskich ról w reklamach.
      • Gość: chlopek refleksja ogolna IP: *.acn.waw.pl 26.10.03, 23:20
        Codziennie jezdze autobusem i jak porownam te wysmiechniete twarze z reklam i
        twarze pasazerow autobusu to mam jakies takie dziwne wrazenie ze te wszystkie
        reklamy nakrecono wsrod pacjentow zakladu psychiatrycznego na wyjezdzie w
        eleganckie miejsca: 'dzis bedziemy cwiczyli szerokie usmiechy i uprzejmosc dla
        siebie'.
        No bo jezeli jest to nieprawda to w zakladach psychiatrycznych nalezy pozamykac
        wszystkich pasazerow sutobusow.
        • Gość: YANE Re: refleksja ogolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 23:46
          Trzeba bylo sobie wczoaj obejrzec "Billboard" tam Seweryn wyjasnil dlaczego
          reklama jest tak odlegla od naszego zycia codziennego.
          Pozdrowienia
    • Gość: tivi Re: Te same twarze w reklamach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 10:24
      Brunetka reklamuje teraz taryfę mix w idei, wcześniej była żona faceta, który
      oglądał mecz i przyrządził jakieś klopsy z fixem knorra, grała też w klanie
      koleżankę ze studiów starszej lubiczówny
    • lamancza Re: Te same twarze w reklamach 28.10.03, 12:36
      Cytat z artykułu w "Polityce":

>> Proszący o zachowanie anonimowości wieloletni kierownik produkcji
      zapewnia: „Dziewięćdziesiąt procent castingów do filmów, musicali czy
      reklamówek jest fikcją. Z góry wiadomo, kto zagra, chodzi o to, by producent
      miał przekonanie, że wszystko odbywa się zgodnie z regułami gry”.<<

Dzięki temu przynajmniej możemy ćwiczyć pamięć i spostrzegawczość :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka