Dodaj do ulubionych

cała Polska w cieniu Śląska

IP: *.gl-jp.digi.pl 15.05.01, 19:45
Zgadzam się z tym że nie tylko warszawka, my Ślązacy powinniśmy sie popierać i
nie dawać zadufanej warszawce, bo jesteśmy znacznie lepiej wykształceni od nich
u nas nie tylko dziedziny informatyczne są na wysokim poziomie, ale także
medycyna ekonomia i wiele innych i dlatego wszystkie duze firmy pragna
zatrudniać nas. Możemy pochwalić się także pracowitością i sumiennością, tych
zalet nie powinniśmy się wstydzić
Obserwuj wątek
    • Gość: Miszal Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: 153.112.41.* 16.05.01, 07:56
      SZkoda tylko, że mamy taką bryndze na rynku pracy. Porównaj gazetę - praca ze
      stołecznego i dolnośląska. Oto wytłumaczenie dlaczego wszyscy ciągna do
      Warszawki
      • Gość: marcin Brak pracy wmusza nas do wyjazdu!!!! IP: 212.160.130.* 16.05.01, 11:19
        warszawa jest jedynym miastem w polsce w którym można znaleść dobrom pracę ja
        osobiście nie jestem z warszawy i gdybym nie potrzebował pieniędzy nigdy gym tu
        nie przyjeżdzał .
        to bardzo żle że firmy inwestują tylko w dużych miastach ponieważ to tam
        napędza koniunkturę ale powoduje odpływ dużej czesci młodych ludzi z mniejszych
        miast co powoduje pogorszenie sytuacji na rynku pracy poniewaz w mieście 20
        tys mieszkańców otwarcie zakładu zatrudniającego 400 pracowników powoduje
        powstanie średnio 800 miejsc pracy
        taka sytuacja jaka jest w polsce powoduje większe bezrobocie
        ludzie kturzy mogli by mieszkać w swoim miasteczku i tam pracować muszą
        emigrować do wielkich miast
    • Gość: wiki Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: 212.244.106.* 24.07.01, 10:40
      popieram Cię Karolciu
      pozdrawiam
      Ślązaczka na wygnaniu
    • Gość: gosha Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.01, 18:15
      zgadzam się ale tylko po części. Nie jestem pewna czy aż tak bardzo jesteśmy
      lepiej wykształceni. Ja też w Wrszawce mówię cała Polska w cieniu Śląska. Ale
      tak naprawdę to np. w mojej dziedzinie, PR, zresztą po politologii ,to oni
      górowali nade mną. Tylko ja wiem jak duzo pracy kosztowało mnie dogonienie
      Warszawskich PR-owców. U nas tej dziedziny praktycznie nie ma. Wogóle w Polsce
      jest ona jak latający Holender Niby wszyscy wiedzą o co chodzi, ale nikt tego
      nie widział.
      Myślę, że jest jedna rzecz, dzięki której jesteśmy wyżej. Myślę, że mamy
      mniejsze wymagania płacowe i nie tak bardzo wygórowane myślenie o własnych
      możliwościach. Potrafimy także z większym dystansem podchodzić do zakłamania,
      które istnieje w kazdym duzym mieście a zwłaszcza stolicy
      gosha
      • Gość: banana Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.in-tra.com.pl 21.08.01, 10:11
        Wiem, o czym mowicie.... mialam nieprzyjemnosc pracowac w Wawie... pieniadze
        rzeczywiscie duze, ale atmosfera nie ta, ludzie nie ci... wole tu siedziec i
        pracowac niz tam dawac sie zaorac na smierc w imie pieniedzy, ktorych nigdy nie
        wykorzystam, bo wczesniej trafie do psychiatryka... Pewnie uzancie mnie za
        lenia, ale nie da sie slowami wyrzaic tego, co tam przezylam...
        • Gość: VIVAT Re: VIVAT SILESIA (SUPERIORA) !!! IP: 192.168.6.* 28.01.02, 18:01
          VIVAT SILESIA (SUPERIORA) !!!
    • Gość: kloss Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 16:26
      ale jakiego Slaska? Mowisz o Nider czy Oberschlessien?
      • Gość: Brunner Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: 172.16.2.* 20.02.02, 20:38
        Nein, liebe Hansilein!!!
        Niederschlesien liegt doch Floss Bog dadrausen naeher.
        Da wir, echte Schlesier in Polen, kaum nur oberschlesisch sind.
        Schlesier, Schlesien ueber alles Herren!, - selbst als warschauer Ober:)
        • Gość: zbyszek Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.nestle.pl 06.03.02, 19:45
          Gość portalu: Brunner napisał(a):

> Nein, liebe Hansilein!!!
          > Niederschlesien liegt doch Floss Bog dadrausen naeher.
          > Da wir, echte Schlesier in Polen, kaum nur oberschlesisch sind.
          > Schlesier, Schlesien ueber alles Herren!, - selbst als warschauer Ober:)
          Ja alles stimmt. ich bin auch in warschau und Ich frohe mich nicht daruber. Doch
          muss ich sagen dass seit 3 Jahren arbeite ich hier. Arbeit is sehr interesant
          aber ich wollte in Wodzisław sein. Zur dieser Zeit ist das unmoeglich. Aber in 2
          oder 3 Jahren werde ich wieder in Wodzisław. Ich hoffe werde was finden. Ich bin
          sicher werde ich um 40% weniger verdinen aber das passt mir.

Zbyszek
          • Gość: __jan Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.02, 22:35
            die echten Schlessier gibt's nicht mehr!! entweder sind die schon längst tot
            oder ausgewandert und zwar nach Vaterland, tja so is' eben, nicht jeder wollte
            es aber die Gorolen und die Situation hat auch mich dazu gezwungen, vielleicht
            es ist nicht immer das Gold aber da kannst'e wenigstens wie ein Mensch
            leben....und dat is' dat wichtigste, oder???
            • Gość: SO Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.pl 16.07.02, 21:10
              Gość portalu: __jan napisał(a):

> die echten Schlessier gibt's nicht mehr!! entweder sind die schon längst tot
              > oder ausgewandert und zwar nach Vaterland, tja so is' eben, nicht jeder
              wollte
              > es aber die Gorolen und die Situation hat auch mich dazu gezwungen,
              vielleicht
              > es ist nicht immer das Gold aber da kannst'e wenigstens wie ein Mensch
              > leben....und dat is' dat wichtigste, oder???

Ehrlich gesagt ich bin froh dass ich aus Schlesien ausgewandert bin. Ich mag
              Warschau und ich trau' mich es zu sagen. Villeicht ist ja Warschau nicht mein
              Traum aber in Schlesien weitern zu wohnen waere es ein Alptraum fuer mich.
              • Gość: marko Re: cała Polska w cieniu Śląska IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 18.07.02, 16:52
                Ludzie, jak juz polskiego zapomnieliscie to nauczcie sie przynajmniej tego
                niemieckiego pozadnie. Warszawka jestem ale wroclaw lubie.
                • Gość: Martin Wystarczy Slask nie w cieniu Warszawy IP: *.dwi.uw.edu.pl 27.07.02, 17:47
                  "die echten Schlessier gibt's nicht mehr!!"

Jo, es gibt aber OBERschlesier, auch wenn die polnische Regierung es verneint.
                  Je laenger wohne ich hier in Warschau, desto mehr oberschlesich (vis-a-vis
                  polnisch) bin ich ;-) Nach dem Abschluss werde ich Warschu sicherlich
                  verlassen. Colkie zycie bych tu niy scziymol.
                  Die politische, und dadurch auch oekonomische, 'Warschuerzentrischkeit' dieses
                  Landes ist tatsaechlich hoechst problematisch. Leider in der Republik Polen
                  sehe ich keine Aenderungsperspektiven- man hat eine 'reforma' 1997
                  duerchgefuehrt und ist froh, obwohl das ganze mit Dezentralisierung wenig zu
                  tun hatte. Deswegen bin ich fuer Federaleuropa. Schon heutige EU wird, bin
                  ueberzeugt davon, etwas frisches Luft nach Oberschlesier mitbringen.

Ludkow ze Gornego Slunska- etnicznych Gornoslonzokow i slunskich Goroli, kierzy
                  sie z noszym heimatym utorzsamiayom- zapraszom na forum Katowice, kaj, obok
                  beitragow gupielokow, mozna sie o tem pogodac. Polecom beitrag o Slonsku w DDR.
                  Pyrsk!

Do tych, kierzy niy poradzom: Tak, ale sa GORNOslazacy, Nawet jeśli polski rzad
                  temu zaprzecza. Im dluzej mieszkam tu w Warszawie, tym bardziej jestem
                  Gornoslazakiem- vis-a-vis Polakiem :-). Po studiach z pewnoscia opuszcze
                  Warszawe- cale zycie bym tu nie wytrzymal.
                  Polityczna, a przez to także ekonomiczna, ‚warszawocentrycznosc‘ tego kraju
                  jest faktycznie duzym problemem. Niesytety w Polsce nie widze zadnych
                  perspektyw na zmiany. W 1997 przeprowadzono reforme, z ktorej jest sie
                  zadowolonym, mimo, iż z decezentralizacja miala ona niewiele wspolnego. Dlatego
                  jestem za Europa federalna. Już obecna UE przyniesie na Slask troche swiezego
                  powietrza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka