Gość: ggg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 19:27 Interesuje mnie atmosfera pracy w tej firmie i zarobki w dziale outsourcingu, przede wszystkim na stanowisku księgowej/samodzielnej księgowej. Dzięki za info:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: księgowa Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: 213.17.139.* 04.06.08, 14:34 Atmosfera taka sobie, raz lepiej raz gorzej. za to zarobki gów....., tyle że w cv mozna sobie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznan Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: 217.198.33.* 05.06.08, 11:13 Współpracowałam z tą firmą, tyle że z poznańskim oddziałem. Kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk 10.11.08, 19:53 Gość portalu: poznan napisał(a): > Współpracowałam z tą firmą, tyle że z poznańskim oddziałem. > Kiepsko. Ja pracuję w jednej z poznańskich firm i właśnie oni robią dla nas te wszystkie rozliczenia, wypłaty, rachunki itd. NIGDY nie mamy pieniędzy na czas. ZAWSZE są jakieś problemy. Na podstawie tego wnioskuję, że firma jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość warszawa Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 10:53 ogólnie do bani, nic ciekawego, co do zarobkow to też tak słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natka Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 11:00 Atmosfera do bani. Motywacja żadna, ogólnie nie polecam. Motywacji żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik byly Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 12.06.08, 10:42 Atmosfera, motywacja, rozwój, zarobki, zapomnijcie o tych terminach w HLB. Jednym słowem Bialoruś! Julian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowa Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 01:37 Nie polecam. Nie słyszałam dobrej opinii. Fakt, że fajnie się prezentują w CV - wiem, bo sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniołek Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 10:53 słyszałam sporo o tej firmie,ale niestety ani jednej pozytywnej opinii...b.kiepskie zarobki, atmosfera pracy nie najlepsza, brak motywacji zeby sie wysilać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 10:52 Atmosfera w firmie średnia. Ogólnie mogłoby być lepiej. Czuje się za duże napięcie w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiak Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 10:56 HLB - zapomnij! Wyzysk ludzi i nic poza tym. Zero rozwoju a pracy od groma. Słowo outsourcing - zmienia tam znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina, księgowa Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 11.06.08, 10:58 Niestety, nie mogę podzielić się pozytywnymi informacjami..... realia pracy w danym miejscu nie są zadawalające;( - nerwowa atmosfera, niekompetentni przełożeni, sposób traktowania i samego zwracania się do pracownika zostawia wiele do życzenia!!!! - zarobki nie są czesto adekwatne do wykonywanych zadań... nie należą do rewelacyjnych... - mozliwość rozwoju, zdobycia cennego doświadczenia w danym miejscu graniczy (myślę, iz nie przesadzę....) z cudem!!!!!! Osobiście__ odradzam!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 22:03 Wiecie co, ja proponuję poczytać na stronach www informacje o ciągłych poszukiwaniach nowych osób do pracy w tej firmie. Widać, że jest rotacja. Nie mam doświadczeń z tą firmą ale dla mnie odpowiedź na pytanie o tą firmę nasuwa się zaraz po spostrzeżeniu, że mają tak silną potrzebę reklamowania własnych usług. Gdyby byli tacy super jak sami o sobie piszą to i pracownicy i klienci sami chcieliby z nimi pracować. Tak sobie tylko myślę. Ja tam uważam, że dobrych ludzi i dobrych firm nie ma potrzeby wychwalać a widzę, że oni wciąż piszą o sobie jacy to są super i doświadczeni. Zrobię teścik i wyślę do nich swoje cv. O wrażeniach napiszę Wam na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.crowley.pl 12.06.08, 10:37 Biorąc pod uwagę fakt, ile płaciła firma w ktorej pracuje za usługi audytorskie to zrobki w HLB powinny być wysokie. Jeżeli zaś chodzi o jakość usług to niestety tragedia!!! Brak biegłych audytorów, łatwo dało się wyczuć dość dużą rotacje. Na szczęscie jesteśmy już byłym klientem HLB i nie sądze by kiedykolwiek nasza firma miała do czynienia z tą spółką!!! Były klient Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzz Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: 217.153.140.* 20.06.08, 17:01 Gratuluje podejścia i myslenia typu "dobre, więc samo sie sprzeda". Pewnie na Kubie, lub w Korei Pólnocnej się to sprawdza. Słyszałeś człowieku kiedyś o czyms takim jak reklama, marketing, PR? Zaufaj są takie hasła - u ciebie chyba w słowniku wyrazów obcych. Jak juz dowiesz sie co to takiego, to póżniej możesz poczytac dlaczego i jak to się w firmach praktykuje. Druga beczka ignorancie to rekrutacja. Duża ilośc ogłoszeń mogą świadczyć zarówno o rotacji jak i rozwoju. Gdyby "kiepskość" firmy mierzyć wielką ilością ogłoszeń rekrtuacyjnych to pewnie co roku pracodawcą roku zostałaby Pani Zosia ze sklepu w twoim rodzinnym PGR-ze, bo ona pewnie nikogo do pracy nie szuka. A na koniec to ciekawe gdzie tego HLB tak pełno w mediach, bo ja tylko widze wszedzie Ernsty, Deloity itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tak jest we wszystkich biurach księgowych IP: *.gprs.plus.pl 12.06.08, 10:48 dziki wyzysk, praca po 12-16 h, zero szacunku dla pracownika, dlatego biura księgowe nie moga znaleźć teraz pracowników, co drugie/trzecie ogłoszenie na portalch praca jest właśnie do biura rachunkowego, te same ogłoszenia ukazują się od 2-3 m-cy, mnie osobiście to cieszy - najwyższy czas aby pewne biura księgowe zniknęły z powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: tak jest we wszystkich biurach księgowych IP: *.eranet.pl 20.06.08, 12:32 Błąd w HLB biuro rachunkowe wychodzi punkt 16. O 17 są jednostki. Co innego okres bilansowy, ale co to znaczy wie tylko ktoś, kto pracuje w księgowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były... Re: tak jest we wszystkich biurach księgowych IP: 213.76.166.* 09.10.08, 09:03 Niezapominajcie że HLB (Grant Thornton) to nie tylko Rachunkowość i Audyt, ale również Podatki oraz Doradztwo Gospodarcze: - DR - normalne godziny pracy 8-16 (w Warszawie o 8 jeszcze nikogo nie ma a o 17 już nikogo nie ma), stres wywoływany przez szefostwo wysokiego szczebla w P-niu, - DA - dobre narzędzia do pracy, duża rotacja spowodowana głównie częstymi wyjazdami, - DP i DG - dobra atmosfera, kompetentni przełożeni, obsługa klienta na bardzo wysokim poziomie - oczywiście zdarzają się niezadowolone jednostki ale to chyba normalne zjawisko, - administracja i dział relacji biznesowych - nie będę oceniać - działy kosztowe zawsze są wrzodem dla pracowników działów przychodowych :) Co do zarobków to trudno powiedzieć - generalnie kto ile z siebie daje tyle dostaje. Firma cały czas szybko rośnie więc awanse są mniej więcej raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonya Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: 212.76.37.* 15.06.08, 21:26 Zarobki-bardzo niskie, owiane tajemnicą, nieadekwatne do stażu pracy- zdarza się,że nowym dają więcej, niż pracownikom np. z dwuletnim stażem. Tak jak napisał ktoś wyżej, często nie opłaca się starać, bo i tak nikt cię nie pochwali. Atmosfera przyprawia o frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 11:22 Czesc! pracuje w HLB, w audycie, w biurze poznańskim. Atmosfera jest bardzo dobra,ludzie świetni. Na przełożonych też nie narzekam. Osobiście nauczyłam się dużo pracując w HLB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.eranet.pl 20.06.08, 12:29 A ja pracuję w Departamencie Podatków HLB rotacja bardzo mała, zarobki mnie satysfakcjonują, przełożeni bardzo konstruktywni. Fajna atmosfera. Praca ciężka, stresująca i wymagająca dużej dyspozycyjności. Chyba jednak wiedziałam co robię kiedy zdecydowałam się na pracę w firmie audytorskiej. Jeżeli znudzą mi się wyjazdy i pilne projekty, odejdę. Siedzę vis a vis departamentu rachunkowości. O 17 zostają pojedyncze osoby. Rozumiem frustracje zarobkową, ale przecież nikt tam nikogo kajdanami nie trzyma. a propos rotacji. Rotacja nie odbiega nadmiernie od rotacji w firmach z branży. Struktura przypomina piramidę, odchodzi dużo ludzi na najniższych stanowiskach - nie nadają się, nie podoba im się praca itp. Jestem daleka od wieszania psów na HLB. Odpowiedz Link Zgłoś
0pracownik Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk 20.06.08, 12:23 Trudno komentować opinie klientów - zazwyczaj są i zadowoleni i tacy, którzy zadowoleni nie są :) Co roku wysyłamy ankiety do klientów, aby poznać ich opinie i aby poprawić się w latach przyszłych - otrzymane opinie świadczą raczej, że klienci są zadowoleni z naszej współpracy. Dziwię się czytając o tym, że jest fatalna atmosfera, albo niekompetentni przełożeni :) Może zależy to od departamentu, nie wiem.. W audycie pracuję od dobrych kilku lat i każdy kto odchodzi dziękuje przede wszystkim za dobrą atmosferę, za wsparcie :) Są to właściwie pierwsze słowa, które padają przy pożegnaniu. Nie zgodzę się, że jest to miejsce, w którym brak możliwości rozwoju. Są ogromne. Największym potencjałem są ludzie - ale z nimi trzeba rozmawiać, trzeba pytać.. Trzeba docenić, że chcą się oni dzielić wiedzą :) A swoją drogą - ta praca ciągle zmusza do podnoszenia swoich kwalifikacji - nowi klienci, nowe problemy, nowe zagadnienia. I brak mi słów na komentarze typu - "słyszałem..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.koba.pl 03.07.08, 19:44 Absolwentom do działu audytu w Wawie proponują 2400 brutto......... Wiem bo byłam na rozmowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.toya.net.pl 07.07.08, 18:13 Hej, A czy możesz napisać coś więcej o rozmowie kwalifikacyjnej? O co pytali, jaka atmosfera, czy była też rozmowa w języku angielskim? Jak wyglądaly testy analityczne? Trudne czy łatwe? Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.chello.pl 07.07.08, 22:06 Czy ktos wie na ile moze liczyc asystent z rocznym doswiadczeniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cebulka Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.amet.org.pl 04.07.08, 09:39 czy ktos odbywał aplikacje dla biegłych rewidentów w tej firmie na umowe o aplikacje ? jakie wrazenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amon Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.08, 11:56 Rachunkowosci nie polecam - kompletne dno, dział przezywa kryzys w skutek błedów zarzadzania góry, Szefowa ksiegowości dawno odpłyneła ze swoimi wizjami i oderwała sie od rzeczywstosci, zarzadza tylko na papierze. Pozostałe osoby z kierownictwa to osoby z problemami emocjonalnymi probujace poużywać na podwładnych (skutek największa rotacja w tej firmie - jednego miesiaca odeszło 8 osób naraz) Pensje tam psychoza starchu, miej swoje zdanie i po tobie :) Pensje kiepskie, na poczatek przez pierwsze 1,5-2 lata 1500 na reke. Aha praownicy odchodza i klienci odchodza, slyszałem ze w tym roku stracili juz z 5 kluczowych klientów takze pewnie za chwile nie beda szukac nowych osb do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amon Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 22:04 Zmienili nazwę teraz nazywają się Grant Thorton. UUUUUuuuuuuuuuu popsuja dobre imię tej firmie, jakie do tej pory miała. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: HLB Frąckowiak - jaka atmosfera, jakie zarobk IP: *.icpnet.pl 01.09.08, 05:39 Masz coś z garnkiem Szefowa departamentu rachunkowości być może jest niekompetentna i szurnięta, ale jestem pracownikiem firmy i nie patrzę na HLB z perspektywy departamentu w którym nie pracuję. 1. Wynagrodzenie wcale nie jest głodowe - moja poprzednia praca do BDO i bynajmniej zarobki nie były większe 2. W departamencie audytu nie zauważyłam żadnych patologii których nie można spotkać w innych firmach (nie tylko audytorskich) - wszędzie zdarzają się ludzie trudni, podobnie jak i równiejsi. Tylko studenci, którzy ledwo co skonczyli studia, wierzą że zmiana pracy oznacza znikną święte krowy - pracowe "święte krowy", ludzie ustawieni są zawsze i wszędzie. Co do zmiany sieci 1. Popełniłeś Amonku błąd w nazwie - aktualnie firma się nazywa Grant Thornton i zapewniam Cię, że przyczyną zmiany nie jest porzucenie "popsutej" marki. Na rynku polskim to grant thornton nie ma marki. 2. Przyczyna zmiany sieci ma aspekty stricte strategiczne - HLB było za małą siecią dla firmy (jeżeli byłeś pracownikiem HLB to coś powinieneś na ten temat wiedzieć, a jeżeli nie byłeś - to mam nadzieję, że zaprzątają Cię ważniejsze problemy). I tak reasumując. Jak Amonku masz urazy do HLB, bo czymś Cię skrzywdziło, to napisz wprost - nie lubię dyrektorki, jako były pracownik czymś mnie urazili itd. Chciałam zauważyć, że poza "faktami" z którymi trudno dyskutować (dyrektorka departamentu rachunkowości), zastanawiają mnie "półprawdy" serwowane przez niektórych forumowiczów. Ciekawi mnie, czy piszą byli pracownicy DR, byli pracownicy wogóle, czy tez konkurencja... A może nieopierzeni "pierwsi pracownicy", który jeszcze nie wiedzą, że raju zaznają po zakończeniu żywota, a nie w biurze pracodawcy. HLB było solą w oku niektórych firm, nawet mojego poprzedniego pracodawcy. Porównuję HLB i inne firmy w których pracowałam i nie ubolewam że się tu znalazłam. Atmosfera w Departamencie Audytu - normalna, podobnie jak zarobki na tle innych firm poznańskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan [...] IP: *.icpnet.pl 28.08.08, 17:58 Treść postu jest niedostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amon GT Frąckowiak IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.08, 12:55 Do Pracownika: Primo szacunek do imienie drugiej osoby wymaga zwracac się do niego pełnym nickiem a nie używać zdrobnień :) Chyba że wykonując usługi atestacyjne u klienta też zwracasz się do niego np Boguś możesz mi pakazać te faturki z pozycji bla bla bla, coś chyba tam popierniczyłeś ;) Secundo: Chyba jakieś bzdury wypisujesz, poczytaj sobie w interecie jaką opinie miało wczesniejsze GT w Polsce. HLB solą w oku może była dla innych firm ale i vice versa inne firmy też jej były solą w oku, np wposmniene przez Ciebie BDO - ot poprostu gra rynkowa. Poza tym co za ludzie w zarządzie tam pracują jeżeli nie widzą kto kieruje jednym z ich działów, a może nie chcą widzieć :) może nalezy podesłać link do tego tematu Pani albo Panu Prezes lub samemu F. Poza tym pokaż mi inną firmę z grupy B4 + BDO, która by straciła naraz tylu ważnych klientów i pracowników??? Na koniec, nie mówię, że całe GT F. jest złe tylko tak jak w temacie, sama rachunkowość. Ten dział toczy rak i albo ktoś dokona chirurgicznej interwnecji wycinając chore komórki lub amputując cały narząd albo nastapią przeżuty na inne narządy bo jak wiadomo głupota lubi się rozprzestrzeniać a stosowana tam przez jakiś czas chemioterapia chyba nie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: GT Frąckowiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 01:35 ano jaka firma taki zarząd - obecna firma nie ma nic wspólnego z jej pierwowzorem sprzed "zamachu stanu" (może poza założeniem przynoszenia profitów) - kto wie o czym mówię ten wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mother Re: GT Frąckowiak IP: *.eastwest.com.pl 26.04.09, 20:41 heh, smętna ta dyskusja. Dominują Wypowiedzi utyskujących asystentów i leniwych księgowych. Każdy by chciał pracować na luzie i bez presji po 8h z masą przerw za min. 5 koła na rękę a szkolenia co i raz a to na krecie a to na barbados i żeby broń boże nikt nie kontrolował i sprawdzał. Przymusu pracy we frącku nie ma, wogóle nie ma przymusu pracy w kraju naszym oj pewnego czasu - nie podoba się to nie zatrudniać się albo się zwolnić, centra rozliczeniowe czekają - tam myślec nie trzeba ;-) generalnie smęcenie: oj jak mi źle tu gdzie pracuję - nie podoba się to się zwolnij, proste. próba równowagi wypowiedzi ze strony managerów z frącka, że jacy jestesmy super fajni, ojojoj. jako przedstawiciel ich konkurencji mogę powiedzieć tak: źli nie są merytorycznie, ale superfajni też nie. ale należy wziąć pod uwagę, że personel, szczególnie niższego szczebla w każdej firmie branżowej narzeka, bo mysli jeden z drugim, że skoro skończył inwestycje na AE, sorry UE, to po roku managerem powinien być co najmniej. a do managerów GTF - sorrka ale nigdy nie będziecie nr 5, cieszcie się że się mieścicie w dziesiątce ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srula Re: GT Frąckowiak IP: *.axelspringer.pl 04.05.09, 17:26 heh, smętna ta dyskusja. Dominują Wypowiedzi utyskujących asystentów > i leniwych księgowych. Każdy by chciał pracować na luzie i bez > presji po 8h z masą przerw za min. 5 koła na rękę a szkolenia co i > raz a to na krecie a to na barbados i żeby broń boże nikt nie > kontrolował i sprawdzał. Rozumiem, że wymaganie 5tys. netto na początek to przesada, ale w GT Frąckowiak mnóstwo ludzi zarabia mniej niż 2 tys. netto... Smutne to, bo siedzą po godzinach i nawet tych godzin sobie nie mogą odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: GT Frąckowiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:21 Jak w każdej firmie są zadowoleni i niezadowoleni. To prawda, płacą mniej niż B4, ale za to jest inna atmosfera (ci co byli w B4 wiedzą o czym mówię). Czy szanują ludzi? Nie zakłądają jak w B4 że co roku 40% musi odejść albo jak w BDO, że na miejsce każdego czeka 3 chętnych. Jak ktoś chce zaraz po studiach robić karierę finansową, to niech nie idzie do GT. Jak chce się nauczyć zawodu - moim zdaniem jak najbardziej GT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtpl Re: GT Frąckowiak IP: *.icpnet.pl 05.08.09, 16:51 a jak się kształtuje wynagrodzenie w audycie w Poznaniu dla osoby poczatkujacej? slyszalem, ze 2 000 netto, to prawda? jesli tak, to pensja glodowa za to tyranie u nich! jak jest z nadgoddzinami? placa za nie? dzieki ludzie za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: GT Frąckowiak IP: *.mobile.playmobile.pl 02.09.09, 18:05 Witam! czy wie ktoś może jak wygladą praca w audycie? wiem juz, ze płacą mało, ale moze poza wynagordzeniem sa jeszcze diety, które w jakis sposób rekompensują niskie wynagrodzenie...tak? aaa sa audyty w wiekszosci w Warszawie czy raczej wyjazdy??? jak wyglada kwestia wyzywienia?? wiem, ze niektore firmy poza hotelem (w tym sniadanie) opłacaja tez obiady. Z gory wielkie dzieki za kazda informacje. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś