Dodaj do ulubionych

Niebieskoocy na Planete

IP: 213.25.97.* 13.02.01, 12:01
Czy ktoś oglądał ten program ? Dla mnie rewelacja, tzn wyrażone w nim poglądy to nic nowego ludzie zawsze byli podli i nietolerancyjni, ale duż wrażenie robi konwencja w jakiej są przeprowadzane te warsztaty.
Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: _Dymior Re: Niebieskoocy na Planete IP: 195.205.23.* 13.02.01, 13:16
      Nieoglądałem całego... natiomiast dokument trochę przypominał mi film "Centrum szczęsliwych ludzi" prezentowany jakiś czas temu na Canal+, miał z nim styczne pewno ukryte przesłanie: "ludzie, nauczcie się dostrzegać piękno".

pozdrawiam
      _Dymior
      • Gość: Marijka Re: Niebieskoocy na Planete IP: 213.25.97.* 13.02.01, 14:00
        Ja wiem czy to to samo przesłanie ? Mnie się wydaje, że "Niebieskoocy" mówili raczej "zobaczcie jak jesteście podli, chociaż wydaje się wam, że zachowujecie się normalnie. Jak wielki wpływ ma nasze "normalne " zachowanie na życie innych ludzi".

Poadrawiam
        • Gość: _Dymior Re: Niebieskoocy na Planete IP: 195.205.23.* 13.02.01, 14:13
          Gdyby podli i nietolerancyjni dostrzegli pozytywne cechy i piękno w obiektach swojej podłości to niebyliby podli i nie czynili krzywdy innym.
          • Gość: Marijka Re: Niebieskoocy na Planete IP: 213.25.97.* 13.02.01, 15:05
            Słusznie, masz rację.
            Tylko ja mam wrażenie, że w tym programie chodziło o coś innego, żeby pokazać jak ludzie w zależności od "miejsca siedzenia zmieniaja punkt widzenia" (wiem, ze to slogan ale popatrz na dzeci w tym programie jak szybko się przestawiły z miłych i uśmiechniętych w "oprawców".
            Druga rzecz to sposób w jaki prowadzone były te warsztaty, jak łatwo jest ludźmi manipulować i zmieniać ich z pewnych siebie w zastraszonych i zagubionych itd.
            Chyba nie umiem wyjaśnić na piśmie o co mi chodzi bo to co napisałam powyżej to same banały i nic nowego, a w tym programie chodzi o dużo więcej. W każdym razie bardzo mnie ten film poruszył.
            • Gość: _Dymior Re: Niebieskoocy na Planete IP: 195.205.23.* 13.02.01, 15:23
              "Manipulacja" w pewnym sensie jest wszechobecna, różne jest tylko jej nasilenie. Mam na myśli np. reklamy w których stosuje się bardzo sprytne zabiegi socjotechniczne które mają oddziaływać najczęściej na określoną grupę ludzi.

Ale nie tylko, posiadanie pewnej władzy jest wartością - tak jak w niebieskookich posiadanie władzy (możności) wyżywania się na innych z uwagi na złe kołnierzyki. Pół biedy, jeśli szybko można zmienić sytuację która naraża osobę na szykany lub manipulację (przełączyć kanał albo opuścić niewygodne towarzystwo), gorzej jeśli ktoś jest na nią narażony w dłuższym okresie czasu.
              • Gość: Marijka Re: Niebieskoocy na Planete IP: 213.25.97.* 13.02.01, 16:00
                Zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że ludzie mogą ninawidzieć kolorowych, czy Żydów, homoseksualistów itd. Nie potrafiłam tego zrozumieć bo dla mnie ważne jest co ten człowiek sobą reprezentuje a nie jego preferencje seksualne czy kolor skóry. Niektórzy swoją nienawiść doprowadzili do "perfekcji"- Ku Klux Klan, naziści itd. Te zjawiska masowe to jest manipulacja ja wiem, podobnie jak reklama, zgadza się . Ale ja sobie dopiero wczoraj po raz pierwszy pomyślałam, że brak tolerancji itp., ale także zastraszenie, brak wiary w siebie (wrażenia tej drugiej "gorszej strony) u zwykłych, szarych ludzi to ten sam objaw i to wcale nie na mniejszą skalę, a jedynie bez przywódcy, bez organizacji.
                • Gość: _Dymior Re: Niebieskoocy na Planete IP: 195.205.23.* 13.02.01, 16:14
                  Zjawiska które opisujesz są wynikiem wychowania i doświadczeń życiowych.

Na szczęście nie wszyscy sa tacy źli ;-)
                  • Gość: apple Re: Niebieskoocy na Planete IP: 195.150.148.12, 149.156.6.* 26.02.01, 10:45
                    Ja rowniez ogladalam ten program. Byl poprostu swietny. To co najbardziej mnie w nim poruszylo to latwosc manipulacji drugim czlowiekiem. Tak latwo poszlo z doroslymi ludzmi, dzieci sa na to jeszcze bardziej narazone. Wlasciwie nauczyciele sa w stanie z kazdego ucznia zrobic zakompleksionego nieudacznika, jak i dowartosciowanego zdolnego ucznia. Ponadto zgadzam sie z waszymi wczesniejszymi wnioskami. Chociaz Maurice - jestes pewna ze jestes w 100% osoba tolerancyjna? Mysle ze nikt tak naprawde i do konca nie moze o osobie powiedziec ze jenie kieruje sie nigdy uprzedzeniami
                    • Gość: Marijka Re: Niebieskoocy na Planete IP: 213.25.97.* 06.03.01, 16:20
                      Pewnie tak do końca nie jestem tolerancyjna (np. w
                      takich zwykłych życiowych sprawach jak tolerancja dla
                      poczynań mojego ulubionego mężczyzny), chyba jednak
                      mogę powiedzieć, że w tych dużych sprawach w stylu
                      kolorowi, geje itd jestem tolerancyjna. Naprawdę nie
                      ma dla mnie znaczenia kolor skóry, zwyczaje religijne
                      czy seksualne, ważniejsze jest jakiego charakteru i
                      serca to człowiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka