Dodaj do ulubionych

analityk sprzedazy - prośba o korepetycje

27.10.11, 11:28
Witam, chciałbym rzetelnie przygotować się do zawodu analityk sprzedaży. Chętnie zaproszę Cię na kawę i odpłatne korepetycje, jeżeli możesz mi w tym pomóc. Chciałbym, poznać kogoś kto podzielili się ze mną swoimi doświadczeniami np. jakiego rodzaju analizy/raporty sprzedaży mogą być sporządzane. Chciałbym wiedzieć np. jakie wskaźniki można analizować - na co zarząd/dyrektor zwraca uwagę. Chciałbym wiedzieć jakiego rodzaju oprogramowanie warto poznać, aby zwiększyć swoje szanse na rynku. Dodam, że jestem matematykiem, ale brak mi ogłady. Aplikując do firmy, chciałbym wyglądać jak człowiek, który odrobił pracę domową. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Analityk Re: analityk sprzedazy - prośba o korepetycje IP: *.pzu.pl 15.12.11, 12:59
      Witam,
      koszt takich korepetycji (gdyby miały być tym czego potrzebujesz) przekracza twoje możliwości finansowe, żeby ktoś zdradził ci to, za co mu płacą ciężkie pieniądze, musiał byś mu zapłacić w granicach co najmniej jednej (paru - żeby cie tego nauczył) pensji. Wstępne wdrożenie (nowego pracownika) do tego zawodu zajęło mi miesiąc, przy czym zaczynałem od siedzenia z dana osobą tyle, aż ona maiła dosyć, a ja wtedy kontynuowałem swoje normalne obowiązki.
      Zastanów się lepiej czego się oczekuje od kandydata na przyszłego analityka (do przyuczenia od zera) - jeżeli odrobisz tą pracę domową to znajdziesz pracę.
      • Gość: Sequ Re: analityk sprzedazy - prośba o korepetycje IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 14:08
        O jejku, ale Ty analityku straszysz! Dwa lata przepracowałem jako analityk sprzedaży, i generalnie nie jest to trudne, ale dużo zależy od branży. Inaczej jest w FMCG (bez własnej sieci sprzedaży), inaczej w takim C&A (tylko punkty własne), inaczej w banku czy PZU, z którego pisze poster Analityk. Myślę, że to potrafią być nieomal różne zawody. Aha, zależy też w jakim zakresie obejmuje to analizę finansową (nie musi, bo w końcu sprzedaż to strona dochodowa w której niewiele jest typów pozycji w porównaniu do strony kosztowej).

Po pierwsze naucz się Excela do perfekcji. Stwórz np. narzędzie do wizualizacji i analizy np. wzrostu gospodarczego różnych państw albo porównania wyników giełdowych. Excel wszędzie jest podstawowym narzędziem i może być Twoim podstawowym atutem, bo generalnie w obszarze sprzedaż/marketing matematyków czy inżynierów nie uświadczysz, a to wymaga trochę ścisłego myślenia. W następnym etapie dodaj sobie Access'a.

Po drugie opanuj pojęcia typu marża, sprzedaż, elastyczność cenowa, udziały rynkowe w różnych wydaniach, ew. dystrybucja (chodzi o liczbę nie proces), plus poznaj różne modele dystrybucji (łańcuch dostaw logistycznych), podstawy zarządzania marką...

Po trzecie jak ktoś Cię zaprosi na rozmowę, to poznaj bardzo dokładnie ich portfel marek i asortyment produktów wewnątrz tych marek. Spróbuj zrozumieć portfel i czym się różnią marki. Poklasyfikuj je sobie. Jak Cię zatrudnią, to ułóż sobie nawet wierszyk, by łatwiej zapamiętać. Zapominanie nawet najbardziej pokręconej nazwy to poważny występek.

Jak jesteś młody, wybierz się na staż do jakiejś firmy.

No i najważniejsze! W pracy należy włazić w d... przełożonemu aż wióry zaczną lecieć. W biurowej codzienności jest tym, czym zdrowaśka dla kościoła: najlepiej 3 razy dziennie, a w ramach pokuty to nawet lepiej nie myśleć :)
    • Gość: 007milka007 Re: analityk sprzedazy - prośba o korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 19:48
      Dzień dobry,

piszę do Pana z zapytaniem, czy byłby Pan w stanie rozwiązać zadanie, które umieszczę poniżej?:

Pracujesz w firmie inwestycyjnej i właśnie pozyskałeś nowego klienta. Jest to podmiot z Arabii Saudyjskiej, który jest zainteresowany inwestowaniem na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Z racji tego, że siedziba firmy znajduje się w mieście Rijad podmiot ten posiada jedynie niewielką wiedzę na temat Polski. Potencjalny inwestor jest zainteresowany zainwestowaniem w naszym kraju kwoty 100 mln USD. Zgodnie z jego polityką inwestycyjną, chce on posiadać dwa portfele inwestycyjne – portfel bezpieczny oraz portfel agresywny. Nie jest sprecyzowane, jaka ma być proporcja w podziale kwoty na poszczególne portfele. Pamiętaj, że inwestor arabski jest profesjonalistą!

Zadanie dla Ciebie:
      Stwórz 2 portfele inwestycyjne dla twojego klienta.

Wskazówki:
      1.    Nie jest określona proporcja w podziale na portfele. Zaproponuj podział.
      2.    Przedstaw skład portfela bezpiecznego
      3.    Przedstaw skład portfela agresywnego
      4.    Przedstaw mapę ryzyka
      5.    Opisz portfel za pomocą wskaźników
      6.    Nie ma ograniczeń, co do ilości spółek w portfelu.

Gotowa praca będzie składać się z portfeli wraz z analizą w programie Microsoft Excel

Mam nadzieję że może Pan, specjalista od exela pomoże, ponieważ nikt nie chce podjąć się zadania.

Proszę o odpowiedź
      Pozdrawiam serecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka