Dodaj do ulubionych

kodeks pracy - urlop na pol etatu

19.06.06, 18:45
mam maly problem.....moj maz jest zatrudniony u swojego rpacodawcy od 1 grudnia 2005 i w sierpniu tego roku chce wziac urlop....stad moje pytanie, ile przysluguje mu urlopu jesli jest zatrudniony na pol etatu???? dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: aneczka Re: kodeks pracy - urlop na pol etatu IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.06.06, 19:05
      proprocjonalnie, czyli polowa urlopu. Podziel 26/20 dni na pol, a potem na 12 m-
      cy i wiesz juz ile przysluguje mu za kazdy m-c pracy - wynik zaokragla sie do
      pelnych dni w gore. Jesli to pierwsza praca to liczy sie inaczej, ale nie wiem
      jak.
      • shady27 Re: kodeks pracy - urlop na pol etatu 19.06.06, 20:57
        dzieki serdeczne :) tak walsnie myslalam, tylko potrzebowalam potwierdzenia :)
    • Gość: gocha Re: kodeks pracy - urlop na pol etatu IP: *.chello.pl 19.06.06, 21:25
      urlop proporcjonalnie do etatu i stażu pracy, ale przeliczany na godziny i
      udzielany tylko w dni pracy czyli przy wymiarze 26 dni urlopu należą się 104
      godziny. Na godziny liczysie dlatego że niepełnoetatowcy pracują w różny sposób.
      • shady27 Re: kodeks pracy - urlop na pol etatu 19.06.06, 21:28
        hmmmm no wlasnie ....moj maz pracuje po 10-12 godzin, wiec co? urlopu ma mniej??? przestaje rozumiec ;)
        • Gość: gocha Re: kodeks pracy - urlop na pol etatu IP: *.chello.pl 19.06.06, 21:36
          urlopu ma tyle ile mu wynika z umowy o pracę. Jeśli ustalił, że będzie
          przychodził codziennie na 4 godziny, to każda godzina pracy ponadto jest jego
          prywatną sprawą i dla niego 1 dzień to 4 h. Gdyby pracował co drugi po osiem
          godzin to w tygodniu w którym pracuje 2 dni bierze 2 dni (16 h) i ma tydzień
          wolny, gdy pracuje 3 dni, bierze 3 dni urlopu (24 h) i ma równiez tydzień
          wolny. Ja pracuję i mam urlop na takich zasadach. Bardziej mi się kalkuluje niż
          codziennie po 4 h, bo i tak musiałabym zostać dłużej. W tej chwili ciągnę 2
          połówki co drugi dzię i jest to najbardziej korzystne - kazda firma wie, że w
          dzień w którym w niej nie pracuję jestem dostępna pod telefonem, ale tylko w
          nagłych wypadkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka