Gość: Kotek IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 18:53 A gdyby tak kupić tuner cyfrowy, wycelować talerz w niebo to na jakie kanały można liczyć za darmo? Kto wie? Czy to się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ABC Re: TV cyfrowa, satelitarna IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 04.11.03, 20:48 W ofercie niekodowanej zarówno analogowej jak i cyfrowej jest nieoglądalne badziewie, jeśli Cię cokolwiek zainteresuje okaże się że ....wymaga kolejnej karty kolejnego operatora. Nie ominiesz podpisania umowy pobrania karty i dekodera od operatora jakiejś platformy cyfrowej - chyba że masz dostęp do kablówki wtedy cała zabawa polega na dobraniu odpowiedniej oferty.Kupisz tuner cyfrowy ale aby cokolwiek obejrzeć musisz mieć kartę+moduł dekodujący i ....klapa.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: TV cyfrowa, satelitarna 04.11.03, 21:38 Gość portalu: ABC napisał(a): > W ofercie niekodowanej zarówno analogowej jak i cyfrowej jest nieoglądalne > badziewie no co ty,przeciez TV Trwam jest niekodowane;P ale rzeczywiscie lepiej podpisac umowe z cyfra czy polsatem.Mnie na cyfre raczej nie stac,mam polsat i raczej nie narzekam.Dokumentalnych kilka,sport coraz lepszy,chociaz daleko mu do cyfry nadal.A gdybys kupil antene cyfrowa bez podpisywania zadnej umowy moglbys liczyc na np.Polonie 1,rodzine Polsatu (Polsat,Polsat 2,TV4 - ale nie jestem pewnien,bo na cyfrze chyba tych kanalow nie ma,wiec moze jednak sa kodowane),ITV,TV Puls,Tele 5,TV Polonia,Viva Polska.Pewnie gdzies sie pomylilem.Raczej bardziej oplaca sie podpisac umowe,polsat to 30 zl/miesiac,w cyfrze za bardzo sie nie orientuje.pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seton Re: TV cyfrowa, satelitarna IP: *.rtk.net.pl 04.11.03, 22:53 nie jest tak źle - jeżeli znasz język, bodaj jeden. najlepiej niemiecki - ta oferta jest najszersza. daj nam boże parę takich programów jak niektóre niemieckie (raczej nie prywatne - tam to samo badziewne byle co, jak u nas w tvn czy polsacie!); takie arte, 3sat przebijają wszystko. extra filmy (ambitne), sztukie teatralne, reportaże i muzyka (poważna). sport: liga portugalska, hiszpańska, troche niemieckiej, szwajcarska i - uwaga! - francuska na kanale tv5asia (na HB - ale trzeba miec dobry odbiornik i talerz min. 1m średnicy, dokładnie ustawiony, bo ten kanał jest trudno osiągalny, gdyz kierowany dla azjatów) do tego super radia. ja mam od 4 lat - i nie narzekam (ostatnio zamieniłem drogiego Humaxa na taniego Heveta - za 400zł mam dużo programów bez abonamentu). naprawdę - warte przemyślenia. p.s. oba polsaty są free na cyfrówce, ale tv4 nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: TV cyfrowa, satelitarna 04.11.03, 23:26 Gość portalu: seton napisał(a): > sport: liga portugalska, hiszpańska, troche niemieckiej, szwajcarska i - uwaga! > - francuska na kanale tv5asia hiszpanska dalej jest niekodowana na TVE?Pamietam ze kilka lat temu tak bylo,jeszcze na analogu.a jakie pidy ma tv5asia?chociz moj szajs i tak pewnie nie zlapie,ale sprobowac zawsze mozna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seton Re: TV cyfrowa, satelitarna IP: *.rtk.net.pl 05.11.03, 00:31 TV5Asia: HotBird 11340, V, SR 5632; Vpid 512, Apid 640, PCRpid 8190. liga hiszpańska rzadko bywa na TVE - na Astrze "wylądowały" nowe (chyba prywatne) kanały hiszpańskie, na tym samym transponderze - oba na przemian nadaja transmisje ligi: szukaj na Astra 11685, V SR 22000, FEC 5/6 (jednym z tych kanałów jest TeleMdarid - tam m.in. był hit: Real-Barcelona). TV5Asia - uwaga, jest kilka wersji TV5! Tylko TV5 Asia nadaje mecze ligi francuskiej. więcej informacji bieżących na temat niekodowanych transmisji piłkarskich w różnych programach satelirtarnych (cyfrowych) daje strona: www.knplogic.co.uk/sport/continental.html (regularnie "odświeżana", tj uaktualniana) powodzenia przy szukaniu! p.s. TV5Asia najlepiej szukać popołudniem, talerz MUSI byc ukierunkowany na HB (przy "zezie", jeśli gł. konwerter jest na Astrę - TV5 nie można znaleźć); nie wiem dlaczego, ale niekiedy w porach porannych sygnał TV5Asia zanika! Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: TV cyfrowa, satelitarna 05.11.03, 17:35 niestety,na tym moim gownie nie znajduje:(w ogole mam zawsze klopoty kiedy chce zainstalowac cos z innego SR niz 27500:(ale dzieki za informacje,zaraz poszperam na tej stronce,moze jednak jakis kanal przypadkiem mam:)pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand tylko Free to Air 05.11.03, 17:49 zapomnij o tzw platformach w wykonaniu Cyfry czy Polsatu. Jedyne tanie rozwiazanie to odbiornik FTA, antena typu zez (hotbird i astra) i masz prawie 20 polskich programow. Odbiornik ok 500, 600 zl, antena z LNB 200. zero abonamentu. jak masz troszke wiecej kasiory, kupujesz duza antene (jak masz gdzie zawiesic) do tego obrotnice i masz cale niebo. Czym wieksza antena tym lepiej. Jak masz wiecej kapustki to kupujesz odbiornik z CI(Common Interface) z wbudowanym CAM (conditional access module) lub nie, (ktory CAM to zalezy jakie programy chcesz ogladac, tzn od sposobu kodowania itp) karty mozesz kupic wysylkowo (kanaly XXX) lub u pirata (karane i moze byc grozne dla sprzetu i nie wszystkie pakiety sa dostepne) Jak jestes dobry w komputery to moze sam zostaniesz piratem :) Ogolnie temat rzeka.... ale polecam wszystkim, fajna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: tylko Free to Air IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 08:57 Dzięki. Temat rzeka, a czy mógłbyś mi wskazać strony w sieci, gdzie mógłbym się z nim bliżej zapoznać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seton Re: tylko Free to Air IP: *.rtk.net.pl 06.11.03, 10:05 www.satkurier.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: tylko Free to Air 06.11.03, 10:55 to teraz jest problem. Jest duzo materialow na sieci ale wiele z nich jest przeznaczonych dla doswiadczonych uzytkownikow. Ale od czegos trzeba przeciez zaczac. na poczatek polecam: sat-digital-tv.isp.net.pl/index.php www.mar-digital.home.pl/main.html znajdziesz tam linki do wielu stron zarowno producentow sprzetu, handlowcow jak i uzytkownikow. Jakkolwiek polecalbym wizyte u kogos znajomego lub znajomego znajomego w celu zobaczenia na wlasne oczy jak to dziala i z czym sie to mniej wiecej je. Nie jest to skomplikowane ale czym dalej w las tym wiecej drzew jak mowia Polacy. Dobry doradca lepszy niz 200 stron w internecie, tak uwazam. Dobrze jest uniknac bledow na poczatku np. z doborem sprzetu tak by mozna bylo go ewentualnie pozniej rozbudowywac (jesli nam sie spodoba). Oferta na rynku jest ogromna i dlatego lepiej najpierw zaytac (UWAGA: sprzedawcy w sklepach tzw zwyklych (np Mediamarkt), maja czest male pojecie czym handluja, dobrze pytac w sklepach specjalistycznych, wylozyc sprzedawcy swoj problem i uwaznie sluchac majac nadzieje ze trafilismy na uczciwego sprzedawce. poza tym zawsze mozesz pytac na forum GW. w miare mozliwosci i wiedzy odpowiemy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: tylko Free to Air IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 16:23 Cały pakiet polshitu jest dostepny za friko tylko trzeba się do tego przygotować, tak samo jest z innymi programami. Marne szanse sa na darmowe oglądanie Syfry+ - ale wizyta na Wolumenie 250pln i mamy pełny pakiet- do momentu zmiany kluczy. Mozna tez zrobić sieć i kupic jedną karte Syfry tylko wtedy kazdy musi miec stałe łącze i karte DVB do kompa Polecam strone www.esat.pl i tamtejsze forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seton Re: tylko Free to Air IP: *.rtk.net.pl 07.11.03, 00:01 a jak sie ten polsat robi za friko (ten z "pakietu")? dodam, że nie każdemu sprzedawcy można ufać. ja się naciąłem nieraz (będzie 14 lat, jak używam tv sat). ludzie handlujący mają ogólnie małe pojęcie, upychają każdy towar klientowi, wmawiają cuda. moja rada: wziąć znajomego, który jakoś na tym się zna i - koniecznie - wypróbować w sklepie. nie wierzyć w zapewnienia, że "antena źle ustawiona", "konwerter sie nieco przechylił" itp. Co zagra w sklepie - zagra w domu. chyna, że sprzedawca zgodzi sie na próbowanie w domu i oddanie, gdy sprzęt nie spełnia naszych oczekiwań (takich sprzedawców też spotkałem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: tylko Free to Air IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 00:28 Gość portalu: seton napisał(a): > a jak sie ten polsat robi za friko (ten z "pakietu")? Jak masz karte DVB w kompie to instalujesz ProgDVB wgrywasz plugina -faust- zaznaczasz "find new keys" i po chwili cieszysz się całym pakietem Polshitu. jak to zrobić na zwykłym dekoderze nie wiem ale na 100% to się jakoś robi oczywiście musi być odpowiedni dekoder ale na takowych się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: tylko Free to Air 07.11.03, 10:15 > Marne szanse sa na darmowe oglądanie Syfry+ - ale wizyta na Wolumenie 250pln i > mamy pełny pakiet- do momentu zmiany kluczy. radze nikomu nie dac sie naciac i nie kupowac nic co podobno rozkoduje ci cyfre. Seca2 czyli system kodujacy uzywany przez cyfre jest nadal nie zlamany, pojawili sie juz naciagacze handlujacy rzekomo kartami seca2 na cyfre. TO SA NACIAGACZE Odpowiedz Link Zgłoś
banzai1 Dziwaczne polskie myślenie 07.11.03, 22:57 Rozumiem, że można uważać pakiety polskich platform cyfrowych za Wielkie G., olewać je i korzystać z wolno dostępnych kanałów. Ale używanie z jednej strony określeń typu 'Polshit' i 'Syfra', a z drugiej kombinowanie jakby tu odbierać je nielegalnie to lekka żenada. Kojarzy mi się z językiem dresów, co dla spokojnego sumienia napadanych gości nazywają frajerami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seton Re: Dziwaczne polskie myślenie IP: *.rtk.net.pl 07.11.03, 23:12 prawda chyba jest taka, że inni ludzie sądzą, że do pełni szczęścia wystarczy tuner FTA i dostępne tą droga kanały - a inni chcą polsatu i cyfry, ale ponieważ nie mają kasy (co rozumiem) budzi w nich złość ta sytuacja i dlatego używają (z wściekłości) określeń typu "polshit" czy "syfra" ja optuję za pierwszą ścieżką.kiedy miałem śp. Wizję zadałem sobie trud policzenia ile nowych filmów naprawdę można poznać w ciągu roku i jak się to przekłada na koszt. wyszło mi, że taniej wychodzi 3 razy na tydzien pożyczyć nowośc w wypożyczalni, obejrzeć w czasie przez siebie wybranym, niż płacic de facto za taką samą ilośc "nowych" filmów ówczesnej Wizji. każdemu, kto rozważa płatne platformy radzę przemyśleć, ILE CZASU MOŻE REALNIE poświęcić dziennie na oglądanie telewizji. przecież nie da się oglądać kilku kanałów naraz! a filmy w platformach pokazywane są dokładnie w tym samym czasie, gdy stają się dostępne w wypożyczalniach... Odpowiedz Link Zgłoś