Dodaj do ulubionych

praca w IT-po jakich studiach?

IP: 137.122.26.* 16.05.05, 22:50
jakies studia konczyliscie, a wyladowaliscie w IT? Chwalicie sobie te branze,
tak w ogole?
Obserwuj wątek
    • Gość: qba Re: praca w IT-po jakich studiach? IP: 192.165.213.* 17.05.05, 08:55
      W wątku o zarobkach analityków IT masz opisane kilka ciekawych karier - dowodów
      na to, że w IT można wylądować po bardzo różnych studiach. Teraz się to pewnie
      troszkę zmienia, bo prawie wszyscy potencjalni IT-specjaliści znają języki
      obce, odbywali praktyki w renomowanych, często zagranicznych, instytucjach, i
      mogą się pochwalić dodatkowymi fakultetami, kursami i certyfikatami. W związku
      z tym te zalety zaczynają schodzić na drugi plan, a decydujące może się okazać
      kierunkowe (tj. informatyczne) wykształcenie.

Co do zachwalania branży... Niech mi się tu nie wpisuje żaden IT-malkontent, bo
      w czasach, gdy co drugi zawód w kraju okazuje się być nierynkowy i bez szans na
      znalezienie w nim pracy, informatycy mogą być przynajmniej spokojni o byt. A to
      się liczy w kraju z 30% bezrobociem (źródło - szacunki własne po doliczeniu
      paru milionów fałszywych rolników i rencistów).
    • Gość: Margo Re: praca w IT-po jakich studiach? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.05, 20:04
      Ja kończyłam matematykę. Dobra jest też fizyka. Ale oczywiście większość
      informatyków jest po informatyce.

Co ważne, nie moze to być żadne trzyletnie studium czy prywatne studia, ale
      zwykłe magisterskie pięcioletnie. Prywatne uczelnie zakończone licencjatem
      wręcz oszukują ludzi. Wiadomo, że to dobry zawód, więc kuszą perspektywami. A w
      gruncie rzeczy takie wykształcenie informatyczne nie daje prawie nic. Być może
      zostaniesz po czymś takim serwisantem, może nauczycielem informatyki w
      podstawówce, albo asystentką od której wymaga sie znajomości komputera lub
      testerem w firmie informatycznej. Programistą - bardzo wątpliwe. Programista
      musi być biegły w uczeniu sie nowych rzeczy. Nie musi mieć rozległej wiedzy,
      ale musi wiedzę szybko przyswajać. Stąd liczy się kaliber studiów (bardziej niż
      przerabiany materiał).

Czy chwalę sobie branżę - bardzo :-) Nie wiem, co to problemy z pracą, zarabiam
      powyżej przeciętnej, wciąż uczę sie nowych rzeczy. Co ważne - widzę efekty
      swojej pracy. To daje dużą satysfakcję. Jest to praca twórcza. Widzisz jej
      owoce. Osobiście nie przepadam za pracami z których nie ma namacalnych efektów.
      Tu są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka