Dodaj do ulubionych

Ślub Wiśniewskich w TVN

IP: *.chello.pl 21.12.03, 21:25
Nie komentuję całego wydarzenia i programu, bo każdemu wolno robić ze swoim
życiem prywatnym (?), co chce. Nie komentuję nawet łez płynących przy 20-
stopniowym mrozie. A program nie obraża moich uczuć religijnych, bo nie
patrzę na te sprawy z własnej perspektywy.

Ale przedstawienie całej ceremonii (skramentu w końcu!) w sposób tak
_durnowaty_, jest po prostu _żałosne_.
* Artysta, który na codzień śpiewa na koncertach po kilkanaście utworów, duka
powtarzając słowa przysięgi małżeńskiej, zamiast powiedzieć je z pamięci (nie
ma obowiązku powtarzania za księdzem!).
* Ksiądz Nowak (skąd inąd na codzień zajmujący się "trudnieszymi"
przypadkami) mówi dwojgu dorosłych, dzieciatych (przed chwilą chrzcił ich
dzieci!) ludzi, że [cyt.] "teraz już mogą się pocałować, pierwszy raz bez
grzechu" [koniec cyt.].
* Etc., etc.

_Żałosne_...
Obserwuj wątek
    • the_dzidka ?????? 21.12.03, 21:45
      "* Ksiądz Nowak (...) mówi dwojgu dorosłych, dzieciatych (przed chwilą chrzcił
      ich
      dzieci!) ludzi, że [cyt.] "teraz już mogą się pocałować, pierwszy raz bez
      grzechu" [koniec cyt.]."

O co chodzi? Prawdu kazał! :) Wcześniej to był - z punktu widzenia kościoła -
      grzech. Nie ma znaczenia, że ksiądz wie, że są juz dzieci. Dopiero teraz
      Wiśniewscy stali się małżeństwem przed Bogiem i nie będą grzeszyć.
      • Gość: JJ Re: ?????? IP: *.chello.pl 21.12.03, 22:33
        Takie właśnie ortodoksyjne podejście raczej odstrasza tych, którzy chcieliby
        się jednak po jakimś czasie zdecydować na sakrament małżeństwa!

Ale nie generalizowałbym "Kościoła"... Kiedyś bardzo spodobał mi się ksiądz,
        który zmienił odrobinę liturgię, pytając dzieciatych nowożeńców: "Czy chcecie
        po katolicku wychować potomstwo, którym Pan Bóg Was obdarzył i jeszcze
        obdarzy?".
    • Gość: nie wazne Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.12.03, 22:14
      artysta to odmiana kurwy
      w tym przypadku kurwy ktora wyszła z nedzy
      dresiara marta i czerrwonowlosy to para dwoch najwiekszych prostytut RP
      wszystko na sprzedaz!
      • lena_magda Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 21.12.03, 22:22
        Gość portalu: nie wazne napisał(a):

> artysta to odmiana kurwy
        > w tym przypadku kurwy ktora wyszła z nedzy

To jest jeden z najlepszych tekstów jakie usłyszałam w życiu. Super!!! Zapisuję!

> dresiara marta i czerrwonowlosy to para dwoch najwiekszych prostytut RP
        > wszystko na sprzedaz!
    • Gość: s_l Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 23:55
      tez zdobylem sie wylacznie na zatrzymanie trzech sekund na slubie lecac po
      kanalach
      zgadzam sie z jj, a poza tym jakos dziwnie nie pasowal mi x nowak do calej tej
      szopki, jak to sie stalo, ze wywlekli go do tej laponii (czy gdzie to tam bylo)
      moze sie np przyjaznia, ale mimo to jakis nieznany ksiadz nie wzbudzilby chyba
      zadnej reakcji z mojej strony, a nowak, z natury skromny i ideowy jakby nagle
      znalazl sie w las vegas z piorami w tylku
      • Gość: Grim Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 00:30
        To kijowe, żeby robić taką szopkę ze ślubu pana W. , a jeszcze bardziej kijowe
        robić cyrk ze chrztu, tandeta w TVNie niezna granic. Ciekawe czy będą też na
        jego pogrzebie?
        • sonny_z_posen Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 08:25
          Co dla mnie najdziwniejsze, to fakt, że w całej tej świcie Wiśniewskiego, która
          zrobiła sobie zimowe wakacje za kasę tefałen i jeszcze iluś tam sponsorów,
          zobaczyłem Konja, który z kim jak z kim, ale z ICH TROJE to mi się raczej nie
          komponował nigdy (chyba, że w robieniu sobie z nich jaj). Tymczasem Konjo
          wyraźnie robił tu za błazna wynajętego (dla jaj ????) przez Wiśnię... Całego
          programu nie widziałem, bo skakałem po innych kanałach, ale to co ujrzałem,
          wystraczy..
          P.S. Po kiego chuja reklamują jeszcze piątkowy FAKT, w którym był specjalny
          dodatek dotyczący tej szopki????
          • lahliq Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 08:44
            Konjo z tego co pamiętam prowadził przez jakiś czas koncerty Ich Troje. Tak
            więc siłą rozpędu i do Laponii pojechał. Poza tym za darmo było, nie? ;)
            Ale i tak budzi to niesmak jak cała impreza (nie udało mi się na nią trafić w
            tv).
    • kiitek Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 09:05
      Gość portalu: JJ napisał(a):

> Ale przedstawienie całej ceremonii (skramentu w końcu!) w sposób tak
      > _durnowaty_, jest po prostu _żałosne_.
      > * Artysta, który na codzień śpiewa na koncertach po kilkanaście utworów, duka
      > powtarzając słowa przysięgi małżeńskiej, zamiast powiedzieć je z pamięci (nie
      > ma obowiązku powtarzania za księdzem!).

---uczestnicząc na ślubach znajomych także słowa przysięgi najpierwmówił ksiądz
      a potem powtarzali narzeczeni,co w tym dziwnego?

> _Żałosne_...

---nie jestem zachwycona postawą Wisniewskich w chwili slubu i w ogóle tym
      programem ale wydaje mi się że czepiasz się ich tylko z tego względu,że to
      właśnie Wiśniewscy ...
      • Gość: JJ Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.chello.pl 24.12.03, 15:08
        Z tym powtarzaniem przycięgi małżeńskiej to jest tak:

1. faktycznie niemal zawsze narzeczeni powtarzają słowa przysięgi za księdzem --
        po kawałku, po kilka słów; _nie_ wynika to jednak z
        żadnych "przepisów", "nakazów" czy "tradycji"
    • bluela Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 10:24
      Myślę podobnie jak Kitek - dlatego ich oceniasz i krytykujesz ponieważ są kim są.
      Żeby była jasność - nie jestem fanką Wiśniewskiego. Rozumiem, że taki
      "demonstracyjny" ślub w TV może Ci się nie podobać. Wydaje mi się jednak, że
      czepiasz się detali. Wiśniewski musiał powtarzać po księdzu, bo taka jest zasada
      - ma dokładnie powtórzyć tekst odczytany z Rytuału. Może byś też wziął pod
      uwagę, że chociaż to "Wiśniewski" to mógł być przejęty...
      • bluela Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 10:26
        JJ: Takie właśnie ortodoksyjne podejście raczej odstrasza tych, którzy chcieliby
        się jednak po jakimś czasie zdecydować na sakrament małżeństwa!

> Jakie "ortodoksyjne" podejście? Do bycia członkiem Kościoła nikt nikogo nie
        zmusza! Jeśli jest się członkiem jakiejś wspólnoty to trzeba respektować
        wyznawane przez nią zasady.
        • cyklistka Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 10:51
          zgadzam się z tym,ze nie powinno się sprzedawać swojego życia prywatnego,ale
          1.skoro ktoś to kupuje i dobrze płaci, to czemu nie?Wisniewskie jaki by nie był
          ma swoje 5 minut i potrafi je wykorzystać
          wszelka krytyka i zazdrośc w/g mnie wiąze się z kasą,czyli z tym ,ze Wisniewski
          robi tę kasę ,a rzesza Kaś Kowalskich i innych nieszczęsliwwych artystek
          (artystów) nie osiąga takiego konta jak on.
          2.przysięga małżeńska-zawsze się ją powtarza po księdzu,więc nie wiem o co to
          całe zamieszanie
          a tak na koniec do dziewczyn(kobiet),która z was nie chciałaby przezyć czegoś
          takiego jak przeżyła Marta Wiśniewska?Pomysł był niesamowity,wspaniale
          przygotowany i nie wstydzę się przyzanc,ze bardzo mi się to podobało
          (uroczystość-nie transmisja)
          • Gość: magda Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 22.12.03, 11:39
            "a tak na koniec do dziewczyn(kobiet),która z was nie chciałaby przezyć czegoś
            takiego jak przeżyła Marta Wiśniewska?"
            Ja nie.
            Więc nie uogólniajmy że wszyscy chcieliby tak jak oni! Mnie raczej interesuje
            wątek ślub a ksiądz, medialne wydarzenie a jak na to kościół? jednak można
            kupić sobie ślub? - coraz dalej odchodzę od kościoła jak widzę takie widowiska
          • lilith76 Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 12:00
            rozumiem małżeństwo, ale żeby z odmrożeniami...?
            • Gość: merc Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.03, 12:14
              chba za ostro i chyba niepotrzebnie swoja miara oceniacie.Wisniewski raczej
              realizuje swój plan.On spełnia swija bajke dla niego to cos wąznego smutne
              to,ale czy kazda z naszych matek nas nie chciała i oddawała nas do domu
              dziecka i czy kazdy z naszych ojców siedzuił w więzieniu i czy kazdy nasz
              ojciec popełnił samobójstwo?Dlatego trzeba popatrzec usmiechnąc się i
              rozumiec.To kochani nie nasz swiat wiec nie oceniajmy go wg swoich kryteriów.
              • ksywa Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 12:36
                Merc: niegłupio powiedziane. Ja tylko dodam: Wiśnia na koniec powiedział, że
                jest tak, bo to ON pisze tę bajkę. Nie trzeba czytać bajek, które się nam nie
                podobają, nie są pisane dla nas. Szkoda oczu;)) A w ogóle to my piszmy swoje.
                Byc moze "lepsze". I niech to też będą bajki, a nie zjadliwe komentarze.
                • Gość: Zio Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: 195.245.217.* 22.12.03, 12:40
                  Wiśniak to wieśniak i czereśniak...
                  • Gość: e tam Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 22.12.03, 12:52
                    myślę, że nic nam do tego.. a Marta miała śliczną sukienkę
                    • lilith76 Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 16:07
                      hmmm, nie była to typowa seria anno domini 2003, w której prowadzają się panny
                      młode w tym sezonie, czyli gorset - zbroja rycerska + zwiewny dół, ale z tymi
                      błyskotkami przesadziła. wyglądała niemal jak robot z "Gwiezdnych Wojen". nie
                      było najgorzej. dobrze, że nie zaserwowała dziewiczego welonu...
          • Gość: JJ Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.chello.pl 24.12.03, 15:25
            Ad. 2.
            Otóż nie, _nie_ zawsze się powtarza; tak jest może łatwiej, ale nie ma takiego
            obowiązku, bo chodzi o _treść" przysięgi małżeńskiej, a nie o sposób jej
            wypowiedzenia; fakt, że 99,99% narzeczonych powtarza przysięgę za księdzem
            wynika z niewiedzy tych, którzy chcieliby/mogliby wypowiedzieć ją sami.

Pzdr świątecznie
      • Gość: JJ Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.chello.pl 24.12.03, 15:21
        Z pełnym szacunkiem: _nie ma_ takiej "zasady". W Rytuale liczy się _treść_
        przysięgi małżeńskiej, a nie _sposób jej wypowiedzenia_. Moim zdaniem,
        przysięga wypowiedziana "osobiście" brzmi bardziej autentycznie. A o to raczej
        chodzi, nie do przestrzeganie Rytuału.

Pzdr świątecznie
        • bluela Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 25.12.03, 02:40
          Po to powtarza się po księdzu żeby się nie pomylić. Nie twierdzę, że Polacy to
          idioci, ale nauczenie się kilkunastu złożonych zdań wcale nie jest proste. A
          słowa muszą być takie jak w Rytuale, bo jest to jeden z warunków ważności
          sakramentu małżeństwa.

Zgadzam się, że lepiej by to brzmiało gdyby para umiała słowa na pamięć, ale
          czegóż od dzisiejszej ;-) "młodzieży" oczekiwać :-)))
    • bigstrand Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 14:58
      a to nie byl ostatni odcinek "kawalera do wziecia"? o kurde to mi sie seriale popieprzyly :D choc nie ogladalem ale w przerwach na reklamy zerkalem i zadziwiajaco te same reakcje wymiotne mna wstrzasaly jak i przy kawalerze. przeciez byl slub itp sraty taty, kura biala byla, kogut czerwony i nastrzoszony tez!! i do tego kurczaczki. Mialem nadzieje ze Vincent cos dzisiaj zapoda na ten temat ale Vincent wybral kryminalki.
      • sonny_z_posen Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 15:04
        A z tym kominkiem w tle Wiśni to pewnie podkurwili Antka Piechniczka :) Dobrze
        że w Portugalii klara w czerwcu świeci i ciepło jest, to przynajmniej Antkowi
        nie będą kazać kominka włączać... trochę od wątku głównego, ale skojarzenie
        miałem pierwsze z Entliczkiem jak ten kominek zobaczyłem :)
        Poza tym to na koniec Wiśnia powiedział do swojej połowicy, że 'zrobimy to w
        tej sukni' - kurwa, chciałbym bardzo zobaczyć to ich rąbańsko w tych srebrach,
        tiulach, falbankach i koronkach.. Tommy i Pam pewnie wymiekają!
        • Gość: ludek Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 16:52
          Ludzie!!! Przeciez tu tylko o kase biega! Katolicki kraj ogladal jego program
          wczesniej jak zle zwracal sie do zony itp.teraz biora ludzi na kosciol (bo w Pl
          dominacja) Wszystko tak dla jaj,wazne,ze pieniazek bedzie
          • riki_i Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 22.12.03, 18:04
            Wiśnia to artysta tego typu, że jak obecnie za nim szaleją, tak za jakiś czas
            będzie symbolem największej kichy. Także historia się z nim odegra podobna jak
            z muzyką disco-polo. Ponieważ ten facet jest jak stary aktor i wymaga stałego
            uwielbienia tłumu, to chyba się zapije albo zaćpa w momencie gdy odpłynie w
            publiczny niebyt. Jego Marta to dno dna, pustak do kwadratu, panienka z
            gatunku 'zaliczyć na dysce i zapomnieć'. A co do Konja, to facet jest tak
            odjechany, że ze swoją postawą życiową pasuje do Wiśni. Wydaje mi się, że samą
            swoją obecnością mimowolnie ośmiesza tego gościa i towarzyszący mu tandetny
            patos.
            • Gość: jaaa Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.03, 23:50
              Mnie się podobało i sama bym chciała taki ślub mieć. Marta miała sukienke
              cudną. Jakby miała tyle kasy pewnie bym cos podobnego zorganizowała (mam na
              mysli slub). A jakby mi kase dali za wcisnięcie kamre do domu to czemu nie?
              Jestem tylko człowiekiem...
            • Gość: trampek smrodek Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.it-net.pl 25.12.03, 19:54
              masz racje , pewnie facet skończy z patosem i rozbije sie samolotem ,ale
              wcześniej przewiduję , jeszcze jeden patetyczny odcinek "jjj" pt. "michał
              wiśniewski godzi się z matką"
              • Gość: merc Re: Ślub Wiśniewskich w TVN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.12.03, 23:04
                hahahaahahahahha no rozsmieszyles mnie trampek!!!!1a mioze nakreca odcinek jak
                matka oglada slub na kasecie i placze...i mowi" gdybym wiedziala,gdybym
                wiedziala....i otrze niemiecka lze spywajaca po niemieckim policzku,a gdzie sie
                pogodza?oczywiscie w "wybacz mi":):):):):)
                a swoja droga smutne to wszytsko jak on musi cos udowadniac ten Michal,a
                normalnie to sie zyje ,kocha rodzicow,czasem rozczuli na nich lub wscieknie,ale
                jest ok ,a on ej..czy naprawde wie o czym mowi mowiac o tworzeniu rodziny???no
                wlasnie czy on wie jak to jest ??a niech mu sie uklada...on mowi
                wszystkim "Patrzcie mialem xle a tak daleko doszedlem ,ma swoja bajke ,a wy nie
                macie mnie sie udalo..."a ja siedze w domu , mam galezie choinki -paskudnie
                udekorowane...zadnej tradycji tylko cieply spokoj...,ale mam takie wspomnienia
                i taka rodzine ,ze mam co wspominac z dziecinstwa i wiem jak jest fajnie i nie
                trzeba nic udowadaniac...mnie ciagle mowili ,ze widac ze jestem z fajnego
                domu.nie wiem co to znaczy.ale tak mowili.a rodzice byli super.:):):)choc
                czasami bylo tragicznie ,ale tak chyba zawszemusi byc:):):)...
          • kasiulek10 Re: Ślub Wiśniewskich w TVN 25.12.03, 23:18
            Nie chciałabym mieć takiego ślubu, w tym stylu, żeby oglądały go rzesze.
            Kwestia estetyki, w której się poruszamy. Zgadzam się z Tobą-nie wiem o co tu
            chodzi-najpierw powiedzieć do żony ty taka owaka, później tworzyć dla niej
            bajkę (nie wnikam już czy bajka jest tandetna czy nie, bo to ich sprawa).
            Te pytania do widzów-"czy kochaliście się na lodowym łóżku?" świadczą o tym,
            że Michałowi W. odbiło na punkcie tego do czego doszedł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka