Gość: goska IP: 137.122.26.* 16.05.05, 22:50 jakies studia konczyliscie, a wyladowaliscie w IT? Chwalicie sobie te branze, tak w ogole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qba Re: praca w IT-po jakich studiach? IP: 192.165.213.* 17.05.05, 08:55 W wątku o zarobkach analityków IT masz opisane kilka ciekawych karier - dowodów na to, że w IT można wylądować po bardzo różnych studiach. Teraz się to pewnie troszkę zmienia, bo prawie wszyscy potencjalni IT-specjaliści znają języki obce, odbywali praktyki w renomowanych, często zagranicznych, instytucjach, i mogą się pochwalić dodatkowymi fakultetami, kursami i certyfikatami. W związku z tym te zalety zaczynają schodzić na drugi plan, a decydujące może się okazać kierunkowe (tj. informatyczne) wykształcenie. Co do zachwalania branży... Niech mi się tu nie wpisuje żaden IT-malkontent, bo w czasach, gdy co drugi zawód w kraju okazuje się być nierynkowy i bez szans na znalezienie w nim pracy, informatycy mogą być przynajmniej spokojni o byt. A to się liczy w kraju z 30% bezrobociem (źródło - szacunki własne po doliczeniu paru milionów fałszywych rolników i rencistów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: praca w IT-po jakich studiach? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.05, 20:04 Ja kończyłam matematykę. Dobra jest też fizyka. Ale oczywiście większość informatyków jest po informatyce. Co ważne, nie moze to być żadne trzyletnie studium czy prywatne studia, ale zwykłe magisterskie pięcioletnie. Prywatne uczelnie zakończone licencjatem wręcz oszukują ludzi. Wiadomo, że to dobry zawód, więc kuszą perspektywami. A w gruncie rzeczy takie wykształcenie informatyczne nie daje prawie nic. Być może zostaniesz po czymś takim serwisantem, może nauczycielem informatyki w podstawówce, albo asystentką od której wymaga sie znajomości komputera lub testerem w firmie informatycznej. Programistą - bardzo wątpliwe. Programista musi być biegły w uczeniu sie nowych rzeczy. Nie musi mieć rozległej wiedzy, ale musi wiedzę szybko przyswajać. Stąd liczy się kaliber studiów (bardziej niż przerabiany materiał). Czy chwalę sobie branżę - bardzo :-) Nie wiem, co to problemy z pracą, zarabiam powyżej przeciętnej, wciąż uczę sie nowych rzeczy. Co ważne - widzę efekty swojej pracy. To daje dużą satysfakcję. Jest to praca twórcza. Widzisz jej owoce. Osobiście nie przepadam za pracami z których nie ma namacalnych efektów. Tu są. Odpowiedz Link Zgłoś